Slovenija

Kaj pomeni, če imaš v krvi štirikrat več alkohola, kot je dovoljeno?

Ljubljana, 28. 02. 2019 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.Š., Tadeja Magdič
Komentarji
65

Toliko je namreč imela v krvi murskosoboška tožilka, ko so jo prejšnji teden ustavili policisti. Po zakonodaji je meja dovoljene količine alkohola postavljena pri pol promila oziroma 0,24 miligrama na liter izdihanega zraka. S pomočjo posebnih očal smo preverili, kako na naše telo in zaznavanje vpliva alkohol.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Alkohol na cestah
    02:20
    Iz SVETA: Alkohol na cestah
  • Iz SVETA: Vinjena za volanom
    02:29
    Iz SVETA: Vinjena za volanom

Po podatkih policije je bilo lansko leto ugotovljenih 12.286 kršitev s področja alkohola, v prvih dveh mesecih letos pa slabih 2.134. Vozniku, ki ima v krvi več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma 1,10 promila, pa lahko poleg globe tudi odvzamejo vozniško dovoljenje.

Po podatkih policije, je bilo lansko leto ugotovljenih 12.286 kršitev s področja alkohola.
Po podatkih policije, je bilo lansko leto ugotovljenih 12.286 kršitev s področja alkohola. FOTO: Kanal A

V Agenciji za varnost prometa je novinarka oddaje Svet Tadeja Magdič s pomočjo posebnih očal preizkusila, kako človek s toliko alkohola dejansko dojema svet okrog sebe in predvsem, kakšni so ob tem odzivni časi.

"Na glavo sem si nadela posebna alko očala, ki simulirajo približno takšno vsebnost alkohola v krvi, kot naj bi jo imela prekmurska tožilka – torej okrog dva promila. In šele s treznimi možgani sem dojela, kaj vse gre lahko narobe: slika je nejasna, moja hoja je nestabilna, nepravilno sem recimo ocenila oddaljenost predmetov. Kar pa še zdaleč ni vse," pravi Magdičeva.

"Že zelo zgodaj v prometu začnemo sprejemati napačne odločitve," pravi Tanja Rudolf Čenčič iz DrogArta in dodaja: "Z večjo koncentracijo alkohola v krvi pa so naše rekacije počasnejše, kar pomeni, da na nepredvidene okoliščine prepozno ali neustrezno odreagiramo."

S posebnimi 'alko očali' lahko preverite, kako alkohol vpliva na naše telo in naše zaznavanje.
S posebnimi 'alko očali' lahko preverite, kako alkohol vpliva na naše telo in naše zaznavanje. FOTO: Kanal A

In takšnih primerov je bilo na naših cestah lani kar 1.471. Toliko se je namreč zgodilo prometnih nesreč zaradi alkohola. "Stopnja alkohola 0,5 promila podvoji nastanek prometnih nesreč za kar dvakrat, če vozimo pod vplivom alkohola 1,1 promila pa kar za osemkrat," opozarja Vesna Marinko (AVK).

Stanje se sicer z leti izboljšuje, alkohol pa kljub temu ostaja eden glavnih dejavnikov za nastanek nesreč v Sloveniji. In vsako življenje šteje. "Na slovenskih cestah je umrlo 22 udeležencev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev," še dodaja Marinkova.

Kako na nas in našo vožnjo deluje alkohol?
Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Ob tem na agenciji opozarjajo, da sta rešitvi le dve: da ne pijemo ali pa da naročimo taksi. Za eno popito pivo povprečna oseba namreč potrebuje tri, za kozarec vina pa kar pet ur, da se alkohol v jetrih tudi razgradi.

Policija je pripravila nekaj izračunov:

Koliko gramov alkohola bo v naši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, telesnih sposobnosti, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače, pa tudi od tega, kaj smo jedli pred ali med pitjem, kako smo pili. Osnova za izračun sta telesna teža in spol.

Primer 1

80 kilogramov težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola. Približno 70 odstotkov telesne teže so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. Torej se razdeli na 56 kilogramov telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 grama na kilogram krvi ali 0,34 miligrama v litru izdihanega zraka.

Primer 2

60 kilogramov težka ženska prav tako popije liter piva. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

Rek, da ženske nesemo manj alkohola, torej pomeni, da naša telesa vsebujejo manjši odstotek tekočin, na katerega se porazdeli zaužiti alkohol.

Koliko alkohola je v pijači?

PijačaKoličinaAlkoholna stopnja pijačeGrami alkohola v pijači
Pivo0,5 l

4 %

20 g
Vino0,2 l11 %17 g
Liker0,02 l30 %12 g
Žganje0,02 l40 %16 g

Dejstva o alkoholu in vožnji

0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

0,3 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.

0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato lahko vozilo zanese v ovinku.

Pojavi se t. i. rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd.

Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega.

Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo.

Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 km na uro pritisnete na zavoro sekundo kasneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov.

Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.

1,0 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni:

Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam.

Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni, da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti.

Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta.

Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikara
16. 04. 2019 19.31
Če bi se novinarji poslušali kaj govorijo po tvju bi ugotovili da je res pri njih nekaj narobe povedali so da so 22% prometnih nesreč smrtnim izidom povzročili vinjeni vozniki!!! Če se na matematiko razumem pa so 78 % smrtnih nesreč povzročili trezni vozniki. No Gdo je danes bol nevaren na cesti presodite sami. Pa ne me narobe razumet jaz nisem za alkohol na cesti naj ostane tako kot je in pika. Ne pa da dtžava polni proračun na ljudeh ki so malo popili na veselje.
?ebula
28. 02. 2019 20.01
+1
Pomeni, da si pijandura, trenutno pa totalka!
Manandi
28. 02. 2019 17.02
+1
Alkoholizem je Bolezen ni sicer Išijas ?? ampak tako so povedali, torej so to bolniki ne pa kršitelji zakonov z bolniki bi morali lepše postopati ter jih tudi ustrezno obravnavati.
bossanoga
28. 02. 2019 16.33
+3
Ko se pijani vozijo direktorji, menadžerji, novinarji in ostali "pomembni" državljani, novinarji postavljate ena merila, ko se pijani vozijo tisti, ki so zaposleni na policiji, tožilstvu, sodišče, pa postavljate povsem druga merila. Zakon pa je za vse enak!
Uporabnik458403
28. 02. 2019 16.48
+4
Tozilci, policaji, sodniki, inspektori........so uradne osebe in jih ne mores enaciti z direktorji, novinarji....... Zagrozi enemu novinarju ali pa enemu tozilcu, da ga bos ubil in takrat bos hitro spoznal, kaj pomeni uradna osebe...........
Gregor Knuplez 1
28. 02. 2019 16.08
+6
ves ta cirkus zaradi enega išijasa...
mmickica
28. 02. 2019 15.51
+2
Meni se pa zdi to lov na carovnice. Kaj v prostem casu pocne nekdo, tudi ce stori prekrsek, ne bi smelo imeti vpliva na sluzbo! To se mi zdi podobno, kot ce bi vsem zdravnikom prepovedali kaditi, saj oni bolnikom prav to svetujejo, sami pa kadijo...
Enmajstr
28. 02. 2019 15.07
+18
Ta alkoholna očala, niti pribljižno ni enako kot če ga spiješ.
Wahl
28. 02. 2019 14.54
+20
V državi imamo cel kup barabij v službenem času, ki se godijo v času pisanja vaših člankov, vi se še vedno ukvarjate z neko tožilko, ki je pijana sedla za volan v svojem prostem času. Je gospo kdo vprašal, če ima morda zasebne težave, ki jih večina rešuje z utapljanjem v alkoholu in drugih substancah? Bodimo bolj papeški od papeža in jo pribijmo na sramotilni zid, morda pahnemo čez rob, v smeri ravnatelja. Je to namen?? V življenju zadnjih 25 let nisem popil niti kapljice alkohola, jutri je nov dan, novi problemi in morda skušnjava, da vase vlijem prvi in ne zadnji kozarec, ter stopim na pota alkoholika, ter kamikaze za volanom. Nikoli se ne ve, kako se obrne v življenju, zato velja > ne sodi človeka, da ne boš sam obsojen<.
krnekilojz
28. 02. 2019 15.11
+11
Se strinjam! Vendar mora gospa tudi vedeti, da dela na tožilstvu in ne v livarni, in da so pravila obnašanja v prostem času tudi določena, ker ipak predstavlja državo v kazenskih primerih.
Uporabnik458403
28. 02. 2019 15.14
+11
Paste........ce bi njo bolj poznal nebi takih gluposti pisal...... Raje se vprasaj koliko ljudem je ona unicila zivljenje, ker ji je bila podkupnina vec vredna...... Bi ti lahko napisal kaksen primer pa mi ne bos verjel, ker bos mislilb da se ne grejo takih barabij........ Ljutomerski policisti jo imajo poln kufer, ker jim je naredila ogromno sramote, po drugi strani pa jo morajo scititi..........jaz sem prepricanb da ni bila obicajna kontrola ampak jo na taksen lep nacin odslovijo, da ni krivo tozilsko delo ampak kao alkohol............
Justiceiscoming81
28. 02. 2019 14.49
+8
Vsak ki povzroči prometno nesrečo pijan, bi moral biti obtožen naklepnega umora... Zavedno oziroma pijano zavesten se usesti za volan in povzroči nesrečo, je nič drugega kot naklepni umor,...
mmickica
28. 02. 2019 15.55
+2
Justice, to nikakor ne more biti naklep, ker nekdo, ki je pijan, pac ne razmislja razsodno. Tu gre za malomarnost in ne za naklep.
srebrnibreg
28. 02. 2019 14.06
+5
To pomeni, da je sposobna ženska, ker je še vedno lahko peljala avto. Bila pa je v privatnem času in jo nihče v službi nima kaj vprašati. Je pa res, da si človek ne sme privoščiti vožno v takem stanju pa kdor koli je.
Apostol1
28. 02. 2019 14.41
-1
Po tvojem so pa pijanci sposobni ljudje , morda res saj smo imeli v preteklosti med župani in politiki kar precej pijančkov in tudi po mojem ,danes ni dosti bolje
Primzy D Mimzzy
28. 02. 2019 13.46
+8
smešno vse skupaj. če zakonodaja dopušča 0.5 promila potem ga bo vsak šou spit. potem so vsa ta prizadevanja za nič alkohola brezveze škoda časa in truda. potem ni čudno da je vsak tretji pod dozo.
borec91
28. 02. 2019 13.59
+8
sam sploh ne pijem a me msla toleranca alkohola ne meti saj se lahko vsakemu zgodi ,da se mu pojavi kak promil in 0.5 je cisto ok problem so tisti preko
Enmajstr
28. 02. 2019 15.09
+2
Točno tako, toleranca mora bit, nenazadnje se zvečer kaj popije, pa lahko še zjutraj kaj pokaže in tudi naprimer eno pivo ni problem za vožnjo.
zemljan10
28. 02. 2019 12.44
+12
Prebral sem naslov.Pomeni,da si murskosoboška tožilka.
kritika1
28. 02. 2019 12.37
+35
Vse je res in ni prav, da je vozila pijana ampak ona se se bo verjetno streznila in bolela jo bo glava ob misli kaj je storila. Državo vodijo ljudje, ki so sicer trezni, glava pa boli nas in ne njih. O teh se malo piše, pa se ve, da so izjemno nevarni, da lahko uničijo veliko ljudi (posredno), spravijo državo v pogubo. Vili nas je stal že nekaj milijonov, pa je vse to počel trezen? Toliko o tem, da je ena pijana oseba v Sloveniji osrednji problem.
Vani Murko
28. 02. 2019 12.33
+28
Sem absolutno proti alkoholu na cestah, ampak tale članek je pa navadno pretiravanje!
Bullschevik
28. 02. 2019 12.17
-7
To pomeni edino, da si lahko tožilka, šef kriminalistov pa v Evropi bi bil lahko Junfer al pa mesar ki kolje nore krave, pa na domači sceni tudi vsi , ki volijo petokrake……...ecc
Andree
28. 02. 2019 12.13
+8
Kaj pa oni ruski šoferji,ki za vikende mešajo Cedevito z špiritom? Koliko imajo potemtakem oni v krvi. Na zdravje
Jimi1
28. 02. 2019 12.02
+8
Se nič ne čudim tej 4kratno predozirani tožilki, saj imam sam ob Črnomaljskem sodstvu in tožilstvu občutek, da so bili v mojem primeru v kompletu z mojim odvetnikom Plantanom pijani z drogo svoje vzvišenosti nad "malim človekom", ki je bil zgolj prisiljen neposredno ubraniti svojo 1 in 2 človekovo pravico. Torej nič novega, če je bil slednji primerek tokrat "zadet" z alkotom....
0OO7
28. 02. 2019 11.55
+8
Pa kaj si ti ja nor?! Ne bi rekel, da je Štajerka, te pa Prekmurka...
Lado Lopati?
28. 02. 2019 11.51
+6
Vprašajte Vilfana-goljufa , anderlića LDS, mundo…. pa so vsi v "službah !!! KER SO PIJANI BOLJ PAMETNI IN POŠTENI !!!! VSA TA KOMI PARTIJA JE LEGLO LOPOVOV IN PIJANCEV !!!
krnekilojz
28. 02. 2019 13.41
+2
santamaura
28. 02. 2019 11.42
+46
Samo - Ta posebna očala niso zdrava. Na primer Jean-Claude Juncker jih redno uporablja pa je dobil išias