Slovenija

Kaj vse prinaša PKP 10? Dodatki za najranljivejše, dvig plačnega razreda za zdravnike ...

Ljubljana, 27. 12. 2021 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sprejeti protikoronski zakon prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, duhove pa buri predvsem zvišanje zgornje meje uvrščanja zdravnikov v plačne razrede. Sprejetje PKP 10 vladi med drugim dopušča sprejetje še nekaterih drugih odločitev, med njimi tudi podaljšanja turističnih bonov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: PKP 10
    03:13
    Iz SVETA: PKP 10
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj vse prinaša PKP 10?
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj vse prinaša PKP 10?

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov in prinaša še nove. Finančne posledice so ocenjene na 180 milijonov evrov.

Z zakonom se podaljšujejo nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta.

Podaljšanje ukrepov

Omogoča tudi podaljšanje turističnih bonov iz leta 2020. Te mora sicer vlada na dodatni seji še podaljšati, a kot so prejšnji teden zagotovili na gospodarskem ministrstvu, podaljšanje bonov sploh ni vprašanje: "Sklep vlade za podaljšanje turističnih bonov je lahko sprejet na dopisni seji." Vavčerji naj bi bili tako veljavni vse do konca junija 2022, ko rok veljavnosti poteče tudi letošnjim bonom.

Do takrat bo država tudi še izplačevala po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka.

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave in možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Med ukrepi za pomoč podjetjem je Šircelj izpostavil nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada.

Na področju gospodarstva se do konca leta 2022 podaljšuje tudi veljavnost interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji. Zakon določa prednostno obravnavo pri pristojnih organih za investicije s seznama, na katerega je vlada najprej uvrstila 349 projektov in ga nato še razširila.

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, in sicer za čas od 8. novembra do konca januarja 2022 v višini 92,50 evra na delavca, ki se mora samotestirati.

Duhove buri dvig plačnega razreda zdravnikov in zobozdravnikov

S sprejetim zakonom bodo lahko zdravniki in zobozdravniki še nekoliko bolje plačani. Po novem bodo namreč lahko spadali celo v 63. plačni razred, kar šest plačilnih razredov višje kot zdaj. Kdaj, kdo in zakaj bo tako lahko dobil višjo plačo, še ni jasno, saj na pristojnem ministrstvu zatrjujejo, da je to šele podlaga za pogajanja s FIDES-om.

V razpravi so poslanci največ pozornosti posvetili prav temu delu zakona. V delu opozicije so opozarjali, da ta določba pomeni zvišanje plač le za že sedaj najbolje plačane zdravnike, pozablja pa na mlade zdravnike in druge zdravstvene delavce. Robert Cugelj z Ministrstva za zdravje je sicer pojasnil, da bodo na podlagi te določbe odprli socialni dialog o tarifnem delu kolektivne pogodbe, v katerega so vključeni tudi mlajši zdravniki, specializanti in vsi ostali. "Ne gre samo za elite," je zagotovil opoziciji, ki je poudarjala, da bodo denar dobile prav omenjene plačne elite.

V razpravi so poslanci največ pozornosti posvetili dvigu plačilnega razreda zdravnikov in zobozdravnikov.
V razpravi so poslanci največ pozornosti posvetili dvigu plačilnega razreda zdravnikov in zobozdravnikov. FOTO: Thinkstock

Medtem je ena od novosti tudi povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19. "Čeprav je cepljenje najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti covidu-19, pa lahko v redkih primerih pride do resnih nezaželenih učinkov, zato se uvaja odškodninska odgovornost," je med razpravo pojasnil finančni minister Andrej Šircelj.

Novost je tudi dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah za čas od 11. novembra do konca junija 2022. Za nazaj, in sicer za delo v času razglašene epidemije, bodo dodatek prejeli tudi poklicni gasilci.

Zakon najranljivejšim namenja solidarnostne dodatke

Novi interventni zakon prinaša izplačilo novih enkratnih solidarnostnih dodatkov. Upokojenci s pokojninami do 732 evrov bodo dodatek prejeli v treh različnih višinah – 130, 230 in 300 evrov. Izplačan bo do konca januarja 2022.

Opozicija je bila v tem delu sicer kritična, da zakon s tem deli upokojence.

Ali zakon deli upokojence?
Ali zakon deli upokojence? FOTO: Shutterstock

Kmetje, ki so dopolnili 65 let starosti in imajo manj kot 591,20 evra mesečnih prihodkov, bodo prav tako do konca januarja prejeli 150 evrov. Dva meseca pozneje bodo dodatek v enaki višini prejeli še invalidi in vojni veterani.

Natančneje določeno, kdo in kdaj sprejme odločitev o izvajanju izobraževanja na daljavo

Na področje pravosodja novi interventni zakon sega z določbami, da se postopki v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje zaporne kazni začasno do konca februarja 2022 prekinejo. Direktor zavoda lahko prav tako v tem času obsojencu prekine prestajanje zaporne kazni oz. ga predčasno odpusti največ šest mesecev pred iztekom kazni.

Odpravlja se še neustavnost določb iz petega protikoronskega zakona, po katerih lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. V zakonu je zdaj natančno zapisano, kdo in kdaj sprejme odločitev o izvajanju izobraževanja na daljavo.

Opozicija: Zakon bo državo pahnil v še večjo gospodarsko krizo

Državni zbor je od lanske pomladi sprejel že devet protikoronskih zakonov in še poseben interventni zakon za pomoč turizmu in povezanim panogam ob epidemiji. Poslanci dela opozicije so danes opozarjali, da tudi ta zakon vsebuje člene, ki niso povezani s koronsko krizo.

"Pripravljali ste ga brez stroke in socialnega dialoga," je opozorila Andreja Zabret (LMŠ). Matjaž Han (SD) je menil, da koalicija z njim naslavlja svoje volivce. "Najbolj sporno je suvanje sistema plač v javnem sektorju," pa je dejala Janja Sluga (NeP).

Alenka Bratušek (SAB) je spomnila, da naj bi zakon blažil posledice epidemije, ki pa sploh ni razglašena. Po drugi strani je Monika Gregorčič (SMC) ugotovila, da učinkovito in uspešno naslavlja cilj, to je omiliti posledice koronavirusne pandemije ne glede na to, ali je formalno razglašena ali ne.

"Denar se namenja najbolj ranljivim, po drugi strani pa se ohranja delujoče gospodarstvo, ohranjajo se delovna mesta in krepi zdravstvo," je dejal tudi Marko Pogačnik (SDS).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (494)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
29. 12. 2021 21.11
socijalcem,lenuhom,penzičem,"veteranom" neke vojne ugodnosti kot da smo neki kuwaitnda nam nafta teče iz vsake lukne pša še da na litiju sedimo! folk ki dela pa lupit,sp dvig prispevkov,omrežnino povečat in podobne fore! pa tega keša ki se ga meče dobesedno skozi okno ne bo slovenija vrnila 1000 let! ne razumem kaj se gre politika!
User792410
28. 12. 2021 17.50
+3
Kuštrinov FIDES ob vsaki svoji akciji izpostavlja plače zdravnikov začetnikov, ki so roko na srce res prenizke v primerjavi z zdravniki z dolgoletnim stažem. Potem so problematične še plače družinskih zdravnikov, ki so najbolj obremenjeni, plačani pa v primerjavi s specialisti in raznimi predstojniki skoraj da ponižujoče. Po sprejetem PKP 10 pa je povsem jasno, da bodo bistveno profitirali spet zdravniki, ki se že itak ponašajo z najvišjimi prejemki. Tisti v imenu katerih pa se (navidezno) bori FIDES, pa se bodo spet morali zadovoljiti z "drobtinicami", razmerje med plačami znotraj zdravniškega ceha pa se bo še vedno zviševalo, namesto da bi se sistem naravnal glede na obremenitve zdravnikov samih. Seveda ni težko uganiti, da tudi vodstvo FIDES spada med tiste zdravnike, ki bodo pobrali smetano. Tudi ne gre pozabiti, da sta se koncem novembra premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar srečala s predstavniki mladih zdravnikov in menda so skupaj iskali "možnosti glede korigiranja plačnega sistema"!? To pa zato, ker so mladi zdravniki opozarjali, da se pomembno rušijo razmerja predvsem med mladimi zdravniki v zdravstvu in socialnem varstvu ter zaposlenimi v zdravstveni negi. Torej po domače povedano, problem je nastal, ker so po dvigu plač zaposlenim v zdravstveni negi, menda nekatere medicinske sestre na odgovornih delovnih mestih in dolgoletnim stažem, sedaj presegajo plače zdravnikov, ki so na začetku kariere. Seveda so mladi zdravniki pri tem povsem zanemarili dejstvo, da so tudi v gospodarstvu primeri, da nekdo z dolgoletnim stažem na nekem delovnem mestu z nižjim izhodiščem lahko preseže plačo začetnika, katerega delovno mesto je v osnovi višje vrednoteno. Ampak to pri problematiki zdravniških plač sploh ne bi smel biti glavni problem, ampak bi glavni problem moral biti nesorazmerja pri zdravniških plačah samih, pri katerih obremenitev posameznega zdravnika pri obračunu plače ne predstavlja nekega občutnega stimulativnega faktorja. Pri obračunu zdravniških plač po PKP 10 se bo za mlade zdravnike mogoče res spremenilo to, da bodo mladi zdravniki (spet) dobili "nekaj drobiža" več od najbolje plačanih medicinskih sester, ampak glavni problem pravične porazdelitve zdravniških plač znotraj plačnega sistem zdravnikov bo ostal. Po PKP 10 se bo spet povečala skupna masa plač namenjena zdravnikom, nedotaknjena pa bodo ostala nesorazmerja znotraj plačnega sistema zdravnikov, kar je glavni razlog za trenutno nezadovoljstvo mladih zdravnikov, no vsaj tiste velike večine, ki ni znotraj vodstva FIDESa! Očitno se tudi Poklukarjevo ministrstvo ne zaveda (ali pa se noče), da ni problem pri najbolje plačanih zdravnikih, ker ti ne bodo nikamor odšli, če se leto ali dve njihove plače ne bodo omembe vredno zviševale, saj jim je v našem zdravstvenem sistemu preveč lepo (tega se dobro zavedajo), da bi le tega zamenjali za trdo prislužen kruh v tujini! Bodo pa zato še naprej odhajali mladi zdravniki, predvsem tisti, ki so vpeti v delo na urgentni in družinski medicini in pa oni, ki ne dobijo mesta tam, kjer so ga sami želeli! Po mojem skromnem mnenju tudi za to obstajata dve rešitvi in sicer prva najbolj poštena bi bila že omenjena pravična porazdelitev mase plač znotraj zdravniškega ceha, da bi lahko že v štartu bile izhodiščne plače mladih zdravnikov bolj stimulativno naravnane! Druga, birokratska rešitev pa je, da država vzpostavi dobro nadzorovan in pravičen sistem po katerem določi kriterije za povrnitev proračunsko dodeljenih stroškov šolanja. Ti kriteriji bi marali veljati za vse mlade zdravnike, (kakor vse ostale deficitarne poklice), ki jim država lahko zagotovi zaposlitev za katero so se izobraževali, pa je ti iz osebnih razlogov ne želijo sprejeti in se posledično raje odločijo zapustiti naš zdravstveni sistem.. Doba, ki bi jo moral vsak zdravnik začetnik, ki se je izobraževal doma, oddelati, da upraviči vložena sredstva, bi morala biti enaka dobi šolanja...!? Sicer ni nujno, da bi bilo ravno tako, pa vendar bi morala drž
User792410
28. 12. 2021 17.57
+4
... država napraviti neke korake v tej smeri, da se več ne bi, tako kot danes, na koncu s produkti našega izobraževalnega sistema okoristile države, ki že itak imajo višji življenjski standard kot je pri nas, naša država pa se še naprej ukvarjala z pomanjkanjem zdravnikov in ostalega zdravstvenega kadra...
Kuku456
28. 12. 2021 16.29
+2
Kaj pa socialno ogroženih?
Uporabnik215111
28. 12. 2021 13.59
+0
Kdaj se bo pa zacasen davek znizal na stare tire?
MeireMetran
28. 12. 2021 13.57
+1
SD jevci in ostali KUL ovci skupaj z plesnijo LEVICO bodo ponoreli, kako si JANEZ Janša upa nekaj dati preprostim ljudem, delavcem upokojencem in rušiti njihovo Filozofijo, da morajo ljudje biti reveži saj nihče drug razen revežev ni za komunizem, socializem na tem gradijo vztrajajo zato oa je vsa njiihova filozofija propadla, država končale v razsulu in Čaušeskuja so ubili z tisoči naboji iz ŠARCA....pa ne tega bumbarja iz Kranja..
jps28
28. 12. 2021 14.58
+0
6 plačnih razredov, preprostim, delavcem, upokojencim. 6 plačnih razredov marsikateri upokojenec ne dobi.
bronco60
28. 12. 2021 13.39
+4
Tako desni, kot levi VEDNO zalagajo z dodatki določeno skupino ljudi. Za 20 let dela bo dobil 300€, za 40let dela in 750€ pokojnine pa prst v anus. To počne JJ , kakor tudi KULovci.
sinhron
28. 12. 2021 13.36
+2
Vsi ti bombončki , ki jih deli ta Janševa vlada( SDS , NSI ,SMC ( konkretno ), SNS , DESUS ) za glasove na volitvah so veliko breme vseh davkoplačevalcev , prejemajo pa jih tisti , ki niso nič vplačevali skozi delovno dobo in sedaj jih s temi rednimi dodatki enačijo s tistimi , ki so plačevali vso delovno dobo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje . Ali ti ljudje v tej Janševi vladi ne razumejo , da pokojnina NI SOCIALNA KATEGORIJA, ampak vnaprej plačana in zaslužena veličina IN DA DENAR NE PADE Z NEBA , GA JE TREBA ZALUŽITI V PODJETJIH IN NE ŽIVETI SAMO OD KREDITOV , KI JIH BOMO ODPLAČEVALI VSI ŠE NEKAJ GENERACIJ ! V tej Janševi vladni koaliciji glasuje za predloge vlade 46 skorumpiranih poslancev ! Predlogov ( amandmajev ) opozicije sploh ne upoštevajo !
mužik
28. 12. 2021 13.38
+2
sinhron.................. halo to niso bonbončki !! to se evri ,samo dajte nam ,pa vas bom volil aprila .
CIGU MIGU
28. 12. 2021 13.31
+3
in kdaj bo jovan vrnil regres upokojencem izpred 10 let,pa še 30 procentov odvzetih pokojnin,to je le delćek njegovega zujfa
Bratomil
28. 12. 2021 13.18
-2
SSSR! FLRJ! Živel Stalin! Živel Janez!
mužik
28. 12. 2021 13.28
-1
Milojar...... točno tak !! mi socialci ne izbiramo strani !! .Kdor nam da več tiste volimo vsakih nekaj let .
caps1
28. 12. 2021 13.12
-1
Ne razumem pa #kul koalicije zakaj je temu nasprotovala..... To jim zihr ni prineslo dodatnih glasov...
mužik
28. 12. 2021 13.29
-2
caps1............. pri meni bodo odpleli ,ker so proti nam da dobimo denar .
Theodorious 84
28. 12. 2021 13.12
+4
Kaj prinaša PKP 10? Zadolževanje, bedo, revščino
mužik
28. 12. 2021 13.22
+1
Theodorious 84......... vsak evro nam socialcem prav pride ,pa ga dobim od levih ali desnih mi je vseeno .
St. Gallen
28. 12. 2021 13.57
+1
zato volimo tistega, ki nam je zadnje leto vec dal
mužik
28. 12. 2021 14.00
+1
St. Gallen... me ne zanima kateri so levi ali desni , važni so evri na mojem računu .
Dante69
28. 12. 2021 13.10
+1
Sicer od fašistov ne pričakujem nič, ker bomo tako in tako morali vračati. Sicer hvala, a če mislite, da vas bom volil ste se zmotili. Nikdar več janša oz puklavec pokvarjeni. To je stranka, ki jo je treba zakonsko prepovedati kot je cel svet naciste.
Bolfenk2
28. 12. 2021 13.13
-2
Ne vem no. Tudi jaz sem bil skeptičen, ko je Janša prevzemal vlado. Ampak sedaj po 2 letih pa se mi zdi, da živimo v bolj normalni in do delavcev in upokojencev bolj prijazni državi.
Javor
28. 12. 2021 13.04
-1
Bolfenk2
28. 12. 2021 13.10
-1
Kaj si z Metelkove? Delovni ljudje živimi bolje.
Bolfenk2
28. 12. 2021 12.56
+1
Samo da ta vlada spravi skozi parlament še novo dohodninsko zakonodajo, da dobimo delavci višje neto plače pa potem res več nimam za razmišljat koga volit na volitvah. Nisem dosti pričakoval od janševe vlade in sem sedaj pozitivno presenečen.
zibertmi
28. 12. 2021 12.54
-1
vsa moč in zloba jaka na koncu zlomila bo...
stumfeta
28. 12. 2021 12.52
-1
Pa da mora nosečnost trajat lih 9 mesecev.....
Bolfenk2
28. 12. 2021 12.46
+0
Kje pa so dodatki za narkomane z Metelkove, za lenuhe na socialni, za kulturnike tipa Zlatko, za nevladnike, za družbene parazite, za migrante...? Tanja je upravičeno zaskrbljena ker volilci KULa niso dobili nič. V petek bodo besno biciklirali 50 na uro, narkomanska ljudska skupščina pa bo že 80 teden zaporedoma zahtevala, da Janša tokrat odstopi.
zibertmi
28. 12. 2021 12.45
+1
Darov to leto ne bo v obilju in tudi dobili jih ne bodo vsi. Pa to ni noben PKP, so pač moja pravila, da si »ta žlehtni« že od nekdaj ne zaslužijo drugega, kot graje ali celo prezira. Tem, ki so to leto, leto 2021, v žehtnobi in neubogljivosti prednjačili, pa preko vas sporočam: JANEZ JANŠA – Ko boš utrujen od molitev in branja levitev na silvestrovo omagal, se spomni tudi tistih, ki so omagali še prej. Ko bosta skupaj z Urško v zakurjeni sobi vajinega doma pokrila katerega od sinov, da mu ne bo hladno, če se ponoči razkrije, se spomni na kurdsko deklico, ki te sreče ni imela. In še danes plava na reki solza njene matere, ki ji ni mogla pomagati, ko jo je odnašala kot smrt hladna Dragonja. Kurdska mati vama z Urško ne bo nevoščljiva. Njena vera v človeka je neomajna in človeštva ne deli. Ne na dobre in slabe. Ne na revne in bogate. In za konec – Mojzes ti preko mene sporoča, da biblična dejanja, tudi delitev morja, kaj šele tvoji neumorni poskusi razdeliti Slovenski narod, niso stvarnost, pač pa zgodbe s poanto, iz katerih bi se morali kaj naučiti. Ti se ne boš nikoli. Ostal boš ponesrečen poskus matere narave, ki se je poigrala z antropologijo, sociologijo, politologijo in celo psihologijo.
Bolfenk2
28. 12. 2021 12.49
+1
Našim otrokom je domovina Slovenija, kurdska deklica pa je imela svojo domivino, pa je umrla v tujini v hladni reki zaradi neodgovorne mame, ki je računala na visoko socialno podporo v EU
zibertmi
28. 12. 2021 12.53
+4
mislim ,da jih je mnogo v sloveniji ,ki so in še imajo svoj dom.če jim tu ne paše imajo alternativo.če si tu živi po naše ne po svoje ,še najmanj pa je primerno ,da nam ,slabim 2 milijona krojiš življenje
zibertmi
28. 12. 2021 13.06
+1
dirtmcgirt
28. 12. 2021 12.36
-2
to je že predvolilna procedura, boste vidl kko se bodo opiral na te pkp-je pred volitvami. in kao če tega ne bi blo potem kao slovenija ne bi preživela. na žalost ta slovenija so samo teli politiki in nihče drug. državljani slovenije smo pa samo cifre-QR kode!!
omega _v6
28. 12. 2021 12.24
+2
Levaki a vas boli,da ste zastojn kolesarili?? Še socialne podpšore naj bam vzamejo ali pa razpolovijo pa so zmagali!! Toliko levih lenuhov kot jih premore Slovenija ni nikljer!!
mužik
28. 12. 2021 12.30
-7
omega _v6............ ne piši tako ,socialna mora biti !! sam jo prejemam ,pa ne hodim na proteste . Moj moto je : kdo mi da več evrov tistega volim.
stumfeta
28. 12. 2021 12.54
+0
Oh j'ž'šna, užalila čustva. Ker seveda se folk na podpori, ki komaj preživijo, če sploh, lahko zmerja z lenuhi, ko se pa taisti osebi očita obsedenost s tem je pa vse narobe, anede.