Slovenija

'Kaj (še) se bo moralo zgoditi, da bo država zaščitila prebivalce pred onesnaževalci okolja?'

Anhovo, 13. 08. 2020 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
15

Zdravniška zbornica Slovenije okoljsko in zdravstveno ministrstvo ter NIJZ znova poziva k odločnemu ukrepanju in zaščiti zdravja prebivalcev Anhovega. "Nedopustno je, da je objekt odpadnih voda zgrajen tako, da je mešanje voda mogoče," so kritični. Na pristojne zato vnovič apelirajo, da takoj sprožijo tudi vse postopke ugotavljanja morebitne kazenske odgovornosti vseh vpletenih, ki so omogočili razmere, da se je pitna voda sploh lahko onesnažila.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je danes znova pozvala Ministrstvo RS za okolje in prostor (MOP) in Ministrstvo za zdravje (MZ) ter tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da takoj odločno ukrepajo in zaščitijo zdravje prebivalcev Anhovega.

Prav tako so se vnovič zavzeli za sprožitev vseh postopkov ugotavljanja tudi morebitne kazenske odgovornosti vpletenih, ki so omogočili razmere, da je se je pitna voda z industrijsko odpadno vodo v Anhovem sploh lahko onesnažila.

Onesnažena voda v Anhovem
Onesnažena voda v Anhovem FOTO: POP TV

"V skladu s 36. členom Kodeksa zdravniške etike Zdravniška zbornica Slovenije z zaskrbljenostjo spremlja nove in nove okoljske katastrofe, ki se dogajajo prebivalcem Anhovega in so povezane s tamkajšnjo industrijo," so na zbornici uvodoma zapisali v sporočilu za javnost.

Pristojne državne organe so tako pozvali, da takoj sprožijo vse postopke ugotavljanja kazenske odgovornosti, da je objekt odpadnih voda sploh lahko zgrajen na način, da se odpadne vode mešajo s pitno vodo.

"Inšpekcija za okolje in naravo je zaradi onesnaženja pitne vode v vodovodnem sistemu naselja Anhovo šele 31. julija – to je sedem dni po dogodku, ko je iz industrijske čistilne naprave industrijska odpadna voda odtekala v vodovodno omrežje – opravila inšpekcijski pregled v družbi Eternit Slovenija. Z rezultati nadzora javnost še ni bila seznanjena," so kritični na ZZS.

Kot dodajajo, pa je analiza vode, ki jo je na dan onesnaženja (24.julija) iz pipe v kuhinji odvzel krajan Anhovega Bogomir Bavdaž iz pipe v kuhinji (na dan onesnaženja - 24. julija), pokazala, da vzorec v petih od šestih parametrov ni bil skladen in da so ta neskladja zelo velika, količina kroma v vodi je tako za več kot osemkrat presegla dopustne meje. "Krom je rakotvoren," opozarjajo. (*Celotno poročilo o izvedeni kemijski analizi v priponki na dnu članka.)

"Ugotovljene presežene vrednosti za določene snovi gotovo niso edine nevarne snovi v analizirani pitni vodi. Do danes namreč ne vemo, kaj vse je bilo v odpadnih vodah in posledično, kaj vse je mogoče iskati v onesnaženi pitni vodi," poudarjajo na zbornici. "Prav tako ne vemo, ali je odpadna voda v vodovod odtekla enkrat ali je odtekala dlje časa. Zato tudi ni znano, kako dolgo so bili tamkajšnji prebivalci izpostavljeni onesnaženi vodi ter kakšna je verjetnost, da ji bodo znova. Koncentracija nekaterih izmerjenih snovi v vodi predstavlja hudo grožnjo za zdravje; ne govorimo o dolgotrajni izpostavljenosti malim koncentracijam snovi kot pri sežigu odpadkov, pač pa gre v tem primeru za izpostavljenost krajanov Anhovega visokim koncentracijam nevarnih snovi in to v kratkem obdobju, kar lahko vodi do hujših zdravstvenih okvar," še sklenejo.

Občina Kanal ob Soči je sicer v sredo prejela dodatne zahteve NIJZ, ki jih mora izpolniti pred ponovno uporabo pitne vode iz vodovoda v Anhovem. Danes tako poteka izpiranje vodovoda, nato bo treba opraviti še usmerjeno kemijsko analizo vzorca, odvzetega na pipi uporabnika, poroča STA.

"Želim si, da bi se vse zgodilo čim prej in bi lahko vodo iz vodovoda pili že konec tega ali vsaj v začetku prihodnjega tedna," je v četrtek dejala županja Tina Gerbec.

Kemijska analiza vode - Bogomir Bavdaž
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
13. 08. 2020 18.00
+3
'Kaj (še) se bo moralo zgoditi, da bo država zaščitila prebivalce pred onesnaževalci okolja?' Nič ne bo naredila , saj je okoljski minister Vizjak z zakonodajo omogočil onesnaževanje okolja brez kazni !
to_mi_delaj
13. 08. 2020 17.22
+1
Pa napišite kako se migranti onesnažujejo okolje
lumpimonster
13. 08. 2020 15.58
-1
Sploh pa te plastične za kolesarje :D k ma ceu let ..a una p Astika z vodo se prži not v plastiki mesce za mescom :D pol so pa ribe krive da mamo mi tok plastike v seb🤣🤣🤣🤣
lumpimonster
13. 08. 2020 15.57
-1
Nevem kako lahko folk sploh pijete stvari iz plastenke lol a se vn nc cudn okus ne zdi? Al nikol niste pil vode iz izvira pa neveste kaj je v resnici voda lol....
Bogdan Kranjc
13. 08. 2020 15.41
-1
Kar podpirajte kolesarje in Golubovića iz LMŠ zagovornika zapisa v ustavo do brezplačne vode rezultat je tu.
Antropozofija
13. 08. 2020 15.07
+1
Ali so nevladniki še na plačilnem seznamu države?
mertseger
13. 08. 2020 14.45
+18
Tale voda pa še za sekret izprat ni dobra.
yanay
13. 08. 2020 14.56
+8
Še dobro, da je keramika precej obstojna, drugače bi sedli v prazno.
zurbrigen
13. 08. 2020 14.45
+12
24 ur ajde ne bi bilo napak, da greste še Gospoda Zorana Jankovića vprašat kako je kaj s kanalizacijo čez pitno vodo ob savi. Ker to vodo pijete tudi sami morda ne bi bilo napak mal tudi o tem pisat, seveda Anhovo tudi.
yanay
13. 08. 2020 14.41
+17
Ne poznam scene v Anhovem, zato bom malo špekuliral. Še enkrat več se je pokazalo, da industrija in vodovarstveno območje nista kompatibilna. Žal, vedno najkrajšo potegnejo prebivalci.
JApajaDAja
13. 08. 2020 14.45
+6
in kje so sedaj razni nvo za čuvanje pitne vode in okolja? ja, na hrvaškem jadranu!
Apostol1
13. 08. 2020 14.36
+17
"Kazenska odgovornost vseh vpletenih, ki so omogočili razmere, da se je pitna voda sploh lahko onesnažila". Vsekakor se s tem vsi strinjamo , da je te ljudi treba najti in po moje jih tudi ni prav noben problem najti. Problem je verjetno v tem ker te lovke sežejo do prejšnjih vlad in tudi v tej vladi bi se prav gotovo našel kakšen od vpletenih in v tej zadevi naj Hojs raje vrti gofljo , če seveda tudi on ni zraven.
Vapo
13. 08. 2020 14.33
+11
Mater, 12.3 pH, to je noro bazično.
Vapo
13. 08. 2020 14.34
+8
Vapo
13. 08. 2020 14.34
+10
Po drugi strani pa, greš lahko direkt špricat trte s to vodo, ni treba nobene kemije kupovat!
JApajaDAja
13. 08. 2020 14.31
-9
najprej aktivirat 37a člen...koliko je onesnaženo ozemlje na naši južni meji ne ve nihče, s čim-tudi ne!