Slovenija

Kako bodo preživeli zimo?

Ljubljana, 29. 10. 2007 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upokojence skrbijo podražitve. Obrnili so se na vlado, ki je dejala, da je zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak je v teh dneh naslovila pismo na predsednika vlade Janeza Janšo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi podražitev. Obenem sprašuje vlado, kaj namerava storiti za zagotovitev preživetja najbolj ogroženim skupinam, med katerimi je največ starejših, torej upokojencev. Na današnji novinarski konferenci je ZDUS seznanil medije z odločitvijo, da se 17. novembra pridružijo skupnim delavskim demonstracijam.

Premier Janez Janša
Premier Janez Janša FOTO: POP TV

Kožuhova v pismu opozarja na slab položaj nekaterih upokojencev, ki jih je v Sloveniji okrog 520 tisoč. ZDUS namreč skrbi, kako bo zimo preživelo 82.549 upokojencev, ki imajo pokojnino manjšo od 300 evrov.

Pokojnine manjše od 400 evrov

Kožuhova je opozorila, da sodijo med revnejše upokojence predvsem starejši (nad 65 let), "zlasti pa so ogrožene ženske, kar je razumljivo, saj imajo manjše plače, zato tudi bistveno manjše pokojnine", je še dodala Kožuhova. Težava je tudi v tem, da imajo starejši ljudje večje potrebe. "Potrebujejo npr. pomoč starejšim, ki pa jo je treba plačati". Poudarila je tudi, da bodo revščino starejših vedno bolj čutile tudi mlajše generacije, ki bodo morale plačevati za svoje starejše upokojene sorodnike.

Na današnji novinarski konferenci je predsednica ZDUS predstavila nekaj podatkov, ki po njenem mnenju kažejo na resni položaj. 40 odstotkov upokojencev naj bi imelo namreč pokojnine manjše od 400 evrov. Najnižja pokojnina v Sloveniji za 15 let delovne dobe znaša 163 evrov, za polno delovno dobo pa 467 evrov. Kmečka pokojnina znaša 198 evrov, državna pokojnina pa 155 evrov.

Podpredsednik ZDUS Aldo Ternavec je predstavil odločitev upokojencev, da se pridružijo medgeneracijskim demonstracijam. Poudaril je, da je pokojninski sistem vezan na plače, kar pomeni, če je "dobro delavcem je dobro upokojencem".

Protest proti kapitalu

S svojo udeležbo želijo opozoriti na resnost položaja skupne težave vseh Slovencev - revščine. Poudaril je, da gre za protest proti kapitalu in ne za protest proti vladi ter za upor proti pojavu, da je "delo podcenjeno v primerjavi s kapitalom", je še dodal Ternavec.

Dejal je, da bodo na demonstracijah opozorili tudi na nesprejemljivost novele zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Po mnenju ZDUS bi bilo treba "dajatve" oziroma socialne transferje usklajevati s pokojninami, kot je bilo to urejeno prej. Sedanja ureditev namreč še slabša položaj predvsem upokojencem z najnižjimi dohodki.

Predsednica ZDUS je na novinarski konferenci izrazila tudi skrb nad zakonom o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki neposredno zadeva Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Po njenem mnenju nova porazdelitev, ki predvideva štiri mesta več za invalidske organizacije v primerjavi s humanitarnimi, "onemogoča demokratično soodločanje v peti največji denarni blagajni v Sloveniji".

Vlada izpolnila obljube

"V vladi obžalujemo odločitev Zveze društev upokojencev Slovenije, da se 17. novembra pridružijo protestu, ki sicer ni naperjen proti vladi, in na katerem bodo sindikalne centrale protestirale proti delodajalcem“. Poudarili so, da je vlada od začetka mandata sprejela vrsto ukrepov z namenom izboljšanja položaja upokojencev.

V sporočilu za javnost so še poudarili, da vlada vodi ustrezne socialne politike z različnimi ukrepi, ki omogočajo preživetje tudi najrevnejšemu delu prebivalstva. Poudarili so še, da se Slovenija po podatkih EUROSTAT-a uvršča visoko kot socialna država. Med državami Evropske unije so samo tri države bolje uvrščene po stopnji tveganja revščine (Švedska, Češka in Nizozemska), med državami Evropske monetarne unije pa je višje uvrščena samo Nizozemska.

"Tako je že v prvem letu svojega mandata izpolnila obljubo upokojencem in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami, kar pomeni, da se tudi upokojencem položaj izboljšuje enako kot zaposlenim. Takšne obljube so v preteklosti že dajale tudi prejšnje vlade, vendar jih niso nikoli uresničile“.

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je povprečna neto pokojnina v preteklem letu nominalno narasla za 4,9 odstotka, kar v realni rasti pomeni 2,7 odstotka. Ta rast pokojnin je bistveno večja kot pa v letu 2005, ko še ni bilo usklajevanja pokojnin s plačami, saj je bila takrat nominalna rast 3,1 odstotka, realna pa le 0,6 odstotka. Tako se bodo usklajevanje pokojnin s plačami nadaljevalo tudi v letu 2007. Naslednja uskladitev pokojnin je predvidena v mesecu novembru, ko bodo upokojenci dobili tudi poraèun za nazaj za letošnje leto.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 10. 2007 20.55
Dokler bodo imeli direktorji v vzajemni 5.000.000,00 Sit, ne bo nič z našo penziji. Sami paraziti so na upokojencih. Leta 91 so dali v penzijo ljudi, ki bi lahko še delali 15 let, ampak zaradi socialnega miri, so naredili veliko napako na naš račun. Penzijonistom so vzeli eno penzijo, pa so bili penzionisti tiho, saj veste skromni ljudje so. Namesto, da bi uživali svoje zadnje dni, ŽIVOTARIJO. NI POŠTENO DO NJIH. Zapomnite si, da je bila 100 procentna devalvacija leta 91
killi-123@hotmail.com
30. 10. 2007 18.30
PrvoBorec, lep pozdrav. Vidis,kam smo prisli. Kmalu bomo obravnavali upokojence kot nadlego. Kot da so sami krivi,da so ostareli in se morali upokojiti. Zalostno,potem pa naj na mladih svet stoji?
Prvo Bore
30. 10. 2007 18.09
emill34 Mi smo želeli samostojno Slovenijo !! Ali smo samostojni ?? Imamo kapitalizem na račun minulega dela, pokradli so 45 let našega dela, na račun nategovanja ljudi. Najbolj nategnjen narod je iz Ex Jugoslavije. J****š tako samostojnist.
toplak2@telemach.net
30. 10. 2007 17.51
Prejšnje vlade so upokojencem ukradle vsako leto vsaj eno penzijo, pa ZDUS ni niti pisnil. Kar naj gredo na cesto, da pokažejo svojo pravo barvo!
veljo@email.si
30. 10. 2007 11.28
emill34 Ljudje združimo se in najdimo enkrat nekoga med nami, ki bo ustavil ti anarhijo....vse lepo in prav ampak kako se bomo zdruzli in kje bomo nasli kaksnega ki bo stopil med nas in nam pomagal...edina politicna moc za delavce so sindikat in kaj dela ta sindikat...isti lopovi so kot politiki in se vec..prpe da jih isces...a to se rece strajk ki traja med vikendom al kako...ne me jebat...eni delajo po 2 sihta na dan in bi radi pocivali za vikend,...seveda bi radi imeli vecje lace ampak da bi se za vikend boril za to...ne me jebat....straj med tednom za cel tedn,magari 2 tedna..naj sami delovodje delajo da vidijo kako je to...NAJ SE VSE ZAMRZNE ZA 2 TEDNA)nic sluzbe,nic po trgovinah,nic po solah,nič nikjer!!!!potem pa bomo vidli kako bodo reagirali oni ki nam kradejo!!!sajvidite da nas imajo za norca oz.nas ne jemlejo resno...pokazimo jim da smo resni...pa brez sindikatov prosim...sami ukrepajmo!!!! lp...veljo
Emil Kvar
30. 10. 2007 09.39
Nekateri ste blazneži, ki nonstop nekaj blebetate o nekih komunistih. Kje živite, morda v severni Koreji. Ljudje, danes je kapitalizem, katerega smo hoteli. In v tem divjem kapitalizmu velja pravilo ZAKON MOĆNEJŠEGA in BORBA ZA OBSTANEK. Naši politiki delajo neke primerjave z Švedi itd. Le kdo jim je računal te statistike, morda zopet komunisti. Ljudje nad Slovenijo je velika senca. Samo poglejte, kaj se dogaja z nami. Imamo se za belogardiste, komuniste, spori med upokojenci in delavci, bogate tajkune in velike reveže, ogromno kriminala, afer itd. Ljudje združimo se in najdimo enkrat nekoga med nami, ki bo ustavil ti anarhijo.
limonca4
30. 10. 2007 08.27
Ups, po pomoti sem pritisnilla črko M ... ... Da jiH ni sram? ...
limonca4
30. 10. 2007 08.20
Le kaj si gredo ti upokojenci, samo za svojo rit gledajo … To so ljudje, ki NE DELAJO VEČ in živijo od naših žuljev. Kako so lahko »ubogi« in izkoriščani?!?!?!? Nekateri so res delali več kot 30 let, no, marsikateri tudi 40 let (no, veliko je pa tudi takih, ki so jim kupili leta). Toda dobivajo denar … To je VAŽNO. Mi mladi bomo morali delati še dlje … in vprašanje je, če jo bomo sploh dočakali ali celo dobili. Nekateri mladi imajo res katastrofalno slabe plače in s takimi plačami morajo plačevati kredit za stanovanje, medtem ko so upokojenci »dobili« stanovanje po Jazbinškovem zakonu ali ugoden kredit za gradnjo oziroma nakup hiše ali stanovanja … So lažje živeli, ko so bili mladi, kot mi mladi sedaj. Sedaj so plače ZAMRZNJENE. Oni (še enkrat), ki živijo na naš račun, pa tako???? Več kot polovica upokojencev (marsikateri tudi nima polno delovno dobo) imajo večjo pokojnino kot navaden delavec, ki mora delati v proizvodnji kot kronan osel, ali celo povprečen izobražen delavec. Moj sosed ima le 25 let delovne dobe, pa ima penzijo čez 500 evrov … Pa tako jamra, kot da bi imel le 100. Moja soseda, ki ima polno delovno dobo in je bila tudi navadna delavka za tekočim trakom, dobi najnižjo pokojnino, ki znaša 410 evrov. Delavec pa … Mah, sem brez besed … Upokojence vabijo tudi na demonstracije, hm, če imajo delavci višje plače, se potem tudi pokojnine lažje višajo … Poudarjam, pokojnine so procentualno višje kot plače!!!! Torej, protestirali bi samo za sebe in ne za nas mlade (če enkrat), ki pridno plačujemo za njih. Naj ti upokojenci malo premislijo, preden kaj rečejo NAM MLADIM. Da jim ni sram? Tudi mladim ljudem, otrokom, dojenčkom zebe, ne samo starejšim ljudem …
carpe.diem@masicom.net
30. 10. 2007 08.18
Eno bodo zagotovo morali narediti. Ali močno zvišati plače, ali pa se bodo morale močno znižati cene, predvsem živil. To ni sporno.
lucy_b@amis.net
30. 10. 2007 08.08
Meni je pa zanimivo, zakaj se zdaj tako izpostavlja upokojence in njihove pokojnine? Jaz se strinjam, da je 300€ zelo malo za preživeti čez mesec, ampak naj se zavedamo tudi, da je po Sloveniji veliko mlajših ljudi, z dvema šoloobveznima otrokoma, najemniško luknjo v stari podrtiji, eno minimalno plačo, ki znaša ravno toliko kot ena pokojnina upokojenca, ki ima 200m2 površine hiše, 400m2 okoli parcele in mora preživeti zgolj in samo sebe? In se tudi strinjam, da se organizira dobrodelne akcije za pomoč ljudem, ampak zakaj še prav nikoli ni pisalo, da slovenci zbiramo denar za slovence, če se ravno ne zgodi huda naravna nasreča? Najprej se pred svojim pragom pomete, pa četudi imajo drugje še nižji standard. Za te naj zbirajo države, ki se ne srečujejo z tako hudimi razmerami kot se v tem trenutku mi. Ravno ta teden so v Ljubljanskem Cityparku zbirali denar za zgraditev osnovne šole na Madagaskaru... sicer zelo lepo, po drugi strani pa 150 let stara razpadajoča hiša, za silno preurejena v osnovno šolo razpada v njijhovem sosednjem kraju in otroc niti v šolo tam ne morejo več. In potem se vprašaš - a je to neka kvazi samopromocija, ali slovenec res ne vidi dlje kot do svoje nove plazma televizije in programa Discovery chanell, kjer se mu vse prej kot ljudje smilijo živalce, rastlince in sploh kakšna žal sekundarna stvar v našem življenju.
manjakranjc@hotmail.com
30. 10. 2007 07.57
Jah strinjam se s fanti...tomi.passion, romantik75, temacni in tu ni kaj za dodat.
laokoon@volja.net
30. 10. 2007 07.47
romantik75, po tvojem bi toraj zdravnik v KC lahko zaslužil le toliko kot štiri čistilke? Kdo bi pa še hotel študirati, če bi brez truda in brez stresa lahko vlekel 1/4 plače nekoga, ki se je izobraževal in štusiral in ima stresno delo. Pravo vprašanje je, koliko so upokojenci prispevali in koliko dobijo. Kot dokazuje Mičo mrkaič, so prispevali manj!, kot pa zdaj dobijo, tako da ropajo nas, ki smo zaposleni. Poleg tega je med upokojneci precej bivših komunistov pa bocev, ki dobivajo nagradne pokojnine, zanje pa niso plačali niti evra prispevka!!
romantik75@email.si
30. 10. 2007 02.49
Žalost kam nas je pripeljal ta sistem, samo tu ni kriva samo ta vlada, za vse to so krive tudi prejšne vlade vsaj v isti meri kot ta, vse so dopuščale take gromozanske razlike med plačami, ki jih ne pozna večina razvite Evrope, pa ne mislim tu v zneskih ampak v razmerjih. Ker pri nas je razmerje 1 : 100, če še ne kaj več in najjvečja žalost je da imajo direktorji paradražvnih podjjetij po nevem koliko 10.000 EUR plače njihovi delovci pa morajo preživeti z 500 EUR, mislim da bi bila rešitev, da se zmanjšajo največje plače in da je razmerje največ 1 : 4 in mislim, da se potem da te EUR bol pravično porazdeliti in ne da se eni kopajo v EUR eni pa komaj preživijo iz meseca v mesec.
123_Zoke_vec_ni
30. 10. 2007 01.00
Naj Kožuhova naslovi vprašanje na predsedstvo ZZB, zakaj imajo njihovi člani od 400 EUR do 4000 EUR pokojnin. So se za to boril za tekočim trakom??!! Sicer mi je všeč, da vsi udeleženci teh demonstracij priznavajo, da ne mislijo demonstrirat proti vladi, a se ne morem otrest občutka, da bodo Pahorjevi v množico poslal svoje agitatorje, ki bodo budili protivladne sentimente... Tomi, tvoje ugotovitve držijo, da bolj ne bi mogle. Protestov se bodo udeležili ravno tisti, ki najbolj zažirajo delavske plače - upokojenci in študenti. HEH, to bo še hec!! Po drugi strani, pa ne vem zakaj mediji ves čas ciljajo na vlado, naj kaj stori - pa naj rečejo predsedniku Foruma 21 naj kaj stori za delavce! A ni ravno on ustanavljal Foruma zaradi humanitarnosti???????
tomi.passion@gmail.com
30. 10. 2007 00.40
Največja ironija pa je, da komunisti na demonstracije vabijo tudi upokojence, ki naj bi protestirali za višje plače. Pravzaprav se sploh ne ve več proti čemu naj bi bile te demonstracije. Za višje plače in posledično nižje pokojnine? Za višje študentske urne postavke? Proti vladi, ker naj bi postavila previsoko ceno kruha, čeprav ceno postavljajo trgovci sami? Nekateri na levici so v takšni paniki, da so izgubili kompas. Sicer pa, naj Kučan in Janković povabita upokojence čez zimo na zimovanje k njima. Ta dva sta največ nakradla. Na ta način se bosta lahko vsaj malo oddolžila.
123_Zoke_vec_ni
30. 10. 2007 00.40
Če bi imeli novinarji kaj morale in profesionalne naravnanosti, bi šli do tehle osebkov in jih povprašali: - "G. KUČAN, KAKO KOMENTIRATE, DA NEKATERI UPOKOJENCI PREŽIVLJAJO MESEC S 300 EUR IN MANJ, VAŠ URAD PA PORABI NA MESEC 20.000 EUR?" - "G. SEMOLIČ, .... , VAŠA PLAČA PA PRESEGA 3000 EUR?" - "G. STANOVNIK, .... , MEDTEM KO ZZB NOB PORABI TISOČE EVROV ZA VESELICE?"
Zvone Kokalj
30. 10. 2007 00.36
Proti kapitalu? Proti nakradenemu, "privatiziranemu kapitalu"! in kdo je "držal vrečo"?? Zakaj imamo evropske cene in balkanske plače? odgovor boste morda našli v članku "LAŽI, OPREMLJENE Z DRŽAVNIM GRBOM" Prijazen pozdrav s senčne strani Alp! Z. Kokalj
reno911
30. 10. 2007 00.35
Eni od države pričakujete preveč. Ne more nekdo delat 25 let ali pa še manj, nekateri so šli celo pri 45 v penzijo, potem pa za teh 25 let dela dobivat vsak mesec še naprej pokojnino/plačo za brezdelje, v višini plače delavca, naslednjih 40 let. Potem se pa po drugi strani pritožujete, da so plače male. Seveda so, če na vsakega delavca padeta dva upokojenca. Še čudno, da dobijo delavci toliko. Na koncu, pa še vsak od teh, ki jih država futra, za sabo pusti za več deset milijonov nepremičnin. Če hočete dedovat, pa jih preživljajte.
srecnii
30. 10. 2007 00.01
Pa še tole oče in mati sta več kot 25 let plačevala neke prispevke, ki niso bili majhni na osebo 20 t sit ......in zdaj dobivata skupaj sramotno pokojnino
srecnii
29. 10. 2007 23.43
Pa še tole: Slovenska min.plača je 520 evrov in to bruto se pravi nekaj manj kot 400 evrov neto plača (oz.še krepko manj) a upokojenci se pritožujejo z 300-400 evri. Naj mi prosim kdo razloži zakaj so v Sloveniji tako nizke plače pa zakaj so tako osnovne surovine drage. A nam država krrade, ker od plače odtrgajo do -60 procentov al kaj. Aja pa še to danes sem videl v Ljubljani na PRAVNI fakulteti tuerka lepo vse kul pač čakal sem v avtu mamo no pred mano pa je bil parkiran en full dober audi pa sem reku to je pa sigurn kakšn premožn podjetnik pa je skoču nekam no in na konc se je izkazalo, da je bil ta avto od tuerka not šover, pomočnik za odpirat vrata in zapirat FULLL VREDU TAKE CEPCE PA MI PLAČUJEMO PA SE JEBEMO ZA VSAKODNEVNO PREŽIVETJE Z 500 EVRI AN MESEC kam to pelje, sploh an drugi krog volitev ne bom šel. Avstrici imajo plače za vsaj 3x boljše. Naj mi prosim kdo razloži zakaj so v Sloveniji tako nizke plače pa zakaj so tako osnovne surovine drage. A nam država krrade, ker od plače odtrgajo do -60 procentov al kaj. lp