Slovenija

Razpis za novega direktorja NIJZ prihodnji teden, Eržen ostaja v. d. direktorja

Ljubljana, 03. 04. 2020 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.G./Ti.Š./K.H./STA
Komentarji
223

Na prvi seji sveta NIJZ so za novega predsednika sveta imenovali Roka Tavčarja. Ta je povedal, da bo vlada predvidoma prihodnji teden objavila razpis za novega direktorja, do njegovega imenovanja pa bo inštitut še naprej vodil Eržen. Iz strokovne skupine poznavalcev zdravstva, ki svetuje vladi, pa je izstopila tudi vodja centra za nalezljive bolezni Maja Sočan.

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji seji podal priporočila za boljšo uskladitev priporočil in ukrepov z vlado glede koronavirusa. To je po seji povedal Rok Tavčar, ki ga je vlada v sredo imenovala za novega člana, potem ko je razrešila nekatere dotedanje, danes pa ga je svet NIJZ imenoval za predsednika.

Po današnji seji sveta je novoimenovani predsednik sveta dejal, da je za tako pomembno inštitucijo pomembno, da imajo direktorja s polnimi pooblastili. Zato bo vlada predvidoma prihodnji teden objavila razpis za direktorja. Kandidati bodo imeli na voljo osem dni, da se prijavijo. Po Tavčarjevih besedah bi lahko do novega direktorja prišli v 14 dneh.

Eržen ostaja v. d. direktorja

Do imenovanja novega direktorja NIJZ pa v. d. direktorja ostaja Ivan Eržen, ki ga je vlada Janeza Janše imenovala 20. marca po odstopu Nine Pirnat z vrha NIJZ. Po tistem, ko se je Eržen prejšnji teden kritično odzval do zaostrovanja omejevalnih ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, za katerega se je odločila vlada, so se v javnosti sprožila ugibanja, če današnja seja sveta zavoda ni morda namenjena tudi razrešitvi Eržena.

Ivan Eržen ostaja v.d. direktorja NIJZ do imenovanja novega direktorja.
Ivan Eržen ostaja v.d. direktorja NIJZ do imenovanja novega direktorja. FOTO: POP TV

V pogovoru za Mladino je namreč dejal, da kot epidemiolog s strokovnega vidika take poteze ne more zagovarjati. Po njegovih besedah vlada pri presojanju najnovejših ukrepov inštituta ni prosila za mnenje. Neprimerno se mu zdi tudi navodilo o razkuževanju hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah.

Razpravljali tudi o ustrezni komunikaciji

Svet NIJZ je na prvi seji po zamenjavi vladnih predstavnikov v svetu zavoda med drugim razpravljal tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado.

Po Tavčarjevih besedah so se dogovorili za boljše sodelovanje in da bi predhodno uskladili priporočila in ukrepe, ki jih predlaga NIJZ, da v prihodnje ne bi prišli "do nasprotja z ukrepi, ki jih je vlada že prej predvidela ali celo sprejela". Po njegovem mnenju je inštitut dovolj strokoven, da bo znal paziti na ustrezno komunikacijo.

Zakaj je iz strokovne skupine izstopila Sočanova?

Sicer pa je epidemiologinja Maja Sočan, ki na NIJZ vodi center za nalezljive bolezni, tudi nehala sodelovati v strokovni skupini poznavalcev zdravstva, ki svetuje vladi glede epidemije novega koronavirusa. Neuradno naj bi iz strokovne skupine izstopila prav tako zaradi nestrinjanja z vladnimi ukrepi, menda pa tudi zato, ker se je vlada pri sprejemanju teh ukrepov preveč naslanjala na mnenje Mladih zdravnikov Slovenije. Torej organizacije, od katere so se distancirale tudi že nekatere druge zdravstvene organizacije – Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo in sindikat Fides, ki so to sporočili v kratki izjavi. Zapisali so, da Mladi zdravniki niso člani nobene koordinacije zdravniških organizacij. 

Tavčar je potrdil, da je bila Sočanova navzoča na današnji seji sveta, a da ni povedala nič. "Odstop je verjetno njena osebna odločitev, vsaj drugih informacij nimam," je povedal.

Svet NIJZ je na seji razpravljal tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado.
Svet NIJZ je na seji razpravljal tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado. FOTO: 24ur.com

Vlada zamenjala vse štiri predstavnike v svetu

Vlada je v sredo razrešila še tri člane sveta NIJZ, predstavnike vlade. Na njihovo mesto je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteta in Matjaža Vrtovca. S tem so bili zamenjani vsi štirje predstavniki vlade v svetu. 17. marca je vlada namreč razrešila Tatjano Lejko Zupanc in namesto nje imenovala Matejo Lesar.

Na današnji seji bodo tako predvidoma izvolili predsednika sveta zavoda in namestnika predsednika. A več pozornosti bo verjetno deležna točka dnevnega reda, ki se glasi "Način komunikacije z javnostjo, sodelovanje NIJZ z Vlado RS (poročilo o izvedenih aktivnostih glede preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19)".

Vlada je od sredine marca zamenjala vse svoje štiri predstavnike v svetu NIJZ. Tatjano Lejko Zupanc je razrešila 17. marca in namesto nje imenovala Matejo Lesar, v sredo pa je razrešila še preostale tri ter v telo imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteta in Matjaža Vrtovca. Svet NIJZ danes zaseda prvič v novi sestavi, med drugim razpravlja tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado.

NIJZ je sicer pod prejšnjo vlado kot strokovna institucija usmerjal vladno politiko soočanja s širjenjem novega koronavirusa. Ob nastopu mandata sedanje vlade pa je slednja za strokovno svetovalko s tega področja imenovala infektologinjo z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Bojano Beović.

Kmalu po nastopu nove vlade se je kot 'obraz' NIJZ poslovila direktorica Nina Pirnat, ki je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktorja direktorata na ministrstvu za zdravje. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za četrtkove Odmeve na TV Slovenija dejal, da bi si z NIJZ želel boljšega sodelovanja, ki je po njegovi oceni v tem trenutku slabše. Kot je dejal, se ne morejo strinjati s stališči, ki jih nekateri predstavljajo. "Če je dogovor, da se nek ukrep izpelje, je smiselno, da je tak dogovor spoštovan," je poudaril minister. Zanikal je tudi, da naj ne bi bilo komunikacije z NIJZ.

Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani NIJZ o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je poudaril uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.
Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani NIJZ o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je poudaril uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. FOTO: Miro Majcen

Kacin: Vlada od NIJZ pričakuje jasne usmeritve

Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani NIJZ o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, pa je danes poudaril uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Če bo NIJZ priporočil več opravljenih testiranj za iskanje potencialno okuženih, bo vlada storila vse, da to uresniči, je zatrdil.

Poleg menjave direktorja naj bi po naših neuradnih informacijah vlada razmišljala tudi o delitvi te funkcije (direktorskega mesta na NIJZ) – in sicer na strokovnega in poslovnega direktorja. O kakršnihkoli imenih trenutno še nismo obveščeni.

Kacin na dopoldanski novinarski konferenci ni želel komentirati informacije, da je epidemiologinja Maja Sočan, ki na NIJZ vodi center za nalezljive bolezni, nehala sodelovati v strokovni skupini poznavalcev zdravstva, ki svetujejo vladi glede epidemije novega koronavirusa. O čemer je sicer med prvimi poročal Dnevnik.

"Dogajanje znotraj NIJZ je težko komentirati, zlasti odstop. Če se je gospa odločila, da odstopi s funkcije, je to njena pravica. Kje so razlogi, pa bo treba ugotoviti nekateri morda to že vedo," je dejal Kacin.

Sicer pa je Kacin podčrtal željo vlade, da bi bil NIJZ čim bližje dogajanju v realnosti, "da ne bi hodil za dogodki, ampak pred njimi". Želeli bi si, da bi se nacionalni inštitut odzival vsakodnevno in prilagajal ukrepe in nasvete novim spoznanjem.

"Zdaj ni trenutek za dolge razprave. Potrebne so odločitve, potrebno je ukrepanje," je dejal Kacin. "Mi smo vzpostavili sistem, po katerem lahko komuniciramo s celotnim prebivalstvom v realnem času, ko lahko prenesemo ključna sporočila. Pričakujemo pa, da nam bodo ta ključna, razumljiva sporočila zagotovili strokovnjaki NIJZ," je dejal.

Odločiti se moramo, kako bomo omejili širjenje in zmanjšali število okužb, je glede boja s koronavirusom dejal Kacin. Na voljo je več modelov, tudi bolj množično jemanje brisov prebivalstva in iskanje okuženih s koronavirusom, da bi se ti hitreje umaknili iz družbe.

Za to je sicer potrebnih več testov in več ekip. "Če in kdaj se bomo za to odločili, je predvsem odvisno od NIJZ. Če nam bo to priporočil, bomo vlada, ministrstvo za zdravje in vsi ostali storili vse, kar je v naši moči, da se to zgodi čim prej. Pričakujemo pa jasne usmeritve," je še poudaril Kacin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
04. 04. 2020 20.12
+1
Čim so ga razrešili isti ki so ga nastavili je to znak da ta človek ima svoje možgane in želi misliti z njimi-dejal je da so ti ukrepi predrastični in nepotrebni-če bi lagal kot vlada bi še nadalje bil v službi g orbana in zvesto zaslužil madžarske denarce-ta vlada želi le ovce ,ki slepo sledijo svojemu pastirju janezu.
PALAGRUŽA
04. 04. 2020 18.04
-3
ERŽEN PAKAJ, NARCISOID ADIJO!
JohannDoe
04. 04. 2020 12.26
-4
NIJZ, od katerih je polovica nekih po funkciji "predstavnikov vlade", je najbolje delal pod Šarcem. Okuženih ni bilo, mrtvih še manj. Lahko smo kofetkali in smučali po Italiji. Če smo zakašljali samo dvakrat pa smo lahko hodili delat. Samoosamitvi po potovanju smo se smejali. Nenazadnje, en Slovenec pa se že ne more okužiti od Italijana. Italijani in Kitajci so nam bili neki šalabajzarji, ki smo se jim smejali. Bili smo optimistični, da bo šlo vse mimo nas. Potem je Šarec pobegnil. Pa poglej si zdaj.
JohannDoe
04. 04. 2020 12.13
-3
Nova vlada da si dela teren ta trgovino s pripomočki pa to. Jah... če je bila trgovina z medicisko opremo z državo zlata jama in teren za "poslovneže" opcije, ki nam je vladala zadnjih 25 let in so se kraje dogajale 24/7 (in smo jim mi vsakič odpustili), kaj potem pričakuješ od novih? Kje si bil zadnjih 30 let? Spal?
Balki36
04. 04. 2020 12.00
-6
Tako...demokraticno...vsem.enake moznosti...brawo sds....pa to
Apostol1
04. 04. 2020 11.16
+7
Kot kaže bo moral biti novi direktor iz vrst SDS . Drugače povedano , ta direktor mora izpolnjevati samo en pogoj . MORA BITI NAŠ.
Karlo
04. 04. 2020 11.50
+0
Jep MORA BITI NAŠ je očitno tudi referenca za zdravniško stroko.
Pravi?nik123
04. 04. 2020 13.42
+2
Narobe. Nesposobne je potrebno zamenjati. Takoj.
FIGEC
04. 04. 2020 10.33
-6
O mini HD kameri, katero oglašujejo na desni strani monitorja: Ta oglas je bil na tem portalu že lani taki čas. Čudilo me je, zakaj v njem ni bil podan link do proizvajalca in do tehničnih podatkov te kamere. Pa to je je osnova! Tudi prodajalca ne moreš kontaktirati. No.., kot motorist sem kamero lani naročil, v rikvercu pa nisem nikoli dobil nobenega odgovora, kamere pa tudi ne. Je pa tako stvar fajn imeti, da jo lahko npr. v avtu nastaviš na kakem parkirišču, kjer ti folklorist poškoduje avto in že po defaultu, meni nič in tebi prst v rit, nonšalantno odpelje. Sem pa tako kamero odkril po sumljivo nizki ceni v trgovini Jager. Skoraj sem jo že kupil, potem pa odkril, da nima avtostart funkcije, torej da se snemanje samodejno vklopi, ko se v kadru pojavi gibanje. Neuporabno! Na koncu sem moral odšteti cca. 400€ in kupiti kamero GO-PRO, da končno imam od nje, kar se pričakuje. Država pa tudi. Skoraj 100€ DDV-ja (!!$%&??!!!!)
Karlo
04. 04. 2020 10.12
+13
Če sem prav razumel je vlada poslušala ne društvo "Mladi zdravniki", za katerega sploh ne vemo kam sodijo. Verjetno kakšna SDS-ova izpostava, kakršnih imajo na Trstenjakovi za vsako interesno skupino. Od njih so se potem distancirali skaraj vse druge zdravniške organizacoje, vključni Fides. In sedaj vlada hoče da NIZJ deluje usklajeno z njimi. Jelko še ostale zamenjajte z vašimi kadri pa boste 100% usklajeni. Posvetili se boste lahko trgovini z medicinsko opremo. Beda!
iGURT
04. 04. 2020 09.57
+11
Kacin: Vlada od NIJZ pričakuje jasne usmeritve ---- ko pa direktor NIJZ temu režimu pove kaj je ok in kaj ni, kje delajo neumnosti, gredo takoj v njegovo zamenjavo. Ta janšev FDV režim, ki ga osebno vodi, neizobražen za takšne situacije, in tudi nesposoben, se naslanja na svojo mo in kontrira stroki. Stroki ki je izobražena za takšne situacije, in sposobna. Ker lahko
Karlo
04. 04. 2020 10.03
+12
Se vidi koga so nastavili na novo! 2 SDS-ova navijača in zastopnika priatizacije javnega zdravstva in enega psihiatra. Upam da je vsaj slednji malo moder. Svetujem pa mu da najprej pregleda kapitana vesoljske ladje, ker bo ozstrelitev v kratkem.
kaktusar1
04. 04. 2020 09.42
+19
sam tolk..izjava kacina par let nazaj...................Politična praksa janeza janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju.................danes je pa to človek, ki nam podaja vse informacije............veliko gnilega je v deželi tej
Suma
04. 04. 2020 09.17
+13
Razpis ja. Raj povejte komu ste nastavil pozicijo pa je. Razpisi v sloveniji še za proizvodnjo ne veljajo.
vinogradnik33
04. 04. 2020 08.48
+18
Eržen , odstopi sedaj in pusti naj delajo po svoje , saj mislijo , da so vsevedi , delajo pa veliko napak in krivic , ker imajo v svojih vrstah same " truste mozga " ,ostalih pa ne poslušajo !
Hasan
04. 04. 2020 08.48
+20
Mislim,da bi bil tovariš Grims kar primeren za vodenje tega inštiuta.Je geodet,aktivni član SDS-a,domoljub povezan s podobnimi domoljubi v tujini,zavidanja vreden poznavalec za podnebne spremembe,morda bo dokazal celo,da je zemlja ravna ploskev in za konec še res velik poznavelec komunajzarstva.Skratka,ima vse odlike za tako delavno mesto.In verjetno bi ob vodenju inštituta lahko bil še vedno poslanec.
janezpodre
04. 04. 2020 09.38
+9
anakondabox
04. 04. 2020 08.33
+4
Ivan Eržen v. d. direktorja ostaja, dokler se ne pojavi Rok Tavčar, ki mu Ivan popotno palico predaja. #menjave
hotchilipoper
04. 04. 2020 08.13
+14
V tri milijarde evrov vrednem interventnem zakonu za zajezitev epidemije COVID-19 si je vlada Janeza Janše vnesla člen, ki ji omogoča zvišanje plač tudi za 100 odstotkov.
Bojan-F
03. 04. 2020 21.52
+18
Garibaldinsko-jakobinska Vlada se je vsedla k pogrnjeni mizi ... ukrepi prejsnje Vlade so bile v tistem casu za vsaj pol koraka pred drugimi evropskimi drzavami ... drzavni, regijski in obcinski nacrti ukrepanja so bili pripravljeni ... odnos Ministrstvo-NIJZ-CZ je bil definiran ... ni bilo pa "kriznega staba" ... ni bilo fantomaticnega sveta modrecev ... ni bilo samovsecnega Kacin Jelkota ...
igy02
03. 04. 2020 21.42
-1
Kot sem bral je ta Eržen zagovornik javnega zdravstva. Popoldne pa dela v privat ordinaciji in daje intervjuje reviji, ki je financirana iz pokradenega denarja v zdravstvu. Mladina je ta revija.
Bojan-F
03. 04. 2020 21.53
+9
srebrnibreg
03. 04. 2020 21.40
+17
Komunistični sistem se vrača. Delo dobiš, če imaš pravo člansko izkaznico strokovnost pa ni važna. Gantar je lepo povedal, da se ukrepi izvajajo na osnovi politike ne strokovnosti. Kako dolgo bo narod zdržal tiranijo sedanjega vladajočega me res zanima.
minkica91
03. 04. 2020 21.39
+15
mislim, da so vsako pandemijo in epidemijo zatrli in se ji izognili le z ukrepi izolacije. če se bi pa družili, bi pa vsi dobili. Kakšno stanje je v Italiji, saj je noro, vsi bolani, veliko umrlih. Kaj bi naši vrli demokrati rekli če bi bilo pri nas tako. Demokracijo lahko zganjaš le, če imaš vsega dovolj in če si zdrav in ni smrtonosnega virusa nad nami.
penzlcek
03. 04. 2020 21.19
-12
to je pač davek vsake take bolezni in ne moreš ji ubežat..... in Eržen in Sočanova sta imela prav... ljudje se morajo družit... in bo vihar šel mimo....... tako pa ne bo.......
omega _v6
03. 04. 2020 21.55
+3
Ja vihar bo šel mimo tako kot v Italiji vendar pa nikoli ne boš vedel koliko ljudi bo vzel z sabo!! Zavedaj se,da tudi ti nisi imun!! Seveda pa je levičarjem vseeno,če ljudje okoli umirajo samo,da vi niste med njimi!!