Slovenija

Kako do gradiva iz arhiva SDV?

Ljubljana, 04. 06. 2007 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela uredbo o izročanju gradiva iz arhiva nekdanje Službe državne varnosti. Postopke bodo pospešili.

Gradivo iz arhiva nekdanje SDV bi moralo že biti predano Arhivu RS
Gradivo iz arhiva nekdanje SDV bi moralo že biti predano Arhivu RS FOTO: POP TV

Delovna skupina za oceno dela Sova je namreč v prvem vmesnem poročilu ugotovila, da Sova že sedem let krši 55. člen zakona o Sovi, ki se nanaša na predajo gradiva iz nekdanje Službe državne varnosti (SDV) Arhivu Republike Slovenije. Vlada je tako sklenila, da se postopki predaje tega gradiva maksimalno pospešijo, saj bi moralo biti arhivsko gradivo izročeno že po preteku enega leta od uveljavitve zakona.

Zakon o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) je v svojem 55. členu že leta 1999 določil, da se gradivo iz arhiva nekdanje SDV izroči Arhivu RS najkasneje v enem letu po uveljavitvi tega zakona, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Delovna skupina za oceno dela Sove je v svojem poročilu ugotovila, da omenjeno gradivo še ni bilo izločeno in izročeno Arhivu RS. S tem je agencija kršila zakon o Sovi, dodajajo v omenjenem sporočilu.

Vlada se je z vmesnim poročilom delovne skupine seznanila in sklenila, da mora biti zakonska obveza o izročitvi gradiva iz arhiva nekdanje SDV Arhivu RS čim prej izpolnjena, saj se krši že sedem let.

Uredba o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva in uredba o upravnem poslovanju, ki se uporabljata pri predaji standardnega gradiva državnih organov Arhivu RS, sicer že obstajata, vendar pa ne ustrezata specifičnosti gradiva nekdanje SDV. Za izročitev vsega preostalega arhivskega gradiva nekdanje SDV, ki ga je potrebno izročiti na podlagi 55. člena zakona o Sovi, je zato vlada sprejela uredbo o izročanju gradiva iz arhiva nekdanje SDV. Slednja določa način izročanja, imenovanje in sestavo komisije, ki opravi izločanje, in mesto ter način hrambe tega gradiva.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
05. 06. 2007 10.29
Rosomoh : Ne,ne to pa nebo držal ! Po osamosvojitvi niso nič več pospravljal ! Po maju 90 je papirje kokr jih je še ostal kontroliru Brejc ! Po letu 93 pa je spet nekajkrat zagorel ! Intenzivno pa so udbovci kurl materijal v letu 89 in do maja 90 na komando Kučana !
rosomoh@email.si
05. 06. 2007 09.32
Za onadva,ki jim košir maks pravi ..boščka....Ne bojta se preveč,večino materiala,ki bi lahko bremenil vajine idole so že kmalu po osamosvojitvi bivši udbovci uničili.
kosir_maks
05. 06. 2007 08.54
Boščka ! Se vid da imata tok sprane možgane , da sploh ne morta trezno prebrat članka ! Vsi in levi in desni vedo , da arhiv ne bi smel biti na SOVI ! Izgovarjajo se da pač ni bilo prostora ! Ajde u redu ! Ga bodo sedaj počas naredil ta prostor ! Za nobenega SPLOH ni sporno, da arhiv ne sme biti na SOVI! A vidva KRETENČIČA še kar naprej nabijata budalaštine!
yanker007@gmail.com
04. 06. 2007 23.47
...ja res, domišljije jim res ne manjka!
prisoten@email.si
04. 06. 2007 21.40
jaz bi tukaj še raje naredil kopije, da si ne bo ta vlada kaj zraven izmislila.