Slovenija

Kaj se zgodi, ko nepovabljeni gostji prideta po risov plen?

Ljubljana, 29. 03. 2022 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
15

Zahvaljujoč projektu LIFE Lynx, imamo v naših gozdovih kar nekaj fotopasti, ki v svoj objektiv ne ujamejo zgolj risov, pač pa tudi druge gozdne živali. Tokrat se je v gozdu, kjer ima svoj teritorij ris Katalin, odvijala prava basen. Namreč, Katalin je uplenil srno in plen skril pred ostalimi gozdnimi plenilci, a ne za dolgo. Kmalu sta na gostijo prišli dve nepovabljeni gostji.

Z Zavoda za gozdove Slovenije, v okviru katerega poteka projekt LIFE Lynx, so nam posredovali posnetek, v katerem ima glavno vlogo uplenjena srna, v stranskih vlogah pa nastopajo ris Katalin, velika divja mačka ter zvita in požrešna lisica. Posnetek je pripravil Lan Hočevar z Biotehniške fakultete, član ekipa LIFE Lynx, na posnetku pa si lahko ogledate, kako se ris Katalin hrani s svojim plenom, ga nato skrije pod debelo plast suhega listja, da bi ga zaščitil pred ostalimi plenilci, nato pa svojo 'jedilnico' zapusti in se odpravi na raziskovanje svojega teritorija. 

A plen vendarle ni tako dobro skrit, da ga ne bi zavohale druge gozdne živali. Tako se nanj kmalu spravi velika gozdna mačka, a njen obrok kmalu zmoti nepovabljena gostja. Vname se srdit in glasen spopad med mačko in lisico, pri čemer slednja zmaga in prevzame plen, a mačka ne odneha. Ves čas spremlja požrtijo lisice, tako da je zvitorepka prisiljena odnesti del plena in se umakniti. Preostali plen nato v svoj gobček dobi divja mačka, ki si privošči kar dvodnevno požrtijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ali je kaj ostalo še za Katalina, ne vemo, ker posnetek ne prikazuje njegove vrnitve. Mogoče pa je Katalin med svojim raziskovanjem teritorija, kjer se zadržuje zadnje čase, uplenil novo srno in je že pozabil na svoj prejšnji plen.

Vsekakor je videti, da se ima Katalin v naših gozdovih lepo. Katalina so pred dvema letoma izpustili v snežniške gozdove, po izpustu pa je ris svoj teritorij vzpostavil na območju Menišije in Rakitniške planote. "Na zahodni strani njegovo domače območje omejuje avtocesta LjubljanaKoper, ki je doslej ni mogel prečkati. Poleti 2020 je bil večkrat opazovan in zabeležen skupaj s še enim risom (iz fotomonitoringa znan kot "Menišija1"), za katerega domnevamo, da je verjetno samica. Za zdaj večino časa preživi na Menišiji in Logaški planoti, ki ustrezata teritoriju te samice, vendar redno opravlja izlete prek Rakitne na Mokrc, verjetno zato, da bi ohranil stik z drugo preostalo samico, ki prebiva na Mokrcu," pojasnjuje Maja Sever z Zavoda za gozdove Slovenije. 

Ris Katalin
Ris Katalin FOTO: LIFE Lynx - Ruben Portas

Ker se je bližal čas, ko bi Katalinu stara ovratnica odpadla, so mu konec februarja zamenjali telemetrično ovratnico. Katalin, ki je zdaj star šest do sedem let, je bil ob odlovu v dobrem fizičnem stanju, tehtal pa je 25 kg, kar je en kilogram več kot v času izpusta leta 2020.

Katalin pogosto prečka reko Iško ter se giblje na območju Mokrca, kjer je teritorialen drug risji samec. Tudi tega risa je ekipa LIFE Lynx uspela uloviti in ga februarja opremiti s telemetrično ovratnico. Risa so poimenovali Igi, po bližnjem kraju Ig. Posebnost, ki so jo opazili pri Igiju, pa sta dva čopka na enem izmed uhljev, kar je lahko posledica parjenja v sorodstvu. Medtem ko je bil Igi uspavan, ga je veterinar temeljito pregledal s prenosnim ultrazvokom in opazil, da ima deformacije srca, ki so jih v okviru projekta odkrili že pri treh risih v Dinarski populaciji. "Ti podatki potrjujejo, v kako slabem stanju so naši risi in da z doselitvami zdravih risov, kot ja Katalin, lovimo zadnji vlak za rešitev populacije pred izumrtjem," še opozarjajo.

Ris Igi ima dva čopka
Ris Igi ima dva čopka FOTO: LIFE Lynx - Maj Hočevar

Igi si je po anesteziji dobro opomogel in se od ujetja naprej normalno giblje, kar kaže, da je kljub šumu na srcu v dobrem stanju. "Ker imamo zdaj na telemetričnih ovratnicah dva sosednja teritorialna risja samca, bomo lahko podrobno spremljali interakcije med njima ter primerjali vedenje med zdravim karpatskim risom in lokalnim samcem, ki ima težave s parjenjem v sorodstvu," še navajajo člani ekipe LIFE Lynx.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ćurkl
30. 03. 2022 11.26
+2
Odlično posnet "film"!
smarjakl
30. 03. 2022 09.15
+3
Tudi lovci imajo kar nekaj fotopasti.... Tako da se je marsikatera švarcfura ujela v njih. Pol se pa rezijo ob posnetkih in ogovarjajo folk.... Kako je kaj z varstvom podatkov v teh primerih?
ćurkl
30. 03. 2022 13.44
+0
Točno to, raubšicom je treba zagotoviti diskretnost! Predvsem, če obenem poštimajo kakšno sosedo ...
zdravapamet1
30. 03. 2022 08.02
+1
Čudovito lepo. upam da se bodo riso, volkovi in medvedi vrnili v svojem optimalnem številu. Optimalno število pa morajo določiti strokovnjaki in varuhi narave, ne pa uradniki na ministerstvih, lovci , kmeti in podobni laiki in samovoljneži.
ElectroVoice
29. 03. 2022 21.55
+3
Perje bi prav letelo, če bi se nenadoma vrnil ris in videl, da lisica mezi njegov plen.
mmickica
29. 03. 2022 21.20
+7
Dober tek vsem 3 zverinicam!
Houdor
29. 03. 2022 21.08
+8
kakšen lepi muci <3
User416781
29. 03. 2022 20.35
+3
Lisica obvlada divjo mačko...? Zanimivo.
ElectroVoice
29. 03. 2022 21.56
+1
Kaktus111
29. 03. 2022 19.57
-3
Zgleda da vam gredo nekateri močno na živce ...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Flavio
29. 03. 2022 18.52
-13
Kaj pa lahko levnuhi povedo?
GMajky
29. 03. 2022 18.18
+4
desnuhi bi rekli, da so to nevladni paraziti. da sam dnar za brezvezne stvari vlecejo in drzavno blagajno praznejo. njim je itak useen ce pocrka cel ekosistem, sam da majo oni jajota na celu druzbe!!! patetiki bogi!
GMajky
29. 03. 2022 18.20
+4
bravo drgac lynx-ovci, upam da vm rata resit cim vec, kar se resit se da!
Ugovor vesti 133.člen
29. 03. 2022 18.05
+3
Risss no risk!
ferari23
29. 03. 2022 17.57
+18
Lepo da se skrbi za vse živali v naših gozdovih.lpj