Slovenija
Oglas

Kako do visokih prihrankov pri ogrevanju?

Ljubljana, 25. 11. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Energetska kriza je prodrla v vse pore in jasno je, da bo letošnjo zimo ogrevanje dražje kot v preteklih letih, zato vse več posameznikov išče učinkovite in cenovno ugodne načine ogrevanja svojih domov.

V kolikor primerjamo cene posameznih energentov in tipov ogrevanja, lahko opazimo, da toplotna črpalka izmed vseh ogrevalnih sistemov ponuja najvišje prihranke in najnižje stroške, obenem pa velja tudi za najbolj udoben ogrevalni sistem. 

Slovenci razmišljamo o učinkoviti rabi energije

O učinkoviti rabi energije razmišlja štiri petine gospodinjstev, je razbrati iz izsledkov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (REUS 2022). Zaradi nestanovitnega dogajanja na trgu energentov in podražitev se vse pogosteje sprašujemo, kateri način ogrevanja je najbolj prijazen denarnici, hkrati pa tudi najbolj učinkovit.

Razmislite o učinkovitem načinu ogrevanja in si zagotovite udobje ter prihranke.
Razmislite o učinkovitem načinu ogrevanja in si zagotovite udobje ter prihranke. FOTO: Arhiv ponudnika

REUS 2022, ki je bila objavljena pred dnevi, kaže v kolikšni meri so slovenska gospodinjstva energetsko učinkovita, kako ravnajo z energijo in kje imajo potencial za zmanjšanje porabe energije. Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva, ki jih uporablja četrtina gospodinjstev. Sledijo električna energija, daljinska toplota, zemeljski plin, kurilno olje in energija okolja. Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje, ki ga uporablja skoraj polovica gospodinjstev. Sledijo etažno centralno ogrevanje, lokalno ogrevanje in centralno daljinsko ogrevanje.

Toplotna črpalka je najugodnejši in trajnosten način ogrevanja

Zaradi draginje vse več lastnikov išče energetsko učinkovite, dolgoročno zanesljive in okolju prijazne načine ogrevanja. Ko se odločamo o zamenjavi ogrevanja, naj nam bo zato ključno vodilo, da toplotna črpalka še vedno pomeni najnižje stroške ogrevanja v primerjavi z drugimi viri

Glavna prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami je zagotovo stroškovna učinkovitost, saj nudijo vse do 75 % prihrankov. Ne smemo pozabiti, da si lahko investicijo dodatno znižamo z nepovratnimi finančnimi spodbudami Eko sklada. Začetna investicija v toplotno črpalko se v povprečju tako povrne v največ šestih letih

Toplotne črpalke Orca, ki jih najdemo tudi v montažnih hišah Marles, lahko ogrevajo hišo trikrat bolj učinkovito kot druge vrste ogrevanja.
Toplotne črpalke Orca, ki jih najdemo tudi v montažnih hišah Marles, lahko ogrevajo hišo trikrat bolj učinkovito kot druge vrste ogrevanja. FOTO: Arhiv ponudnika

Pri novogradnjah so toplotne črpalke že nekaj let najpogostejša izbira investitorjev, vse pogosteje pa se zanje odločajo tudi pri prenovah ali zamenjavi obstoječega ogrevalnega sistema pri strešjih gradnjah. Življenjska doba toplotne črpalke je ob rednem vzdrževanju zelo dolga, do 25 let, kar pomeni, da bo gospodinjstvu prihranke prinašala tudi do 20 let

Pri uporabi toplotne črpalke izkoriščamo obnovljive vire energije in tako, v primerjavi z ostalimi energenti, močno zmanjšamo emisije CO2. To pomeni da toplotna črpalka ni prijazna le do denarnice, temveč tudi za naš planet. 

Kako lahko sami znižamo stroške ogrevanja?

Najučinkovitejša rešitev do nižjega računa za ogrevanje je torej menjava obstoječega ogrevalnega sistema s toplotno črpalko. Majhne korake pa lahko naredimo že sami s spremembo navad in upoštevanje preprostih smernic. 

Podatki REUS 2022 kažejo, da polovica gospodinjstev vzdržuje dnevno notranjo temperaturo v sezoni ogrevanja pri 21 do 22 stopinjah Celzija. Četrtina vzdržuje temperaturo pri več kot 22 stopinjah. Vsaka dodatna temperatura dvigne porabo energije za 6 %, kar pomeni, da nižja notranja temperatura pomeni nižje stroške ogrevanja. Da nas ne bo zeblo, pa se je potrebno obleči v topla zimska oblačila. V zimskih mesecih namreč ni nobene potrebe, da smo oblečeni v lahka, poletna oblačila. 

Oblecite se letnemu času primerno, v topla zimska oblačila, in hkrati privarčujte.
Oblecite se letnemu času primerno, v topla zimska oblačila, in hkrati privarčujte. FOTO: Arhiv ponudnika

Zrak v radiatorjih pogosto vodi v neučinkovito rabo energije. Če iz radiatorja prihajajo nenavadni zvoki in ko radiator kljub odprtemu ventilu ne oddaja dovolj toplote, se zagotovo v njem zadržuje zrak, ki ovira pretok toplote. Paziti je še potrebno, da pred radiatorji ni postavljeno pohištvo, saj s tem onemogočamo prosti prehod toplote.

Ko zamenjate neučinkovit in potraten način ogrevanja za bolj učinkovitega in varčnejšega, ne pozabite na vzdrževanje ogrevalnega sistema. Reden nadzor delovanja in servisiranje poskrbita, da bo sistem deloval učinkovito in varno ter dosegel obljubljeno življenjsko dobo. Toplotna črpalka ne potrebuje dnevnega ali tedenskega vzdrževanja, uporabniku je prikrajšano tudi dodatno delo priprave goriva, kot bi ga sicer imel tudi z nasipavanjem peletov ali pa nošenjem drv. Tudi njena uporaba je izredno preprosta. Ob zagonu preprosto nastavimo ogrevalno krivuljo, v prostorih pa nastavimo želeno temperaturo.

Tipala in termostati za zagotavljanje optimalne temperature 

Toplotna črpalka za svoje delovanje in ustvarjanje prijetne mikroklime potrebuje tipala in termostate. Delovanje toplotne črpalke je regulirano na različne načine. Regulirana je lahko po sobni, po konstantni ali zunanji temperaturi. Najboljša regulacija je po sobni temperaturi. 

S toplotno črpalko Orca se ogreva tudi priljubljeni slovenski glasbenik in voditelj Blaž Švab. Navdušuje ga udobje upravljanja sistema. Toplotno črpalko namreč nadzira termostat, ki zagotavlja vzdrževanje želene temperature, ni treba prilagajati nastavitev, saj bo to storila samodejno, ko je to potrebno.
S toplotno črpalko Orca se ogreva tudi priljubljeni slovenski glasbenik in voditelj Blaž Švab. Navdušuje ga udobje upravljanja sistema. Toplotno črpalko namreč nadzira termostat, ki zagotavlja vzdrževanje želene temperature, ni treba prilagajati nastavitev, saj bo to storila samodejno, ko je to potrebno. FOTO: Arhiv ponudnika

Tipala in termostati pri regulaciji po sobni temperaturi zagotavljajo optimalno temperaturo v prostoru, saj omogočajo takšno temperaturo, kot si jo uporabnik dejansko želi. Pri regulaciji po konstantni temperaturi je toplotna črpalka nastavljena na določeno temperaturo, ne glede na ostale faktorje. Če na primer zunaj sije sonce in je posledično zaradi tega v notranjosti bolj toplo, toplotna črpalka tega ne zazna, kar vodi v neučinkovito delovanje.

Tudi regulacija po zunanji temperaturi ni tako učinkovita kot po sobni temperaturi. Do težav lahko vodi, če se na primer tipalo nahaja na osončeni lokaciji. Tipalo bo zaznalo višje temperature in toplotna črpalka ne bo delovala z zadostno močjo, nas pa bo v notranjosti zeblo.

V podjetju Orca Energija so razvili napredno regulacijo, s katero lahko preko oblaka spreminjamo nastavitve toplotne črpalke. Regulacija je prilagojena slovenskih razmeram in zagotavlja optimalno delovanje toplotne črpalke ter natančnejšo prilagoditev delovanja sistema, ne glede na to, iz katerega konca Slovenije stranke prihajajo. 

Moja orca omogoča nastavite najrazličnejših parametrov računalnika, pametnega telefona ali tablice. Deluje v spletnem brskalniku in vseh operacijskih sistemih.
Moja orca omogoča nastavite najrazličnejših parametrov računalnika, pametnega telefona ali tablice. Deluje v spletnem brskalniku in vseh operacijskih sistemih. FOTO: Arhiv ponudnika

Kako ravnati s toplotno črpalko?

Da delovanje toplotne črpalke učinkovito, je potrebno zagotoviti konstantno delovanje s čim manjšimi odstopanji nastavljenih temperatur. Toplotne črpalke ni potrebno izklapljati, deluje naj 24 ur dnevno. Ko smo z doma, samo znižamo temperaturo za nekaj stopinj. 

Previsoko odstopanje med nočno in dnevno temperaturo namreč pomeni obratovanje na najvišji moči za ponovno doseganje dnevne temperature. Zato veliko znižanje temperature ponoči ni priporočljivo. Tudi pripiranje ventilov ogrevalnih teles lahko vodi v toplotne izgube. Če je prevroče, je bolj učinkovita in varčna rešitev, da znižamo ogrevalno krivuljo na toplotni črpalki.

Kateremu ponudniku toplotnih črpalk zaupati?

Trg ponudnikov toplotnih črpalk je nasičen in potencialni investitorji se pogosto sprašujejo, komu zaupati. Izstopa mariborsko podjetje Orca Energija, ki s svojimi toplotnimi črpalkami uporabnikom omogoča toplo, prijetno in prijazno bivanjsko okolje. So eden izmed vodilnih slovenskih podjetij na področju toplotnih črpalk in nudijo izvedbo projekta na ključ. Vse od načrtovanja, dimenzioniranja, priprave dokumentacije do montaže in zagona toplotne črpalke. 

Za toplotno črpalko Orca se je odločila tudi Marija Tili s Ptuja, ki je pred menjavo ogrevalnega sistema ogrevala na drva. Zadovoljna je ne le s prihranki pri ogrevanju, temveč tudi z udobnostjo in kakovostjo življenja, ki ji ga omogoča toplotna črpalka. Podrobnosti izveste v videoposnetku.

Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electri učinkovito ogreva tudi v ekstremnih vremenskih razmerah.
Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electri učinkovito ogreva tudi v ekstremnih vremenskih razmerah. FOTO: Arhiv ponudnika

Zakaj izbrati toplotno črpalko Orca?

 

- Ustvarjajo visoke prihranke, tudi do 75 % nižji stroški pri ogrevanju.

- Imajo visok COP (grelno število) do 5,2, kar je primerljivo z mnogo dražjimi sistemi.

- Imajo visok izkoristek, tudi do 420%. 

- Učinkovito delujejo tudi pri izjemno nizkih temperaturah. Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electrics učinkovito ogreva tudi pri -28C, 100% grelno moč pa ohranja vse do -15C.

- Gre za slovenski proizvod, ki je prejemnik številnih certifikatov neodvisnih institucij EU.

- Imajo lastno ekipo monterjev in serviserjev po vsej Sloveniji. Nudijo hitro in strokovno montažo v zgolj 14 urah ter enostavno vzdrževanje ter zanesljiv in odziven servis.

 

Kontaktirajte jih za neobvezujočo ponudbo.

 

Naročnik oglasa je Orca Energija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3