Slovenija

Kaj vse prinaša predlog novega gradbenega zakona?

Ljubljana, 28. 04. 2021 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
74

V vladni obravnavi je novi gradbeni zakon, ki prinaša kar nekaj novosti. Inšpektor bo denimo pred odstranitvijo nelegalnega objekta, ki je nekomu dom, na podlagi odločitve sodišča odstranitev odložil za pet let. Predvidena je uvedba pojma manjša rekonstrukcija, za ta dela pa ne bo potrebno gradbeno dovoljenje. Pogoj za izdajo slednjega sicer ne bo več plačilo komunalnega prispevka. Gradbeno dovoljenje pa bo znova treba pridobiti v primeru rušenja objektov, ki se dotikajo sosednjih. Pridobivanje uporabnega dovoljenja za enostanovanjske hiše naj bi bilo medtem lažje in cenejše. Možna pa naj bi bila tudi legalizacija samo posameznih delov objekta, izhaja iz predloga.

Ministrstvo RS za okolje in prostor (MOP) je v vladno obravnavo predložilo predlog novega gradbenega zakona. Ta bo med drugim upošteval odločbo ustavnega sodišča glede posega v pravico do spoštovanja doma ter uvedel določene spremembe in novosti, da bi bili postopki enostavnejši in hitrejši.

Novi zakon naj bi odpravil številne nejasnosti na področju gradnje.
Novi zakon naj bi odpravil številne nejasnosti na področju gradnje. FOTO: Shutterstock

Novi zakon bo predvidoma upošteval odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo neustavnost zakona o graditvi objektov (predhodnika gradbenega zakona) glede posega v pravico do spoštovanja doma. Po predlogu bo sodišče pred odstranitvijo nelegalnega objekta, ki posamezniku predstavlja dom, lahko presodilo sorazmernost posega v pravico do spoštovanja doma. Če bo sodišče ugotovilo, da ne gre za dom, bo lahko inšpektor opravil izvršbo (odstranitev nelegalnega objekta), v nasprotnem primeru pa bo odstranitev odložil za pet let, kaže predlog zakona, ki je od ponedeljka objavljen med vladnimi gradivi.

Novi zakon naj bi ustrezneje uredil posamezne določbe in odpravil nejasnosti, ki so se pokazale v času izvajanja zakona, ter dal pravno podlago za poslovanje v elektronski obliki.

Predvidena je uvedba pojma manjša rekonstrukcija, kar naj bi premostilo vrzel med vzdrževalnimi deli in rekonstrukcijo. Pod to naj bi spadala dela, kot so zamenjava konstrukcijskih elementov ostrešja ter dograditev odprtih stopnišč in dvigal. Za ta dela ne bo treba pridobiti gradbenega dovoljenja, morali pa bodo sodelovati usposobljeni strokovnjaki, treba bo tudi vložiti prijavo začetka gradnje.

Po predlogu plačilo komunalnega prispevka ne bo več pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. Ta dolžnost naj bi se izpolnila pred prijavo začetka gradnje. Le pri spremembi namembnosti, kjer ni prijave začetka gradnje, se bo dokazilo predložilo v postopku izdaje uporabnega dovoljenja. Ta določba se bo začela uporabljati, ko bo zaživel sistem eGraditev.

Predvideno je, da bo v primeru odstranitve objektov, ki se dotikajo sosednjih objektov, znova treba pridobiti gradbeno dovoljenje.

Nabor začasnih objektov se bo razširil na objekte v primeru izrednih razmer ter skladiščne stavbe za dopolnitev obstoječe dejavnosti znotraj industrijskih in prometnih območij. V primeru naravne in druge nesreče (na primer požara) bo za dela, ki bodo nujna za zmanjšanje ali odpravo posledic te nesreče, zadostovala le prijava začetka gradnje.

Ministrstvo, pristojno za graditev, bo po predlogu pristojno tudi za objekte, ki jih bo v skladu s predpisi, ki urejajo spodbujanje investicij, kot strateško investicijo določila vlada.

Po osnutku bo treba na občino prijaviti začetek gradnje enostavnih objektov. Upravni organi bodo morali v postopkih izdaje gradbenega dovoljenja bolj upoštevati mnenja pristojnih organov in organizacij, saj so ti strokovno in pravno usposobljeni, da ugotavljajo skladnost predlagane gradnje s predpisi z njihovega delovnega področja. To bo veljalo tudi za ugotavljanje skladnosti gradnje s prostorskimi akti. Bodo pa morala biti mnenja ustrezno obrazložena in jasna.

V primeru molka mnenjedajalca bo upravni organ odločil sam, tako kot zakon že določa v primeru neusklajenih in nejasnih mnenj.

Mogoča bo revizija dokumentacije za izvedbo (PZI) v primerih, ko bo projekt izdelan na podlagi tako imenovane nepriporočene metode (to je metode, ki ni zajeta v gradbenih predpisih, smernicah in standardih, ker je posledica novih dognanj in napredka tehnologije). V teh primerih se bo pregledal tisti del dokumentacije, ki bo projektiran na novi način.

V zakonu ne bo več določb o predodločbi, saj bo ta s spremembo pogojev za popolnost vloge (brez dokazil o pravici graditi) izgubila namen. Novost je določba, ki bo omogočila začetek postopka izdaje gradbenega dovoljenja za infrastrukturo tudi v primeru, da vlogi ne bodo priložena dokazila o pravici graditi. Ker pa je dokazilo o pravici graditi pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja, bodo morala biti dokazila predložena pred izdajo gradbenega dovoljenja.

Lažje in ceneje do uporabnega dovoljenja za enostanovanjske hiše

Deloma bodo dopolnjene določbe, ki se nanašajo na integralno dovoljenje (ki zajema odločitev o sami gradnji in hkrati ugotovitev, da gradnja ne bo imela pomembnih škodljivih vplivov na okolje). Na željo investitorja bo v nekaterih primerih mogoča izvedba postopka presoje v celoti in odločitev le o delu objekta ali posamičnem objektu, če se bo to nanašalo na odobritev gradnje.

Novi zakon naj bi ustrezneje uredil postopek prevlade ene javne koristi nad drugo. Nove bodo določbe, ki se nanašajo na spremembo integralnega dovoljenja, novost bo tudi, da se bodo smeli stranski udeleženci v postopek vključiti potem, ko bodo že izdana (in usklajena) vsa mnenja. Po vzoru zakona o varstvu narave bo opredeljeno sodelovanje nevladnih organizacij.

Pridobivanje uporabnega dovoljenja za enostanovanjske hiše naj bi bilo lažje in cenejše. Mogoče bo pridobiti samo uporabno dovoljenje za objekte, ki so bili pred letom 1998 zgrajeni z gradbenim dovoljenjem, a brez uporabnega dovoljenja.

Deloma bodo spremenjene določbe, ki se nanašajo na legalizacijo, in sicer tako, da bo mogoča legalizacija tudi za dele objekta in hkrati kombinacija posameznih načinov legalizacije. Hkrati bo določeno, da mora biti nelegalen objekt dokončan, da je mogoče izdati odločbo o legalizaciji, ki se šteje za uporabno dovoljenje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ime24
29. 04. 2021 18.34
"Predvidena je uvedba pojma manjša rekonstrukcija, kar naj bi premostilo vrzel med vzdrževalnimi deli in rekonstrukcijo. Za ta dela ne bo treba pridobiti gradbenega dovoljenja" - pred pol leta plačal 2200 EUR (dva tisoč dvesto) za GD za postavitev zunanjih kovinskih stopnic v 1.nadstropje in predelavo obstoječega okna v vrata, ker se je cvetober slovenske inteligence, zaposlen na naši upravni enoti, zabetoniral na stališče da se za vsak preboj, večji od fi 10 cm, rabi GD... in potem, ker ne vedo kaj delajo, si namislijo pridobivanje vse mogoče dokumentacije in soglasij kar na zalogo samo zato da so oni kriti z vseh strani. Če pa mene to stane 2200 namesto 200 EUR, kolikor so papirji za nezahtevni objekt kar to dejansko je, pa njih ne zanima
amedeo
29. 04. 2021 08.14
+3
Končno nekaj pametnega od te popolnoma nesposobne vlade...
Jaka Jack
28. 04. 2021 21.56
-2
Arhitekt je danes bog gradnje. Ing. gradbeništva pa za arhiteka smet, čeprav je strokovnjak so prevladale sanje prvih. Zato je pa toliko škart projektov. Kdor zna graditi naj odloča, če zna v gradnjo vključiti tudi sanje arhitekta je pa že pravi mojster.
pingvinislo5
29. 04. 2021 09.54
+2
uf, koliko škart projektov bi šele bilo, če bi inž. grad. vodili projekte... za njih je gradbeništvo samo biznis. naredi po liniji najmanjšega odpora s čim večjim zaslužkom. s tem da itak ne razumejo kaj je to svetloba, materiali, bivalna kultura, kvaliteta bivanja, itd itd itd. prav je tako, kot je. in noben inženir ne more sam postavit stavbe, ampak vsi potrebujejo en drugega. od arhitekture, statike, do elektra in strojnih.
Jimi1
29. 04. 2021 17.41
Arhitekt se igra boga,vsi ostali inženirji smo nepotrebne smeti,ki garamo za drobiz... Osebno za in z arhitekti posledično več nocem sodelovati...
Dinho8O
28. 04. 2021 21.26
+2
Celo nekaj, ki ne bo otežilo dela.
Delavec_Slo
28. 04. 2021 21.22
+2
A nimajo naši Veliki nekaj takih objektov, spet bodo rušili poštenim-kot vedno!
neopredelen
28. 04. 2021 21.04
+1
mislim da bom kr na crno delo pa si rihto se naprej ;) tele oderuhi grejo pa lohk na trstenjakovo
Bogdan Kranjc
28. 04. 2021 21.55
-3
cuter,,,tineznaš delat potpiranec lenuh rdeč
VAREN
28. 04. 2021 20.48
+5
Pa se bo še bolj gradilo na črno. In vse štale bodo še hitreje postale dom.
pingvinislo5
28. 04. 2021 20.53
+1
ta zakon je predvsem za vse črne gradnje na dolenjskem (zidanice in podobne fore), kjer kot vemo je največja volilna baza sds.
tali?ni tom
28. 04. 2021 21.24
-3
ne nabijaj! kaj te motijo zidanice na dolenjskem? imel si,imaš ali tvoji tastari možnost naredit zidanico,vinograd pa boš videl kako je to nobel! madona ste nevoščljivi eni,namesto da flakate po gostilnah,morju,toplicah denar vlagajte v stavbe,ne pa bit nevoščljivi tistim ki si kaj ustvarijo,če vi sebi ničesar ker ste preleni in nesposobni!katastrofa,kaka foušija hara po sloveniji!
pingvinislo5
28. 04. 2021 21.28
+5
a kaj je narobe z zidanicami na dolenjskem?! da jih večina sploh ni zidanic, ampak apartmaji, hiše, barakarska naselja, itd itd. vse drugo, samo zidanice ne. pač črna gradnja!!
creh
28. 04. 2021 20.43
+2
vse ship. tar.she firme je pitrebno sterat iz slovenije TAKOJ
creh
28. 04. 2021 20.43
+2
Škrat na kvadrat
28. 04. 2021 20.26
+0
Sem terenec, in gledam gradbeništvo v Nemčiji zelo enostavno. Kot prvo mora lastnik imetia šolo oz. zaposlenega s to šolo. Občina, se odloči, v katero smer bo gradila stanovanja. In ibčina prodaja, komunalno opremljene parcele, po nekem načrtu. In te parcele kupijo, gradbene firme.
mikitr
28. 04. 2021 20.23
-1
Z zakonov ,skušajo zaščiti arhitekte,preveč nekaga kadra,ki bi v tržni ekonomijo ,zaradi prenasičensti živel z minimalno plačo.
mikitr
28. 04. 2021 20.19
+9
Včasih je priden človek zbral nekaj sosedov ,prijateljev in postavil hišo ,ter v njej z družino ali pač komur koli ,po službi še malo pofušal in si postavil še vikend na Hrvaškem ,v hribih.Danes je to rezervirano za visoko izobražence,ki velikokrat niso ne pridni ,ne kaj drugega,razen na plačni lestvici.
Škrat na kvadrat
28. 04. 2021 20.17
-3
V Nemčiji naredijo projekte gradbeni inžinirji, s strankami in po njihovih zahtevah. Vse od a do ž. In to ne pomeni izris načrtov....so na terenu, do konca. Kot pravim od a do ž. 1 oseba, za finance, načrte, organizacijo... in ni problemov.
pingvinislo5
28. 04. 2021 20.48
+2
tudi pri nas naredi vsak inž svoj del projekta. nič drugače kot v nemčiji.
Škrat na kvadrat
28. 04. 2021 20.11
+2
Pride iz Bosne in odpre firmo. Brez kvalifikacij, glavno, da je poceni. In mojstri za vse.
kekec_pokec
28. 04. 2021 20.10
+4
Gradbeni zakon tako pogosto spreminjajo in "kao" izboljšujejo, da mu še gradbeni strokovnjaki več ne moremo sledit. Če bi pustili takšnega kot je bil za časa Jugoslavije bi bilo v njem manj anomalij, kot pa jih je danes, ko je vse brez glave in repa
lolek1111
28. 04. 2021 19.59
-6
končno Janša mi bo počasi še všeč
lolek1111
28. 04. 2021 20.08
+1
ko bo nehal z domobranskimi deliriji in komunisti bo pa sploh odlično
Kornfleks
28. 04. 2021 20.17
+2
Zdravaslovenka
28. 04. 2021 19.45
+6
To vse skupaj je tako napisano da ni razumljivo prav nič , napišite pobalinejahbkajblahkonin kaj ne smeš delat in dogradit k obstoječim objektom oz hišam , tako enostavno da bomo vsi razumeli
RamzesII
28. 04. 2021 19.45
+3
"Gradbeno dovoljenje pa bo znova treba pridobiti v primeru rušenja objektov, ki se dotikajo sosednjih." Saj se ruši, ne gradi, logika.
RamzesII
28. 04. 2021 19.44
+3
"Inšpektor bo denimo pred odstranitvijo nelegalnega objekta, ki je nekomu dom, na podlagi odločitve sodišča odstranitev odložil za pet let." Če odloča sodišče, kaj ima inšpektor s tem. Pa četudi odstranitev odloži za par let, s tem ni spremenilo nič, rezultat bo enak.
123soba
28. 04. 2021 19.27
+6
Spet eno skrpucalo. Gradnje lahko vodijo le arhitekti. Se pravi ne inženirji gradbeništva, statiki... ampak arkitekti. Zakon je pisan njim in fantje si bodo lepo pomagali med seboj, ti meni ja tebi, navadni smrtnik pa jih bo drago plačal. Norost... Državne gradnje bo pa nadzoroval lump iz korupcije...
pingvinislo5
28. 04. 2021 20.49
+2
ovp je že sedaj arhitekt. kar je edino pravilno, ker mora poleg arhitekture med sabo usklajevat vse ostale inženirje, ki jih ni malo. strojnik, statik, elektro, požar, itd. slednji običajno sploh nikoli ne pridejo na gradbišče, pošljejo pa zmeraj račun za nadzor.
Uporabnik2068339
28. 04. 2021 19.11
+9
Imeli smo zakon pred prvo prenovo. Prenova je pomenila, obrnitev vsega na glavo, na mesto, da bi se samo neposrečene čelene korigirali. Sedaj bo prišel pa spet eden nov in opet jovi na novo. Par popravkov starega in večino novega. Pa spet in spet..