Slovenija

Takšna je vsebina zadnjega predloga koalicijske pogodbe Marjana Šarca

Ljubljana, 09. 07. 2018 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / A.B., / S.P., / U.Z.
Komentarji
732

LMŠ je potencialnim partnericam poslala zadnji osnutek koalicijske pogodbe. Na 30 straneh je univerzalni temeljni dohodek za vse mladoletne državljane, dvig minimalnih pokojnin za polno delovno dobo na najmanj 620 evrov, zagotovitev minimalne porodniške ne glede na delovni status, 150 proračunskih milijonov za odpravo čakalnih vrst v zdravstvu, pa tudi več odpuščanja na trgu dela.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 30 strani osnutka
    03:31
    Iz 24UR: 30 strani osnutka
  • Iz 24UR: LMŠ s splošno pogodbo
    02:05
    Iz 24UR: LMŠ s splošno pogodbo

Predstavniki SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS so danes od LMŠ prevzeli predlog koalicijske pogodbe, do torka pa naj bi pripravili pregled pripomb, o katerih bo beseda tekla na nadaljevanju pogajanj v torek dopoldne.

Prioriteta bo skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu

Čeprav si v LMŠ želijo, da bi predlog koalicijske pogodbe ostal zaupen, je njegova vsebina tudi tokrat pricurljala v javnost. Iz njega je razvidno, da bo eden največjih izzivov sprememba zdravstvenega sistema, v katerega nameravajo pripeljati regulirano konkurenčnost. Prioriteta bo skrajševanje čakalnih vrst, v nacionalni program odprave čakalnih vrst pa naj bi bili vključeni javni zavodi, koncesionarji in zasebniki, pri čemer bo glavni kriterij cenovno najugodnejša ponudba.

Kot je zapisano v predlogu, bodo odprli strokovno razpravo o različnih modelih prestrukturiranja zdravstvenega zavarovanja. Zapisana ostaja zaveza za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, mrežo domov za starejše pa bi dopolnjevali z zasebniki. Postopoma naj bi dvignili minimalno pokojnino.

Lista Marjana Šarca je petim strankam, potencialnim partnericam, pet tednov po volitvah poslala zadnji osnutek koalicijske pogodbe.
Lista Marjana Šarca je petim strankam, potencialnim partnericam, pet tednov po volitvah poslala zadnji osnutek koalicijske pogodbe. FOTO: Miro Majcen

Davčna razbremenitev 13. in 14. plače

V predlogu koalicijske pogodbe je zapisan tudi cilj razbremenitve plač najproduktivnejših in razvojno najpomembnejših kadrov. Davčno bi razbremenili tudi 13. in 14. plačo. Delovnopravno zakonodajo pa bi spremenili v smeri lažjega prilagajanja delodajalcev in večje fleksibilnosti. Poenostavili naj bi tudi zaposlovanje tujcev.

Pregledno, strokovno in odgovorno vodenje infrastrukturnih investicij bi zagotovili tako, da bi v sodelovanju s stroko preučili smiselnost ustanovitve strateškega strokovnega sveta za infrastrukturo, katerega naloge bodo med drugim določanje investicijskih prioritet javnih infrastrukturnih projektov. Svet bi deloval javno in pregledno, s čimer bi preprečili dosedanji vpliv lobijev in interesnih skupin. Poleg tega bi jasneje opredelili vlogo in odgovornost DRI kot t. i. in-house inženirja za državne javne infrastrukturne projekte, transparentno pa bi vzpostavili tudi denarne tokove z vpeljavo stroškovnega inženirstva na strani naročnika in kvartalnim oz. polletnim obveščanjem javnosti o poteku projekta.

Začetek gradnje 2. tira

Pogodba predvideva tudi začetek gradnje 2. tira na predvideni trasi z izgradnjo dvotirne proge. Med predvidenimi ukrepi so dopolnitev obstoječega gradbenega dovoljenja za širitev servisnih cevi, potrditev investicijskega programa in začetek gradnje dostopnih cest, začetek postopka DPN za dvotirno progo, nadaljevanje dela ustanovljenega projektnega sveta vlade za civilni nadzor, dokončanje postopka z evropsko investicijsko banko za dodelitev posojil in transparentna vzpostavitev denarnih tokov tokove z vpeljavo stroškovnega inženirstva na strani naročnika in kvartalnim oz. polletnim obveščanjem javnosti o poteku projekta.

Kmalu naj bi postalo jasno, ali bo Janez Janša sprejel mandatarski izziv in bo kljub košaricam, ki jih je dobil iz nekaterih strank, poskušal sestaviti vlado.

Poskusna doba sodnikov

Pogodba zajema tudi spremembe glede sodniškega mandata – predlagali bodo spremembo ustave v smeri uvedbe poskusne dobe sodnikov in imenovanja sodnikov s strani predsednika republike ali direktno s strani sodnega sveta.

Da bi povečali učinkovitost in kvaliteto dela pravosodja, bi natančneje razdelili pristojnosti in odgovornosti glede nalog, ki naj bi jih izvajala sodna uprava, in glede izvajanja dejavnosti sodišč, ob tem pa poskrbeli za boljše medsebojno sodelovanje, strokovno-kadrovsko okrepili podhranjene dele sodstva, uredili pravosodno zakonodajo, da se "ne bo spreminjala iz tedna v teden",  nadaljevali pa bi tudi z odpravo sodnih zaostankov, pri tem pa zagotovili, da se bodo od gospodarskih sporov prednostno reševali tisti, pri katerih bi dolgotrajno sojenje povzročilo insolventnost in izgubo delovnih mest.

Povečali bi tudi odgovornosti sodnikov in tožilcev za napačne in prepočasne odločitve. Ključno vlogo pri ocenjevanju dela sodnikov in sodnic bi imeli personalni sveti, oblikovani pri sodiščih.

Iz posameznih strank je slišati, da z besedilom predloga koalicijske pogodbe še niso povsem zadovoljni.
Iz posameznih strank je slišati, da z besedilom predloga koalicijske pogodbe še niso povsem zadovoljni. FOTO: POP TV

Več pooblastil za policijo in tožilstvo

Zakon o kazenskem postopku bi spremenili v delu sodne preiskave tako, da bi bila ta bolj učinkovita. Preučili bi možnost, da bi policiji in tožilstvu dodelili več pooblastil na področju pridobivanja dokazov, zagotovili pa bi tudi dosledno uveljavitev načela enakosti pred zakonom, posebno pozornost pa namenili žrtvam kaznivih dejanj in njihovemu položaju v kazenskem postopku.

Na področju migracij koalicijska pogodba predvideva prenos pristojnosti urada za oskrbo in integracijo migrantov na notranje ministrstvo ter spremembo azilne zakonodaje z jasnimi varovalkami za preprečevanje zlorab instituta mednarodne zaščite.

Česa v pogodbi ni in zakaj?

V LMŠ so torej spisali precej splošno koalicijsko pogodbo. Gre za vsebino, o kateri se ideološko pisana šesterica potencialnih partnerjev - v grobem - lahko strinja. Z nekaj izjememi.

V vsakem primeru pa je besedilo daleč od projektne pogodbe, o kateri je Šarec govoril pred usklajevanjem. Tako denimo ni več predvidene finančne revizije ključnega infrastrukturnega projekta odhajajoče vlade – 2. tira. Nič ne piše o usodi podjetja 2 TDK, niti ni definirano, kaj bo s sodelovanjem sosednje Madžarske pri tem. Kar je dosegla Cerarjeva SMC. Še ena ideološka tema, ki so jo raje spravili pod preprogo: javno oz. zasebno šolstvo. Gre za reakcijo na odločitev ustavnega sodišča, ki bi lahko zanetila hud ideološki spor med NSi in SD, a koalicijska pogodba te teme ne naslavlja. Logika: vse za mir med partnerji.

Iz posameznih strank je že slišati, da z besedilom predloga koalicijske pogodbe še niso povsem zadovoljni, pri ključnih temah naj bi manjkali predvsem zneski, roki in izračuni. Obenem pa je slišati optimizem, da bodo na torkovem srečanju lahko podrobnosti uskladili vsaj v tolikšni meri, da bodo lahko v nadaljevanju tedna predlog obravnavali tudi organi nekaterih strank.

Tako je že za torek zvečer sklican izvršilni odbor NSi, ki pa še ne bo sprejel končne odločitve o morebitnem vstopu stranke v koalicijo. O tem mora namreč odločiti svet stranke, ključno besedo pa bodo imeli, kot so napovedali v stranki, njeni člani na internem referendumu. O aktualnih zadevah, torej gotovo tudi o koalicijskih pogajanjih, bodo v četrtek spregovorili tudi na predsedstvu SD.

Kdo bi prevzel katero ministrstvo?

Po vsebinski uskladitvi, če bo do nje prišlo, bodo stranke morale zagristi še v kislo jabolko kadrovske slike vlade. O strankarskih željah sicer vseskozi kroži kar nekaj možnosti.

Po poročanju Radia Slovenija bi utegnil predsednik SMC Miro Cerar vendarle dobiti mesto predsednika DZ, predsednik NSi Matej Tonin pa eno od državotvornih ministrstev, verjetno zunanje ali obrambno. Predsednika SD Dejana Židana naj bi zanimal gospodarski resor, predsednica SAB Alenka Bratušek pa bi lahko postala podpredsednica vlade za koordinacijo resorjev za zdravje, delo in finance. NSi bi po tej različici lahko dobila še pravosodnega, SMC infrastrukturnega, SD pa šolskega ali ministra, pristojnega za znanost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (732)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
10. 07. 2018 19.22
In smo na tisti klasični ideološki varianti za čredno živino: "morali bi, potrebno bi bilo, zavzemali se bomo, naj bi, ko bi, če bi." Ploskajte ovce in mahajte z zastavicami pa ne pozabite na "levo-desno" nakladanje. 😩😖
IvekKu
10. 07. 2018 11.52
+8
In kako to doseči, le mlatenje prazne slame spet. Kaj pa drugi tir? Glede na to da se je projekt z novim aneksom spet podražil za 1/4
korintos23
10. 07. 2018 11.54
-6
Za drugi tir se pa na vašega Vilija obrni.
IvekKu
10. 07. 2018 13.28
+1
ali pa na tvojega dragonjo in pa cerarja kolikor vem ni vili pisal projekta hahahahahahaha
INAZ
10. 07. 2018 10.29
+4
Tud makintosh ima zataknjeno ploščo, pa tega sploh ne ve.
korintos23
10. 07. 2018 11.25
-2
INAZ
10. 07. 2018 10.27
+6
Gremo štoflčarji, štoflce zbirat, če ne si vaši priviligiranci ne bodo mogli privoščit zdravljenj v tujini na račun zdravstvene blagajne, bo treba za otroke dat.
korintos23
10. 07. 2018 11.11
-1
A je spet kuhinjo polomil? Naj malo počaka, mu jo bo tišler na novo pošlihto in zmontiro, sedaj bo najprej njega razšraufo.
vomo
10. 07. 2018 10.19
+9
dohodek mora biti povezan z obveznostmi, ne pa da je to nagrada Mora biti občutek, da si si to zaslužil. delavec mora biti izobrazen in edino takrat bo dosegel pravično plačilo. mora vedeti kako posluje njegovo podjetje. Delavec mora delati in vedeti kje dela, kako je uspešno podjetje, kakšen dobiček ali zgubo ima in zakaj. V primeru, da je podjetje uspešno mora zahtevati sorazmerno tudi plačo glede na uspeh in ta ne sme biti vezana na minimalc, zakaj ne 2 ali 3000e in več, če je podjetje uspešno in lahko da takšno plačo. V primeru, da je neuspešno, mora slediti in prav tako kot uspešno sodelovati ali zapustiti neuspešno podjetje.
korintos23
10. 07. 2018 11.13
+0
metkavrh
10. 07. 2018 10.13
+10
Poslušali smo, da bodo podpisali projektno koalicijsko pogodbo!!! No kje je sedaj? A okej, že razumem, jo je treba znati napisati. hahahaha
korintos23
10. 07. 2018 11.12
-2
Kaj cviliš in jokaš, sprijazni se da ste politično v riti, kradlo se 4 leta ne bo!
IvekKu
10. 07. 2018 11.54
+4
hahaha korintos23 povej mi ali se kot bedak rodiš ali bedak postaneš?
HorstWiesel
10. 07. 2018 10.09
-8
V bistvu sploh ne rabmo vlade. Jest isto živim kot prej, imam isti standard,...
Chavez2
10. 07. 2018 10.02
+10
Še zdaj niso sestavili vlade, pa hvalijo se, da imajo 52 glasov, pa še NSI prosijo? Al se ne morejo zmenit za funkcije?
rose29
10. 07. 2018 10.21
+7
ne, zato pa se rabjo ustanavljat nova ministrstva
korintos23
10. 07. 2018 11.14
-1
Počasi, Johan še jim ni dal svojega blagoslova, tudi on jo sestavlja, najbrž spet v neki gostilni.
mackintosh
10. 07. 2018 09.52
-9
je nesporni zmagovalec volitev in vodja najbolj povezovalne stranke že sestavil vlado ali vsaj že preštel do 46? se mi dozdeva da ponedeljki kar bežijo in bežijo mimo pa nič. povezovalna in tudi vsaka druga nesposobnost pač :)
Sassy33
10. 07. 2018 09.57
+12
nesposobno je to, da ti že vsaj 46 dni lapaš eno in isto, ker si pač nesposoben za karkoli več, tole si si zapomnil za povedat in se zdiš sam sebi blazno smešen. pa sej ubistvu si res :D sam ne tko kot bi si ti želel haha
INAZ
10. 07. 2018 10.21
+10
IvekKu
10. 07. 2018 11.55
+2
seveda ker mu pamet ne seže dlje od ponavljanja eno in istih napisanih fraz
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.35
+8
pol nebo rewizije firme 2tdk pr drugmu tiru : ))) je teslo šarc pojedu besedo oz. ljubkowalno se je zlagau za blagor cmerobabe k ma tam že nastawljene swoje ljudi : ))) kraja pr maketi je k bi ukradu čigumi w trgowini : )))) kle bojo kr celo trgowino pajsnli : ))))
Aijn Prenn
10. 07. 2018 10.11
+3
IvekKu
10. 07. 2018 11.55
+2
seveda je ne bo, še za četrtino se je projekt podražil po novem
politik70
10. 07. 2018 09.31
-11
Ivan še vedno ni sestavil vlade?
rose29
10. 07. 2018 09.34
+11
Vidim da je prašek dobil konkurenco pri spraševanju butastih vprašanj
SDS_je_poden
10. 07. 2018 09.36
-4
Ne, ni je.... tišler je pooblal FDV-jevca :D
politik70
10. 07. 2018 09.31
-9
Ivan še vedno ni sestavil vlade?
metkavrh
10. 07. 2018 10.12
+9
Seveda je, pa ti in prašek sta dobila resor za znanost!!! hahahaha
IvekKu
10. 07. 2018 11.56
+2
resor za mentalno zdravje in skrb za psihiatrijo
prašek
10. 07. 2018 09.27
-3
Bo treba it spet malo delat. Tovariši, uživajte dalje .................
korintos23
10. 07. 2018 09.25
-4
Še pomnite tovariši ko je Johan v gostilni vlado na črno sestavljal, enemu pogajalcu so še avto zmlatili!?!
ina5785
10. 07. 2018 09.25
-5
korintos23 - točno vemo;kje, kdaj, s kom. . . . . . . .
vertex
10. 07. 2018 09.24
-5
jajo ne sestavlja ker ne zna ni sposoben...samo kokodaka
rose29
10. 07. 2018 09.35
+7
Za razliko od Šarca, ki v pogodbi izključi vse o čemer se stranke ne strinjajo
Rde?iAlarm
10. 07. 2018 09.10
-2
se je janoš že skobacal iz blata na balatonu ?
prašek
10. 07. 2018 09.12
+0
Niti ne. V blatu se počuti dobro kot deževnik ............
mackintosh
10. 07. 2018 09.54
-1
IzbrisanIZportala
10. 07. 2018 09.06
-4
... ampak mario7 počasi po desni prehiteva Praška, ..... muahahahaha
prašek
10. 07. 2018 09.08
+0
11. božja zapoved pravi : brigaj se zase in celo življenje boš imel kaj početi !!!!!🐑🐑
IzbrisanIZportala
10. 07. 2018 09.14
+2
Hahahahah ja potem bi bil pa že kak mesec dni nazaj čas da pustiš JJ na miru in se brigaj zase in ne za JJ, SDS - bodo mel dela še tvoji potomci, da bodo vse skidal kar si nagnojil v tem času ......
prašek
10. 07. 2018 09.17
+0
Moji potomci so inteligentni in so v JS !!!!! Ti o njuni izobrazbi lahko sanjaš in jo, seveda, kritiziraš. Zato ker sam nisi sposoben ničesar !!!!
IzbrisanIZportala
10. 07. 2018 09.25
+1
... poljubi mi rit revček levičar ......
prašek
10. 07. 2018 09.26
+1
metkavrh
10. 07. 2018 10.15
+5
Prašek, tale tvoja 11. zapoved bi predvsem morala veljati zate in za tvoje nebuloze
Uporabnik443897
10. 07. 2018 09.03
+3
Nič nimam proti Šarec, čeprav tisti lik Serpetinska je bil OGABEN, res samo za veselico ali vaško to bombolo. Se pa obnaša lepo tudi lepo govori, to je pa tudi vse. Po mojem mnenju za mandatarja ni PRIMEREN. ABSOLUTNO premalo izkušenj, neznanje tujega jezika, predvsem pa POPOLNOMA ODVISEN od KOMUNISTIČNEGA OZADJA. Čudim se sam NSI, za njihovo prejšnjo predsednico pa ne, njej je bil Janez vedno trn v peti. Preprosto zato ker njena stranka ni nikoli PARIRALA stranki SDS.
Krainerland
10. 07. 2018 09.07
+3
Zgubam v Nsi bomo že izstavili račun, smo ga že pa še ga bomo..v sanjah si ne moreš mislit kako nizko lahko eni padejo!
dostojevski II
10. 07. 2018 09.08
-3
Šarec ne krade. To najbolj moti janšiste.
Krainerland
10. 07. 2018 09.08
-5
Strančica ki mislijo da se jim bodo veliki klanjali..no way;))
Krainerland
10. 07. 2018 09.08
-2
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.13
+0
sej nuben ne krade dokler ne pride w parlament : ))) prwi pogoj da prideš w parlament je da znaš zlo dobr lagat folku : )))) krast jh pol w parlamentu naučijo : )))
korintos23
10. 07. 2018 09.14
+2
korintos23
10. 07. 2018 09.14
+3
Tudi Johan je bil mlad in komunist pa je bil mlad mandatar, brez prakse politične, razen par maršof v Jajce.
mackintosh
10. 07. 2018 09.55
+3
krajner se boste pa načakali ahahahahahaha
metkavrh
10. 07. 2018 10.27
-1
Dostojevski si ti njegova roka, da tako zagotovo to pišeš
Rde?iAlarm
10. 07. 2018 08.59
-3
da svečkarjem osvežim spomin,pred volitvami so nabijali z zmago 50+,celo mali orban je na zadnjem predvolilnem srečanjem kokodakal kako ga bodo na povolilni ponedeljek vsi klicali nekateri že v nedeljo zvečer,potem pride volilna nedelja,svečkarji zopet nabijajo o veliki zmagi szdesz in zvečer 3 ure po znanih neuradnih rezultatih malega orbana komaj zvlečejo s podstrešja trstenjakove pred kamere kjer je komaj izdavil svoj pogrebni govor, na ponedeljek svečkarji vehenentno sestavljajo zmagovalno koalicijo kjer so bile vključene skoraj vse stranke,kombinacijm pa toliko kot na loto,seveda pride tudi dan streznitve in spoznanja da jih nobeden ne mara ih to svečkarje peče,zelo peče........
Shisui
10. 07. 2018 09.01
+7
Eh nakladaš, saj se že od soočenj ve da bo SDS težko sestavil koalicijo. Bolj je šokantno to, da imate "levi" menda 80%+ podpore pa se boste prej med sabo požrli kot naredili funkcionalno koalicijo.
prašek
10. 07. 2018 09.01
+0
Jovan doktor Janez baje razmišlja, da bi zamenjal narod ! ☺☺☺
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.04
+4
wsak ma swoje probleme : ))) eni majo problem z arogantnim fašističnim zmerjanjem in žaljenjem : ))) drugi pa s pohlepom za stolčke : ))))
prašek
10. 07. 2018 09.05
+1
Shisui ......... Veš, na levi sredini je pač navada, da ne more samo en človek določit kako in kaj v koaliciji ! O vsemu se je treba pogovoriti ! Vem pa, da bi desni doktor Janez koalicijo že sestavil in ji komandiral !!!! 🐑
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.08
+1
sej bo kmal škripnu famozni kućko : ))) pol bo po janšotowem ewangeliju dožiwel folk raswetljenjein bojo po kolenih šli na wolišča z janšotowo sliko w rokah : ))))
korintos23
10. 07. 2018 09.09
+1
Shisui, če se ve od volitev da se vlada ne bo mogla s strani SDS sestaviti, zaka pa potem ne odstopite od tega in jo naj Šarec sestavi, tudi uradno?
Shisui
10. 07. 2018 09.10
+0
Ker Šarec ni dobil največ glasov na volitvah. Pa vseeno "za šankom" sestavlja, kar takole brez mandata.
Shisui
10. 07. 2018 09.11
-3
kori pa če dobro pomisliš Janša niti enkrat ni zavrnil večinske koalicije, čeprav je relativni zmagovalec.
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.12
+2
podobno k janšot leta 2012 k je sestawu koalicijo mimo jankowića w eni gostilni : ))))
Shisui
10. 07. 2018 09.15
-1
cyber iskreno se ne spomnim za 100% ampak a ni Janković dobil mandata preden je Janša sestavil koalicijo?
korintos23
10. 07. 2018 09.18
+2
Shisui, lepo ti je Cyber napisal, res si idiot. Johan je v gostilni vlado sestavljal, enemu so še avto tam poškodovali!
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.19
-1
sej sm napisal podobno : ))) mislim da je jankowić prwi dobu mandat pa so se zgrizle stranke sd pa ps za stolček predsednika držawnega zbora : ))) takrat bil pahor pa una kwa že psowka welik krogec w majhnega : ))) pol je pa janšot w eni gostilni sestawu koalicijo tko na brzino : )))
CyberWorm90
10. 07. 2018 09.21
-3
sej to je dobr po eni strani da jankowić takrat ni pršu na oblast : ))) pomojm bi še bakrene žlebe dol iz parlamenta pošraufal pa prodal če že mol proračun krade na wlko kok bi šele držawnega : )))
prašek
10. 07. 2018 08.53
-2
Vsem spoštovanim tovarišem in tovarišicam želim nadvse dober dan !
prašek
10. 07. 2018 08.54
+0
Milan, Milan, ne delaj to ubogemu doktor Janezu !
HorstWiesel
10. 07. 2018 08.54
+0
HorstWiesel
10. 07. 2018 08.56
+0
prašek
10. 07. 2018 09.00
-1
Nekaj sem slišal, ja !!! Pa nisem bil prepričan ☺☺☺
Krainerland
10. 07. 2018 09.00
-3
HorstWiesel
10. 07. 2018 09.02
+0
Prašek, neki ne vem, a so povolilni ponedeljki vsi ponedeljki, ki so zvrstijo po volitvah al kako?
Shisui
10. 07. 2018 09.03
+2
"matijaštern 10.07.2018, 8:56:48 +1 A veš da je bil včeraj spet ponedeljek?" HAHAHA starost je grda demenca pa še grša.......