Slovenija

Kako bo potekalo šolanje jeseni?

Ljubljana, 08. 07. 2020 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
105

Počitnice so v polnem razmahu, šolarji uživajo proste dni, številni starši in strokovni delavci pa že razmišljajo, kako bo potekalo šolanje jeseni. Šolsko ministrstvo je v ta nemen že pripravilo štiri scenarije, najbolj verjetna pa sta drugi in tretji. A šolska ministrica poudarja, da bo vse odvisno od epidemiološke slike konec avgusta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jeseni spet pouk na daljavo?
    04:22
    Iz 24UR: Jeseni spet pouk na daljavo?
  • Iz SVETA: Priprave na novo šolsko leto
    06:50
    Iz SVETA: Priprave na novo šolsko leto

 

Epidemiološka slika v Sloveniji se ne izboljšuje, tudi zato se pojavlja vse več vprašanj, kako bo organizirano izobraževanje v prihodnjem šolskem letu. Že včeraj je šolska ministrica Simona Kustec pojasnila, da pouk jeseni bo, v kakšni obliki, pa je odvisno od epidemiološke slike konec avgusta.

Se pa na šolskem ministrstvu pospešeno pripravljajo na novo šolsko leto, za katero imajo pripravljene štiri modele. Po poročanju oddaje Svet na Kanalu A, sta prvi in četrti model zelo skrajna in zaradi epidemiološke situacije, ki jo trenutno imamo, tudi zelo malo verjetna. 

Po prvem modelu bi se vsi učenci in dijaki prvega septembra namreč vrnili v šolske klopi, po četrtem modelu pa se v šolske učilnice ne bi vrnil nihče in bi se vsi šolali na daljavo. O vsem bo sicer odločala epidemiološka slika, a zaenkrat se zdi, da sta drugi ali tretji model najbolj verjetna.

Kako bo potekalo šolanje jeseni, bo znano konec avgusta.
Kako bo potekalo šolanje jeseni, bo znano konec avgusta. FOTO: Dreamstime

Po drugem scenariju naj bi se učenci od prvega do petega razreda osnovne šole vrnili v učilnice, pouk pa bi potekal le v eni učilnici. Učenci od šestega do devetega razreda osnovne šole pa bi se šolali na daljavo. Drugi scenarij za srednje šole pa je že razburil, saj predvideva, da bi polovica dijakov, denimo prvega in drugega letnika, obiskovala pouk v razredu dva tedna, dijaki tretjega in četrtega letnika pa bi se šolali doma. Po dveh tednih bi se skupini zamenjali.

Da bi pouk za srednješolce delno ali v celoti potekal na daljavo, se ne strinjajo tudi strokovni delavci Prve gimnazije Maribor, ki so pripravili peticijo Srednješolce nazaj v šolo. Kot poudarjajo, je bila taka oblika v času epidemije ustrezna rešitev, vendar pa šolanje na daljavo po njihovem mnenju ne sme postati dolgoročna rešitev. Z mnenjem, da je treba "v epidemiološki situaciji, ki bi v naslednjem šolskem letu omogočila odprtost javnega življenja in pouk v osnovnih šolah, nujno poiskati rešitve za izvedbo celotnega pouka v šolah tudi za vse srednješolce," se strinja tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki se pridružuje kot podpisnik peticije, k temu pa vabi tudi vse svoje članice in člane. SVIZ se namreč strinja, da pouk, ki bi za srednješolce jeseni potekal delno ali v celoti na daljavo, ni sprejemljiv. Na Svizu so celo prepričani, da pristojno ministrstvo od njih pričakuje, da bodo zgolj izvajali, kar jim nalaga in jim bo v prihodnje še naložilo.

Obstaja pa tudi tretji scenarij, po katerem bi se pouk v osnovnih šolah izvajal tako, kot se je maja, ko se je v šole vrnila prva triada, ostali pa so se šolali na daljavo. Srednješolci bi obiskovali le praktični pouk, strokovni in splošni predmeti pa bi potekali na daljavo.

Odločitev, po katerem modelu se bo začelo šolsko leto jeseni, bo sprejeta v drugi polovici avgusta. So se pa že pojavile skrbi ravnateljev, kako bodo spoštovali zaukazane ukrepe NIJZ. Roman Brunšek, ravnatelj OŠ Škofljica, je pojasnil, da omejitev, kot so bile v zadnjem obdobju na šolah, s prvim septembrom ne bodo mogli sprejeti. "Resnici na ljubo pa, varnostna razdalja ne more biti ves čas vzdrževana," je pojasnil. A ni le vzdrževanje varnostne razdalje težava. Tu so še vprašanja organizacije prostorov, urnikov, prevozov, malice in nenazadnje pomanjkanje kadrov, zato pričakujejo jasne odgovore v prihodnjem mesecu, in ne šele konec avgusta.

Je pa šolska ministrica včeraj nagovorila vse starše, ki gredo na dopust z otroki, naj to naredijo varno, naj presodijo, kam bodo šli, da se bo lahko jeseni izobraževanje za vse skupaj začelo varno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reusgotze
08. 07. 2020 19.59
+4
Sam sem bivši dijak prve gimnazije in tudi moji otroci so hodili tja. izjemna šola, vse majo porihtano v nulo, res nimam kaj za dodat. in kapo jim dol kako se borijo za svoje dijake in za dobro vseh! lahko so drugim za vzgled
Larissa21
08. 07. 2020 19.01
+19
Kaj pa mi ki imamo naslednje leto maturo? Mi ki smo že letos bili deležni pauka, ki je bil prakticno NIČ. Nekateri še kako rabimo socializacijo, normalen pouk, še zadnje leto, katero bomo lahko preživeli s sošolci in prijatelji. Prosim vas omogočite nam normalno šolanje.
sapipinofera
08. 07. 2020 15.29
-1
Dober primer za učitelje, kako naj se pripravi video predavanja se, da videti na ploščadi edx.org, ki je brezplačna za vsakogar, ki želi snov le prebrati ali dopolniti neka svoja znanja, proti plačilu pa se lahko pridobi razna potrdila na različnih ravneh, tako za potrebe podjetij kot nadaljnega izobraževanja. Na edx.org svoja predavanja predstavljajo vse svetovne univerze: Harvard, MIT, Berkley, Texas ,Boston, Honk Kong Politehnic, Queensland, Sorbonne, Peking, Princeton,...in še desetine drugih. Poleg videa je skoraj obvezen prepis govora učitelja v obliki besedila. Na koncu in vmes med predavanjem so delni preizkusi znanja. Npr. nekatere medicinske vaje so prikazane na resničnih človeških telesih ipd. Ni vse oblikovano idealno, se pa razvija, obenem je pa uporabno in dostopno ljudem tudi na najbolj odročnih krajih po svetu. Imajo rek, približno tako: ni važno ali živiš sredi New Yorka ali nekje v nekem revnem naselju v Indiji, Braziliji,...če le imaš dostop do spleta, imaš skoraj enake pogoje za učenje. Nekaj ljudi iz odročnih krajev sveta je na tej ploščadi za učenje na daljavo že pridobilo diplome. Take ploščadi za učenje na daljavo bodo počasi začele tekmovati z vsemi krajevnimi univerzami po svetu, tudi slovensko. Na to se je treba pripraviti zelo resno in pravočasno-hitro. Lahko boš živel v Sloveniji z nižjimi stroški diplomiral pa recimo na Sorboni, kjer je življenje za čas študija veliko dražje ipd. Ko je Google enkrat zasedel prvo mesto med iskalniki na spletu, mu nihče več ne pride blizu. Podobno bo v bodoče s šolami na daljavo.
sapipinofera
08. 07. 2020 15.25
-6
Šola otrok v resnici ne uči. Šola otrokom v učilnicah le podaja snov iz predmetnika. Da bi se otroci nekaj naučili morajo še vedno doma sami ali v prisotnosti nekoga, ki jim pri učenju doma pomaga, srečati svojo glavo s knjigo. Vzdrževanje obstoječega zastarelega šolskega podajanja snovi je izredno drago za državo in družbo. Učinki takega podajanja snovi na znanje pa so primerljivo skromni. Druga slabost obstoječega šolskega sistema je dolgoletna vklenjenost otrok v šolske klopi in to v obdobju, ko si le ti želijo največ: gibanja, igranja, druženja,... To, da so otroci tako vklenjeni celo svoje otroštvo na šolske klopi je v resnici varstvo teh otrok, ki prav pride le staršem, da le ti lahko hodijo v službo in po službi še kaj postorijo. Zato bi bilo smiselno, da se obstoječe šolstvo postopoma preureja v podajanje snovi na daljavo in učenje od doma preko sodobnih spletnih orodij, poenoteno, tako po: vsebini, obliki in jeziku. Ostalo, kot so preizkus znanja učenca , duhovna in telesna vzgoja, njihovo druženje z vrstniki, spoznavanje narave in družbe, kulturne dejavnosti,… pa naj se izdatno vršijo, v nekaj bolj sproščenem vzdušju, v dopoldanskem času, v šolskih prostorih pod vodstvom učiteljev. S takim načinom šolanja bi tudi omogočali otrokom, da hitreje napredujejo vsak v svojo smer ne pa, da samo vzdržujejo povprečje. Zmotno mislimo, da šole vzgajajo. Da! Vzgajajo v zelo majhnem odstotku, ostalo pa vzgajajo ljudje, ki jih otroci srečujejo v svojem življenju vse od: učilnice naprej, na cesti, preko spleta, TV, domači. Resnično vzgojo: kaj je prav početi in kaj je lepo početi je kot ustanova v preteklosti poučevala le cerkev pri verouku (10 božjih zapovedi,…). Zato, da bi starše razbremenili vzgoje, bi šole morale namesto samo podajanja snovi (ker učijo itak ne, otroci se v resnici učijo doma) imeti posebne ure vzgoje 1.pravilnega (zakonitega, gospodarnega, etičnega…) obnašanja, 2.lepega vedenja t.i. (bontona, do človeka, živali, narave,…), 3.lepega sporazumevanja (knjižne slovenščine brez angleških tujk, nesovražnega govora, poštenega pogajanja, glasbene vzgoje, telesne vzgoje,… ). Če bi nam to uspelo, potem bi bili ponosni na svoj bodoči rod.
medo90
08. 07. 2020 14.49
+18
Naj snov zmanjšajo kar je nujno potrebno in tega naj se otroci naučujo. To kar je bilo spomladi je vse skupaj en velik lari fari. 3/4 otrok ne zna popolnoma nič. Ocene so se delile povšalno in seveda po primkih enako je bilo preko video konferenc. Bil sem doma 2 meseca in videl kako se to poučuje preko zooma. Če je v šoli samo približno tako je katastrofa.
pozzo
08. 07. 2020 14.31
+10
Pa kaj bo ta ministrica pametovala ko nima pojma o šolstvu. Zavod za šolstvo s ponarejenimi analizami pametuje, med zaprtjem šol pa od njih ni bilo nič. Dva maila, ki sta bila posredovanje informacije z ministrstva in hvaljenje dobrega dela učiteljev. Res velika pomoč. Šole in učitelji smo bili prepuščeni sami sebi, zdej so pa vsi pametni.
medo90
08. 07. 2020 14.44
+13
Kaj pa starši in otroci??? Kje smo bili mi??? Učitelji pod stresom, ko so poslali gradivo, starši pa cele dneve, se skupaj z otroci borili, da je bila snov obdelana. Sedaj poslušamo samo kako so bogi učitelji. Aja plače so ponovno problem.
RamzesII
08. 07. 2020 19.34
+0
Stres - kako prikladen izgovor, kot depresija.
Janezdolar80
08. 07. 2020 14.00
+26
Če smo normalni bo pouk potekal normalno...ampak nismo...
Amnasty
08. 07. 2020 13.33
+27
tole je vse skupaj že totalni absurd
Vinogradnik67
08. 07. 2020 13.27
+27
Komedija šolanje na daljavo preko računalnika pa računalništvo sploh ni obvezni predmet v osnovni šoli kdo bi si mislil v teh časih !!
Hitri Jezek
08. 07. 2020 13.13
+39
in kaj bido poceli ucitelji telovadbe ce bo ucenje na dalhavo?
dajno
08. 07. 2020 13.19
+20
Pa glasbe, likovne... pa večina ostakih tudi!
magura
08. 07. 2020 13.25
+18
..uživali bodo s 100% plačo,...doma,...a ni lepšega kot plačan prisilni dopust ?..
lizing
08. 07. 2020 13.52
+4
Pa dodatek za povečanje obsega dela bodo dobili. Kot so ga že
Koronavirusovec
08. 07. 2020 14.15
+1
Gledali deklice po video klicu in jim dajali napotke kaj naj delajo
Anonymus
09. 07. 2020 09.00
+1
Pošiljali you.tube linke, kot dosedaj.🙄
okej
08. 07. 2020 13.09
+34
Dajte no, ko je januarja 3/4 otrok manjkalo zaradi gripe, je pouk še naprej normalno tekel! Saj je že znano, da otroci nimajo simptomov in je za njih bolj nevarna navadna gripa! Kdo bo pa vračal ves denar, ki bo šel za nadomestilo staršem, ki bodo z otroki doma zaradi zaprtja šol?? Davkoplačevalci in javni sektor seveda. Da ne govorimo o slabem vplivu na otroke zaradi izolacije, ki ni naraven pojav v času odraščanja...
Abica
08. 07. 2020 12.59
+41
Zakaj ni se scenarija, da se za cas tako imenovanega solanja na daljavo poucujejo le glavni predmeti. Razni sporti, likovne in gospodinjstva naj malo pocakajo, ker od njih od doma ni haska, samo bremeni se tiskalnike, starse in otroke z nekimi brezveznimi nalogami.
Abica
08. 07. 2020 13.03
+18
S tem bi se tudi sprostil kader, za katerega trdijo, da ga imajo v solah premalo.
spaceair
08. 07. 2020 12.49
+21
Najmanj ogroženi bodo doma.Kake neumnosti.Najslabša ministrica do sedaj!
nemo1
08. 07. 2020 12.41
+4
Kar nekaj cajta še ne bojo v šolskih klopeh
brat od pepetovga brata
08. 07. 2020 12.34
+26
Zakaj so vedno najbolj glasni tisti, ki so se komaj cez osnovno solo prebili...0
brat od pepetovga brata
08. 07. 2020 12.33
+1
Wolff. Vec kot ocitno so s tabo nabijali ure v prazno...
petrpetr
08. 07. 2020 12.32
+15
Kaj pa za fakultete, redni in izredni študenti ....?
brat od pepetovga brata
08. 07. 2020 12.31
+2
Mare medus in podobni. V spaniji in italiji je za 50% vec smrti kot lani... o cem torej bluzita???
TOX6
08. 07. 2020 12.30
+12
Kako bo potekalo šolanje jeseni ?????najprej bodo morali enih 30% kadara odpustit ker se ga pač ne rabi, pa enih 40% balasta šolske snovi prav komotlih okrnijo!!!!!!! itak je več ali manj namenjeno samo, da učitelji nabijajo ure u prazno!!!!!!!!
mptour
08. 07. 2020 12.26
+35
Večja nevarnost od korone za človeštvo so protikoronski ukrepi.