Slovenija

Kaj razkrivajo predlogi vojaških strateških dokumentov?

Ljubljana, 04. 02. 2024 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlogi vojaških strateških dokumentov, ki jih je ministrstvo za obrambo dalo v javno razpravo, dopuščajo popolnjevanje in naraščanje mirnodobne stalne sestave Slovenske vojske (SV) z vojaki na obveznem služenju vojaškega roka in z obvezno rezervo. Središče delovanja ostaja Zahodni Balkan, a bo SV na voljo, kjer jo potrebuje zavezništvo.

Predlog obrambne strategije v ospredje zagotavljanja in krepitve obrambne sposobnosti postavlja človeka oz. vključenost celotnega prebivalstva države. Glede na to, da se mednarodne varnostne razmere zaostrujejo, dokument kot ključno za učinkovito delovanje vojske navaja dopolnjevanje kadrovskih virov.

Neugodno kadrovsko stanje SV želi obrambna strategija izboljšati s sistemsko-normativnimi prilagoditvami in spremembami, pri čemer gre za preplet organizacijskih in statusnih ukrepov, spodbud, nadomestil in ugodnosti, povezanih s posebnostmi vojaškega poklica.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: Luka Kotnik

Predlog vojaške strategije navaja, da SV izpolnjuje naloge z mirnodobno sestavo, v katero spadajo stalna sestava, vpoklicana rezerva in vojaki na prostovoljnem služenju vojaškega roka. Ob tem dopušča, da tudi v mirnodobni sestavi vojsko dopolnjujejo vojaki na obveznem služenju vojaškega roka. Vojaške kompetence zagotavlja stalna sestava, ki jih prenaša na preostale dele mirnodobne sestave.

Popolnjevanje vojske z obvezno rezervo in z možnostjo selektivne ali splošne vojaške obveznosti

"Na podlagi odločitev pristojnih organov bo naraščanje lahko temeljilo tudi na obvezni rezervi ter možnosti selektivne oziroma splošne vojaške obveznosti in uvedbi vseh sestavin vojaške ter preostalih obrambnih dolžnosti," je zapisano v predlogu vojaške strategije.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je za portal Siol pred dvema tednoma napovedal, da je o naborništvu še preuranjeno govoriti, a da želijo z obrambno strategijo sprožiti pogovor o tem. "Rekel bi bolj o popolnjevanju kot naborništvu," je dejal. "Na Švedskem, Norveškem, pa še kakšni državi poznajo različne oblike hibridnega popolnjevanja oboroženih sil," je dodal.

Podpora domačemu gospodarstvu za razvoj lastnih zmogljivosti vojaške industrije

Vojaška oborožitev, ki bo kupljena na mednarodnem trgu, mora biti preizkušena in brez razvojnih ter drugih tveganj, a poseben poudarek dokumenta dajeta povečanju vlaganj in razvoju slovenske obrambne industrije, z namenom zagotavljanja ustrezne stopnje nacionalnih zmogljivosti proizvodnje in vzdrževanja vojaške opreme, oborožitve in streliva.

Država bo ob tem zagotavljala rast finančnih sredstev za razvoj obrambnih zmogljivosti v obsegu, ki bo omogočal uresničevanje obrambe države tudi v najtežjih obrambno-vojaških scenarijih, še napoveduje predlog obrambne strategije.

Prednostno želi obrambno ministrstvo razvijati taktične zmogljivosti in delovati pretežno v kopenski domeni, podprti z elementi kibernetske, zračne, vesoljske in pomorske domene. SV bo svojo bojno moč krepila tudi z uvajanjem daljinsko vodenih robotiziranih in avtonomnih sistemov, ki jih mora nadzorovati človek. Z njihovo podporo si na ministrstvu obetajo odločilen manever.

Vojska mora biti pripravljena na možne preplete več novih tehnologij

Kot izzive, s katerimi se bo SV morala spoprijeti, navajajo nove oborožitvene sisteme, kot so robotski in avtonomni sistemi, umetna inteligenca, kibernetika, vesoljski sistemi, hipersonična orožja in večnamenski sistemi.

Med potencialnimi prihodnjimi grožnjami navajajo še konvergenco, torej prepletanje več novih tehnologij, ki dajejo nepredvidljive rezultate. Kot posebej ogrožajoča ministrstvo navaja področji biologije in bioinženiringa.

Med cilji države dokumenti navajajo, da se varnostne grožnje in tveganja zadržijo in nevtralizirajo čim dlje od nacionalnega prostora, z uporabo čim manjše moči in sile. Ob neuspešnosti takega pristopa pa se Slovenija "ne bo omejevala glede intenzivnosti in vztrajnosti uporabe vseh nacionalnih in drugih razpoložljivih obrambnih zmogljivosti in virov".

Štirikolesniki
Štirikolesniki FOTO: 24UR

Glede tega bo država prednostno delovala na Zahodnem Balkanu, a bo s svojimi obrambnimi zmogljivostmi sodelovala tudi pri izvajanju mednarodnih operacij in misiji na območjih, iz katerih izhajajo morebitne varnostne grožnje za evro-atlantsko in nacionalno varnost.

Tveganja za EU in zvezo Nato vojaška strategija našteva še v vzhodni Evropi, posebej na širšem območju Ukrajine, kjer se stopnjujejo vojaške grožnje, na bližnjem in srednjem vzhodu ter v severni in podsaharski Afriki, kjer so vir nevarnosti nestabilnost in asimetrične grožnje s terorizmom.

Predlog strategije civilne obrambe ob izrazitem poslabšanju mednarodnega varnostnega okolja načrtuje, da bodo uprave za obrambo usklajevale naloge, naložene gospodarskim družbam, zavodom, drugim organizacijam in lokalnim skupnostim. Glede na potrebe po naraščanju sil se bo začelo načrtovanje zagotavljanja materialne in zdravstvene oskrbe SV, navaja dokument.

Predlog strategije civilne obrambe z močnim poudarkom na energetski samozadostnosti države

Pomemben poudarek predlog strategije civilne obrambe daje še energetski samozadostnosti države ter zalogam za daljše obdobje kriz. Za ta namen bodo nadgrajene trenutne kapacitete za rezerve energentov, ki bodo zgrajene na območju Slovenije. Z dodatnimi ukrepi se bodo spodbujali manjši samooskrbni sistemi in zagotavljali pogoji za nadgradnjo proizvodnje in oskrbe z energijo. Te aktivnosti se bodo izvajale v smeri zelenega prehoda in doseganja ogljične nevtralnosti, na podlagi te strategije pa bodo oblikovani predlogi naložb države za povečanje odpornosti družbe, navaja dokument.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grunf TNT
05. 02. 2024 08.46
-1
Gremo fantje... Zavezništvo kliče k Zelenskemu... Tukaj bodo pa. punce in žene ostale Beguncem Ukraincem in drugim migrantom.... Kaj se čaka z referendumom o izhodu iz NATO...
tirolec
05. 02. 2024 08.31
Svetujem v branje kaj je Psihotronsko orožje, Nano orožje in Nesmrtonosno orožje "šesta generacija vojskovanja" na Google itd... se najde vse...za našo razgledanost.
ActiveR
04. 02. 2024 20.14
Vojaška oborožitev, ki bo kupljena ... pa LEVA sfera je povsem militantna, pa toliko so imeli za povedati proti vojaški opremi v času Janše.
periot22
04. 02. 2024 15.17
+13
Kot prvo izstop iz Nata zločinske organizacije!
PREDSIGNAL69
04. 02. 2024 16.58
+4
tirolec
05. 02. 2024 08.25
+0
periot22
04. 02. 2024 15.15
+11
Potem pa kar puške v roke politiki in vasi otroci pa v boj v Ukrajino tam jih je premalo za tarčo!!!!!!
Bolfenk2
04. 02. 2024 14.30
+15
Največ bi naredili za našo varnost, če gremo iz Nata, ki je izvor vseh vojn v svetu.
User300173
04. 02. 2024 14.16
-7
Upoštevati dejstva, pobožne želje niso zaželene pri obravnavi vojske. Hočemo ali ne vojsko? V kolikor hočemo, naj bo vojska po naših zmožnostih in okoliščinah. Kako sestaviti je stvar Rene razprave, pacifisti so dobrodošli, ampak s uporabnimi nasveti. Stalna sestava s vseljudskim odporom. Obvezni rok ali ne je stvar financiranja in učinkovitosti. Uvesti nekaj vmes kot kakšna nam primerljiva država. Oborožitev brez gosenicarjev bo težka. Sodelovanje v NATO obvezno zaradi kolektivne obrambe. Bolj kot resna debata, so nakladaci prav patetični. Hoteli bi sigurnost, ne bi pa nič prispevali. Običajne mamine maže in lenuhi. Taki zganjajo kraval nimajo pa pojma o ničemer, kaj šele izkušnje natem področju. Nakladati so prav pateticni
real....
04. 02. 2024 14.28
+6
Tale zadnji stavek,da nimajo pojma o nicemer in izkusenj na tem podrocju,da so mamine maze in lenuhi..nakladaci je slabo receno,ker enostavno to ni res...me pa zanima,ce bi ti sel ali poslal svojega sina..hcer,da se gre borit recimo v Turcijo katera je clanica nata zaradi recimo napada dolocenih Kurdov katere imajo Turki za teroriste?!
User300173
04. 02. 2024 15.02
-2
V tujino greš prostovoljno in ne rekruti.
Na pol ovca
04. 02. 2024 18.22
+2
JohannDoe
04. 02. 2024 14.07
+5
Ko govorijo o zalogah energije, energetski samooskrbi, vojaških zmogljivostih in zelenem prehodu v isti sapi, vidiš da gre za eno samo nakladanje in zmedo v glavah. Ker realnost je taka: nihče ne bo delal "zalog" avtomobilskih akumulatorjev. Vojaška tehnologija in logistika se v vojni nikoli ne bo zanašala na delovanje električnega omrežja, omrežje bo prva tarča. Ljudje, ki jih bodo prej prisilili v elektriko, bodo ostali brez prevoza in mobilnosti, brez gretja pozimi in štedilnikov za hrano. Skratka nebogljeni in prepuščeni na milost in nemilost samim sebi ali komurkoli že. Če kaj, potem vojna in kriza pokaže absurdnost tega "zelenega prehoda" kot so ga zastavili in ga forsirajo.
CDROM
04. 02. 2024 13.57
+8
Vsi ti politiki, ki sprejemajo take zakone, kjer razmišljajo, da bi uvedli obvezen vojaški rok, kjer bi kao na "mirna področja" pošiljali naše otroke dajte v prvi vrsti vi svoje otroke poslat v vojsko in na fronto, ker na kraj pameti mi ne pade, da bi otroku rekla primi za orožje! Sam paranoični ljudje oziroma liderji, ki so zakuhali vojna stanja, EU omejena politika v glavah nekaterih, da spodbuja vojne namesto dialog za premirje in da se stvari ustavijo preden eskalirajo!
IKOSS
04. 02. 2024 14.06
+5
Menite, da je Švica država, ki ogroža svoje sosede? Ob tem ne gre zanemariti, da ima najmočnejšo vojsko v Evropi glede na število prebivalcev! Sposobnost učinkovite samoobrambe je ključna za ohranitev suverenosti, žal pa se nekateri tega dejstva ne zavedajo.
real....
04. 02. 2024 14.30
+2
Meni se zdi da Svica nic clanica nato kaj ti menis ikoss?!
IKOSS
04. 02. 2024 14.56
+3
@real.... Ne, Švica ni članica NATA, so zgolj del programa Partnerstvo za mir. Slovenija se je odločila, da svojo zavrnost zagotavlja izključno s pomočjo skupinske obrambe v okviru NATA. Slednje predstavlja veliko tveganje, saj so vse meddržavne povezave vedno odvisne od trenutnih parcialnih interesov članic. Vsaka suverena država se mora pri tako pomembnem vprašanju, kot je zagotavljanje varnsoti, zanašati predvsem na lastne sposobnosti. Ni pa z sklepanjem zavezništev z partnerji nič narobe saj lahko to predstavlja dodatno zagotovvilo varnsoti. Točno tak princip izvaja Švica; močna lastna vojska ter meddržavni dogovori na področju vojaškega sodelovanja.
real....
04. 02. 2024 15.00
+3
IKOSS..recimo jaz menim,da bi bilo dobro za Slovenijo nato_ne partnerstvo za mir_da.
zapiramvamustaaa
04. 02. 2024 13.54
+6
Zdaj je prepozno za vpoklic v vojsko.Dobesedno od10-50 let znajo še viseti na tiktoku in telefon met v rokah.
Slavko BabIč
04. 02. 2024 13.50
+9
dokumenti razkrivajo, da je to dežela tabornikov, kjer je več oficirčkov kot vojakov!
Slavko BabIč
04. 02. 2024 13.48
+7
Nikoli več naborništva- umiranja za cesarje, diktatorje, politike!
SREBRNIBREG.
04. 02. 2024 13.19
+13
Obvezno služenje sploh ne bi smeli ukiniti. Bi se pa moral čas služenja šteti v pokojninsko dobo.
Retros
04. 02. 2024 13.29
-1
Haha in kaj bi spremenilo obvezno služenje? Poglej Avstrijce , ki ga še vedno imajo pa so še večji "soy boyi" kot Slovenclji. Na žalost rešujejo jih edino priseljenci, ki imajo še staro domačo vzgojo, pa za to niso potrebovali nobene vojske..A sedaj razumeš? Očitno ne
walter2
04. 02. 2024 13.31
+0
Tudi zdajšna zakonodaja omogoča tistim,ki so služili bivšo yugo,da uveljavljajo vojsko pri odhodu v pokoj!Je 6 mesecev in pogoj,da imaš polno delovno dobo ampak si premlad!
CrazyMachines
04. 02. 2024 13.41
-1
3 mesci pa res ni nekaj za pokojninsko dobo…drugače pa ja, zakaj pa ne…
Slavko BabIč
04. 02. 2024 13.48
+3
obvezno šteti v pokojninsko dobo!brez doplačila!
JohannDoe
04. 02. 2024 13.59
+1
Obveznega služenja nikoli nismo ukinili, samo "zamrznili".
andraa
04. 02. 2024 13.08
+8
zda so jasno povedale-nato vam v vojni ne bo pomagal
andraa
04. 02. 2024 13.07
-4
golob rabi varovanje vojske,nutrija ne zadošča več
User300173
04. 02. 2024 12.55
-3
Vojsko potrebujemo isto pacifist. Da bi pacifisti komandirali vojski pa ne gre. Glede na majhnost države je vsesplošni ljudski odpor nujen. Za vojsko sposobne usposobiti z najnujnejše znanje rokovanja z orožjem in terensko usposabljanje. To naj bi bil temelj usposabljanja prebivalstva. Oborožitev naj glede na teren države izbere SV, mislim pa, da brez gosenicarjev ne bi šlo. V srednjih šolah predvojasko uro. Za popolnitev obrambe je vsekakor povezava z NATO nujna, saj le kolektivna varnost zagotavlja obrambo. Vojaška obveščevalna in ostale služba pred agresijo zapreti puklastega komisarja in somišljenike, da se ne ponovi leto 41. Ta zadnji ukrep pod nujno, v nasprotnem bomo imeli kup plačane pete kolone.
pope p
04. 02. 2024 13.13
+3
ma kaki puško ve vsak držati ne rabiš za to nobenega usposabljanja. vse ostalo mi ne rabimo ker kot vidite je ukrajina dobila vse potrebno pa niti niso člani NATO..
pope p
04. 02. 2024 13.15
+3
zda komaj čaka, da je kje kaka vojna, da porabijo spet več denarja za orožje :D
DuhSaSjekirom
04. 02. 2024 13.22
+1
Ali pa ce prepustis strokovne predloge profijem. Najnujnejse znanje rokovanja z orozjem? In to te bi resilo? Ne. Ce si pacifist imas moznost dopolnjevat z drugimi vescinami, kolljes jarke, se izobrazis v prvi pomoc 6 mesecev da si oreng resevalc, kuhar, sofer itd,.. Da pa bos bil z mano da sm osebno odvisen od tebe ti pa imas 6 urni tecaj rokovanja z orozjem te raje sam ustrelim preden me susnes kje po napaki v hrbet cel zmeden prestrasen. Takim se rece topovska hrana. Ne verjamem da imas to zeljo.
walter2
04. 02. 2024 13.28
+1
pope p
04. 02. 2024 13.30
+0
hahaha z prstom pritisnit na petelina je pa tako ful tezko in rabis 6 mesecev za usposobitev :DD
pope p
04. 02. 2024 13.31
+0
slovenci ne rabimo nic vojske pa je.. nacijev itak vec ne bo drugi pa nas tk nebodo napadli
DuhSaSjekirom
04. 02. 2024 13.46
+2
Takih butlov kot ti pope kar mrgoli. 3 dni in ste dobri za na prvo linijo. Ponavadi taksni ki vse znate innste specialci po dveh dneh.
real....
04. 02. 2024 14.00
+2
DusSaSjekirom.. zakaj recimo je pa treba tisat nekoga da gre vojskovat/ubijat takoimenovane sovraznike,ce tega ne zeli naj gredo tisti kateri to zelijo pa recimo jest nisem nikakrsen butl in specialist svojega poklica!?
kuncci1
04. 02. 2024 12.45
+4
Celotno SDS kliko in NSI satelit pod nujno mobilizacijo v vojsko! Za poveljnika te horde pa prekaljenega bombometalca Tonina!!!
inp
04. 02. 2024 13.56
+1
Cila
04. 02. 2024 12.40
+9
In kdo normalen se bo pri nas še odločil imeti otroka, da ga po vseh letih vzgajanj in stroškov naša država pošlje kar nekam na fronto po naročilu zahodnjakov!?
real....
04. 02. 2024 12.32
+4
Dejavnost vojaka je streljanje in ubijane predvsem ljudi...recimo posledice naravnih pojavov poplave,zled pa to je dodatno takrat,ce je treba vbiti takrat to odpravljajo tudi drugi ljudje kateri niso vojaki...pol je pa se to...recimo zdej se bo pa en Slovenec sel borit u okvirih nata recimo za interese Turcije proti Kurdom ali podobno hehehe...niSans.
Banion
04. 02. 2024 12.27
+5
končno ena pametna in sicer razvoj domače industrije da se odpro delovna mesta, ne pa zapravlja denar v tujini. Nerodno bo le to da pri domači industriji ni provizij in za to smo kupovali finske 8 koesnike in ne tistih ki bi jih izdelali na ravnah