Slovenija

Velika noč v času epidemije: prazne cerkve, osamljeni duhovniki in prenosi prek spleta

Ljubljana, 25. 03. 2020 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenski škofje so pripravili navodila za letošnje velikonočne praznike, ki bodo precej zaznamovani z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Duhovniki bodo maševali v praznih cerkvah, verniki bodo bogoslužja lahko spremljali prek televizijskih in spletnih prenosov, škofje pa jih pozivajo, naj darovanje za mašne namene opravijo prek spleta.

Ukrepe za zajezitev epidemije covid-19 je Cerkev vzela zelo resno. Ker je jasno, da se razmere še nekaj časa ne bodo umirile in se bodo verjetno zavlekle najmanj do velikonočnih praznikov, so se na novo situacijo pripravili tudi slovenski škofje in župniki. Po navodilih Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov za obhajanje bogoslužja v času epidemije covid-19 so slovenski škofje ordinariji prek videokonference sprejeli navodila za potek letošnjih velikonočnih praznikov v Sloveniji.

Škofje in župniki bodo bogoslužja obhajali v zaprtih cerkvah brez prisotnosti vernikov.
Škofje in župniki bodo bogoslužja obhajali v zaprtih cerkvah brez prisotnosti vernikov. FOTO: Dreamstime

Bogoslužje na cvetno nedeljo v cerkvah brez prisotnosti ljudstva

Škofje so vernike povabili, da v okviru priprav na praznike prisluhnejo radijskemu misijonu, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila na Radiu Ognjišče. Bogoslužje cvetne nedelje bodo škofje tako kot vsako leto obhajali v svojih stolnicah, vendar tokrat brez navzočnosti ljudstva. V zaprtih župnijskih cerkvah bodo župniki obhajali sveto mašo, prav tako brez prisotnega ljudstva in brez somaševanja. Maša bo potekala ob 10. uri, nacionalna televizija pa bo v živo prenašala sveto mašo iz mariborske stolnice. Prav tako se lahko posamezne župnijske cerkve odločijo za prenos svoje maše prek spleta.

Tudi letos bo možen blagoslov zelenja, vendar bo ta potekal v zaprti cerkvi brez navzočnosti vernikov. "Verniki naj doma pripravijo zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne smejo deliti vernikom, ali jim ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije," so zapisali slovenski škofje. Predvidoma ob 11.30 bo na cvetno nedeljo nadškof Stanislav Zore prek televizijskega prenosa nagovoril vernike.

Verniki naj doma pripravijo zelenje za cvetno nedeljo.
Verniki naj doma pripravijo zelenje za cvetno nedeljo. FOTO: POP TV

Ker torej verniki ne bodo prisotni na mašah, so škofje duhovnikom svetovali, naj po spletu, elektronski pošti in družbenih omrežjih svoje župljane povabijo k darovanju za mašne namene in vzdrževanje župnije z nakazili na bančni račun župnije.

Krizmena maša na veliki četrtek bo prestavljena

Škofje na veliki četrtek, ki bo letos 9. aprila, tradicionalno skupaj z vsemi duhovniki iz škofije v stolnih cerkvah darujejo krizmeno mašo, ki je ime dobila po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo. Gre za enega najbolj svečanih in pomembnih obredov v liturgičnem letu. Toda zaradi trenutnih razmer doma in po svetu bo krizmena maša letos prestavljena na čas, ko se bodo razmere umirile. "Vsaka škofija bo določila datum krizmene maše; takrat bodo duhovniki prejeli sveta olja," so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Bodo pa lahko vsi duhovniki na ta dan izjemoma obhajali večerno sveto mašo ob 18. uri, vendar v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov. Umivanje nog se opusti, prav tako procesijo z Najsvetejšim zakramentom. Tisti duhovniki, ki ne morejo obhajati svete maše, zmolijo večernice. "Župnik naj vernikom sporoči, kdaj bo obhajal večerno mašo in jih povabi, da se mu pridružijo v duhu in zmolijo rožni venec za duhovne poklice oziroma preberejo pasijon po Janezu," svetujejov v SŠK. V čsu svetega tridnevja bodo škofje omogočili spremljanje neposrednih prenosov svete maše iz ene izmed cerkva.

Ljudem so svetovali, naj se letos odrečejo obiskom in praznujejo v najožjem družinskem krogu.
Ljudem so svetovali, naj se letos odrečejo obiskom in praznujejo v najožjem družinskem krogu. FOTO: AP

Bogoslužje na veliki petek bo potekalo v najbolj preprosti obliki

Tudi na veliki petek bodo škofje oziroma stolni župniki ob 18. uri v zaprtih stolnicah brez prisotnih vernikov opravili bogoslužje. SŠK svetuje župnikom, naj bogoslužje velikega petka opravijo v najbolj osnovni in preprosti obliki, torej brez petja in prinašanja križa v procesiji. Pri obredu pa naj izrečejo posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki so v preizkušnji.

Župniki naj svoje vernike obvestijo o tem, kdaj bodo opravili obred in naj jih povabijo, da se mu pridružijo v duhu. Na nacionalni televiziji bodo zvečer prenašali križev pot papeža Frančiška. "Če obstaja možnost, naj duhovnik poskrbi za spletni prenos (npr. Facebook, Youtube itd.) obreda iz svoje cerkve. Ta dan naj prevladujeta sveta tihota in premišljevanje Gospodovega trpljenja," so pozvali škofje. Prav tako so spomnili, da se na veliki petek ne zvoni z zvonovi (do velikonočne vigilije).

Nabirka za Sveto deželo je prestavljena z velikega petka na praznik povišanja svetega Križa, ki bo 14. septembra, so še sporočili.

Slovenski škofje so pozvali župnike, naj praznične maše prenašajo prek spleta.
Slovenski škofje so pozvali župnike, naj praznične maše prenašajo prek spleta. FOTO: Dreamstime

Blagoslov jedi na veliko soboto bo potekal prek televizije in radia

Na veliko soboto tradicionalno poteka več blagoslovov: blagoslov ognja, blagoslov vode in blagoslov velikonočnih jedi. Iz Slovenske škofovske konference so sporočili, da blagoslov in delitev ognja letos odpadeta. Prav tako pa so škofje ordinariji določili, da je zaradi epidemije veljaven tudi blagoslov jedil po televiziji oziroma radiu. Zato vse vernike vabijo, da pripravijo velikonočne jedi in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova jedil iz mariborske stolnice, ki bo potekal na prvem programu nacionalne televizije, predvidoma ob 15. in 17. uri. Tudi župniki bodo ob 15. uri za vso župnijo in vse podružnice opravili blagoslov jedil iz zaprtih župnijskih cerkva brez navzočnosti vernikov. Škofi pa so vernikom svetovali, da lahko tudi sami doma spoštljivo blagoslovijo jedila.

Velikonočno vigilijo bodo škofje obhajali v zaprtih stolnicah, ki bo potekala ob 20. uri brez prisotnosti vernikov. Prav tako bodo velikonočno vigilijo duhovniki opravili sami v zaprtih župnijskih cerkvah. Tudi pri tem bodo opustili nekatere dele, ko so prižiganje ognja na začetku vigilije. Namesto tega bodo župniki takoj prižgali svečo. Prav tako se opusti procesija. SŠK je tudi pri tem bogoslužju župnike povabil, naj, če je le možno, poskrbijo za spletni prenos obreda iz svoje cerkve. Verniki pa naj spremljajo obred s prižganimi svečami v svojih domovih.

Vstajenjske procesije letos odpadejo. Verniki pa bodo po elektronski poti dobili povabilo k ogledu velikonočne poslanice slovenskih škofov, ki jo bo predvajala nacionalna televizija zvečer na veliko soboto.

Velika noč in velikonočni ponedeljek pred televizijo

Na veliko noč so škofje vse vernike povabili, da naj se ob 8. uri zberejo na velikonočnem zajtrku, k temu jih bodo povabili tudi župniki, ki bodo takrat zvonili z vsemi zvonovi. Ob 10. uri bodo nato škofje v zaprtih in praznih stolnicah darovali velikonončno sveto mašo, prav tako bodo v svojih zaprtih župnijskih cerkvah velikonočno mašo sami darovali župniki. Iz številnih cerkev bodo vstajensko sveto mašo prenašali prek spleta, prenos velikonočne svete maše iz mariborske stolnice pa bo prenašala nacionalna televizija ob 10. uri. Za tem bo vernike po televiziji nagovoril tudi nadškof Zore.

Blagoslov jedi bo letos potekal prek televizije in radia.
Blagoslov jedi bo letos potekal prek televizije in radia. FOTO: Dreamstime

Predvidoma ob 12. uri bo sledil prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki ga bo pravkar prenašala nacionalna televizija. "Župniki (duhovniki) naj po spletu, e-pošti in socialnih omrežjih povabijo župljane k darovanju za mašne intencije in za vzdrževanje župnije z nakazilom na bančni račun župnije," so še zapisali v navodilih SŠK.

Tudi na velikonočni ponedeljek bodo škofje in župniki v svojih zaprtih stolnicah in cerkvah darovali sveto mašo brez navzočnosti vernikov, lahko pa jo bodo prenašali prek spleta. Slovenski škofje so ob tem pozvali vernike, naj se na velikonočni ponedeljek odpovedo obiskom in s tem preprečijo nevarnost širjenja epidemije.

Tudi na belo nedeljo oziroma nedeljo božjega usmiljenja, ki bo letos 19. aprila, bodo maše potekale brez prisotnosti vernikov v zaprtih cerkvah in stolnicah.

Kako bo potekala spoved v postnem in velikonočnem času?

Zaradi izrednih razmer je letos onemogočen prejem zakramenta svete spovedi v postnem in velikonočnem času. Zato so škofje vse vernike pozvali, naj v srcu obudijo iskreno kesanje. Spomnili so na besede papeža Frančišla o odpuščanju grehov, ko vernik ne more prejeti zakramenta svete spovedi: "Če v bližini ni duhovnika, lahko sam pristopiš k Božjemu odpuščanju, kakor nas uči Katekizem."

Duhovniki do nadaljnjega zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom ne smejo podeljevati zakramenta sprave. Opozorili pa so, da spoved po telefonu oziroma spletnu ni veljavna. "V primeru, ko zdravstvene ustanove (bolnišnice), dom upokojencev oziroma civilna zaščita zagotovijo zaščitno opremo duhovniku, lahko ta vernikom (bolnikom) v smrtni nevarnosti podeli zakrament bolniškega maziljenja, ki odpusti vse grehe," so še zapisali v SŠK. Se pa lahko vernikom, ki trpijo zaradi covid-19, njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo za bolnike v tem času podeli poseben odpustek.

Verouk je do preklica odpovedan, možno pa ga je izvajati na daljavo oziroma po spletu. Prav tako so prestavljene birme na čas, ko bodo odpravljeni ukrepi za omejevanje epidemije.

Na koncu so vse duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike škofje pozvali, naj odločno upoštevajo državna navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.

Pasica posebne novice POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

an2000
27. 03. 2020 19.19
-1
Bogec pa res pomaga ja...
nikhrast
26. 03. 2020 14.33
-2
Pa koliko cerkev že zdavnaj dela uspešno preko televizije, mogoče ne v Sloveniji. Poglej kako to gre v Severni Ameriki, še svojo TV postajo imajo, pridigarji pa karizmatični, sploh ne veš v kaj verjamejo, folku pa dajejo upanje za boljšo življenje, pa žepe jim izpraznijo, Tako ni čudno da imamo na stotine teh protestantskih sekt.
iga_biba
26. 03. 2020 12.44
-1
darovanje za mašne namene opravijo prek spleta. No končno bo FURS lahko videl koliko darov priteče. Cerkev nima cenika (ne potrebuje izstavljati računov) ima napisane priporočljivo višino darila v €€€
Nimasmisla
26. 03. 2020 08.03
+2
ali župniki nimajo več kuharc
Heretik1
26. 03. 2020 09.06
+2
Kuharice jim ne dišijo, farji si želijo mladih fantkov!
iga_biba
26. 03. 2020 12.45
-1
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.53
+5
Če bi bil cinik ...kar nisem....bi pomislil ...da kvazi vero , na katero se ves čas sklicujejo desni ..... jemlje hudič....
Machetekills007
25. 03. 2020 21.41
+5
farje je treba nagnat delat v fabriko, saj imajo preveč prostega časa. lenobe cerkvene.
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.45
+4
kdo bo potem dušni pastir...??? No , tako si pravijo sami ...in tako jim pravijo verniki ....ki jih jaz sicer ne bom imenoval čreda... čeprav bi bilo to logično....
Zmaga Ukrajini ...
25. 03. 2020 21.37
+8
Če slučajno prejmete email z zadevo »Ding Dong«, je nikar ne odpirajte. To so Jehove priče, ki delajo od doma.
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.41
+2
Zmaga Ukrajini ...
25. 03. 2020 21.48
+6
🤣🤣🤣Še kaj drugega, ne samo "verni".
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.48
+3
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.49
+3
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.50
+3
mogoče celo bolj , kot najbolj razširjena vera na katero je pozval k molitvi janša kakšen dan nazaj....???
Zmaga Ukrajini ...
25. 03. 2020 21.58
+6
Eh, saj oba veva, da to sploh niso verniki. Mnogi, ki se deklarirajo oz. javno razglašajo za vernike, so v resnici zelo, zelo daleč od vere. Vera je v resnici tako osebna, intimna stvar, ... takšno "rokohitrsko" in površno ter predvsem javno ravnanje z njo, kot to počno naši "verniki" pa ni nič drugega kot navaden verski terorizem.
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.59
+3
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.59
+2
Zmaga Ukrajini ...
25. 03. 2020 21.59
+2
Davidoff297
25. 03. 2020 21.37
+7
Jaz pa bom zapisal tako; spoštujem tako verujoče kot tiste, ki ne verujejo. Vsak naj ve zase in se "briga" zase; spoštujem vse religije in vse ljudi. In, če spoštujem lahko upravičeno pričakujem, da se bo spoštovalo mene in moje prepričanje, kakršno koli je že... In, ko bomo začeli na tem resno delati VSI bo lahko marsikaj drugače... Drugače pa bomo vedno družba "nergačev" in sovražni do tistih, ki drugače mislijo od nas in so drugačnega prepričanja. Torej SPOŠTUJ in BOŠ SPOŠTOVAN
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.43
+4
davidof ....eden boljših zapisov ...Bog s teboj...
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.48
+6
spoštovati moramo vse ljudi ...ne glede na raso , vero , spol ...in v tej smeri dalje.... ...Temu se reče ...biti človek - človeku...
Heretik1
26. 03. 2020 09.10
+3
Jaz pa ne spoštujem nobene religije. Cilj vsake sekte je, s prevaro nakrasti čimveč sredstev! RKC sekti kraje odlično uspevajo. In dokler jih jaz neprostovoljno podpiram preko državnega proračuna, jih lahko tudi kritiziram in sovražim!
ipsilon9999
25. 03. 2020 21.06
+2
lustn...kr nej tko ostane
OpaZokiStyle
25. 03. 2020 20.58
+5
"in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova jedil" Touch the screen and I'll heal you! Touch the screen! Touch the screen!
DasaizDalasa
25. 03. 2020 20.57
+4
Eni so pa res nestrpni. Velika noč je tradicionalen praznik zahodne civilizacije. Kaj bi imeli raje bajram, ali pa 29. november kot je bilo včasih?
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.05
+6
zelo grdo , da ne rečem podlo / je vero izrabljati in jo primerjati in enačiti s tradicijo ...in tudi samo po sebi velik greh....Še bolj podlo je kar vnaprej določati neke druge praznike in sugerirati da bi to imeli raje..Prava iskrena vera nima nič s tradicijo...če pa je tako - gre za kvazi vero - kar je velik greh in izrabljanje iskrene vere ...
Heretik1
26. 03. 2020 09.12
+0
Bajrama ne rabimo, prav tako ne velike noči! Vsekakor bi bilo bolje, če bi praznovali dan republike!
rekapaka
25. 03. 2020 20.54
+13
Med umrlimi v Italiji zaradi Korona virusa je tudi 57 duhovnikov, najmlajši je imel 53 let. So bili med ljudmi, ki so jih potrebovali.
VolkBrenin
25. 03. 2020 20.56
+7
ja . to so pravi dušni pastirji...med ljudmi za ljudi...
VolkBrenin
25. 03. 2020 20.58
-1
naši bodo prenašali čez wifi svete maše...in od desnih čez osovraženo rtv ....Mene zanima , če ta cerkev imenuje svoje vernike čreda ...glede na to , da imajo dušne pastirje....
slovenistaan
25. 03. 2020 20.54
+8
"škofje pa jih pozivajo, naj darovanje za mašne namene opravijo prek spleta." OH, no saj to me je najbolj skrbelo - kako bo cerkev sedaj denar fehtarila. Ampak izgleda so se hitro prilagodili situaciji.
tadej991
25. 03. 2020 20.53
+8
Kljub temu, da je cerkev oz vera tako bogata, pa nic ne nameni k razoju zdravil oz nakupu mask.... Žalostno.
Jožajoža
25. 03. 2020 21.00
+8
si že kdaj slišal, da bi cerkev dala ali donirala????NIKOLI,ti samo jemljejo.
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.09
+4
kako da ne joža ...mariborska je prepisala imetje na drugo škofijo...kar šenkala je ...nekaj pa vatikanu...Evo
tim38
25. 03. 2020 20.52
+9
Z božjo pomočjo se še nobenega virusa ni ustavilo, ali je, kdo kaj ve :)
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.00
+5
poskusi...najprej moraš biti iskreno veren ....ne s figo v žepu...ko ti prav pride...potem je to velik greh....
akize
25. 03. 2020 20.50
+6
Jao verniki, niste dovolj molili in zmetali duhovnikom denarja in zdaj se je to zgodilo!
VolkBrenin
25. 03. 2020 20.52
+3
akize
25. 03. 2020 21.05
+4
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.07
+4
če je virus poslal bog...to pomeni , da je bog jezen in je poslal kazen na kvazi vernike ...??!!
akize
25. 03. 2020 21.15
+0
Ja, bog si je vzel bolniško, ker je kihnil in poslal virus vernikom. Zdaj morajo verniki zmetati 2x več denarja duhovnikom in vse bo dobro.
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.38
+1
to prava vera in sveto pismo ne uči....prav tako ne raznih odpustkov , ko je grof posilil pol deklet podložnih tlačanov in plačal nekaj srebrnikov v cerkvi in bil oproščen grehov...To ni vera ...to je krivoverstvo in velik greh...In če je ta ista vera ...evropske krščanske vrednote... je nekaj hudo narobe...s temi kvazi zlaganimi desnimi verniki ...Zato lahko resno pričakuješ tudi ti in mu vsi ...da bo bog ne samo kihnil , kot si se izrazil ...ampak celo začel kašljati. ..kaj to primerljivo tvojemu kihanju pomeni ...si lahko samo mislimo...Moti me le , da na koncu vedno vse vzame - hudič....
VolkBrenin
25. 03. 2020 20.50
+5
ali bog vse ve ...???
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.10
+2
Jožajoža
25. 03. 2020 20.48
+7
eni od tistih,ki so krivi, da ste postali reveži.
EnKandidatDosmrtniMandat
25. 03. 2020 20.43
+4
Ofer lahko pa direktno na Nova24 nakažete. Morajo biti pa forinti.
VolkBrenin
25. 03. 2020 20.49
+6
EnKandidatDosmrtniMandat
26. 03. 2020 08.30
+3
Saj Nova24 ne bo predvajala slovenske maše. Samo Madžarsko. Sicer bi pa s prenosom bilo 1-2 izpada enoumja. Kam pa pridemo, če se bi samo 22 ur na dan hvalilo SDS?
Quatflow
25. 03. 2020 20.40
-5
Veste kaj je dobro.. da so se zaprli sex klubi in nocni bari in ljudje so vec s svojimi druzinami in z otroki so bolj povezani.
VolkBrenin
25. 03. 2020 20.43
+7
hmmm...ok ...dobro s tvojega stališča ....Mojega v tem kontekstu ne bom napisal....Me pa zanima tvoj odgovor na sledeče DEJSTVO.... tista cerkvena tv je v nočnem času predvajala pornografijo...Za kakšno cerkev in vero potem gre na slovenskem / in vatikanu / ki mu je slovenska rkc podrejena...??? Hvala za odgovor....
akize
25. 03. 2020 20.49
+6
Dobro je, da so cerkve zaprte in imajo ljudje malo časa razmisliti s svojo glavo, ker ne hodijo v te pralnice možganov
Quatflow
25. 03. 2020 21.09
-3
Za ta vprasanje pa jaz nisem pravi naslov.
VolkBrenin
25. 03. 2020 21.12
+2
all ...priznam da sem presenečen..." dojemal " sem te kot iskreno vernico....vprašanje je sila preprosto....