Slovenija

Kaj umetna inteligenca napoveduje za Slovenijo v 2024?

Ljubljana, 01. 01. 2024 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
81

Generativni umetni inteligenci, ki je z naskokom osvojila iztekajoče se leto, smo zastavili vprašanje, kaj v političnem smislu čaka Slovenijo v letu 2024. Takole je odgovorila: "Na žalost moje znanje sega samo do januarja 2022, zato ne morem zagotoviti aktualnih informacij o političnih dogodkih v Sloveniji ali kateri koli drugi državi v letu 2024, in končala : "Politične razmere so zelo dinamične in se lahko hitro spremenijo."

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: POP TV

Podobno pronicljivo kot skoraj ponarodela izjava nekoč znanega politika Lojzeta Peterleta: "Če bo špičasto, bodo vile, če bo okroglo, bo pa lopata." Res, še Nostradamus se je v davnem 16. stoletju bolj potrudil in velikodušno napovedal različne strahote, da o babi Vangi sploh ne govorimo.

Umetna inteligenca je čaščena in hvaljena, hkrati zbuja ogromno strahov, klice k previdnosti, nadzoru in omejevanju, ker naj bi tako zelo oblikovala in vplivala na naša življenja. Kaj pa, če si predstavljamo, da so in bodo v resnici še vedno pomembne čisto druge stvari, kot so glasba, upor in verzi, ki te zadenejo v dušo?

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

'Panka nam man'ka'

V Cankarjevem domu so pred kratkim odprli razstavo fotografij iz obdobja panka v Sloveniji. Časa torej, ki je bil prelomen, ko je bilo konec neke dobe in se je svetlikala nova (med zelo pomembnimi kronisti tistega časa je tudi dolgoletni snemalec POP TV Siniša Lopojda).

Tovar'ši, jaz vam ne verjamem

Pank je bil upor proti sivini, apatiji in dolgčasu (pa simfo rocku). Hitro je postal še veliko več. Postal je glas generacije in glas ljudstva, vsaj enega dela.  

"Če beremo med vrsticami, pridemo do spoznanja, da je bil pank v prvi vrsti lumenproletarsko gibanje, torej gibanje brez jasne razredne identitete, ki je bilo uperjeno proti splošni ideji establišmenta in elitizma, tudi elitizma, ki ga je gojil proletariat." (Munis Sinanović ob romanu Balkonci Esada Babačiča)

Pank je predstavljal upor in je bil nekdaj glas generacije.
Pank je predstavljal upor in je bil nekdaj glas generacije. FOTO: Miro Majcen

Pank podobe so podobe iz časa, ko je bila civilna družba izjemno aktivna. Ampak aktivna je tudi danes.  Ne na takšen način, res glasen, in ne pljuva na primer po svoji publiki. Je bolj olikana, bolj dolgočasna vsekakor, ampak tudi bolj ciljna in razdelana in prav tako kot Glas ljudstva nastavlja ogledalo vladajočim. Če pogledamo nekaj poudarkov. Kaj so naredili, da bi ohranili kljub pomanjkljivostim izjemno dobrino, ki se je večina v resnici sploh ne zaveda, to je javno zdravstvo?

Pred časom sem v kolumni Matjaža Grudna brala zgodbo iz ZDA. O deklici, ki jo je  bolel zob, starši pa niso imeli zavarovanja. Zobozdravnik ji je po zobu malo povrtal, vanj pa nato natlačil stiropor. Deklici so na koncu po strahovitem trpljenju morali amputirati čeljust.    

Gre seveda za skrajen primer, vendar pa jih je na tej skali ogromno. To se moramo spomniti, ko bomo znova poslušali, kako je javno zdravstvo neučinkovito, v zasebnem je pa vse urejeno, vse gre kot po maslu in ni pijavk, ki se okoriščajo v javnem. Mimogrede, če se mi ob kom obrača želodec, to je čisto taka osebna izbira, je to ob 'profiterjih' v zdravstvu.

Najemna stanovanja v Slovenj Gradcu
Najemna stanovanja v Slovenj Gradcu FOTO: Stanovanjski sklad RS

Proračunski denar za stanovanja  

Premier Golob je spomladi prav v oddaji Preverjeno, v njeni posebni izdaji, na presenečenje vseh povedal, da nepremičninskega davka ne bo.  

Vendar pa je vlada tukaj kar nekaj naredila: v proračunu za naslednji dve leti je 25 milijonov evrov za gradnjo neprofitnih stanovanj. To so prva proračunska sredstva za neprofitna stanovanja po dolgem času.

Okolje naše odločevalce briga približno toliko kot vse ostale, premalo

Zaveze vlade Pariškemu sporazumu so, hkrati pa so še vedno subvencije fosilnim gorivom, poleg tega naj bi subvencionirali tuje letalske prevoznike s 17 milijoni evrov.

Splošno vzdušje

Glas ljudstva poudarja odprto razpravo pri spremembi volilnega sistema in konsenz, ko gre za pomembna vprašanja. Pomembna je bila široka akcija osveščanja o nasilju nad ženskami. Poudariti je treba, da to niso samoumevne stvari.  

Res je, da nikogar ne zanimajo nekatere teme, denimo pravice živali. Nasploh so na slabem glasu, kot neke ženske muhavosti. Grozljivo je, da se trpljenje živali izrablja za politično samopromocijo, da se zato brani tiste, ki za živali skrbijo slabo. Kmet, ki so mu odvzeli živino, tako brez težav v vseh medijih blati aktiviste, da jim gre za denar. Da pa bo vendarle malo bolje, če mu in verjetno mu jih tudi bodo vrnili, poskrbel za njih, ne zaradi živali, ampak da bodo tiste aktivistke zadovoljne.  

Migranti na Rigoncah
Migranti na Rigoncah FOTO: Aljoša Kravanja

'Pa kva pol, če nis'm Slovenc'

Zelo slabo je, ko gre za razmere v azilnem domu. Absolutno premalo je napora, ko gre za vprašanje migrantov, na vseh področjih. Slovenija si prizadeva v tem smislu ostati migrantom neprijetna država. Tudi nov migrantski zakon Evropske unije je v tem duhu.

Glas ljudstva je do vlade strog. Prav je tako, čeprav je včasih oportuno izpostaviti tudi dobre, pozitivne dosežke. Je pa vedno bilo tako, da si lahko najbolj jezen na tiste, ki so ti sicer blizu, pa potem ne izpolnijo vseh tvojih pričakovanj. 

Leto volitev v Evropi in ZDA

V devetih evropskih državah bodo volitve, volili bodo tudi v Združenih državah Amerike.

Za nas bodo pomembne volitve v Evropski parlament. Leta 2019 so volitve določali okoljski, podnebni problemi. Zdaj, kljub vsemu, kar se v okolju dogaja, bodo, kot kaže, v ospredju druge stvari. Življenjski stroški, cene, različni domači problemi in varnost. Predvsem ta je v zadnjem času postala glavna beseda pri vsem, vse je povezano z njo – varnost prehrane, energetike, pred terorizmom, tujci in tako naprej. V Sloveniji se že veča število ljudi, ki se želijo oborožiti.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Ni več olepševanja, politična sredina postaja nezanimiva?

Janez Janša je za bruseljski portal Voice of Europe povedal, da bi se morala SDS bolj približati skrajno desnemu polu v Evropskem parlamentu, med njimi  tudi skupini identitarcev, ki jo nekateri označujejo kot moderno obliko rasistične ideologije. Vse to se bo med predvolilno kampanjo zelo spretno prodajalo in zvenelo bo racionalno, pametno. Besedne zveze, podobni stavki, povsod bo splošno zavzemanje za dobrobit ljudi. Čeprav bo šlo v resnici za povsem različno vsebino.

Ob tem bo ocena, da imaš dve skrajnosti, levo in desno, nevarna. Enačiti vse, zamahniti z roko in se počutiti udobno nekje vmes. Ker se lahko zgodi, da kar naenkrat nisi več zaradi te ali one osebne okoliščine v domnevno varni sredini. To se je že dogajalo.  

Državni ljubimci

Mi se bomo torej prihodnje mesece ubadali z različnimi ideološkimi pojmi in oznakami, v ozadju pa bo čakal kapital.

V Sloveniji bo pomembno, koliko bo vlada posegla v položaj lastnikov premoženja, davke, pravice delavce in to prelila v sredstva za javno zdravstvo in šolstvo.   

Marko Crnkovič je v svoji kolumni zapisal, da imajo lastniki oziroma delodajalci pri nas izjemen talent za samopromocijo, znajo zelo lepo v javnosti jamrati in se predstavljati kot največje žrtve, ki si dividende trgajo od ust in ki jim mora država prav zvijati roke, da sprejmejo kakšno subvencijo.

To me je spomnilo na leto 2008, ko sta takratni ameriški finančni minister Paulsen in prvi zakladnik Bernanke menda na kolenih prosila devet največjih bankirjev, naj vendarle vzamejo 700 milijard evrov državne pomoči, ker bo sicer vse šlo k hudiču, tudi pokojnine milijonov Američanov, denar učiteljskih skladov in zavarovanja. Vseeno jim je bilo, prav vseeno.

Kapitalizem
Kapitalizem FOTO: Dreamstime

Kapital je menda plaha ptica, ampak volivci smo tudi

V prihodnjih mesecih bo vse pomembno. Vsaka oblastnost in aroganca, nepremišljene in nagle poteze. Ne samo Glas ljudstva, vsi bomo pozorno gledali in poslušali. Potem pa bomo glasovali.

Če se vrnem k panku, eden verzov legendarne skupine Einsturzende Neubauten, ki sem si ga sposodila iz zapisa Mirjam Gostinčar:  

"We didn't die. We're back with a different song. We didn't die, we're just singing a different song ..." ("Nismo umrli. Smo nazaj z drugačno pesmijo. Nismo umrli, samo pojemo drugo pesem ...")

Prvi in najbolj znan obraz panka pri nas in širše, Pero Lovšin, ki je v 80. prepeval "Janez, kranjski Janez, kam odhajaš danes, grem med partizane med junake zbrane", pa zdaj dela, kot je povedal za Objektiv, nov komad. Ima lep naslov, prav primeren za te dni: "Ko se veselje vrne med ljudi, so bogovi brez moči." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anonym0use
04. 01. 2024 09.50
Vse diktirajo globalisti bogataši, pričakujte nove krize, nov vremenski teror, nove plandemije... Nove idiote na vladah
iskriv
02. 01. 2024 13.16
+2
Petrletova izjava , ki izvira iz dela Miličinskega -Butalci , kaže do kot sega njegov intelekt ! Izjava Janše za bruseljski portal Voice of Europe ni nič novega , saj potrjuje to kar v Sloveniji že dolgo vemo , da SDS sodi v skupino desnih skrajnih strank ! Izjave teh dveh politikov samo kažejo na to , da Je Slovenija ujetnik politikov , ki ne znajo razmišljati za prihodnost , temveč živijo v neki mračni podobi zgodovine iz katere se ne znajo in ne morejo izviti in to zelo škoduje tudi razvoju Slovenije na političnem in gospodarskem nivoju !
Mister iks
02. 01. 2024 09.42
+2
Kako nametati kup nesmislov in obenem biti kao neodvisen vseskozi pa trditi kako dobro vlado imamo. Patetično
IS58
02. 01. 2024 08.29
+2
Vlada je z umetnim znižanjem inflacije dosegla, da bodo upokojenci v februarju dobili manj kot so napovedovali.
waga7
02. 01. 2024 08.19
+3
Kakšna zmešnjava od članka… krneki
SlepiSlovenc
02. 01. 2024 08.07
+4
Predvidevam, da bankrot. Ali pa veleustajo ljudstva.
Težeklojz
01. 01. 2024 21.36
+2
Bolj kot kaj, me zanima za kaj, če sploh...
Volja
01. 01. 2024 21.09
+3
Od kvalificiranega novinarja se pričakuje pronicljivost in analitično razumsko razmišljanje. Pogrešam to. Šloganje nobenemu ne koristi...
Butalivud
01. 01. 2024 20.19
+2
Vse je vsebolj umetno.
Balki36
01. 01. 2024 20.09
+5
Umetna intelegenca ni problem....problem so cloveski bed..aki....politicni....ki bodo ko bo ai napovedala napad z strani druge drzave sli v preventivno vojno....da bi preprecili to....ustvarili si bomo tisto cesar se najbolj bojimo....neizogibno...pa to
zapiramvamustaaa
01. 01. 2024 19.51
+3
Mi ljudje smo tako "inteligentni" da se bomo sami fantali ne potrebujemo pomoči za ti.
Pravica je
01. 01. 2024 19.33
+18
Bau- bau , pa umetna iteligenca , ki je samo en super trdi disk na katerem so zapisani vsi podatki in vse o Sloveniji , ki so jih vnesli ljudje oz. programerji , nakar to računalnik premeša kot dr…ek v kahlici in sprocesira ven »resnico« , ki ji pravimo, kaj je rekla umetna inteligenca ! Kaj ima to opraviti z inteligenco , pa vedo samo tisti ,ki se s tem okoriščajo in strašijo ljudi kako nas čaka temačna prihodnost,itd., itd. pa z babo Vango, Nostradamusom ,pa še s kakšnim našim apokaliptičnim preroškim kaveljcem ! Imejte se raje lepo ,pa srečno v novem 2024 !
Koronavirusovec
01. 01. 2024 19.06
+7
Umetna inteligenca bi raje vidla da umrejo vsi ljudje, samo da bi en politik preživel. Tako je chatgpt rekel da bi raje vlak preusmeril da povozi vse ljudi, samo da reši enega politika. Toliko o tem, kako pametna je umetna inteligenca. Samo toliko, kolikor imajo ljudje ki jo upravljajo koristi.
Ramzess
01. 01. 2024 18.48
-2
Raje pojdite gledat na yt kanal od Elizabete in čitanje za Slovenijo. Zanimivo čitanje iz kristalne krogle in kart.
scernig
01. 01. 2024 18.06
+16
lahko vam jaz povem napoved,dokler se bo narod delil bo politika delala za svoj žep in ne za interes državljanov
nekodnas
01. 01. 2024 17.58
+5
Sem slišal, da se umetna inteligenca v Sloveniji uči, zgleduje in samo programira po znanem TV vedeževalcu Blažu. Če ne utišaš prej tv sprejemnika, ko ga pokličeš po telefonu te kar " pošteno nahruli" in nato skensla.
mijavci
01. 01. 2024 17.37
+5
Umetna inteligenca že vse zna in ve, Golob pa se šele uči, in kako naj pol ve?
Lorelai
01. 01. 2024 17.12
+6
Dobro da obstaja AI. NOT 🙈🙈🙈
PerjatiJoker
01. 01. 2024 17.06
+1
Ce bi jo prasali po sposobnosti ali postenosti te vlade, bi v trenutnku dozivela paradox in kratki stik in sla rakom zvizgat.
Nikdar več
01. 01. 2024 16.43
+8
A.I. pa Blaža ne more prekositi.