Slovenija

Kaj prinaša zgodovinski dogovor o azilni zakonodaji?

Bruselj, 20. 12. 2023 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o evropskem paktu o migracijah in azilu, katerega namen je celovito urediti upravljanje migracij v uniji. V ospredju dogovora, ki ga označujejo za zgodovinskega, je solidarnost med državami članicami. Te so ga večinoma pozdravile, z izjemo Madžarske. Nevladne organizacije so kritične. Če bo pakt zaživel v praksi, lahko pričakujemo zmanjšanje migracijskega toka.

 

Migracije so za EU težka toksična tema, poudarja naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič.  Pogajanja o reformi azilnega pakta so trajala od velike begunske krize, od leta 2015, 2016. Mnogi so današnji dogovor pozdravili kot zgodovinski. Zagotovil naj bi boljši nadzor zunanje meje in zajezil ilegalne imigracijske tokove. Na zunanji meji naj bi po hitrem postopku izločili gospodarske migrante, ki ne izpolnjujejo pogojev za zaščito v Evropi. Ti naj bi bili hitro vrnjeni v svoje domovine. Najmanj 30.000 prosilcev za azil bi vsako leto premestili po Evropi iz najbolj izpostavljenih držav, iz Italije, Grčije, nekaj bi jih prišlo tudi v Slovenijo. Temu premeščanju so vedno nasprotovale Madžarska, Poljska, Avstrija. Če država ne bo hotela sprejeti svoje kvote, bo morala plačati 20.000 evrov na osebo. Možni pa so tudi drugačni prispevki, našteva Žerjavič. Kritik pakta je veliko. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je glede na stanje na terenu nemogoče uresničiti njegove cilje. Trdijo tudi, da se število smrti na morju ne bo zmanjšalo. Kar pa zadeva Slovenijo: če bo pakt zaživel v praksi, lahko pričakujemo zmanjšanje migracijskega pritiska, je sklenil. 

Dogovor o uredbi azilnih postopkov: pravna pomoč za vse prosilce

Pogajalci španskega predsedstva Sveta EU, v katerem sodelujejo članice, in parlamenta so se dogovorili o petih zakonodajnih aktih iz pakta. Med temi je uredba o upravljanju migracij in azila, ki predvideva obvezno solidarnost z državami članicami, ki se bodo znašle pod migracijskim pritiskom. Druge države članice bodo lahko sprejele prosilce za azil iz te države ali pa zagotovile finančni prispevek v višini 20.000 evrov.

"Končno bodo vse članice prevzemale odgovornost, in ne samo nekatere. To bo sicer možno prek fleksibilnih in prostovoljnih prispevkov," je pojasnil poročevalec Evropskega parlamenta za to uredbo iz vrst Evropske ljudske stranke Tomas Tobe.

Vidik solidarnosti je prav tako poudaril poročevalec za uredbo o kriznih razmerah Juan Fernando Lopez Aguilar iz politične skupine socialistov in demokratov. V primeru kriznih razmer, višje sile ali instrumentalizacije migracij bo solidarnost s prizadetimi državami še okrepljena, je pojasnil.

Evroposlanci in države članice so se dogovorili še o uredbi o azilnih postopkih, ki vzpostavlja enoten postopek za podelitev in odvzem mednarodne zaščite po vsej uniji. Obravnava bo morala biti hitrejša, prva odločitev bo morala biti sprejeta v največ šestih mesecih, predvideva dogovor. Ta uredba prinaša tudi hitrejše postopke obravnave prošenj za azil na zunanjih mejah EU, ki bodo lahko trajali največ 12 tednov.

Poročevalka za to uredbo, francoska poslanka Fabienne Keller iz vrst liberalcev je povedala, da bodo z uredbo zagotovili pravno pomoč za vse prosilce za azil.

Migranti na Rigoncah
Migranti na Rigoncah FOTO: Aljoša Kravanja

Nova uredba o postopkih varnostnega preverjanja na zunanjih mejah EU medtem predvideva preverjanje posameznikov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v EU, že pred vstopom. Uredba o zbirki prstnih odtisov Eurodac pa prinaša učinkovitejšo identifikacijo ljudi, ki prihajajo v unijo. Poleg prstnih odtisov bodo zbirali tudi fotografije obraza.

Po danes doseženem političnem dogovoru bosta morala Svet EU in parlament razrešiti še nekatera tehnična vprašanja, med drugim bodo govorili o tem, kdaj bo zakonodaja zaživela v praksi. Nato bosta morali instituciji zakonodajo, ki jo je Bruselj predlagal septembra 2020, še dokončno potrditi. Skupaj z danes dogovorjeno zakonodajo bodo potrdili še tri druge akte, ki so prav tako del svežnja. Komisija jih je predlagala leta 2016, instituciji pa sta se o njih dogovorili leta 2018.

'Zgodovinski trenutek'

"Danes je resnično zgodovinski dan," je ob dogovoru povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "Zavedamo se, da ni popolne rešitve. Paket, ki je na mizi, ni popoln in ne prinaša rešitev za vsa kompleksna vprašanja. Vendar pa je to precej boljše za vse nas kot tisto, kar smo imeli," je poudarila.

Da gre za zgodovinski trenutek, je poudarila tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki je prav tako sodelovala v pogajanjih.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta medtem izpostavila, da migracijski pakt prinaša evropski odgovor na migracije, ki so po mnenju von der Leynove evropski izziv. Predsednica komisije je dodala, da bo pakt omogočil delitev odgovornosti in solidarnost med državami članicami.

Migranti na čolnu
Migranti na čolnu FOTO: AP

Te so večinoma pozdravile dogovor. Nemški kancler Olaf Scholz je prepričan, da bo dogovor razbremenil države, ki se spopadajo z migracijskim pritiskom, vključno z Nemčijo, in omejil nezakonite migracije.

"Potrditev pakta je velik uspeh za Evropo in Italijo, ki bo sedaj lahko računala na nova pravila za upravljanje migracijskih tokov in boj proti trgovcem z ljudmi," pa je dejal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi.

Tudi španski premier Pedro Sanchez je prepričan, da bo dogovor olajšal obvladovanje prihodov migrantov v Španijo. Njegov grški kolega Kiriakos Micotakis pa je v odzivu dejal, da je pakt "pomemben evropski odgovor na velika nacionalna prizadevanja za izvajanje stroge, a pravične politike priseljevanja".

Madžarska medtem odločno zavrača dogovor EU o migracijah in azilu, je izjavil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. "Nikogar ne bomo spustili v državo proti svoji volji. Nihče iz Bruslja ali od drugod nam ne more ukazovati, koga lahko spustimo," je opozoril in dodal, da Madžarska nasprotuje tudi morebitnemu kaznovanju zaradi svojega stališča.

Nevladne organizacije: Zgodovinski neuspeh? 

Nevladne organizacije za pomoč migrantom pa so do dogovora kritične, ker bo ta še več ljudi prisilil, da se proti Evropi odpravijo po nevarni poti po morju. "Današnja odločitev ne bo rešila niti enega življenja. Ta sporazum je zgodovinski neuspeh in poklon desničarskim strankam v Evropi," je v skupnem odzivu zapisalo več deset organizacij.

Vodja visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Filippo Grandi je dogovor ocenil kot pozitiven korak. Ob tem je poudaril, da je UNHCR pri izvajanju novih pravil pripravljen pomagati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NOVAKF
21. 12. 2023 09.37
+3
"V ospredju dogovora, ki ga označujejo za zgodovinskega, je solidarnost med državami članicami. Te so ga večinoma pozdravile, z izjemo Madžarske. Nevladne organizacije so kritične. " MI LAHKO KATERA OD NEVLADNIH ORGANIZACIJ POVE KAKŠNA JE OGROŽENOST ZARADI TERORIZMA NA MADŽARSKEM ???
andraa
21. 12. 2023 08.53
+4
Mi ne rabimo dogovora,vrata so jim nastežaj odprta.Še tisti kos ograje,ki jih je prej zadrževala so odstranili.Zato prosim kar pridite.
123soba
21. 12. 2023 08.31
+6
Evropska unija oziroma njeno vodstvo iz leta v leto bolj dokazuje v katero smer gre. V propad. Glede teh migrantov je treba pa takoj povedat, da 20.000€ v Romuniji ni isto kot v Nemčiji ali Franciji. Torej vzemi 100 migrantov in jih lepo hrani, ker ti begunci niso prišli delat, ali pa daj v sklad eu 2.000.000€. Komu? Mafiji, ki nas iz leta v leto vse bolj omejuje, predpisuje neke trapaste zakone. Če je Angela hotela delovno silo za Nemčijo, potem naj bi pripeljala te begunce tja, ostale države pa naj pusti na miru... Raje naj poskrbijo za rodnost evropejcev...
zmerni pesimist
21. 12. 2023 08.16
+3
Mrtvo črko na papirju
BlgaS112
20. 12. 2023 21.59
+8
Kaksno upravljanje mihracij? Zapora meja držav EU. Neprodusna!
nekodnas
21. 12. 2023 12.40
Verjetno so pod upravljanje migracij mislil, da se vsi ki se ukvarjajo z švercanjem migrantov legalizirajo odprejo svoj SP. Vodili bodo poslovne knjiga knjige, kupili nove luksuzne kombije, opravili jezikovni tečaj- helo , hav ar ju, šta trebaš?, kajti iznenada se je zelo (kdo ve zakaj ? ) povečal interes za odhod in brezplačno bivanje v EU.
genius2013
20. 12. 2023 21.57
+6
Nevladne organizacije v ozadju služijo z uvozom socialnih turistov.. Pobirajo jih pred obalio Libije in pod krinko reševanja prepeljejo v EU.. Bili so primeri, ko so po vzoru somalije ugrabili povelje ladje, ko so na telefonih dojeli da ne premikajo v smeri EU..In ta terorizem je bil pomeden pod preprogo, danes že lepo živijo od socialne podpore..
Kviz
20. 12. 2023 21.55
+10
Kakšna ureditev migracij neki, zapreti meje EU in skozi mejne prehode dovoliti vstop tistim ki imajo vizum. Na meje pa poslati graničarje kot so bili nekoč.
nekodnas
20. 12. 2023 21.41
+10
Če prav razumem in računam so 20.000 evrov tri mesečni stroški za enega migranta vključno z nastanitvijo ( garsonjerca) , halal prehrano, duhovnim vodenjem, psihiatrom, brezplačnim šolanjem od osnovne šole pa navzgor, brezplačni vsi TV programi, frizerjem, elektriko, komunalo, zdravstvenim zavarovanjem, brezplačni javni prevoz, ogled športnih in kulturnih prireditev in ogled parlamenta naa Kongresnem trgu.
Bujar
20. 12. 2023 21.52
+5
Malo bo treba zategniti pasove, da se bomo lažje integrirali v njihovo kulturo.
nekodnas
21. 12. 2023 13.06
Integracija z vidika zgodovine je počasen , potrpežljiv , dolgočasen postopek in boleč ( tu mislim na integrirance). Kavbojci so integrirali indijance tako ,da so jih malo okužili (z odejami) z nalezljivimi smrtonosnimi boleznimi, malo postreljali, ter jih nato verjetno zaradi podnebnih sprememb preselili v zaprte rezervate, še pozneje pa so lahko odprli v rezervatih igralnice ( casino). Nato so to vlogo prevzela alkohol in mamila, kar opravljata še danes zelo dobro in še na bolje gre. Indijancev je vedno manj, integriranih pa vedno več. Kar traja nekaj časa ta " integracija" ...vsaka možna podobnost je zgolj naključna..
periot22
20. 12. 2023 21.25
+13
A za tole svinjarijo pa ne naredite referenduma a hočete uničiti Slovenski narod prodani lopovi v politiki!!!!!!!!!
martin celin
20. 12. 2023 21.14
+7
odpisani zasedli vlado
20. 12. 2023 21.18
+8
Migranti že in bodo popolnoma zasedli ter zavzeli slovenijo in z tem se naj pristaši perjadi sprijaznijo saj so to vlado tudi volili čeprav so vedeli kaj fajonka ter ostali nameravajo. Garantirano sta se že golob in fajonka odpravila podpisovat dokumentov z katerimi bodo migranti imeli pravico do legalizacije in slovenskega državljanstva.Folk je čakal hvalil perjad sedaj je pa dobil to kar si je iskal in prepozno je za kakršen koli ukrep proti temu.Ko bo dovolj zagustilo bo ta perjad slovenijo zapustila z napolnjenimi žepi in se preselila tja kjer migrantov ni..
Bujar
20. 12. 2023 21.23
+8
Bujar
20. 12. 2023 21.13
+7
Treba bo sprejeti še zakon za zaščito drobnice.
punkracij
20. 12. 2023 20.54
+9
Prinesla bo to,da bodo drzave,ki niso premozne nasrkale.
Jon Bacek
20. 12. 2023 21.13
+4
Bomo nepremožne države nasrkale oz. njeni prebivalci.
Harpuna
20. 12. 2023 20.46
+13
Nič ne bo prinesel in to je zgodovinski nateg narodov EU,ilegalcev bo še več,samo da sedaj bo Bruselj izsiljeval,če jih nočeš plačaj in če bi imeli pametno politiko,bi raje plačali,ker verjetno bi bilo dosti manj stroškov z njimi,pa še varnostno na boljšem.
boris c
20. 12. 2023 20.40
+17
Lepo, zdaj jih bo še odvetnik čakal na meji. Čedalje večje neumnosti. Prstne odtise bi morali pa že sedaj jemat, saj gre vendar za ljudi ki kršijo zakon.