Slovenija

Kako bomo vzgojili generacije, ki bodo oblikovale drugačno družbo?

Ljubljana, 18. 05. 2023 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Svet, Zala Fidler
Komentarji
0

Izbruhi nasilja med mladimi so dejanja in zločini, ki najbolj bolijo. In prav zaradi medvrstniškega nasilja, ki je izbruhnilo v Celju, in krutih dejanj v Beogradu, ki so pretresla ves Balkan, POP TV v ponedeljek ob 20. uri pripravlja posebno oddajo z imenom NEnasilje. Kako bomo vzgojili generacije, ki bodo oblikovale drugačno družbo, družbo strpnih in nenasilnih? Družbo čutečih oseb, ki spoštujejo meje?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Oddaja NEnasilje
    06:36
    Iz SVETA: Oddaja NEnasilje
  • Iz SVETA: Tom potuje, otroke obiskuje
    02:42
    Iz SVETA: Tom potuje, otroke obiskuje

"Nasilja je zelo veliko lahko tudi v družinskem okolju. In prav to so vzorci, ki postajajo pri otroku normalni. Te vzorce praviloma prenašajo v vrtec ali v šolo," opozarja ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Glasbenik Rok Trkaj pa ob tem poudarja tudi vlogo ambicioznih staršev. "Starši, ki so ambiciozni, ki gledajo samo na to, da je otrok podaljšek njihovega uspeha. Takšen starš zataji na osnovni ravni. Na ravni igre, miline, dobrote," pravi.

V oddaji SVET je spregovorila urednica oddaje NEnasilje, ki bo v ponedeljek ob 20. uri predvajana na POP TV. Se res vse začne doma? So medvrstniškemu nasilju pospešek dala družbena omrežja? So starši kos otrokom, so opolnomočeni, sledijo trendom? Imajo šole, učitelji znanje in vzvode, kako ukrepati, kje potegniti ročno zavoro? Vsa ta vprašanja bo naslovila posebna oddaja.

Šola nasilje
Šola nasilje FOTO: POP TV

"V oddajo smo povabili zelo različne goste, strokovnjake iz prakse, ki delajo z mladimi, tudi s tistimi na robu, mlade, ki bodo pripovedovali, v kakšen vrtiljak stisk se ujamejo vsak dan. Mlade bodo nagovorili tudi znani, njihovi idoli. Želimo si, da bi jim prisluhnili. Ustvarjalci čutimo izjemno odgovornost, saj želimo, da bi mladi, starši, učitelji slišali prava, jasna sporočila," pove Alenka Marovt.

Skrb vzbujajoče je, da se ustrahovanja in zaničevanja prek telefonov in omrežij nadaljujejo tudi v varnem zavetju doma, da posnetki nasilja postajajo viralni. "Za oddajo sta spregovorila oče in sin, ki so ga sošolci pretepli zaradi mobilnega telefona. Sin si tega zaradi groženj ni upal povedati doma. Da ga pretepajo, so nato izvedeli z družbenih omrežij," napove Marovtova.

O hudih duševnih posledicah pri hčerki odličnjakinji, ki so jo sistematično psihično maltretirali prek družbenih omrežij, izločali iz družbe, pa je spregovorila tudi mama deklice. In še en oče dečka, ki je opisal, da je po tem, ko so mu pretepli sina, ostal sam, nemočen. "Ni mu znal pomagati, generični nasveti v praksi pač ne delujejo."

Tu pa so tudi zgodbe drugačnosti, zmerljivk zaradi videza, transspolnosti, bolezni ... Zgodbe, ki kličejo po ukrepanju.

Iskanje rešitev in ne krivcev

"Otrok se rodi egocentričen, empatijo se mu privzgoji, največ z zgledom, da si mora delit stvari, z bratom, sestro, bratrancem. Če ga vzgajamo s tem zgledom, tak otrok ne bo ustrahoval. Otrok, ki ustrahuje, je običajno egocentričen, ima pomanjkanje empatije," meni ravnatelj Zavoda za vzgojo in izobraževanje Logatec Borut Marolt.

Vodja progama "To sem jaz" Ksenija Lekić pa poudarja, da spregovoriti o doživljanju nemoči, osamljenosti in ponižanosti, osramočenosti, žalosti, ni lahko. "Situacije, ki jih navajajo so zelo raznolike. Od tega, da ima nekdo zanimivo ime, da ima govorno napako, da ima nek telesni videz, neke telesne značilnosti, da ima preveč ali premalo kilogramov."

Alenka Marovt
Alenka Marovt FOTO: POP TV

Kako družbi vcepiti vrednote, staršem in učiteljem pa avtoriteto? Marovtova odgovarja, da z zgledom, empatijo. Ob tem pa poudarja, da večina mladih ni takšnih. V oddaji nastopi tudi antropolog Dan Podjed, ki pravi, da so današnji otroci boljši, kot smo bili mi. "Samo prostor jim moramo dati, da se družijo. Zaprli smo jim vse, še šolska igrišča. Zato jim ostanejo le strehe trgovskih centrov in TikTok, potem pa pride do ekscesov. Podjed reče celo, da smo otrokom dali v roke orožje, kot imenuje telefon, s katerim pa jih nismo naučili rokovati."

TikTokerka Lucija, tudi gostja oddaje, po drugi strani ne vidi rešitve v ukinitvi TikToka, temveč v tem, da morajo starši slediti temu, kaj počnejo naši otroci.  

"V oddaji ne bomo obsojali, ne bomo iskali krivcev in žrtev, pač pa rešitve. Ksenijo Lekič je vodja izjemnega projekta celjskega NIJZ. Gre za največjo spletno svetovalnico v Sloveniji, kjer anonimno na vprašanja odgovarja 70 različnih strokovnjakov. Pripravili so tudi priročnik, v katerem lahko prek kode mladi in starši dostopajo do vaj za samopomoč, za umiritev in druge," dodaja Marovtova.

In še, da že danes obstajajo odlični projekti, ki pa jim manjka, da bi bili sprejeti na sistemski ravni. Da bi bili poslani v šole. "To bi bil prvi korak k NEnasilju," je prepričana.

V ponedeljek ob 20. uri ne zamudite posebne oddaje NEnasilje. Na POP TV prihajajo številni strokovnjaki pa tudi drugi, ki bodo spregovorili o medvrstniškem nasilju ter o tem, kako ustvariti boljšo družbo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja