Slovenija

Reorganizacija CSD prinaša tri pomembne koristi za uporabnike

Ljubljana, 10. 09. 2018 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z oktobrom bodo centri za socialno delo zaživeli z novo organizacijsko strukturo, obetajo pa se tudi pomembne spremembe, je pojasnila ministrica, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak. Za uporabnike se nobena pravica vsebinsko sicer ne bo spremenila, centri pa bodo lahko bolj kakovostno opravljali svoje delo.

S 1. oktobrom bo zaživela nova organizacijska struktura centrov za socialno delo (CSD) – namesto dosedanjih 62 bomo odslej imeli 16 območnih centrov za socialno delo, sedanji centri pa bodo postali njihove enote.

Poleg nove organizacijske strukture pa težko pričakovana reorganizacija prinaša še dve ključni spremembi: uvedbo informativnega izračuna in socialne aktivacije kot novega pristopa pri delu s prejemniki socialnih transferjev.

Socialna aktivacija je pomembna, ker prvič vpeljujemo koncept, da ne gre za kratkotrajno pomoč prejemnikom socialne pomoči, temveč jim ponudimo dolgoročno pomoč.
Socialna aktivacija je pomembna, ker prvič vpeljujemo koncept, da ne gre za kratkotrajno pomoč prejemnikom socialne pomoči, temveč jim ponudimo dolgoročno pomoč. FOTO: POP TV

 

Z reorganizacijo centrov za socialno delo želijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poenotiti upravne postopke po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, omogočiti več časa za strokovne naloge in vzpostaviti skupne službe, je na novinarski konferenci dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak.

Zaposleni na enotah centrov bodo na eni strani razbremenjeni administracije in upravnih postopkov po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, zaradi več terenskega dela pa bodo bolj vpeti v lokalno okolje, je napovedala.

Tri koristi za uporabnike

Kopač Mrakova je pojasnila, da je reorganizacija CSD proces, ki prinaša tri pozitivne spremembe oziroma koristi za uporabnike, te pa so med seboj tesno povezane. Gre za socialno aktivacijo, informativni izračun in spremembo organizacijske strukture: "Socialna aktivacija je pomembna, ker prvič vpeljujemo koncept, da ne gre za kratkotrajno pomoč prejemnikom socialne pomoči, temveč jim ponudimo dolgoročno pomoč. Ta projekt je namenjen dolgotrajno brezposelnim osebam in prejemnikom socialne pomoči."

Po njenih besedah ima 25 odstotkov sodelujočih pozitivne izide, mnogi so tako dobili zaposlitev.

Vlogo je prvič še vedno treba oddati

Kot najpomembnejši projekt je Kopač Mrakova izpostavila informativni izračun, ki bo v veljavo stopil 1. januarja 2019. Veljal bo za vse pravice iz javnih sredstev, v samem postopku priznavanja pa bo razlika med posameznimi pravicami. To pomeni, da se bodo enoletne pravice avtomatsko podaljševale.

Tu je posebej pomembno, kot je pojasnila Kopač Mrakova, da se prva vloga za enoletne pravice odda, potem pa se pravica avtomatsko podaljšuje. To pomeni, da je za uveljavljanje pravice prvič še vedno treba vložiti vlogo, je poudarila. Tistim, ki jim enoletne pravice potečejo decembra 2018, vloge tako ni treba vlagati znova. Če pa pravice še niso imeli, je treba vlogo vložiti.

Kot opozarja, je enako z mesečnimi pravicami, vendar pa pri nekaterih kratkotrajnih pravicah, kot so denimo denarna socialna pomoč, varstveni dodatek in subvencija za najemnino, ni avtomatizmov podaljševanja, in se na tem področju ne bo nič spremenilo.

Poleg nove organizacijske strukture pa težko pričakovana reorganizacija prinaša še dve ključni spremembi: uvedbo informativnega izračuna in socialne aktivacije kot novega pristopa pri delu s prejemniki socialnih transferjev.
Poleg nove organizacijske strukture pa težko pričakovana reorganizacija prinaša še dve ključni spremembi: uvedbo informativnega izračuna in socialne aktivacije kot novega pristopa pri delu s prejemniki socialnih transferjev. FOTO: MDDSZ

Spreminja se tudi organizacijska struktura

Spremenila se je tudi organizacijska struktura, njen namen je poenotiti delo CSD, prej so, tako Kopačeva, namreč bile določene razlike v načinu dela, prav tako želijo povečati učinkovitost in kakovost dela na centrih za socialno delo. Zato vzpostavljajo skupne službe, te procese pa začenjajo že sedaj. Takšna organizacija naj bi omogočila zaposlenim na centrih za socialno delo predvsem več časa za terensko delo, saj bodo posamične enote centrov za socialno delo razbremenjene administrativno upravnih postopkov.

CSD bodo vodili direktorji, enote CSD pa pomočniki direktorjev. Vlada je aprila imenovala 16 vršilcev dolžnosti direktorja novoustanovljenih CSD, ki bodo do imenovanja direktorjev CSD pooblaščeni za pripravo na začetek dela CSD, v času od 1. oktobra naprej pa tudi za organiziranje in vodenje strokovnega dela in poslovanja centra. Vsi potrjeni vršilci dolžnosti direktorja so dolgoletni sodelavci in direktorji zdajšnjih CSD, je dejala Kopač Mrakova.

Z uvedbo nove organizacijske strukture se bo na ravni novoustanovljenega CSD organizirala skupna splošna služba, ki vključuje kadrovsko službo, računovodstvo in tehnično-administrativno službo. Prav tako se bo organizirala služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in skupna strokovna služba, ki bo vključevala službo za koordinacijo in pomoč žrtvam, torej interventno službo in krizne centre.

Predvideno je, da bo znotraj skupne strokovne službe delovala tudi mobilna strokovna enota. Sestavljali jo bodo strokovnjaki različnih profilov, denimo psiholog, pravnik in specialni pedagog. Na voljo bo vsem enotam znotraj območnega CSD.

Zaposleni bodo zaradi reorganizacije prejeli nove pogodbe o zaposlitvi za enako delovno mesto, del zaposlenih pa se bo postopno preselil na sedež novih CSD.

Reorganizacija po opozorilu Kopač Mrakove posega samo v način delovanja in organiziranja CSD, ne pa tudi v same pravice uporabnikov. Te ostajajo enake kot doslej. CSD po vsej Sloveniji tako ostajajo enotna vstopna točka za vse pravice. Uporabniki bodo pravice iz javnih sredstev še naprej lahko urejali tam, kjer so to počeli do zdaj in pod istimi pogoji.

Informacijski sistem bo v prvem tednu oktobra nedostopen

Zaradi uvajanja informacijske podpore reorganizaciji CSD bo v prvem tednu oktobra informacijski sistem centrov za socialno delo predvidoma nedostopen. Prav tako v prvem tednu oktobra uporabniki ne bodo mogli oddajati e-vlog preko portala e-uprava. Vendar pa nedelovanje sistema ne bo vplivalo na datume izplačil socialnih transferjev, ki so načrtovani v oktobru. To pomeni, da datumi izplačil ostanejo nespremenjeni, je še poudarila Kopač Mrakova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
11. 09. 2018 11.54
+2
Včeraj sem napisal o mladi Romkinji s tremi otroci, kot stopničke. Ni problem nabave hrane, bolje oblečena kot tisti zaposleni, z najnižjimi plačami - jasno, saj živijo take in njim podobne. Res je, imeti tri otroke, te država podpira na vseh vogalih, pa vendar bodo ti socialno podpirani otroci zrasli in bodo v verjetno v boljšem položaju kot otrok delavnih staršev. Moderator mi je vrnil komentar, menda to ni v skladu z zakonom????
IvekKu
12. 09. 2018 12.51
-1
anakondabox
11. 09. 2018 11.14
+0
Šefica prinaša tri pomembne koristi. Tudi novosti je na pretek, a najbolj se bo okoristil njen žep. #kdordelagreši
lahunin
11. 09. 2018 10.12
+3
TO SO LJUDJE KI SANJAJO NESPOSOBNI KAJ JIH NI NIC SRAM PRED SOSEDI PRED LJUDMI NA ULICI
tmmmm4
10. 09. 2018 20.52
+13
Zanima me, kdaj bodo prejemniki socialnih pomoči kaj zato storili? Oskrba starejših, pomoč na kmetijah, obiranje hmelja, grozdja, sadja, košnja trave na javnih površinah in še bi lahko našteval. nenormalno je , da nekdo prejema denar in zato ne rabi ničesar storiti.
murinar
11. 09. 2018 08.50
+4
KAPIBARA
11. 09. 2018 10.29
+0
Vprašanje brez odgovora... in to dobivajo večinoma sami uvoženi paraziti..
IvekKu
10. 09. 2018 18.43
+4
Tako kot vsi SDjevci tudi ona v srcu misli samo dobro
PIKAPOLONICA1994
10. 09. 2018 18.07
+13
...suma sumarum....še več zaposlenih nepotrebnih birokratov.....za njih smo samo matične skrivnostne številke.....lalalal
LXG
10. 09. 2018 17.12
+20
In še 4 novost. Ni več Mrakove.
medo357
10. 09. 2018 17.11
+24
Končni rezultat pa je verjetno še kakšen list papirja več.
sid33
10. 09. 2018 17.01
+19
Za koliko se bo zmanjšalo število zaposlenih in koliko bodo privarčevali na letni ravni?
PIKAPOLONICA1994
10. 09. 2018 18.08
+8
...zmanjšalo se bo za +128, ki jih potrebujejo za "skupne" službe....
pozzo
10. 09. 2018 16.05
-5
Dejte no mal pomislit, tale novost z vlogami je super, to pomeni manj birokracije kar v sloveniji definitivno rabimo. Drugo delo CSD je pa popolnoma nekaj drugega. Zakoni neživljenjski, CSD neodziven...
PUMA
10. 09. 2018 15.02
+31
Kaj je Mrakova naredila z Koroškimi dečki in tudi neznano še drugim a OD PRVEGA IN ZADNJEGA AKTERJA JE BILA STRANKA SD. A ŽIDAN NA VELIKO GOVORIL IN TRDIL JA TERAN JE SLOVENSKI pa kaj za vraga je ta stranka dobrega naredila ma nič za vraga in še sedaj hranim časopis o Koroških dečkih kakšna nepravilnosti so se dogajale od Mrakove pa do Slovenj graškega direktorja za CSD ki ni ime vseh pogojev da bi bil direktor a ga je krila in forsirala prav MRAKOVA imam dokaze,banda pokvarjena..
SDS_je_poden
10. 09. 2018 15.08
-13
Dvomim, da imaš ti kakršen koli realen vpogled v dejansko situacijo. CSD-ji NE morejo delovati preko zakonov, vsekakor pa mora v takih primerih biti na prvo mesto postavljena dobrobit otroka, ne glede na nesrečne babice in dedke.
mijavci
10. 09. 2018 15.47
+22
Če bi šlo za tvoje vnuke ne bi bil tko glasen sem prepričan.
MiroF
10. 09. 2018 15.00
+29
Kaj a tale ženšče se še kar napaja iz javnih financ ???
kritika1
10. 09. 2018 14.42
+21
Te spremembe so dobre. Veseli me, da ne bo treba vsako leto vlagati vlog saj je za prosilce to zelo težko, pol stvari ne razumejo ...., pozabijo .., šele ko ne dobijo pomoči ugotovijo, da nekaj ni v redu in potem je težava. To ste naredili zelo dobro. Glede same reorganizacije bo treba počakati, da se pokaže v praksi.
TistoPravo
10. 09. 2018 14.41
+30
Poleg domov za ostarele jih postavte, svoje enote,,,tukej se družba izkazuje, kamor in v kakšen položaj je pahnila preteklo delovno silo. Ni čudno, da brezposelen potrebuje socialno pomoč...ampak da jo upojenec, to pa res ne izkazuje poštenosti v družbi. Pa tud mladih se naj nebi navajalo na fehtanje. Dati jim priložnost, ali uvesti nadomestilo za plačo do trenutka...ko se mu ne zrihta mlademu polnemu elana in ki ima še vse življenje pred sabo, dela za seveda boljše plačilo. Kje je fora, da daš mlademu 380 eur na mesec...kaj lahko on ustvari z tem, še kakovostne hrane in posledično energije za lažjo iznajdljivost si ne more s tem privoščiti! Ljudjem v srednjih leti pa naj država plačuje oskrbo ostarelih staršev, ki so preklematsko garali za ves ta sistem zažiralcev in se jim sedaj ne da ne živeti ne umreti!
obožeobože
10. 09. 2018 14.40
+33
Kdaj bomo uvedli socjalno policijo? kdaj bo tako kot v Nemčiji.......
Music_boy
10. 09. 2018 13.57
+58
Nardit tri mulce pa maš vse zastonj. Sam hodiš po inštitucijah in cuzaš. Mi mone k imamo po enega, dva ali nič otrok pa delamo za take primerke kot je opisal-a Transformerji. Pa niso samo Romi. Dosmrtni primeri na CSD na račun koga pa vemo. Vsaj nekateri.
korintos23
10. 09. 2018 14.08
-40
Ne moreš imeti otrok? Naj te ne bo sram, pokliči, trije so takoj! hahaha
JurijLovsin
10. 09. 2018 14.23
+12
Z levih jajc ni nikoli nič dobrega prišlo tako da bolje da na kamen brizgaš še naprej
Music_boy
10. 09. 2018 14.46
+5
Glede na + ne vem kdo ma tle leva in kdo desna jajca, če smo že tako nizko v komunikaciji.
Music_boy
10. 09. 2018 14.46
+3
Hvala, jih znam naredit tudi brez nasvetov.
mhri47
10. 09. 2018 13.49
+71
greš v trgovino pa gledaš če boš imel dovolj denarja da kupiš osnovne stvari ki jih nujno potrebuješ in jih odneseš v roki do blagajne, tam pa romi z polnim vozičkom da kar po šivih poka. To pa je socialna država, ki poskrbi da reveži ki delajo res nimajo za burek
rosa65x
10. 09. 2018 13.57
+35
Zaslotno. Kupis par stvari je takoj 20€. Cel vozicek 100€ in gre placa. Svastaa
korintos23
10. 09. 2018 14.09
-25
Greš pa v trgovino z avtomobilom, živiš pa v lastni hiši? Ups, avto je čisto nov.
mastaflash
10. 09. 2018 13.26
+31
tele kopaceve se bomo spominjali kot ene najslabsih ministric v zgodovini slovenije..brezcutna, arogantna in nruka #zalostodzenske
rosa65x
10. 09. 2018 13.57
+7
Res je. In vseeno se vedno toliko casa bila
Mapadu
10. 09. 2018 13.11
+54
Ta soc. aktivacija to je metanje peska nekomu v oči! Namen te aktivacije je, da tisti, ki bi na višjih položajih ostali brez dela pač zdaj to aktivacijo dalje furajo. In je še en program več na katerem ti, ki to izvajajo lepo zaslužijo.
PUMA
10. 09. 2018 13.18
-10
JurijLovsin
10. 09. 2018 13.05
+56
Pozitivno stvar vidim samo v tem da mrakova odhaja, negativna pa da se je spet dobro uvalila in bo za enako plačo brez odgovornosti...