Slovenija

Inšpektor: Ko sem gledal posnetke, sem si samo želel, da to ni res

Ljubljana, 04. 10. 2018 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
V.L./K.H./STA
Komentarji
106

Na ministrstvu so poudarili, da je Zavod Kengurujčki izvajal dejavnost varstva otrok na črno. Na tem naslovu je od leta 2015 sicer registrirana oseba, ki lahko varuje šest otrok, a je vsaj v petek tam ni bilo. Župan Janković je zagotovil, da se kaj takega v ljubljanskih javnih vrtcih ne more zgoditi. Štrukelj pa je dogajanje označil za kriminalno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zavod Kengurujčki delal na črno
    03:19
    Iz 24UR: Zavod Kengurujčki delal na črno
  • Iz 24UR: Bodite pozorni na spremembo vedenja otrok
    02:41
    Iz 24UR: Bodite pozorni na spremembo vedenja otrok
  • Iz SVETA: Pogovor z Tomažem Rozmanom o krutih dejanjih v zavodu Kengurujčki
    03:41
    Iz SVETA: Pogovor z Tomažem Rozmanom o krutih dejanjih v zavodu Kengurujčki
  • Iz SVETA: Trpinčenje otrok
    05:18
    Iz SVETA: Trpinčenje otrok
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje je bila inšpekcija?
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Kje je bila inšpekcija?

Potem ko je javnost razburilo domnevno izživljanje nad otroki v zavodu za varstvo otrok Kengurujčki, policija pa je potrdila, da "obravnavajo prijavo nepravilnosti v enem od vzgojnih zavodov na območju Ljubljane", so se akterji zgodbe zavili v molk

Zavod kljub zakonskim zahtevam ni pridobil nobenega dovoljenja, je pojasnila vodja sektorja za predšolsko vzgojo Vida Starič Holobar. "Opravka imamo s primerom, ki ni urejen z nobenim od predpisanih načinov," je poudarila. Zavod je bil vpisan v register predšolske vzgoje, vendar posebnih pogojev, ki jih mora izpolnjevati, ni imel in ni pridobil dovoljenja za varovanje otrok, so dejali na ministrstvu. Torej, dejavnost so v resnici opravljali "na črno". "Očitno je prišlo do zlorabe in postopki bodo pokazali, v kateri točki je bil kršen zakon," je še dodala. 

Pojasnila je tudi razliko med varuhom in vrtcem: vrtec izvaja delo po programu, pri varuhu pa gre samo za fizično varovanje otrok. Zavodi se ne morejo vpisati v razvid varuhov, saj so to lahko le fizične osebe, prav tako pa ga ni bilo v razvidu vrtcev pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Starše so zato znova opozorili, da naj takrat, ko se odločajo o tem, kam bodo vpisali svojega otroka, to počnejo z vso odgovornostjo. Pri zasebnikih naj povprašajo, ali imajo dovoljenje za varovanje otrok ali ne. 

S podobnim nasvetom se je na starše preko Twitterja obrnil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "Odločno obsojam nelegalne prakse na področju varovanja otrok in starše pozivam, naj pred vpisom otroka v zasebno varstvo pridobijo vse potrebne informacije. Na MIZŠ smo vam na voljo," je zapisal minister.

'Ko sem gledal te posnetke, sem si samo želel, da to ni res'

Inšpektorat je takoj pristopil k preverjanju prijave in že v petek so obiskali zavod, ki pa je bil takrat že zaprt. "Ko sem gledal te posnetke, sem si samo želel, da to ni res," je dejal glavni inšpektor na Inšpektoratu za šolstvo in šport Tomaž Rozman. V takih primerih se ne najavljamo in pridemo nenapovedano, je še pojasnil.

Tomaž Rozman in Vida Starič Holobar
Tomaž Rozman in Vida Starič Holobar FOTO: 24ur.com

Rozman pa je ob tem še spomnil, da je možno za zavod registrirati cel kup dejavnosti, vprašanje pa je, katero dejansko izvaja. Če je to varstvo otrok, mora izvajalec izpolnjevati pogoje ministrstva za izobraževanje. Na vprašanje o tem, ali pristojni preverjajo razkorak med seznamom tistih, ki imajo dejavnost varstva otrok registrirano, in tistih, ki so vpisani v razvid, pa je med drugim opozoril, da inšpektorji ob sedanjem številu ne morejo preverjati vsega. Inšpektorjev za šolstvo je sicer 11, operativnih pa je osem, je še pojasnil.

Starič Holobarjeva je sicer prepričana, da za primer Kengurujčki ni kriva sistemska napaka, pač pa zloraba zakona, ki "je lahko groba zavestna napaka". Dodala je še, da inšpektorji večkrat odkrijejo izvajalce, ki delajo na črno, saj se javno ponujajo staršem.

"Dnevno smo v stiku s policijo, osebe, ki naj bi tam delovale, bodo primerno procesirane, kot tudi lastnik zasebnega zavoda," je povedal inšpektor. Zavodu sicer zaradi izvajanja dejavnosti na črno lahko izrečejo globo v višini 1000 evrov.

In kdo kdo lahko nadzira zavode, ki delujejo na črno? Rozman je odgovoril, da lahko "vsak inšpektor vodi postopek, če zazna nepravilnosti".

V primeru, da se izkaže, da posamezniki ali zavodi nimajo dovoljenja in se pokažejo hude nepravilnosti, inšpektorat poda predlog ministrstvu za prepoved opravljanja dejavnosti. V treh letih so na inšpektoratu izrekli 20 predlogov za izbris iz razvida oziroma prepoved opravljanja dejavnosti, ker niso več izpolnjevali pogojev –ponavadi gre za neizpolnjevanje prostorskih in kadrovskih pogojev. Letos so dobili šest prijav glede varuhov na domu – v dveh primerih so izrekli prepoved opravljanja dejavnosti.

Niso pa pri varuhih dobili nobene prijave domnevnega nasilja. V letošnjem letu so sicer skupno prejeli 55 prijav domnevnega nasilja nad otroki v zavodih (šole, vrtci, zasebni zavodi). Pri zasebnem varuhu pa je to prvi primer prijave nasilja, ki so jo prejeli, je pojasnil Rozman. Letošnji primeri še niso zaključeni, statistika pa kaže, da je približno tretjina prijav upravičenih, je dejal Rozman.

Kengurujčke obiskali že leta 2015

Rozman je v pogovoru za Svet na Kanalu A dodatno pojasnil, da so inšpektorji zavod Kengurujčki obiskali že leta 2015. V nadzoru so ugotovili, da ne opravlja dejavnosti varstva otrok, pač pa ima za to pogodbe s štirimi podizvajalci. Ena od teh se je nato vpisala v razvid varuhov pri ministrstvu, a je leta 2017 po podatkih ministrstva svoj s.p. ukinila.

Ostali trije pa pozneje po Rozmanovih besedah te dejavnosti v zavodu niso več opravljali. Kot je dejal, so enemu od njih dejavnost že leta 2015 prepovedali opravljati, pri drugi izvajalki pa so ugotovili, da krši normative, torej varuje več otrok, kot je bilo dovoljeno. Pri vseh so nadzor pozneje tudi ponovili in preverjali upoštevanje ukrepov, je še dejal Rozman.

Zasebni zavod Kengurujček več ne obratuje, saj so vsi starši svoje otroke izpisali.
Zasebni zavod Kengurujček več ne obratuje, saj so vsi starši svoje otroke izpisali. FOTO: POP TV

Zavajanje staršev: na spletni strani ime registrirane varuhinje, ki ni (več) delala v zavodu

Na dogajanje v zasebnem varstvu Kengurujčki so se odzvali tudi registrirani zasebni varuhi predšolskih otrok, ki so ogorčeni. "Gre za hudo kaznivo dejanje, ki ima lahko nepopravljive posledice za otroke in meče slabo luč na vse pedagoške delavce v vseh javnih in zasebnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah," so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega se je podpisala Maša Sternad, zasebna varuhinja. 

Tudi oni poudarjajo, naj starši pred vpisom otroka v zasebno varstvo preverijo, ali je zasebnik dejansko registriran na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. "Z otroki v zasebnem varstvu lahko namreč dela samo registriran varuh in v dotičnem primeru nihče od zaposlenih niti lastnikov temu pogoju ni ustrezal, kar je nezakonito. Na spletni strani je bilo zgolj provizorično napisano ime registrirane varuhinje Z. N., kar je zavajanje staršev, saj ta varuhinja na tem naslovu že dlje časa ne dela. Kolikor mi je znano, gre za sorodnico lastnikov varstva in očitno je bil takšen njihov dogovor," so zapisali. Poleg tega so opozorili tudi na dejstvo, da se veliko staršev odloča za varstva, ki delujejo povsem na črno, kar pa je lahko zelo tvegano. 

Janković: To, kar se je dogajalo v Zavodu Kengurujčki, se v mestnih vrtcih ne more zgoditi

Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer inšpekcija in policija preiskujeta sum surovega ravnanja z otroki, zagotovil, da se kaj takega v ljubljanskih javnih vrtcih ne more zgoditi. Dogodek je ostro obsodil in starše pozval, naj bodo previdni pri odločitvi, komu bodo zaupali svoje otroke.

"Kakovost vzgoje naših vzgojiteljic in odnos ravnateljev do zaposlenih kaže popolnoma drugo sliko," je Janković dejal v izjavi za medije. V ljubljanske javne vrtce je vključenih 92 odstotkov otrok, rojenih v Ljubljani, kar je po besedah župana v evropskem vrhu. Vsakemu otroku, ki je rojen v Ljubljani ali ima vsaj enega od staršev Ljubljančana, po županovih besedah zagotavljajo mesto v vrtcu. Spomnil je še, da so v zadnjih letih število mest v 23 javnih vrtcih z 8000 zvišali na nekaj več kot 13.000, v sedmih letih pa tudi niso povišali cene.

Janković vztraja pri predlogu, naj vlada ob ustanavljanju zasebnega vrtca vključi tudi soglasje občine, ko je prostora v javnih vrtcih dovolj.

'Taki dogodki mečejo slabo luč na predšolsko vzgojo'

Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih javnih vrtcev Suzana Antič pa je zagotovila, da imajo v ljubljanskih vrtcih s starši odprt odnos, z njimi komunicirajo dnevno in stvari rešujejo sproti. "Verjamem, da so starši mirni. Njihovo zaupanje dobro opravičujemo," je prepričana.

Taki dogodki mečejo slabo luč na širšo predšolsko vzgojo, vendar neupravičeno na tiste, ki imajo vse kontrole delovanja in zagotavljajo visok standard etično moralnih norm, je poudarila predsednica evropskega združenja ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol Barbara Novinec. Javni vrtci so po njenih besedah podvrženi rednim in izrednim pregledom, prav tako pa imajo v javnih vrtcih protokol ravnanja v primeru zaznavanja nasilja strokovnih delavcev nad otroki.

Varstvo otrok v javnem ali zasebnem vrtcu ali pri varuhu mora imeti enake standarde in kriterije, ne samo pri kakovosti, ampak tudi pri nadzoru, je še opozorila Antičeva. Aparat nadzora pa je po njenih besedah tokrat očitno zatajil.

Štrukelj dogajanje v zavodu Kengurujčki označil za kriminalno

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj dogajanje v zavodu Kengurujčki, kjer inšpekcija in policija preiskujeta sum surovega ravnanja z otroki, označil za kriminalno. Dogajanje govori "o tem, kako hitro v najbolj občutljiva področja družbe, kot sta vzgoja in izobraževanje, pridejo nizkotni, komercialni, sebični interesi", je dejal.

Štrukelj je na novinarski konferenci, sicer namenjeni napovedi stavke, poudaril, da se je ravno na tem primeru izkazalo, kaj pomeni nadzor nad javnimi vrtci in kaj pomenijo standardi in normativi, ki "so tako rekoč sveti za javne vrtce", saj si jih nihče ne drzne prekoračiti.

Dogajanje je po njegovi oceni sicer bolj posledica nekega ilegalnega delovanja, ki ga Štrukelj označuje tudi za kriminalnega, saj vrtec ni imel nikakršnih dovoljenj. Po Štrukljevem mnenju bi bilo treba takšno ravnanje najostreje sankcionirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
05. 10. 2018 17.50
+1
zavodu lahko izrečejo 1000€ kazni,če nekdo dela na črno pa 120 ....Posnetkov verjetno na sodišču ne bodo upoštevali ,naredili pa niso(vpleteni) nič takšnega da bi jih lahko kdo kazensko preganjal in ..........
KranskyJanez
05. 10. 2018 15.30
+0
red mora bit, to so priprave na integracijo v slovensko družbo
KranskyJanez
05. 10. 2018 13.20
+0
vzgoja, da se lahko integrirajo v slovensko družbo
beukcan
05. 10. 2018 12.18
+14
Zdaj če izhajam iz sebe, ker sem oče dveh prečudovitih otrok in da bi moj otrok moral doživeti kaj takega, bi seveda moj razum odpovedal. Če bi bilo potrebno bi naredil vse da se takšne subjekte ne obsodi in ne zapre. Plačal bi varščino da jih spustijo na prostost in potem bi pač sam jih poiskal in niti ne vem kako zgledalo, ker kot sem napisal bi mi razum odpovedal. Ne bom pozabil ko sem že nekaj časa nazaj gledal okroglo mizo, ko so tožilci in še nekateri izobraženci modrovali kako smrtna kazen ni primerna in da moramo na stvar gledati bolj civilizirano. Vse to bodo natolcevali dokler ne bodo vpleteni njihovi otroci. Zgrožen in jezen in žalosten sem v dno duše. Na jok mi gre ko se spomnim na otročke uboge.
murate
05. 10. 2018 17.58
+2
tebe moti neko menda sporno početje - a sam bi pa kar vsem sodil in jih kaznoval.Sedaj pa heroj napiši koga in kdaj pa zakaj si na nos,da boš vsaj malo verodostojen.Enmu , ki je bil puno pametan sem na zahtevo sodišča plačal skoraj XXXX € ,vrnil mi jih je XXXX .Da bo drugič vedel da se mene ne toži.
mannnn
05. 10. 2018 19.24
+2
Sem popolnoka enakega mnenja in obcutkov, zelo globoko bolecino v srcu. Tako nedolzna bitja kot so nasi otrocki in potem tole....zalostno zalostno zalostno...nimam besed
Kimberley Echo
05. 10. 2018 10.52
+13
Pa kako je to v Sloveniji? Če ukradeš 3 kure greš v arest zaradi možnosti ponovitvene nevarnosti, če pa mučiš otroke, pa lahko počakaš doma, ker si dejavnost zaprl?!
mlenn
05. 10. 2018 09.29
+11
Žalostno.... ubogi nedolžni otroci. Nimam besed. Da je v Sloveniji kaj takega možno je nedopustno. Take ustanove bi morale biti pod drobnogledom države, pa ne pozabimo tudi na dome za starejše. Dosmrtna ječa in prisilno delo, da niso v škodo državi. Ne zaslužijo si drugega. "Ljudje", ki se znašajo in trpinčijo nebogljene otroke ne zaslužijo, da jih zemlja nosi. Sramota... upam samo, da bodo ubogi otročki hitro pozabili na vse muke, ki so prestajali.
Hachi
05. 10. 2018 08.52
+9
Zakaj pravite,da naj se starsi pozanimajo o tem,ce je zabod prijavljen ma ministrstvu,ce niti sam zavod za zaposlovanje(sama drzavna uprava)ne preverja tega,glede na to,da oglasujejo delovno mesto.
jafalical
04. 10. 2018 22.08
+12
Se sreca da je razkrita zadeva in velika hvala osebi, ki je podkrepljeno prijavila, saj je s tem resila te otrocke in mnoge druge.Tu je krivih, sokrivih vec oseb, se predno so zaceli z obratovanjem oz.na crno.Zdaj "povdarjajo" da so delali na crno, pa kaj so starsi razmisljali,kako so lahko placevali takim in kaj vem kaj se....? Starsi imajo sluzbe, prezivljajo svoje druzine,otroka morda niso uspeli vpisat v blizine svojega doma in so v najboljse za otrocke odlocili v dobri veri za ta vrtec.Je pa se in se varusk, ki se prezivljajo s tem delom "na crno", pa so otrocki tam popolnoma v zdravem, normalnem okolju s polno mero ljubezni.Tako, da naj se ne obesajo zato, ker so na crno obratovali...to se nikakor ne bi smelo sploh dogajat, ne zgoditi.
gizmo28
04. 10. 2018 19.35
+41
zakaj so ti polljudje še na prostosti, to je vprašanje za policijo, verjetno je bil primer premalo krut
mannnn
05. 10. 2018 19.25
v sloveniji se to ne tretira za zlocin, tako kot vec pokradejo bol so posteni...zalostno zelo...
mikitr
04. 10. 2018 19.16
+2
Tukaj verjamem ,da je šlo za zlorabo.Bi pa sterše prav tako ovadil.Prepričan sem ,da so vedeli ,da ni dovoljenj in tudi ,da se plačuje nezakonito,na roke.Z vsem so se strinjali,sedaj pa vse zvalili na Kengurjčke.Nikakor ni prav ,in treba jih je resno obravnavati,vse po vrsti.
Karantanija
04. 10. 2018 20.26
+7
FIGEC
04. 10. 2018 18.56
+58
Končno je tudi ta inšpektor po nekaj letih dobil priložnost, da opozori na svoje polnomastno plačano delovno mesto...
SuperBog=?lovk
04. 10. 2018 18.13
+21
pa 18400 vpisov na fakultete, za populacijo 18100 rojenih otrok. to je to.
stanga123
04. 10. 2018 18.09
+40
Ne morem verjet da se to -je -dogajalo v Sloveniji.in kater odvetnik lahk to zagovarja!!
and1302
04. 10. 2018 19.44
+10
tisti odvetnik ki jo bo zagovarjal ce jo sploh bo lahko samo konca s svojo kariero k bo prisel na slab glas
stanga123
04. 10. 2018 18.08
+3
In pol najnclovk gleda vas portal?
SuperBog=?lovk
04. 10. 2018 18.04
+17
Skorajda že vsak teden ena afera iz sfere šolstva, dodatki, potem tisti armenski čudodelnik, zdaj vrtec, kaj bo naslednje
SuperBog=?lovk
04. 10. 2018 18.02
+18
8 je operativnih, 3 inšpektorji so na bolniški, to je povedal.
SuperBog=?lovk
04. 10. 2018 18.02
+16
Dobra PR izjava inšpektorja, le kdo mu jo je spisal? Ali ima ta zavod pravilno registracijo ? in koliko teh zavodov pregledajo inšpektorji! dobrodošli v italijansko mafiozo državo!
medo357
04. 10. 2018 17.51
+58
Zelo pomenljiv je zgornji stavek, ki pove v kakšni državi živimo: "V primeru, da se izkaže, da posamezniki ali zavodi nimajo dovoljenja in se pokažejo hude nepravilnosti, inšpektorat poda predlog ministrstvu za prepoved opravljanja dejavnosti." - Zakaj potem imamo inšpekcijo, če ni pristojna za ukrepanje. Zakaj imamo službe, urade, organe, ki so brezzobi tigri in samo prelagajo odgovornost drug na drugega.
User416781
04. 10. 2018 17.33
+29
...Inšpektorjev za šolstvo je sicer 11, operativnih pa je osem, je še pojasnil...kaj točno naj bi to pomenilo?
Eastman
04. 10. 2018 19.16
+4
Casey Ry
04. 10. 2018 17.28
+40
Pravi inšpektor kazen kazen samo 1000eur, ostalo stvar policije in nadalnjih postopkov, ter odškodninskih tožb!??? Pa saj to ni res!!!