Slovenija

Šolanje še naprej na daljavo, šolskega leta ne nameravajo podaljšati

Ljubljana, 29. 03. 2020 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šolanje na daljavo odslej nadomešča redno šolsko delo, matura za zdaj ostaja, študentom se lahko zaradi epidemije status prenese na naslednje študijsko leto. To je nekaj ukrepov, ki jih je vlada predstavila na novinarski konferenci. Prav tako pa bodo v izrednih razmerah zagotovili pogoje tudi za zaključek šolskega in študijskega leta, ki se ne bo zavleklo.

Pouk na daljavo
Pouk na daljavo FOTO: 24ur.com

Pouk na daljavo se na vseh ravneh izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kdaj bo to, pa bo po pojasnilih ministrstva odločila zdravstvena stroka.

Kot je pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, je pojasnila, da izobraževanje na daljavo in druge organizirane oblike dela na daljavo z učenci, dijaki in študenti potekajo v skladu s potrjenim šolskim koledarjem in nadomeščajo običajno izvedbo učnega procesa v razredu. 

"Če bo zaradi trajanja izrednih razmer to potrebno, bo s ciljem po zagotavljanju pravic učencem, dijakom in študentom potrebno prilagoditi načine preverjanja znanja, pridobivanja in zaključevanja ocen, odločanja o napredovanju, rokov za izdajo ter razdelitev spričeval in drugih listin, načinov in rokov za opravljanje nacionalnega preverjanja znanja," je pojasnila ministrica, ki bo te spremembe v skladu s pristojnostmi tudi določila.

Ministrica je poudarila, da šolskega leta ne nameravajo podaljševati, prav zato zdaj šolanje poteka na daljavo.

Otrok med učenjem doma
Otrok med učenjem doma FOTO: Dreamstime

Kaj bo z maturo?

Če se bo izobraževanje na daljavo nadaljevalo tako, kot smo ga zastavili, se bo tudi zaključek šolanja odvil v roku. "Za zdaj je enotna ocena stroke ta, da naj se matura izvede. Takšna je tudi ocena maturantov in profesorjev," je dejala ministrica. Ta trenutek je torej stališče, da se matura izvede v predvidenih okvirjih.

Obvezna praksa se bo priznala kot opravljena

Z ministrstva so prav tako sporočili, da se bo dijakom, vajencem in študentom v zaključnih letnikih, ki jim zaradi epidemije COVID-19 ne bi bilo omogočeno praktično usposabljanje z delom in praktično izobraževanje pri delodajalcih, to priznalo kot opravljeno, če imajo zaključene pozitivne ocene pri vseh strokovnih modulih v zaključnem letniku.

Prav tako se bodo kot opravljene priznale izbirne vsebine in interesne dejavnosti, če dijakom in vajencem to ni ni bilo omogočeno.

Kako je z nadaljevanjem študija?

Na ministrstvu so sprejeli tudi ukrep, da lahko visokošolski zavodi za tekoče študijsko leto sprejmejo spremembe obveznih sestavin študijskih programov. 

"Študenti višješolskega in visokošolskega študija, ki zaradi nastanka izjemnih okoliščin v letu 2020, niso mogli redno in v roku opraviti svojih študijskih obveznosti, pridobijo pravico do podaljšanja statusa študenta v naslednjem študijskem letu," je pojasnila vlada. Poleg tega je vlada sprejela dodaten ukrep za pomoč študentom, tako da bo vsem rednim študentom in študentkam, ki imajo prebivališče v Sloveniji, do 30. aprila izplačala krizni dodatek v višini 150 evrov.

Financiranje raziskovalnih in infrastrukturnih programov

Vlada je sprejela tudi ukrep za izvajanje raziskovalnih in infrastrukturnih programov, ki se iztečejo 31. decembra letos – ta se bodo podaljšala za eno leto. Letni obseg financiranja bo ostal nespremenjen. Za eno leto bodo podaljšali tudi rok za nakup raziskovalne opreme.

"Sredstva proračuna, Evropskega socialnega sklada (ESS) ter Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) se prednostno namenijo za naložbe v raziskave, razvoj in proizvodnjo cepiv, zdravil in zaščitne opreme, ki so potrebni za boljše obvladovanje posledic epidemije virusa covis-19," so pojasnili na ministrstvu.

Nadomestila plač v času, ko starši v času zaprtja zavodov ne plačujejo storitve

V času trajanja epidemije virusa covid-19 se določene javne storitve ne izvajajo in jih uporabnikom ne zaračunavajo. Denimo, starši v času trajanja odloka o zaprtju vzgojno-varstvenih organizacij za te storitve – kot so varstvo otrok v vrtcih, šolske dejavnosti, športne dejavnosti – ne plačujejo. Zato se bodo nadomestila plač zaposlenih ter stroški zaradi neizvajanja storitev krili iz proračuna. "To velja tudi v primeru izvajanja storitev zasebnih vrtcev, ki jim pripadajo sredstva iz proračuna v višini 85 odstotkov za posameznega otroka," so pojasnili na ministrstvu.

Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka pa so upravičeni tudi samozaposleni na področju izobraževanja, znanosti in športa, ki zaradi epidemije covid-19 ne morejo opravljati svoje dejavnosti, ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Ta znaša 350 evrov za mesec marec in po 700 evrov za meseca april in maj. Do izplačila niso upravičeni tisti, ki imajo na dan uveljavitve tega zakona neplačane davčne obveznosti.

Šole in vrtci zaprti že dva tedna 

Šole in vrtce je vlada zaradi epidemije novega koronavirusa zaprla od 16. marca do preklica. Prepoved pa se nanaša tudi na srednje šole, višje strokovne šole, domove za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojne visokošolske zavode. Šole in učenci so se ob začetku pouka na daljavo soočili z nekaj težavami, vendar pa se je nato stanje po ocenah pristojnih bistveno izboljšalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minnie Mouse
03. 04. 2020 20.32
+3
Sem prebrala vse komentarje in lahko rečem samo, da je tukaj večina ljudi polpismenih. Sprašujem se, kakšna je bila njihova ocena iz slovenščine na maturi. Pa nisem slovenistka - da ne bo kdo mislil, da sem pikolovska. Kdor ne zna počistiti za sabo na socialnih omrežjih, mu verjetno tudi v življenju ni z rožicami postlano ravno zaradi tega odnosa do jezika. Na ta način lahko samo pljuva po drugih. Svoj komentar bom objavila samo zato, ker delam v šoli, doma imam srednješolko in študenta, vsi pa smo cele dneve prikovani na svoje računalnike. Namesto da bi slovenska zavistna, privoščljiva in nevoščljiva javnost v tem obdobju, ki je težko za vse nas, končno začela ceniti delo učiteljev, je polna gnusa in negativnih pripomb. Strinjam se s tistim, ki je rekel, da greste lahko delat v šolo, ker baje tam itak nič ne delamo, plače imamo pa bajne. Poskusite za en teden, pa vam bo vse jasno. Verjetno se nobeden od vseh teh, ki končno delajo doma z otroki, ni zamislil, kakšno delo dejansko ves čas, vsak dan in vsako uro, opravljajo učitelji, ko njihove otroke učijo, česar sami seveda ne zmorejo. Jasno da ne. Za poklicno poučevanje je potrebno imeti visokošolsko izobrazbo, predvsem pa srce na pravem mestu. Sram vas bodi vse skupaj! Namesto da bi bili hvaležni, da učimo in pazimo na vaše otroke, ko ste vi v drugih službah, ko pridete po vašega otroka ob koncu podaljšanega bivanja, vidite samo dva meseca počitnic. Verjetno se ne zavedate, da je učiteljevanje poklic, s katerim živimo, to ni pisarniško delo, ki se ga rešiš ob treh popoldne do naslednjega dne. Če potrebujejo vaši otroci oddih, ga potrebujemo tudi mi, saj smo vsi skupaj v istem procesu. Vsi si želimo iti nazaj v šolo, otroci in učitelji, ker smo socialna bitja. Verjemite, da si učitelji želimo poučevati, ne pa dajati navodila na daljavo, odgovarjati na maile, evidentirati oddane izdelke, delati popravke spletnih izdelkov, svetovati vsakemu individualno. Dela je zagotovo enkrat več. Če vam v mojem zapisu kaj ni všeč, pa pobrskajte po spletu k našim sosedom. Srečo imamo, da smo solidarni in da so vsi otroci dobili računalnik, če ga niso imeli. Srečo imamo vsi skupaj, da so vse prejšnje vlade vlagale ogromno sredstev v računalniško opismenjevanje, da smo skoraj vsi slovenski učitelji nadpovprečno računalniško pismeni, in da smo se v trenutni situaciji pripravljeni učiti novih orodij, praktično iz dneva v dan, da bi vašim in našim otrokom olajšali dneve, ki jih bodo morali zaprti preždeti v osami med štirimi stenami.
55bojan
06. 04. 2020 19.04
+1
Ja na daljavo ni 100 % zato tudi plača ne more biti 100 %.
55bojan
06. 04. 2020 19.08
+2
OB takih povečanjih plač kot ste jih deležni ,en delavec lahko samo sanja.
menegane999
30. 03. 2020 12.04
+12
Rada bi videla tiste "večine maturantov", ki so podali oceno, da se matura izvede. Šolanje na daljavo poteka po planu, ni nobenih problemov ali težav, snov teče dalje, dijaki pridno sodelujejo in delajo. Ni pa to niti slučajno nobena priprava na maturo, sploh ne za poklicno, kjer je večji poudarek na strokovnih, ne piflarskih predmetih, zato za izvedbo ne obstajajo nobeni pogoji. In sploh v čem je dodana vrednost mature, razen stresa za dijaka, starše in okolico? Ob takšnih in drugačnih težavah, s katerimi se v današnjih časih žal soočajo posamezniki in družine, ja, dajmo jih z maturo še dodaten adrenalin. In verjetno so 4661 podpisniki peticije vsi ne-maturanti, če se očitno maturanti strinjajo?
zmha
30. 03. 2020 11.20
+22
Oba z zeno sva ucitelja, samo v vednost, dvakrat vec delam kot sem delal prej, ne mislim vam razlagati kako in ja komaj cakam, da pridem nazaj v razred, kjer bom spet nic delal, ker smo itak samo breme celotni druzbi, kot berem spodaj smo "faljeni" studentje, samo zabusavamo, in ne vem kaj se... ce ste nekateri toliko sposobni in ne potrebunete ucitelhev potem lepo otroka date ven iz sole pa jih lepo doma ucite 100%, vsi bomo zadovoljni, vi, ker bos vas otrok imel najboljso mozno izobrazbo dano z vase strani in mi, ki dejansko delamo mnogo mnogo mnogo vec kot sicer predvsem pa ne bom potrebival brati in gledati kako nekdo pljuje in zanicuje moje delo in cas katetega porabim za znanje vasih otrok !!!! Tudi jaz imam doma otroke in enako moram pomagati in delati z svojimi otroci enako kot vi z svojimi!!!! Itak vam pa nikoli ne bo nic v redu, ker ste itak vajeni samo jamrati ... cestitke pa vsem starsem, ki z svojimi otroci delajo kolikor morejo in s tem predvsem pripomoremu k napredku otrok !!!
mptour
30. 03. 2020 12.24
+7
XardasXM
30. 03. 2020 13.16
+3
mptour, zaka bi mogo na nekem portalu pazit še na pravopis?? Grem pa stavit, da ko bi blo treba bi ga @zmha znal uporabit veliko bolje kot ti...
mptour
30. 03. 2020 10.54
-2
Kako pa komentirate tole.Šole že vrsto let opozarjajo, ne pošiljajte slik otrok po netu, ne objavljajte slik otrok po raznih profilih. Dans se pa po njihovih navodilih pridno snemamo slikamo, pošiljamo, eni veselo na FB lepijo.... Kdo vse lahko dostopa (prestreže) take posnetke? Kje bodo ti posnetki končali? Se noben ne vpraša?
Reallife
30. 03. 2020 11.11
+1
In kaj ima to zdaj s šolo in sploh kakšno povezavo z člankom?
Minnie Mouse
03. 04. 2020 19.48
+1
Pošiljamo izdelke otrok, ne pa njihove posnetke, če ti pošiljaš posnetke svojih otrok, verjetno nekaj ni v redu s tabo.
LOLZZ
30. 03. 2020 10.28
+5
Ne razumem kak to da morate pomagat osnovnošolskim otrokom na računalnikih, če pa jih zna večina cele dneve igrat igrice na računalniku in play stationu.. A nemorte jih pa vzpodbudit, da bi sami delali vaje
mptour
30. 03. 2020 10.35
+0
Ne sodi vse po svojih razvajenih frocih. Mogoče je tako v LJ, ja . Povsod pa ne.
Mojca1313
30. 03. 2020 10.44
+5
Cele dneve igrajo igrice, da imajo starši mir...zdaj ko se bo treba 1 uro na dan ukvarjat z njimi ko jim kaj ne bo jasno je pa cel halo...
55bojan
30. 03. 2020 10.28
+13
Na daljavo ni 100% ,treba se je zahvaliti staršem za dodaten trud,Torej tuđi plača za učitelje ne more biti 100%
Minnie Mouse
04. 04. 2020 15.38
+1
mptour
30. 03. 2020 10.09
+27
Z ženo delava do 15.00. Ja ,eni še vedno (moramo) delamo (z veseljem). Domov prideva ob pol štirih. Na hitro nekaj spacamo za kosilo. Pol pa šola. Otroka 1. in 2. razred. Imamo en računalnik, internet preko mobilnega telefona, ker smo za telekomunikacijska podjetja (optika, telefon) tržno nezanimivi, beri breme. Smo pač na podeželju. Delava vsak z enim otrokom, ker drugače ne gre, da se vsi zvrstimo za računalnikom. To traja do devetih, ker moramo vmes še za živali poskrbet. Spet hitra večerja in spat. Vstajanje ob pol šestih, otroc v varstvo, služba .... Takole živimo zadnjih štirinajst dni. Vse kar nam ne uspe narediti med tednom, delamo še čez vikend. Se slikarmo, snemamo in pošiljamo v šolo. Vmes naj bi pa imeli še videokonference in ne vem, kaj še vse. Kater učitelj ima tako zaseden dan? Noben! Pa smo mi z našimi učitelji v normalnih okoliščinah več, kot zadovoljni. Niso oni krivi, ampak pokvarjen šolski sistem, oziroma vodstvo, do ministrice. Kako so stvari kos starši, ki imajo še kakšnega otroka več in delajo po službah in na kmetijah, ne vem?
mptour
30. 03. 2020 10.12
+13
P.S. Kje so otroc, ko sva v službi, ne smem povedat, ker bi bla prec sociala na vratih. V glavnem v tem času nimajo možnosti učenja.
enaleteca
30. 03. 2020 10.37
+17
mptour, vsaka čas staršem v današnji situaciji, naša dva sta že precej samostojna, tako da pri nas ni več takšnega bremena. Starši bi morali biti res nagrajeni s 100% plačo/nadomestilo, učitelji pa z 80%.
enakatalena
02. 04. 2020 11.26
-2
Z vsem spoštovanjem, po moje lahko o delu učitelja sodi le učitelj.
Minnie Mouse
03. 04. 2020 20.39
+2
Pokvarjen šolski sistem? Pa kaj tebi ni jasno? Tvoja otroka bosta uspešno končala vsaj svoj razred. Zagotovo je naša ministrica podtaknila virus.
Reallife
30. 03. 2020 10.07
+12
VSI VEMO DA TO KAR PRAVI MINISTRICA NI RES.. ŠOLA SE BO UBISTVU SELE ZAČELA PONOVNO TAKRAT KO BI SE MORALA KONČATI PO 15.6.
Minnie Mouse
04. 04. 2020 15.42
-1
Poučevanje ali po domače "šola" se ni niti za hip ustavilo, končalo pa se bo točno takrat, ko se mora končati. Mimogrede, šola traja do 25. junija, prej končajo devetošolci in maturantje.
Reallife
30. 03. 2020 10.07
+3
medo90
30. 03. 2020 09.46
-1
ko usekah po učiteljih je jasno koliko jih je sedaj na spletu in imajo čas talat minuse hahahha. Starši se pa z otroci matrajo. Me prav boli, vendar pri nas učitelji so po večini falirani študentje, ki niso imeli šans na drugih faksih. Žal resnica boli in zato tudi tako glasni v resnici pa nesposobni šolani be,....ki.
enaleteca
30. 03. 2020 09.58
+25
Ker delam od doma, stalno videvam našo sosedo učiteljico, ki je skoraj cel dan na vrtu, ko je lepo vreme. Malo okopava po vrtu, malo obrezuje, malo se sprehaja okoli hiše, malo se sonči ... Nič ni videti, da bi dopoldne bila zaprta v eni sobi za kao nudenje učenja za daljavo. In za to nedelo dobi 100% plačilo, nato pa bo še poleti več kot en mesec na dopustu.
enaleteca
30. 03. 2020 10.01
+22
Še to povrh, zdaj delo učitelja opravljajo starši, ki niso plačani 100%.
Mojca1313
30. 03. 2020 10.03
-5
Bo učiteljica dala oglas zdaj..."prodam varnostno kamero-sosedo enoletečo"
enaleteca
30. 03. 2020 10.07
+4
Kvas, imam veliko okno v dnevni sobi z razgledom na njen vrt.
enaleteca
30. 03. 2020 10.09
+7
In v dnevni sobi delam za službo. Imam namreč prenosnik ... Tako da ne piši neumnosti. Nekateri dobesedno res delamo za 100% plačo, nekateri pa se norca delajo iz nas in se afnajo za 100% plačo.
XardasXM
30. 03. 2020 10.19
+9
Tisti ki komentiramo nismo učitelji ampak smo taki ki malo bol poznamo njihov poklic ali pa prizemljeni starši, ki znajo cenit to, kar učitelji naredijo za otroke... nekaj očitno še je takih...
XardasXM
30. 03. 2020 10.29
+2
@enaleteca slabo ti to delaš, da maš čas vn gledat in opazovat sosede...
enaleteca
30. 03. 2020 10.34
+6
XardasXM, če stalno buljaš v ekran računalnika (odkar je ta kriza s tem virusom, delam povprečno 50 ur tedensko, ker imamo zdaj krizo z bolniškimi, tako da sem morala tudi včeraj delati), si moraš tudi oči odpočiti. Vsake pol ure po pet minut ni noben problem in stalno jo vidim na vrtu. Otroci se šolajo, starši jim pomagajo poleg službe ali kmetije, učitelji pa se norčujejo iz nas.
krneki15
30. 03. 2020 10.59
+3
Enaleteca se strinjam s tabo, tudi jaz kar nekaj učiteljev poznam, pa noben ni postokal zaradi dela od doma, pa da je ne vem kako obremenjen. No ko bereš pa njihove FB objave je pa po vsem nekaj drugega. Dvoličnost pa taka.
XardasXM
30. 03. 2020 12.04
-1
@enaleteca enako delam za računalnikom kot ti, pa nimam časa vsake pol ure 5 minut bulit vn.. torej v celem dnevu skoraj eno uro buliš vn poleg tega da imaš še malico... super
XardasXM
30. 03. 2020 13.12
+0
Ti delaš kvečjemu za 75% plačo, glede na to, koliko gledaš ven :D
enaleteca
30. 03. 2020 13.51
+1
XardasXM, moraš paziti za svoje oči, ker če boš tako delal, ko si napisal, boš tak kot krt. :D Ko sem doma, delam od jutra do večera, včeraj sem začela ob 9h, končala pa ob 20h, vmes pa imela kosilo, če te zanima, kako delam, pametnjakovič. Da bodo lahko naši otroci imeli kaj za jesti, da bomo lahko plačevali položnice, da bomo lahko financirali z davki tudi učitelje in socialkarje.
Minnie Mouse
04. 04. 2020 15.47
Samo blebetanje, verjetno še sam ne veš, kaj si v bistvu hotel povedati. Lol
Kiki Plays
30. 03. 2020 09.44
+0
Najlepš stvar v letu se bo vrnila
Rookoko
30. 03. 2020 09.34
+2
Če bi podaljšali, bi učitelji zahtevali povišico...čeprav so dva meseca na polni plači, za brezdelje...
XardasXM
30. 03. 2020 10.16
+0
Ko greš na letni dopust upam da delaš za firmo vsaj 8 ur na dan! Da te nebi plačali za brezdelje!
dark horse
30. 03. 2020 09.27
+16
Torej bodo vsi ali manj naredili učitelji frej 2 mesca ker so utrujeni, otroci tudi. Ker če bi jih preveč ponavljalo ali vsi bi sledil kolaps šolskega sistema
Jožajoža
30. 03. 2020 09.25
+10
baje ogromno osnovnošolski učiteljev ne zna uporabljat modernih tehnoligij, tako, da se ne morejo vključit v učenje na daljavo.
mptour
30. 03. 2020 09.51
+7
Resnica7
30. 03. 2020 09.13
-8
Ubogi učitelji , intenzivnega dela na dan za eno uro ..., dajte študentje stisnite da bojo imeli lahko zaslužene počitnice ...
felixkp
30. 03. 2020 09.12
+5
pohvala učiteljem OŠ Anton Ukmar Koper.
pozzo
30. 03. 2020 09.06
+17
Vsem ki jim ni všeč javno šolstvo sporočam, da lahko otroke vpišejo v zasebno šolo ali uveljavljajo šolanje na domu. Problem rešen.
upornik19
30. 03. 2020 09.09
+6
POTEM PA 30 PROCEENTOV MANJ PLAČ ZA UČITELJE
Mojca1313
30. 03. 2020 09.17
+3
Bi bilo pa dobro, da bi bilo sedaj za vse preverjanje znanja enako preverjenju znanja tistih otrok, ki se res šolajo na domu. Samo določeni predmeti se pisno preverjajo pri šolanju na domu ne vsi.
pozzo
30. 03. 2020 08.59
+15
Zakaj ne greš za učitelja, k jim je tolk fajn?
Gutenberg
30. 03. 2020 09.39
+5
Verjetno iz podobnega razloga, kot ne grejo učitelji delat v gospodarstvo - ko se pritožujejo nad nizkimi plačami in preobsežno delovno obveznostjo.
pozzo
30. 03. 2020 08.59
+8
Ne vem kje ti podatki o takih plačah? Sem zaposlen v javni upravi (vsaj ti bi temu tako rekel) pa še nisem videl 1500 izplačila z malico in prevozom vred.
felixkp
30. 03. 2020 09.09
-1
ok, daj no...res pa jih ni dosti in se do tega zneska pride z delovno dobo.
thetech
30. 03. 2020 09.16
+4
Apetite po visoki plači imajo običajno tisti brez kompetenc in formalne izobrazbe..
Valkoor
30. 03. 2020 09.23
+3
Imamo drugošolca, ki vse vaje in nalogo naredi praktično sam. Problem je samo, ker mu hitro pade koncentracija.
Rookoko
30. 03. 2020 09.38
+2
V gospodarstvu se govori o bruto plačah, ne neto... Dejanski strošek je bruto plača.
Jožajoža
30. 03. 2020 08.55
-1
zanimivo, da javnim bogovem ne upajo zmanjšat plače, pa če bi jim za 30 procentov, jim še vedno ostane cca 1500 neto. in to za sedenja na domačem kauču pred TV ali za sprehode po bledu,portorožu ali mojem sadovnjaku.kot na bledu, sem se samorganiziral tudi jaz. jih bom od sedaj odganjal.
medo90
30. 03. 2020 08.59
-1
bravoooo ne za 30% za 50% in razliko dati staršem otrok kateri se sedaj trudijo z otroci. Snovi absolutno preveč.