Slovenija
Oglas

Kako do nove, boljše zaposlitve?

Ljubljana, 18. 09. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Karierno usmerjeni ljudje vedno iščejo nove, boljše priložnosti. Tudi če ste zaposleni in zadovoljni s svojim delom, še ne pomeni, da bi se morali zadovoljiti z manj, če lahko dosežete več.

"Da bo vaša prijava na zaposlitveni oglas čimbolj uspešna in potem še uspešnejši tudi zaposlitveni razgovor, se poskušajte izogniti najpogostejšim napakam pri iskanju zaposlitve", svetujejo na najprijaznejšem zaposlitvenem portalu mojaZaposlitev.si, kjer najdete veliko aktualnih prostih del. Preberite katere so te najpogostejše napake, ki vas lahko stanejo tudi najboljše zaposlitve.

Tudi če ste zaposleni ne zaspite, bodite na preži za novimi kariernimi priložnostmi; spremljajte portal mojaZaposlitev.si. (Foto: arhiv naročnika)
Tudi če ste zaposleni ne zaspite, bodite na preži za novimi kariernimi priložnostmi; spremljajte portal mojaZaposlitev.si. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Ves čas bodite na tekočem o aktualnih prostih delovnih mestih

Glede na to da časi niso najbolj naklonjeni novim zaposlitvam je še posebno priporočljivo, da ste ves čas na preži za aktualnimi zaposlitvenimi priložnostmi. Gotovo greste vsaj enkrat na teden preverit svoje e-maile. Takrat torej lahko pogledate še prosta delovna mesta, ki bi vas zanimala, saj ta lahko brezplačno prejemate direktno na svoj e-naslov. To storitev vam omogoča tako Zavod za zaposlovanje kot tudi zaposlitveni portal. Če pa ne želite prejemati obvestil na svoj e-naslov, pa redno spremljajte portal mojaZaposlitev.si, kjer so vsak dan objavljena sveža delovna mesta, med katerimi je tudi veliko uglednih delodajalcev. Poiščite dela, ki vam ustrezajo in se prijavite nanje.
Poleg tega redno pregledujte tudi spletne strani podjetij, kjer bi si želeli delati in preverite rubriko Zaposlitev, če jo imajo, saj podjetja tam ponavadi objavljajo svoja prosta dela. Seveda pa uporabite tudi svojo socialno mrežo; bodite v kontaktu z vsemi ljudmi, ki bi vam lahko kakorkoli pomagali pri novi zaposlitvi , npr. da bi dali kakšno priporočilo za vas, vas obvestili o novi zaposlitveni priložnosti v njihovem podjetju ipd.
Pred pošiljanjem dobro preglejte svoj življenjepis in se vprašajte ali bo ta prepričal delodajalca. (Foto: arhiv naročnika)
Pred pošiljanjem dobro preglejte svoj življenjepis in se vprašajte ali bo ta prepričal delodajalca. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Vaša prijava na zaposlitveni oglas naj bo profesionalna od začetka do konca

Včasih so se pisale »prošnje«, v katerih so ljudje prosili za delo. Pisali so npr., da imajo otroke, da je partner brez službe in da res potrebujejo službo. Če se boste danes na oglas za delo prijavljali na tak način, boste težko prišli do boljše zaposlitve. Danes se namreč pošilja »življenjepis« oz. »CV«, ki je pregledno sestavljen povzetek informacij o vaših delovnih izkušnjah, znanjih, dosežkih, kompentencah, ki bodo delodajalca prepričali, da ste odgovorna oseba, ki bo lahko uspešno izpolnjevala naloge pričakovane za delovno mesto. Vaš življenjepis naj torej obvezno vključuje osnovne osebne in kontaktne podatke, pridobljeno izobrazbo, delovne izkušnje, dosežke in ostala znanja in veščine kot so tuji jeziki, strokovni certifikati, poznavanje programskih orodij, navedete pa lahko tudi interese ter pozitivne osebnostne lastnosti, ki vas najbolje opisujejo. Poleg življenjepisa je zelo priporočljivo, če že ne obvezno, napisati tudi »spremno pismo« oz. motivacijsko pismo, v katerem se navežete na samo podjetje in delovno mesto, na katerega se prijavljate. Z njim poskušate delodajalca še bolj prepričati, zakaj menite da ste prava oseba zanj in kako lahko s svojim znanjem in izkušnjami prispevate k še večjemu uspehu njehovega podjetja.
Na razgovor se dobro pripravite. (Foto: arhiv naročnika)
Na razgovor se dobro pripravite. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Tudi življenjepis, ki ga pošiljate preko e-pošte, mora biti brezhiben

Nemalo ljudi se premalo potrudi pri prijavi na oglas, čeprav so prepričani, da je njihova prijava povsem ustrezna. A temu žal pogosto ni tako, še posebno kadar gre za prijave v elektronski obliki, ki pa so danes vsebolj pogoste. Ti življenjepisi so prepogosto površno pripravljeni; poleg skopega opisa delovnih izkušenj so nemalokrat pospremljeni s pravopisnimi napakami . Najbolj vidna pravopisna napaka je npr. neuporaba velikih začetnic; kot kaže ljudje pogosto mislijo, da na spletu ni potrebno pisati velikih začetnic. Napaka! Tudi v življenjepis v elektronski obliki mora biti brezhiben, saj tako pokažete neko spoštovanje do delodajalca.

Na zaposlitvenem razgovoru se lahko dobro odrežete le, če se nanj pripravite


Na zaposlitveni razgovor oz. zaposlitveni intervjuju boste gotovo prišli bolj sproščeni, če se boste nanj pripravili. Opravite domačo nalogo in se prej pozanimajte o podjetju in njegovi dejavnosti, da boste lahko na razgovoru tudi vi postavljali vprašanja. Tako lahko pokažete svoje navdušenje in pričakovanja ter navežete komunikacijo. Če je delodajalec pri razpisu za delovno mesto navedel, katera znanja pričakuje, lahko pred razgovorom poskusite ta znanja še izpiliti, saj lahko pričakujete da bodo v selekcijskem postopku preverjali vaše dejansko znanje. Vsekakor pa na razgovor pridite točno, urejeno in samozavestno.
Tudi, če pošiljate življenjepis preko e-pošte, naj bo ta profesionalen. (Foto: arhiv naročnika)
Tudi, če pošiljate življenjepis preko e-pošte, naj bo ta profesionalen. (Foto: arhiv naročnika) FOTO:

Več nasvetov za uspešno iskanje nove zaposlitve najdete na zaposlitvenem portalu www.mojaZaposlitev.si, prav tako veliko aktualnih prostih delovnih mest.
 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0