Slovenija

Erjavec: Sem odgovoren za vsako kanto?

Ljubljana, 05. 01. 2010 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor bo državnemu zboru v 15 dneh predlagal razrešitev Erjavca. Ta se je strinjal, čeprav se mu zdi razlog banalen. "Ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi?" se je vprašal.

 

Igor Šoltes na današnji novinarski konferenci: Računsko sodišče je kot nezadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe ministrstva na področju določitve okoljskih dajatev za vzpodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov. Nezadovoljivi so bili tudi ukrepi ministrstva na področju področju načrtovanja aktivnosti izdelave predloga financiranja sistema ravnanja z odpadno embalažo.
Igor Šoltes na današnji novinarski konferenci: Računsko sodišče je kot nezadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe ministrstva na področju določitve okoljskih dajatev za vzpodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov. Nezadovoljivi so bili tudi ukrepi ministrstva na področju področju načrtovanja aktivnosti izdelave predloga financiranja sistema ravnanja z odpadno embalažo. FOTO: J.B.
Če računsko sodišče pozove predsednika vlade k razrešitvi ministra, je to po mnenju predsednika Zaresa Gregorja Golobiča "nekaj, mimo česar premier ne sme iti, kot se je to zgodilo pred leti", ko je računsko sodišče pozvalo k razrešitvi tedanjega ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika. Februarja 2008 je Erjavec takratnega premierja Janeza Janšo pozval, naj spoštuje zakon in ustavo in naj razreši Podobnika.

Predsednik vlade Borut Pahor in okoljski minister Karl Erjavec sta se dogovorila. Pahor bo v 15 dneh državnemu zboru predlagal razrešitev Karla Erjavca z mesta okoljskega ministra. Z odločitvijo sta se strinjala oba.

"Oba sva bila mnenja, da druge možnosti kot predsednik vlade sploh nimam," je dejal Pahor in razložil, da pač mora spoštovati zakone.

Državni zbor bo sam pretehtal argumentacije računskega sodišča, je dejal Pahor. "Jaz mislim, da je prav, da se ta obravnava temeljito opravi in da se v slovenski politiki postavi nov standard. Da sva ga danes z ministrom Erjavcem s to odločitvijo postavila skupaj, se mi zdi zelo pomembno in dober uvod v novo leto z vidika pravne države," je dejal in dodal, da bo Erjavec do odločitve DZ vestno opravljal svoje naloge.

Napovedal je še, da bo v prihodnjih dneh razmislil o zakonu, ki nalaga, da mora predsednik vlade brez svojega mnenja spoštovati mnenje računskega sodišča.

Erjavec je presenečen

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu o smotrnosti ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki v Sloveniji od leta 2005 do konca leta 2007 ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Zato so na premierja Pahorja naslovili poziv za razrešitev ministra Erjavca.

Erjavec je zbranim novinarjem povedal, da je presenečen nad zahtevo po razrešitvi zaradi slabega dela. "Ministrstvo za okolje in prostor je dalo odzivno poročilo 11. novembra. V  roku treh mesecev (toliko časa so imeli za odziv, op. a.) ni bilo mogoče pripraviti vse potrebno za razrešitev tega vprašanja, zlasti zato, ker se revizija nanaša na obdobje od leta 2005 do 2007, ko je ministrsko funkcijo opravljal minister Podobnik," je dejal.

Po njegovem mnenju računsko sodišče s svojo odločitvijo pretirava, zato tudi ne vidi nobenega razloga za to, da bi sam odstopil. "Če bo moral vsak minister odstopiti zaradi takšnih banalnih zadev, ne vem, kam to pelje to državo," je povedal. Sicer pa se mu zdi prav, da se o njegovi odgovornosti izreče državni zbor. "Gre za to, da uresničimo pravno prakso, da določimo standarde, da vidimo, ali je res odgovornost ministrstva za okolje, da poskrbi za vsako kanto posebej v tej državi," je dejal Erjavec.

Poiskali smo odzive politikov. "Pahor je potegnil pravo potezo," se strinjajo.

DeSUS ostaja v koaliciji

Če bo razrešen, Erjavec svoje stranke ne bo povlekel iz koalicije, saj za to "ni nobene potrebe". Država po njegovem mnenju potrebuje močno koalicijo, ne glede na to, kaj bo odločil državni zbor.

Pahor in Erjavec na današnji tiskovni konferenci.
Pahor in Erjavec na današnji tiskovni konferenci. FOTO: 24ur.com

Zakaj je na udaru vedno okoljsko ministrstvo?

Glede na očitke, da je računsko sodišče sprejelo politično motivirane odločitev, je njegov predsednik Igor Šoltes spomnil, da je bil sklep o začetku revizije izdan 12. junija 2008, konec revizije je bil 13. avgusta 2009, 90-dnevni rok za odzivno poročilo se je iztekel 13. novembra 2009, nato pa je sledila ocena popravljalnih ukrepov. "13. novembra lani nismo bili jasnovidci, da bi vedeli, kaj se bo zgodilo," je poudaril Šoltes in dodal: "Delamo skladno s programom dela."

Šoltes je spomnil, da sta nekdanji okoljski minister Janez Podobnik in Erjavec tak poziv dobila kljub temu, da se je revizija nanašala na obdobje, ko nista bila ministra. Vendar so bili popravljalni ukrepi pripravljeni v obdobju njunega ministrovanja. V Erjavčevem primeru je opozoril še na to, da so imeli maja lani sestanek in da ministrstvo ni ugovarjalo zahtevam sodišča. Ukrepi so bili izvedljivi, saj bi lahko sami določili izvedbo njihove časovnice.

Šoltes je spomnil, da je ravnanje z odpadki ena od strateških usmeritev računskega sodišča. Na vprašanje, zakaj je vedno tarča okoljsko ministrstvo, pa je odgovoril: "Kateri koli kamen dvignemo, piše spodaj: ministrstvo za okolje in prostor. Gre pa za to, da to ministrstvo pokriva najširše področje okolja, v katerem živimo, in gre za izjemno pomembno področje."

Konkretni očitki računskega sodišča: Sistem ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki, ki ga je vzpostavilo ministrstvo za okolje in prostor, ni bil učinkovit. Tudi sistem za ravnanje z odpadno embalažo, ki ga je vzpostavilo ministrstvo za okolje in prostor, ni bil učinkovit. Financiranje delovanja sistema ravnanja z odpadno embalažo ni bilo učinkovito, saj nobenega od udeležencev ni vzpodbujalo, da bi si prizadeval zbrati večje količine odpadne embalaže in jo predati v sistem. Ministrstvo ni vzpostavilo učinkovitega spremljanja izvajanja ločenega zbiranja komunalnih odpadkov. Pri ravnanju z odpadno embalažo ministrstvo za okolje in prostor ni zagotavljalo natančnih in popolnih podatkov o količinah nastale in zbrane odpadne embalaže, zato podatki o ravnanju z odpadno embalažo in ocena o doseganju predpisanih okoljskih ciljev pri predelavi odpadne embalaže niso zanesljivi.

Šoltes je dejal, da je okoljsko ministrstvo zadovoljivo izvedlo le en ukrep od osmih. Poudaril je tudi, da je Slovenija na repu držav na lestvici ločevanja odpadkov.

Smeti, patria, Energetika Projekt

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen
V stranki DeSUS pravijo, da bodo, preden se bodo opredeljevali do ravnanja Karla Erjavca, počakali, da bodo stvari bolj jasne in bo znano stališče premierja.

Predsedniki koalicijskih strank so s Pahorjem razpravljali tudi o ravnanju ministra Erjavca pri nakupu oklepnikov patria in prodaji državnega deleža v podjetju Energetika Projekt.

Kot je znano, je državno tožilstvo zoper Erjavca nedavno na sodišče vložilo obtožni predlog zaradi suma nevestnega ravnanja v službi pri podpisu pogodbe o nakupu oklepnikov patria v času njegovega vodenja ministrstva za obrambo v prejšnjem mandatu.

Ali Erjavec pozna predpise?

Erjavec je včeraj povedal, da so se takoj, ko so izvedeli, da je bil postopek pomanjkljiv, sestali s finančnim ministrstvom in ugotovili, da manjka sklep vlade o odprodaji kapitalskih deležev in da je treba opraviti dražbo. ''Takoj, ko sem bil seznanjen s to napako, sem zahteval, da se začnejo postopki za razveljavitev te pogodbe, ne glede na to, da pogodba nima pravnih učinkov,'' je povedal. Erjavec je tudi poudaril, da državni proračun ni bil oškodovan, ker do realizacije ne bo prišlo, ker je pogodba nična. Erjavec se tudi ne čuti odgovornega za podpis notarskega zapisa, ker je bila pogodba pripravljena s strani notarke, ki mora biti seznanjena s pravnimi predpisi.

V ponedeljek pa je Dnevnik poročal, da je Erjavec junija 2009 brez ustreznega sklepa vlade prodal 49-odstotni državni delež v podjetju Energetika Projekt z Vranskega zasebnima podjetjema Nivo Celje in KIV.

Erjavec je sicer v ponedeljkovi izjavi za medije glede omenjene prodaje pojasnil, da je do napake prišlo v strokovni službi ministrstva in pri notarki Eriki Braniselj, ki da ga nista opozorili, da je za podpis pogodbe potreben sklep vlade. Ob tem je dodal, da bi se lahko v prihodnjih dneh "pojavila še kakšna podobna zadeva", vse z namenom, da se na "predsednika vlade opravi dodaten pritisk".

Danes pa je Dnevnik objavil dokaze, da je Erjavec notarki prikrival, da nima pooblastila za prodajo državnega deleža v omenjenem podjetju. Notarski zapis o prodaji je podpisal 22. septembra lani. 6. avgusta pa je z ministrstva za finance prejel dopis, da za prodajo ni bilo soglasja vlade. Kolegi iz Dnevnika prav tako pišejo, da je iz notarskega zapisa razvidno, da ga je notarka pozvala, naj ji pred sklenitvijo posla predstavi morebitne druge pomembne okoliščine pravnega posla, ki jih pozna. Erjavec tega ni storil, kar pomeni, da ji je prikril pomembne informacije. Še več – v notarskem zapisu piše, da je je izjavil, da so vse pomembne okoliščine pravnega posla vsebovane v tem notarskem zapisu in da drugih pomembnih okoliščin tudi sam ne pozna.

Erjavec naj bi po poročanju Dnevnika zatajil še, da je ministrstvo prejelo več telefonskih, elektronskih in pisnih urgenc s finančnega ministrstva, ki naj bi vneto opozarjalo, da za prodajo državnega deleža v omenjenem podjetju manjka sklep vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lushox
07. 01. 2010 10.10
Hahaha, sem čakal na današnji da vidim koliko demokracije premore tale portalček 24 UR. Spet so mi brisali vse poste... To se mi ŠE NI zgodilo tudi na bolj pristranskih portalih...
istra1
07. 01. 2010 00.09
Kriv ni samo Erjavec krivi so vsi, ki so ga potrdili za ministra za okolje saj so vsi vedeli , da je nesposoben za ta resor in za vse druge. Kranjčane je tudi dobro nategnil, da bodo dražje plačevali odvoz smeti, ker jim je zaprl Tenetiše. Ja dragi Karel ne se sekirat tvoja mamica, žena in otroci bodo kmalu pozabili, da ste bili minister.
hakihak
06. 01. 2010 11.27
saj direktorji firm tudi ne vejo za vsak šrauf
hakihak
06. 01. 2010 11.26
ej slovenčki, a vam rs nič ni jasno???
resslovenka
06. 01. 2010 07.55
Me je razočaral tale g. Erjavec, kot ministe se ve. Toliko napak si res ne bi smel privoščiti, konec koncev je pravnik in zelo dobro pozna svoje pristojnosti. Kriviti administratorje in notarje je neodogovorno izmikanje. Zaupanja si pač ne zasluži več. Nasplošno pa se vprašam kakšne ministre imamo ko laž ni laž ampak napaka, ko se ministrski status izkorišča za nepotizem in karierizem in nekotrolirano bogatenje. Dajmo si nalit čistega vina, kar že vrabci čivkajo.
pravakritika
06. 01. 2010 07.47
...in nasmeh postal bo bolj grenak..... Moje mnenje je, da je Korl tipičen primer nesposobnega intelektualca, ki teži za tem, da se s svojo nesposobnostjo prebije na sam vrh. Na žalost je takih še kar precej v sedanji vladi, bilo jih je v bivših in jih bo (ali pa ne) tudi v bodočih vladah. DAJTE NAM ZABOGA INSTRUMENT V ROKE, DA LAHKO ODPOKLIČEMO NESPOSOBNE POSLANCE, MINISTRE, SEKRETARJE.....VODILNE V PODJETJIH!!!!
Dušan ?irin
06. 01. 2010 06.57
Karl Veliki.....
JanezNovakJohn
06. 01. 2010 06.55
odstavitev Rjavca je dobrodošla, saj bo mogoče združiti najmanj dva ministerstva in izvesti Racionalizacijo. Rjavec je odgovoren za vsako kanto, če ni sposoben pospravljanje kant organizirati po hirarhiji. Pričakoval bi kar nekaj nadaljnih odstopov ali razrešitev na okoljskem ministrstvu, če se bo seveda Rjavcu ljubilo sploh kaj organizirati. Sicer je bil v okoljskem ministerstvu Rjavec precej delo nejevoljen. Vojska mu je bolj ležala, čeprav ni videl širine in prepletenosti vojske z drugimi ministerstvi. No tole se je dobro izteklo. Najšipkejši člen je razrešen.
SpremeniVzdevek
06. 01. 2010 06.54
EN RESNIČEN KOMENTAR IZ FINANC!!!!Da je Erjavec na vrsti da pade je bilo vsakemu analfabetu jasno! Če to kar so mu zakuhali nebi bilo dovolj,bi se izmislili ali skonstruirali že kakšno za narod novo odmevno zadevo. Očitno je,da je stranka marsikomu trn v peti in ko Žnidaršiču ni uspelo,da jo razbije,so se lotili Karlota in preko njega poiskušajo narediti razkol v stranki in jo podrediti SD. Prozorna in umazana igra ! V svoje spletkarjenje so vključili tudi računsko sodišče s Šoltesom na čelu. Ta pa je tako ali tako "mladinskih" intrig že vajen in mu ni bilo potrebno posebej razlagati kako naj ravna! Tako Golobiču uspeva veliki met.Prevladati v vladi in v senci vladati!Na njegove grehe se po stari navadi hitro pozablja,saj mu uspeva producirati nove bolj za narod zanimive zadeve. Pahorju pa razplet ustreza,saj se je "nedolžen" na pilatovski način znebil nadležnega in nepredvidljivega Erjavca, ki bi znal delati velike probleme pri načrtovani pokojninski reformi!No toliko o umazani in pritlehni zadevi! Razkril pa se je tudi Pahor sam,ki dokazuje,da mu licemerje in umazane zadeve niso tuje, in da zna z nedolžnim zunanjim izgledom dobro mešati karte,da vsi okoli njega izpadejo umazani,on pa ostaja zgled principielne drže! Očitno je dal skozi dobro šolo v osemdesetih letih,kjer se je na podoben način izločilo marsikoga drugače mislečega ali pa potencialno nevarnega konkurenta! Lopovska zadeva ni kaj! Se podpišem pod tole!!!
gringos
06. 01. 2010 06.40
ha ha nisem superman ne ne ti si super cirkusant dnevno podpiše 300 dukomentov in nemoremo pričakovat da bi vsak papir pregledal ,pa to ni res da podpisuje nekaj kaj sploh ne prebere bemti jaz tako vlado kot jo imamo lopov do lopova
falco1
06. 01. 2010 06.27
Sej je prav (načeloma ne podpiram te vlade) karl je bil vedno gnilo jajce tut desne vlade, vedno je izsiljeval vlado desno al levo če ne bo tko pa grem sam to ga je gor držal.Gavnar
spidi33
06. 01. 2010 06.00
Ej KUBO, državne firme je pa JANŠA obiral , pa glih tako nismo prišli nikamor......
kubo
06. 01. 2010 04.17
+1
Pahor,lansko leto je tvoj plamencek ze skoraj ugasnil...,letos pa nevem.....,a se sploh gori. Zelo hitro bos spokal ..... Pahor Golobic Kresalova Jankovic....so resnicno pokvarjene ribe... Pahor se mi smili,ker tako plese,kot mu drugi narekujejo. Lepo se vidi,da mu taksne odlocitve tezko grejo iz jezika,kar neki mrmra,pa jeclja.....,vendar zavaja celoten narod SLOVENIJE....banda pokvarjena.... lopoviiiiiiiiiiiiiiiiiiii,pustite nas da posteno delamo in nehajte nam krasti..... Odbrite raje nove drzavne firme,da bodo ljudje lahko delali...ja samo neupajo,ker sparajo...,raje prodajejo in skubijo uboge delavce...banda lopovska,pokvarjena.....bomo morali na ulice iti in to vsi..........
the.marky
06. 01. 2010 01.35
nemorem vjret da mamo v sloveniji takšne kekce za politike.... prau na ravni neke krajevne skupnosti v zgornjem kašlju ... kjer se odbor ne more odločit kje ga bojo pili za martinovo....
sencasrca
06. 01. 2010 01.35
ojoj ojjoj kdo je dal nam Slovencem državo in take loleke???
nemesezuvatno
06. 01. 2010 01.30
sj si placan 6000 kekovali vec , tko da ja, odgovarjaj za vsako kanto....
mac4_m
06. 01. 2010 00.44
rado josip broz je zapufal jugo za 8 miljard. S tistim se je kar nekaj naredilo. Ko njega ni bilo več so miloševič, tudman, kucan in ostali sodelavci nabrali še 14 miljard. Pač če je nekdo nesposoben in ima veliko kradljivih prijateljev pač kradejo dokler gre, potem si sposodijo, da lahko še naprej ravbajo..
RADO62
06. 01. 2010 00.42
Pahor želi postaviti novi standard v slovenski politiki ??? Ja pa kaj še....Imel je vse možnosti, da ga postavi že v aferi ultra... Ampak takrat so bili ukazi iz vrha drugačni... Kajneda Borut ??? heh
ljudina
06. 01. 2010 00.31
ljudina
06. 01. 2010 00.30
koje davljenje.......