Slovenija

Kaj 'prvi slovenski žvižgač' svetuje Galetu? 'Naj jim da vedeti, da ve več, kot si želijo, da ve'

Ljubljana, 25. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Kristan, 24UR ZVEČER, Edi Pucer
Komentarji
1279

Afere z nakupom zaščitne opreme ne bi bilo, če ne bi bilo Ivana Galeta, ki je opozoril na nepravilnosti in zanje ponudil dokaze, ki jih bodo zdaj seveda proučili ustrezni preiskovalni organi. Galetovo dejanje velja za tipično delo človeka, ki mu pravimo 'žvižgač'. A kdo pravzaprav je žvižgač? In zakaj so žvižgači pomembni za družbo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gale danes junak
    03:35
    Iz 24UR: Gale danes junak
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo pravzaprav je žvižgač?
    03:51
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo pravzaprav je žvižgač?

 

Motivi žvižgačev so različni. Ključno pa: zanimajo nas tisti, ki z dokumenti, podatki, s konkretnim imeni in priimki opozorijo na nek problem, na nekaj, kar ni prav. In v tem kontekstu se je včeraj zgodil precedenčni primer, je prepričan novinar in strokovnjak za informacijske tehnologije Lenart J. Kučić. "Vidimo, da se že desetletja pri takšnih temah vsaka javno izpostavljena oseba na koncu izgovori z neumnimi frazami, kot so: saj vemo, kdo je, pa ljudje iz ozadja, pa interesne skupine od nekje ... In ta primer je v naši kulturi tako nenavaden, ker je konkretna oseba z imenom in priimkom omenila druge konkretne osebe z imenom in priimkom," razlaga.

A kdo so žvižgači oziroma – kot jih imenuje Kučić – žvižgalkarji? Kakšne so njihove osebnostne značilnosti? Preden ti javno spregovorijo, vse zelo natančno analizirajo, premislijo, ne delujejo impulzivno. In ključno, dodaja profesorica psihologije dela Eva Boštjančič, gre za ljudi, ki so pogumni. "Po psiholoških značilnosti so žvižgači komunikativni, zavzeti, natančni, dominantni, aktivni, načelni, zaupajo in zagotovo imajo visoka moralna in etična prepričanja. Žvižgajo zato, ker želijo družbi, da dela bolje," pojasnjuje Boštjančičeva.

Strokovnjak Kučić pravi, da tudi sam Edwarda Snowdna uvršča v to kategorijo, ker je "ogromno zavestno tvegal, zato da je opozoril na nekaj, kar smo sicer po eni strani vedeli, ampak brez njega nismo imeli nobenih dokazov, da se ta globalni nadzor res vzpostavlja".

Žvižgači tvegajo veliko – tožbe, izgubo zaposlitve, tudi svobodo.

"Druga stvar, ki se je v majhnih okoljih, kot je Slovenija, ljudje zelo dobro zavedajo, je pa to, da ko si enkrat žvižgalkar, si težko zaposljiv v svojem sektorju, ker veljaš za problematičnega ali pa se bodoči delodajalci bojijo, da boš tudi pri njih tako dosleden, kot si bil tukaj," pa drugo plat 'žvižgaške medalje' orisuje Kučić. In čeprav se žvižgače, kot še pravi, pogosto obravnava kot superjunake, to seveda niso. Vsi smo ranljivi in vsakega tožba ali izguba službe prizadene. In zato jih je treba zaščititi. "Tukaj je treba načelne stvari formalizirati v konkretne ukrepe kar pomeni zaščito pred neupravičenim tožbami, nadlegovanjem, grožnjami in nasiljem ter tudi finančno kompenzacijo, ki človeku omogoči normalno preživetje tudi, potem ko izpolni njegovo državljansko dolžnost."

Evropska unija je že sprejela direktivo o zaščiti žvižgačev, po besedah odvetnice Jasne Zakonjšek gre ta v pravo smer. Zdaj mora država to direktivo do oktobra 2021 implementirati v zakon. Ključno je, pravi Zakonjškova, da dobimo zakon, ki bo zaščito žvižgačev uredil na enem mestu pregledno in konkretno. "Za žvižgače je pa seveda pomembno, da preden storijo tak korak, da bi imeli popolno informacijo, kaj lahko pričakujejo. To je glavni razlog, da se ljudje v večji meri ne odločajo za ta korak," pove.

In kako dobro nam gre s pripravo zakona? S pravosodnega ministrstva so nam sporočili, da so v ta namen že vzpostavili sodelovanje z ključnimi resorji in organi. 

Kaj se lahko zgodi z Ivanom Galetom, ki je prijavil domnevne nepravilnosti pri poslih?

Kaj pa iz lastnih izkušenj glede afere z nabavo zaščitne opreme pravi zdravnik Erik Brecelj, ki je večkrat razkrival sporne posle v zdravstvu? Na vprašanje, kako komentira trenutno afero, je za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da tako, kot je bilo komentirano ob eni podobni aferi na severu Evrope: Skladno z lokalnimi običaji žal pričakovano. "Bi pa opozoril na eno stvar: ne smemo posploševati na vse veliko ljudi se je pošteno trudilo, da bi zaščitna oprema prišla v Slovenijo. So pa v skladu z običaji v Sloveniji nekateri to skušali izkoristiti zase," pravi.

Neodgovornost do države, do denarja davkoplačevalcev je po njegovem "tipično slovenska". "To, da vsak večji posel v Sloveniji nekateri vidijo kot življenjsko priložnost, je nedržavotvorno, žalostno in popolnoma destruktivno do Slovenije in do naše prihodnosti. To se dogaja v vseh zgodbah z veliko denarja. Na to smo žal že navajeni, ljudje so navajeni, ne odzovejo se tako, kot bi morali. Zaradi par novinarjev in enega človeka je to prišlo v javnost, drugače pa bi to bila tipična zgodba, za katero bi vedelo le malo ljudi, da se je zgodila."

V času teh domnevo spornih poslov so veljale izredne razmere – zaščitno opremo smo obupno potrebovali, na trgu je ni bilo dovolj, države so se dobesedno pulile zanjo. Toda, ali takšne razmere opravičujejo način, kako so kupovali to opremo? Minister Zdravko Počivalšek pravi: Bili smo proaktivni. Brecelj pravi, da je takrat tudi sam iskal opremo za Onkološki inštitut. "Bili smo v hudi stiski in dejansko je bila na trgu 'norišnica'. Vendar pa se je dalo kaj dobiti. Vsekakor pa se ljudem, ki takšne priložnosti izkoristijo za lasten dobiček, reče vojni dobičkarji in v vojni se skladno s tem tudi z njimi ravna," je jasen.

Kirurg Erik Brecelj sicer velja za prvega žvižgača pri nas. Na vprašanje, kaj pravi in pričakuje glede Ivana Galeta, odgovarja, da mu je najbrž hudo, v službi bo zdaj verjetno sledil molk. "Ko se stvari malo umirijo, pa bo verjetno sledilo maščevanje. Svetujem mu, da naj ne pove vsega, kar ve, naj si shranjuje dokumente. Naj da vedeti ljudem, ki bi ga zdaj utopili v žlici vode, da ve več, kot si mislijo in želijo, da ve. Naj jim da vedeti, da če se mu kaj zgodi, da bodo ti dokumenti prišli na dan. Naj jih spravi na več lokacij, ljudem ki jim zaupa. Zdaj padajo v spiralo, kar lahko traja tudi leta. Jaz sem recimo te zelo pomembne dokumente 12 let stare še lansko leto pokazal v javnosti. Je treba kar nekaj potrpljenja, da jih ne pokažeš vseh takoj," mu svetuje. Kot še dodaja, pa naj se zelo tudi pazi ljudi, ki mu zdaj skušajo škoditi. "Pazi naj, kam gredo, v katero okolje. Jaz jim pravim 'markerji'. Tisto okolje, ki jih zdaj sprejme, od tam lahko potem tudi pričakuje (včasih nerazumljive) napade nanj. Naj bo še naprej pogumen in naj ima za vse, kar govori, dokaze, dokumente. Se pravi, naj bo pogumen, ampak z dobro mero opreznosti. Dregnil je namreč v stvari, kjer lahko kdo, ki je zelo prizadet njegova finančna prihodnost, ugled postane tudi zelo maščevalen."

Zdravnik Erik Brecelj velja za prvega žvižgača v zdravstvu pri nas, čeprav sam tega izraza ne mara. In kaj se bo zdaj po njegovem mnenju zgodilo z Ivanom Galetom, ki je razkril domnevne nepravilnosti?

Je torej lahko Gale tudi fizično ogrožen, bi ga moralo biti strah? "Nihče ne more reči, da se mu ne more kaj zgoditi," odgovarja Brecelj. Tudi sam je namreč bil deležen vsakovrstnih groženj. A, kot pravi, dokler so mu v operacijsko sobo nosili opomine pred izgubo službe in javno govorili, da je nestrokoven, je bil 'zadovoljen', saj je menil, da hujšega nimajo. So mu pa grozili tudi drugače –"da naj bi končal s kroglo v glavi", a tega takrat ni jemal resno. "Najhujše so bile grožnje, ki se jih nisem zavedal. Šele par let nazaj sem izvedel, da je nameraval SCT težave z novogradnjo Onkološkega inštituta zaključiti tako, da bi jaz končal v prometni nesreči. Ampak so se bali odziva javnosti in medijev. Tako da če zdaj kujete tega gospoda v junaka, potem sprejmite naprej, da naj tisti, ki mu želijo, da se mu kaj zgodi, boste mediji to takoj zagrabili in objavili tudi z imeni tistih, ki mu to počnejo. Lahko se mu še po več letih začnejo dogajati stvari ... Mogoče kdo spremlja Janeza Remškarja, kako se z lažmi zaletava vame; zadnje leto stalno dobivam dopise Nataše Pirc Musar z nekimi grožnjami, ki so zame infantilne. Zastopa ljudi, ki bi morali odgovarjati na sodišču za to, kar so počeli. Pa je ne jemljem resno, v resnici se mi smili, da mora to za denar pošiljati okoli. Te zgodbe so stare že deset let in več ... To kar traja. Predvsem je pomembno, da jim pokažeš, da se jih ne bojiš, da če bo treba, boš ukrepal in javnosti tudi pokazal papirje. Jaz imam nek tak normativ: če se kdo od teh ljudi, ki so počeli nepravilnosti, umakne, ga bom pustil pri miru; če se pa pojavi spet kje, kjer se deli javni, proračunski denar, potem pa pokažem, kaj so v preteklosti počeli."

Kdaj pa ti je kot uslužbencu, ki vidi nepravilnosti, dovolj? Kdaj se človek odloči, da se tako izpostavi – tudi za ceno kariere, lastne prihodnosti? Brecelj pravi, da je sam dolge mesece opozarjal na nepravilnosti, celo sam je videl, da bo soodgovoren oziroma kazensko odgovoren, če bo molčal. "V enem trenutku je bilo pač dovolj. Škoda je, imamo lepo državo in počnemo res tako idiotske neumnosti ... Tega ne bom nikoli sprejel in zato sem začel opozarjati. V Sloveniji se to ljudem zdi čudno, si žvižgač, nekje na severu Evrope pa bi se jim zdelo normalno, da vsak državljan, ki mu je kaj do lastne države, opozarja na te zadeve," je jasen.

Pa je kdaj obžaloval svoja razkritja? Kakšno ceno je plačal zanje? Brecelj pravi, da morda kakšne kratke trenutke. "Hudo je, ko vidiš, da ljudje okrog tebe trpijo prav zaradi tebe. To me najbolj prizadene. Sem pa zadovoljen spoznal sem to državo, spoznal sem podzemlje, globoko državo, veliko stvari vem o Sloveniji. Včasih bi bil bolj vesel, da ne bi tega vedel. Ampak vso to spoznanje, kje živim, v kakšnem okolju, kaj se dogaja, mi je pa tudi, čeprav mogoče kdo težko razume, v zadovoljstvo," še sklene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
27. 04. 2020 09.07
+1
Vsaka gospodinja ve kaj mora kupiti, da ni prazen hladilnik in lahko kaj skuha. Dobro plačani uradniki na blagovnih rezervah pa ne znajo nič in gledajo prazna skladišča.
proofreader
27. 04. 2020 09.05
+4
Najhujši zaposleni so tisti, ki nič ne znajo drugega kot nagajati drugim. Ne zna naročiti iz tujine, ne ve kako je z bančnimi garancijami, ne zna najti prevoza iz Kitajske. Ko drugi vse to znajo in naredijo, pa je užaljen in nagaja.
Transformerji
26. 04. 2020 13.20
+11
Žvižgače moramo imeti, samo pri nas so redki, tisti, ki opozarjajo, kaj je s političnim sistemom in z državnim sistemom narobe. Vse je odvisno od tega, kako kdo razume, o čem govori žvižgač. Na žalost je pri nas tako, da smo celo državljani tako razcepljeni kot politika. Razcepljeni smo pa zaradi pokvarjenosti, ki smo se jo nalezli od politikov in v tej majhni državici išče vsak svojo korist. Globalne žvižgače pa tudi poznamo - preganjajo jih vsepovsod in vsepovsod potem iščejo zatočišča, kajti za obstoječi svetovni red so kriminalci.
Transformerji
26. 04. 2020 12.50
+4
Afere sploh ne bi bilo, če bi tudi opozicija, tiste tri stranke, lahko pristavile lončke h koritu korupcijske nabave. Nihče ne bi vedel, kam so izginili milijoni za reševanje starostnikov, za omejevanje svobode in za propad gospodarstva - konec je pa tak - še več revnih in več bogatih.
minkica91
26. 04. 2020 10.12
-10
politika ima svoje račune, beri levičarji bi spet radi na oblast, ko jih je sedanja vlada rešila pred korono. Prve maske so naročili tako, da bi prispele konec leta 2020. Oni so dobri za denar zapravljat, kam so dali denar od gorenja, ko bo 1000 delavcev brez dela, čudno da to ljudi ne zanima in druge kraje, bank, teš6, itd.,itd.
ina5785
26. 04. 2020 11.48
+12
minka91 - KDO nas je rešil korone???? Sedanja vlada??? Kako??? A so prišli v naše domove nas čuvat??? Še meske so naročali na hojladri!!! Sami se rečujemo korone, ker vsak PAZI nase in na svojega bližnjega!!! Vlada bi želela imeti samo vse ovčke na kupu, da nas preverja kot čipirane živali!!!!
ds-65
26. 04. 2020 14.12
-8
BUONcaffee
26. 04. 2020 09.47
+4
V mojem prejšnjem življenju sem kradel in imel velik vpliv in moč. Tuti mnoge ljubice sem imel. Denarja na pretek. A tega nebi vedel, če se kot otrok nebi spominjal tega in tudi pogrešal vsega kar sem imel. Upal sem da bom čim prej odrastel da ponovim vse to. A zadeva z odraščanjem je šla v drugo smer. Imel sem že težko otroštvo in mladost. Kot otrok sem bil črna ofca doma in v šoli. Trudil sem se da nebi bil a nikakor ni šlo.Vse skupaj me je učilo da moram biti pošten, da bi ljudje to opazili in me cenili in da bo se odnosi spremenili na bolje. A se niso. V šoli kot učenec nisem nekaj posebej blestel, da bi dosegel neko izobrazbo katera mi bi nudila večjo varnost v življenju. Čeprav sem se učil sem imel velike težave z izražanjem in spominom. Očitno slabši možgani so mi bili karmično dani. Tudi v službi sem bil črna ofca kot v otroštvu, čeprav sem dal 2x več kot se je pričakovalo. A noben tega ni cenil. Šparal sem denar, živel skromno, a splet okoliščin je vedno bil, da sem ta denar izgubil. GARANJE, ODREKANJA, ŠPARANJE . Pa vendar z leti odraščanja sem vedno bolj verjel, da me karma vodi skozi celotno stvar. Sprva sem za moje nesreče krivil druge, nato sebe, druge prepoznal kot karmične poštarje kateri mi nosijo le slabe novice o meni. V ljubezni tudi nisem imel sreče, nobena me ni prepoznala kot del nje. Mogoče sem kdaj imel občutek, da sem se znebil slabe karme vsaj na področju ljubezni, a se je hitro pokazalo da temu ni tako. Tudi nasilje sem že doživel. In celo življenje se vrtim v nekem istem začaranem krogu. In kaj vam bi z tem rad svetoval??? Bodite pošteni do denarja in ljudi, ne kradite in ne izsiljujte. Karmi ne morete uit. Naj bo vaša karma dobra.
wolfterier
26. 04. 2020 09.46
-12
Brecelj Galetu svetuje naj še bolj laže ! dober nasvet za pot od junaka do bedaka ! V katerem veleposlaništvu bo preživel naslednjih 10 let...rusi ga ne bodo futral,na srpskem pa bodo ćevapi vsak dan !!!
minkica91
26. 04. 2020 09.43
-14
tale še izdajalec ni, ta je plačanec previligirancev, beri sd in lmš in drugih, ki večno živijo na račun drugih ljudi. Sam itak nikoli ni nič naredil, ko so mu rekli, da mora naročilo izvesti je dobil pa psihične motnje. Tak človek niti ni pristojen dajati izjave,ker je duševno motena oseba.
ina5785
26. 04. 2020 11.50
+11
minka91 - Po izjavah sodeč si TI NAJbolj motena! Očitno gledaš non-stop norotv
ds-65
26. 04. 2020 14.15
-4
Jimi1
26. 04. 2020 09.38
+16
Javno naj bo objavljeno vse o teh falotih, pa da se v narodu najdejo ,,cistilci,, ki v imenu naroda ,,pocistijo,,to umazanijo.... Drugače izgleda ni načina,da se izkobacamo iz tega mafijskega prijema v katerem je ujeta ta zavozena država... Mnogi bi ukrep ali...pri bono!
Jimi1
26. 04. 2020 09.45
+1
Da se mene pita..
26. 04. 2020 09.31
-3
Ah, kakšen žvižgač neki, nehte nabijat..
wolfterier
26. 04. 2020 09.48
-5
Na bolniški je,zaradi psihičnih težav.Moral bi se zdravit na psihiatriji,ne pa na televiziji !!!
ina5785
26. 04. 2020 11.52
+9
wolfterier - Ni čudno, da ima psihične težave. Kdo NORMALEN pa bi vzdržal pod komando te vlade????
portorico 1
26. 04. 2020 09.26
+6
Kaj ni bil Slivnik tudi žvižgač ali je bil le pevec ?
Oblastiželjni
26. 04. 2020 09.30
+6
Vem samo, da je umrl v/na Janševi ulici. Ironija usode.
Jimi1
26. 04. 2020 09.49
+6
Menda se mu je uspelo večkrat zapored ustreliti v glavo, ko je imel nekaj proti Zookiju za povedati.... Zupan pa se še vedno neobremenjeno sprehajal nasmejan okoli...
ina5785
26. 04. 2020 11.53
+3
portorico 1 Slivnik je bil bolj pevec, samo brez posluha, zato se je raje poslovil, ker se je nalezel bolezni v SDS
Emtisunce
26. 04. 2020 09.23
-14
Teli se od nekdaj imenujejo IZDAJALCI, ne vem zakaj ji polepšujete z nekimi žvižgi. Danes so orodje vse politike, a izumila jih je Levica, delujejo tajno, ko zadeva ni več tajna jih pospravijo - ubijejo. Gledano širše so največji škodljivci za narod in državo, ljubijo jih novinarji ker na njihov račun odlično živijo. Pri objavljanju teh super novic gre zgolj za biznis in nikakršno poštenje.
Oblastiželjni
26. 04. 2020 09.23
+7
Procentualšek počiva na paleti denarja, ki si ga je nagrebel iz državne malhe.
BUONcaffee
26. 04. 2020 09.21
+9
Krasti se na dolgi rok ne splača. Denar v življenju nudi ugodnosti, pa vendar vse na kratek rok. Življenje je omejeno in minljivo. Na koncu vse izgubljeno. Karma deluje in je pravična.Mnogi se rodijo kot reveži, migranti, bolni, v mobing družinah. Se nihče ne vpraša zakaj?????? Jaz se z duhovnostjo ukvarjam že od rojstva, ker sem se spominjal prejšnjega življenja. Vam svetujem, da se ne splača krast!
kivzfccz
26. 04. 2020 09.20
+4
Ne verjamem nobenemu,kajti mozno je,da so ga zrvovali,da bi popljuval vlado. Morda se bo cez cas pokazalo kot ze tolikokrat.Leva obcija ne prenese bolecine,ker ni na oblasti. Slepci in lenuhi,ki zivijo na racun drzavljanov pa kokodakajo .
NLKP
26. 04. 2020 09.07
+11
Slovenija od kod lepote tvoje???? Leglo korupcije in še enkrat korupcije, par posameznikov bo lepo zaživelo, siromak bo pa še večji siromak. Ja se sprašujemo kdaj bo bolje, kdaj bo več blaginje??? V Sloveniji nikoli... žal... bili so zlati časi pa se nismo povzpeli pa nekdo pričakuje, da se bomo po vsem tem :))))))) ja v znanstvenofantastičnem filmu..
Oblastiželjni
26. 04. 2020 09.00
+9
Da morajo v navidezno miroljubni deželi, uslužbenca v državni firmi policisti ščititi pred politično organizacijo si ne bi nikdar mislil. Desničarje ali kako se že samookličejo je prevzel Satan, dušo so prodali Hudiču.
Crostini
26. 04. 2020 08.56
+14
To kar je bil leta 1989 za Slovenijo Janša, je danes Gale. In to kar je bila leta 1989 JLA, je danes Janša.
BUONcaffee
26. 04. 2020 08.52
+2
Ja, Gale je hotel je pomagati državi a od tega bo imel probleme ali pa ne. Mogoče ne bo noben norel zaradi propadlega posla.
Mojca1313
26. 04. 2020 09.03
+17
Ljudje se ne zavedamo, da nismo ogroženi zaradi teh, ki delajo zlo, ampak zaradi tistih, ki to gledajo in nič ne naredijo.
wolfterier
26. 04. 2020 09.51
-7
Gale je na bolniški.Torej je bolan.A ga zdravi Brecelj...kakšna je diagnoza...psihične težave.
ina5785
26. 04. 2020 11.56
+4
kvasajezmanjkalo - Jutri ob 20.uri VSI (normalni) protestiramo na svojih terasah z žvižgi po celi SLO, v protest sedanji STRAHOVLADI in NJENI KORUPCIJI!!!!
Mojca1313
26. 04. 2020 08.17
+26
Seveda je za nas značilno, da znamo pametovati in se zgražati za šankom, ko pa je treba javno dvigniti glas in se izpostaviti, ne naredimo nič.
wolfterier
26. 04. 2020 09.52
-8