Slovenija

Se zadeve umirjajo ali vse skupaj razpada?

Ljubljana, 03. 08. 2018 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š., N.Š.K.
Komentarji
37

Kirurg Jorge Salazar iz ZDA je glede prihodnosti inštituta za otroške srčne bolezni optimističen, čeprav na inštitut leti ogromno kritik, zapleti pa se vrstijo že vse od napovedi o njegovi ustanovitvi. Manj zadovoljni so sindikati, ki so sklicali tiskovno konferenco. Menijo, da bi se morale težave reševati drugače, stanje pa alarmantno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V UKC dihajo kot eden
    03:09
    Iz 24UR: V UKC dihajo kot eden
  • Iz SVETA: Nov inštitut primerjajo s tumorjem
    02:20
    Iz SVETA: Nov inštitut primerjajo s tumorjem

"Kdo bo nosil odgovornost, če se bo zgodilo kaj nezaželenega?" so se na tiskovni konferenci vprašali njeni sklicatelji. Kot pravijo, odgovorov o delovanju instituta doslej niso dobili. Prav tako se sprašujejo, zakaj je treba znotraj obstoječe ustanove iskati rešitve, "ki to niso" in ustanavljati nove ustanove. "'Manjkala sta kazalec in palec, transplantirali pa so celo roko," situacijo razlagajo s prispodobo iz zdravstva. Sicer pa so prepričani, da se je vse skupaj razpletlo kot se je, zgolj zaradi osebnih in političnih interesov.

"Sindikati si želimo to zadevo razrešiti, to dokazuje tudi to, da smo končno stopili skupaj. Ne želimo, da se odgovornost prelaga, ampak da se za te otroke poskrbi, kot je treba," pravijo. Kot dodajajo, ne razumejo dragih podjemnih pogodb, hkrati pa se od UKC zahteva vzdržnost financ. Predlagajo, da se najde neko bolnišnico in se tam sistem vzpostavi na novo. Graditev rešitev znotraj sistema UKC, ki ima ob tem še dva direktorja, se jim zdi zgrešena, čeprav menijo, da so prav v UKC pravi strokovnjaki.

Moti jih tudi, da je premalo znano, kdo imensko sploh stoji za institutom, na koga se lahko obrnejo tisti, ki želijo odgovore. Ni treba ustvarjati zmede z novim institutom, menijo. Vladi pa očitajo, da "že štiri mesece ne dela nič, dobiva pa plačo".

Medicinska sestra z oddelka za intenzivno terapijo otrok Milojka Kurtjak je dejala, da so spisali pismo za ministrstvo za zdravje, ker so razmere nevzdržne. "Mi smo oddelek, kamor bodo pripeljali otroke po operaciji," je poudarila. "Opravljamo najzahtevnejše načine zdravljenja, za kar smo edina takšna enota v Sloveniji. Naše znanje je izjemno visoko, neprimerljivo, uvajanje sester za samostojno delo tukaj traja dve leti, a imamo stalni pretok medicinskih sester, saj to delo ni višje vrednoteno." Kot je dejala, so sestre na njihovem oddelku izgorele. Potrebovali bi 95 medicinskih sester, dela pa jih 39. In po ideji vodstva novega inštituta naj bi jih 25 skrbelo za njihove paciente. "Enostavno se ne strinjamo s takšnim načinom reševanja težav," je dejala. Ministrstvo pa se po njihovem obnaša, kot da sploh ne obstajajo, čeprav "zvoni rdeči alarm". Medicinske sestre tudi moti, da kirurške ekipe sploh ne poznajo.

Sindikalistka Saša Kotar je pritrdila Kurtnjakovi glede kadrovske podhranjenosti. Težavo vidijo tudi v tem, da so se pogajali z vlado, ki je potem odstopila, nove vlade pa še kar ni. Ena večjih težav je, da zato ni rešeno vprašanje srednjih medicinskih sester, ki bi morale biti plačane za delo, ki ga opravljajo.

Medicinska sestra Blanka Pust je dejala, da je morala z dopusta, ker je zmanjkalo ljudi, ki bi delali. "Oddelek je v času dopustov prepoln, bolniških je veliko, ker so medicinske sestre izgorele in odhajajo na bolniško." Ocenila je, da bi sistemske rešitve omilile težave. "V tej hiši sem 30 let in vedno so govorili, da je premalo medicinskih sester, ampak tako malo kot jih je v ekipah zdaj, je pa res težava." Ocenila je tudi, da je težava še toliko večja, ker pacienti po operaciji prej zapuščajo bolnišnico, zato na oddelek z intenzivne terapije pridejo prej, kar pomeni, da morajo biti medicinske sestre izjemno pozorne na njihovo stanje.

Izpostavila je tudi, da se razpisi za nove zaposlitve ponavljajo in ponavljajo, ker kandidatov enostavno ni. Ocenila je, da mladi, ki zaradi sistema izmenjave vidijo, kako zdravstvo funkcionira v tujini, raje odidejo kot bi se ukvarjali z razmerami v UKC Ljubljana.

Dojenček pri zdravniku
Dojenček pri zdravniku FOTO: AP

Vodstvo optimistično

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je medtem včeraj dejal, da želijo javnosti podrobno pojasniti vizijo delovanja inštituta ter predstaviti njegove kratkoročne in srednjeročne načrte. Pri tem naj bi posebno pozornost namenili novim oblikam dela, ki jih nameravajo vpeljati na področju otroške kardiologije. Kdaj bo inštitut začel s kliničnim delom, pa še ni mogel napovedati.

Spomnil je, da inštitut trenutno Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana oziroma njegovi pediatrični kliniki zagotavlja stalno prisotnost kirurga in otroškega kardiologa. Strokovnjaki, ki prihajajo iz tujine, se menjajo, trenutno je v Ljubljani otroški srčni kirurg Jorge Salazar iz kardiološkega centra v Houstonu v ZDA, ki je v sredo in danes že operiral dva novorojenčka.

Salazar je prepričan, da se bo področje otroške srčne kirurgije v Ljubljani uredilo. "Tudi bolnišnice drugod po svetu imajo vzpone in padce," je opozoril. Takšen padec so doživeli tudi na otroški srčni kirurgiji v Ljubljani, kar pa se bo popravilo, je ocenil.

Po njegovih besedah je v svetu in tudi v Evropi veliko programov, ki delujejo zelo dobro. Predlaga, da bi v Ljubljani preskočili fazo učenja na svojih napakah in bi se učili od drugih, kjer program dobro deluje. "A treba je pridobiti strokovnjake, ki bodo delali na tem," je dejal v pogovoru za STA.

Vodstvo inštituta pa si predvsem prizadeva zagotoviti neodvisnost programa od tujih strokovnjakov. S tem namenom vabi k sodelovanju domače zdravnike z ustreznim znanjem.

Na vprašanje, kakšen je njihov odziv, je Dobnikar odgovoril, da so zaenkrat "sredi pogovorov". Po njegovih besedah bodo domačim zdravnikov tudi zagotoviti potrebno dodatno šolanje in prakso v tujih centrih.

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so sicer v sredo javnosti posredovali poročilo, iz katerega izhaja, da na otroški kardiologiji UKC vse dejavnosti potekajo normalno, pa tudi, da redno komunicirajo s starši. A po poročanju medijev je v sredo zvečer na UKC, varuhinjo in vlado prišlo odprto pismo starša otroka, ki so mu odpovedali ambulantni pregled, nato pa naj bi otroka pregledal prvi zdravnik, ki je imel čas. Na pediatrični kliniki pa naj bi po navedbah starša odpovedali vse preglede. Na UKC so to zanikali. Kot so pojasnili, v posameznih primerih sicer lahko pride do prestavitve pregledov, a starši takoj dobijo nov datum ali pa jih o tem naknadno obvestijo po pošti.

Dodali so še, da v avgustu potekajo pediatrične kardiološke ambulante vsak dan, dvakrat tedensko celo vzporedno dve ambulanti. "V ambulantah se istočasno opravi klinični pregled in po potrebi ultrazvočni pregled srca. Potekajo tudi ambulante za kontrolo srčnih spodbujevalnikov in defibrilatorjev. Torej vam lahko zagotovimo, da bo delo tudi v prihodnje potekalo normalno in v interesu pacientov," so še navedli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
04. 08. 2018 08.48
+5
Celotno zdravstvo v tej državi je v k. in navkljub medijski propagandi, se ob obisku zdravnika ali katerekoli zdravstvene ustanove o tem lahko čisto sami prepričate in občutite "kvaliteto in učinkovitost" slovenskega zdravstva. 😒
anakondabox
04. 08. 2018 07.12
-1
Čestitam za odlično stanje na pediatriji in za vrhunsko usposobljenost. Sedaj ni več bojazni ali pač...
Cogo
04. 08. 2018 07.00
+3
Popolnoma gnil zdravstveni sistem, mi pa govorimo o nekem minornem delčku te gnilobe, ki ga sedaj popravljamo. Samo pesek v oči ubogemu narodu.
srecnii
03. 08. 2018 22.54
-1
Samo čakajo da mine mesec da lahko pokasirajo 1500 evrov neto plače za prazen nič dela.
TD64
03. 08. 2018 22.35
+24
Počasi imam dovolj tega nakladanja, da mladi zdravniki odhajajo v tujino zaradi denarja. Marsikdo bi raje delal doma, problem je le v tem, da ti isti zdravniki ki tulijo da jih je premalo in so preobremenjeni ne želijo biti nikomur od mladih mentorji oziroma jih sploh ne spustijo poleg. Čakalne vrste se lahko zmanjšajo samo s povečanjem števila zdravnikov, to pa mnogim ne odgovarja, saj bi s tem izgubili doberšen del zasluška, ki ga sedaj prejmejo na osnovi samoplačniških storitev.
agent.brinko
04. 08. 2018 07.41
+3
sandi101
03. 08. 2018 22.32
+10
Omejenci ste vsi ki zagovarjate vlado,ki je pripeljala,do teh razmer v zdravstvu in da še naprej podpirate UDBA-ške lobije ,ki kradejo prepotreben denar iz zdravstvene blagajne s tem ko nabavljajo drago opremo,namesto da se ta denar da medicinskim sestram,ki se res trudijo,vse pohvale. Še naprej bo SMC,SD, v vladi in Počivalšek,ki se pogovarja o otoku ob IZOLI,da ne govorim o ALENKI,ki ima ob sebi svetovalca ,ki nima osnovne olike. OMEJENCCI.
murate
03. 08. 2018 22.24
+10
če bi mene plačali 3000 € na dan bi bil tudi optimističen.Nič ne razpada,razpadlo je že ko je roke dvignil dr.Podnar , pa še kdo.vsak sistem deluje tako,da prideš se leta učiš,prevzameš vodenje in učiš mlade in tako dalje.Podrlo se je ko je piščanček hotel učiti kokoš ,ki je nosila zlata jajca.Za drobiž so več kot uspešno zdravili otroke.Takrat ste vsi pisali o nekih nedokazanih napakah , a se je kdo vprašal koliko otrok so rešili Podnar in company-NE TO PA NI POMEMBNO,pomembno je kdo bo po komu bolj pljuval in sedaj imamo kar imamo-kdo bo odgovarjal???
D3MoN
03. 08. 2018 22.22
+7
Ge je predsednik tote banana republike? Ge so novo izvoljeni šimpanzi?????? Pokažte zaj.
Enohp
03. 08. 2018 22.22
+6
Odgovor je enostaven. Zatišje pred ponovno nevihto
anakondabox
03. 08. 2018 19.53
+11
Zakaj je vodstvo optimistično in ne širi nestrpnosti? To je vprašanje za milijon evorov. Bom kar sama odgovorila, da bo ta milijon pripadal meni: "Ne kaže jim zapustiti dobro plačanih stolčkov!"
Arguss
03. 08. 2018 18.30
+11
A je bil starosta ozemljeni janez tudi na konferenci.
123ben10
03. 08. 2018 15.31
+8
Vlada se ne upa spreminjati normative ker posledicno povlece zaposlovanje dodatnega kadra. in ce bojo hotli kader bodo morali povisati place. je treba locit javno upravo in zdravstvo(glede plac)
MaliOriam
03. 08. 2018 18.30
-1
Problem je, da nimamo vec vlade, tudi sestava nove vlade, ki bo spet koalicijska in to se v vecjem obsegu, pa sploh noben ne bo prevzel odgovornosti. Politicno vedno bolj tonemo, ker strici v ozadju drzijo politike privezane, en sindikat pa izsiljuje svoje, ker pac lahko.
pozzo
03. 08. 2018 15.28
+37
Mislim da bi morali z zdravniki mal umirit svoj ego, politika pa apetite po kraji. Naši zdravniki so odlični na več področjih in ni hudič, da ne bi bili tudi na otroški kirurgiji. Ljudje hodijo v tujino na operacije, potem jih pa tam slovenci operirajo. Zaradi mene naj dobijo po 10000€ plače in delajo in dežurajo kolikor je potreba oziroma želijo in zmorejo. Ampak potem naj bodo tiho in poskrbijo, da bo imelo tudi vso podporno osebje primerne plače. Vse ki kradejo in se pasejo na jaslih UKC pa direkt v zapor.
murate
03. 08. 2018 15.23
+13
kdo si zasluži večjo plačo medicinska sesta ali direktor-ica ko bo to pošlihtano bo marsikaj bol laufal kot trenutno
anakondabox
03. 08. 2018 15.02
+14
Nujno in prvenstveno je, da stroka rešuje otroška srca. Denarja je dovolj, a gre za skrajševanje čakalnih vrst, to pomeni da ponikne. To je sramota človeškega življa, organizatorji njenega življenja (politiki) pa za nikamor.
MonicaSeles
03. 08. 2018 14.45
+26
Ne moreš verjet, da se dogajajo take nepravice glede plač. Eden, ki samo sedi in podpisuje ima večjo plačo kot kirurg, ki rešuje življenja...kr neki res...plače so nepravilno razporejene..če gledamo odgvornost in težavnost nič ne štima..-- je glih obratno...žalostno
mikitr
03. 08. 2018 14.45
+22
Kaj je groza?Imeti majhnega otroka,ki je bolan,in se zavedati ,da ga boš moral zaupati našemu zdravstu.So zdravniki,osebje,katerim samo kapa dol,je zdravstvo,z vodstvom,katere je za odpeljat na goli otok.
brabusednet
03. 08. 2018 13.59
+16
Bo tomička ministrica za zdravje in bo vse okej,a ne levičarji.
murate
03. 08. 2018 15.25
+1
glede na to, da so dr.ŠARCU dali košarico,bi bilo to čisto mogoče
SLOKILL
03. 08. 2018 13.21
-8
Ok ok. Nej Janezu operirajo plešo pa če mu poženejo lasje jim verjamem in lahko poberejo ves moj denar.
JApajaDAja
03. 08. 2018 13.41
+7
bo najel berlusconijeve operaterje in si izgubil :-)
brabusednet
03. 08. 2018 13.57
+5
Ti imaš samo kredite se mi zdi levičar pa na tuji račun živiš.
TITO 50
03. 08. 2018 13.05
+37
Ne more biti drugače, če pridejo na položaje ministric bivše čistilke.