Slovenija

Kako dobro smo v Sloveniji pripravljeni na močan potres?

Ljubljana, 05. 10. 2021 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
9

V Ljubljani in okolici se je začela večdnevna mednarodna vaja SIQUAKE2020, katere namen je preveriti pripravljenost države na močnejši potres v osrednji Sloveniji. Do petka bo okoli 500 različnih reševalcev krepilo znanje na vzpostavljenih 12 deloviščih v Ljubljani, Logatcu, na Vrhniki in Igu, aktivnosti pa so predvidene v dnevnem in nočnem času.

Projekt SIQUAKE2020 se sicer izvaja že od leta 2019.
Projekt SIQUAKE2020 se sicer izvaja že od leta 2019. FOTO: Bernard Štiglic

Čeprav Slovenijo le redko prizadenejo potresi, ki imajo magnitudo več kot pet oziroma šest, je naša geografska lega vendarle takšna, da so mogoči tudi hujši potresi. Decembra lani je ta naravna katastrofa pretresla nam bližnjo Hrvaško, potres v Petrinji je terjal sedem smrtnih žrtev in ogromno materialno škodo.

Zato se bo v teh dneh pri nas odvila večdnevna mednarodna vaja, z njo pa bi radi predvsem ugotovili, kako dobro smo pripravljeni na morebitne potrese smo. V vaji bodo sodelovale sile zaščite, reševanja in pomoči, regijske enote in službe civilne zaščite, organi, službe in nevladne organizacije, opredeljene z državnim načrtom zaščite in reševanja ob potresu, ter specializirane enote iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Tuje države bi v tem scenariju zagotavljale mednarodno pomoč, ki v realnih dogodkih igra pomembno vlogo.

V vaji bodo udeleženci ocenjevali stanje in poškodovanost objektov, prepoznavali prednostne naloge ter vadili postopke iskanja in reševanja iz porušenih ali poškodovanih objektov in podpiranja in stabilizacije poškodovanih stavb. Posvetili se bodo tudi zagotavljanju nujne medicinske pomoči in začasnih množičnih zatočišč za prizadeto prebivalstvo; pri vaji bo sodelovalo tudi 150 ljudi, ki bodo kot ponesrečenci simulirali lažje in težje poškodbe.

V vaji bo sodelovalo več sto udeležencev iz sedmih držav, in sicer poveljniki, namestniki poveljnikov civilne zaščite in štabi civilne zaščite na lokalni, regijski in državni ravni, pripadniki civilne zaščite, gasilci, enota za iskanje in reševanje iz ruševin (USAR), kinologi, taborniki, skavti, Rdeči križ Slovenije, Policija in Slovenska vojska ter številne tuje enote.

Kot je vodja gasilske šole Aleš Cedilnik povedal na novinarski konferenci ministrstva za obrambo, je cilj vaje predvsem preveriti rešitve v državnem načrtu, v načrtih zaščite in reševanja sodelujočih regij in občin ter pripravljenost na ukrepanje ob potresu na državni, regijski in občinski ravni ter ravni posameznih ključnih pristojnih izvajalcev dejavnosti, kot so zavodi in nevladne organizacije.

Uprava za zaščito in reševanje praktično vajo sicer pripravlja s konzorcijskimi partnerji iz Mestne občine Ljubljana, Nemčije, Hrvaške in Italije ter podporo mehanizma EU na področju civilne zaščite v letih 2019 in 2021.

Projekt SIQUAKE2020 se sicer izvaja že od leta 2019 s podporo mehanizma Unije na področju civilne zaščite in vključuje pripravo in izvedbo različnih aktivnosti in dogodkov, kot so vaje, delavnice in usposabljanja z različnimi reševalnimi sestavi in državnimi organi na različnih nivojih.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
05. 10. 2021 16.25
+1
Če berete med vrsticami lahko razberete, da ne gre za naključno vajo na tem območju, govori se, da elita ve, da se bo na tem območju zgodil močnejši potres, potresna dejavnost v tem območju zadnje čase, to samo potrjuje.
TistoPravo
05. 10. 2021 17.35
+1
Glede na to da ima elita vreme na recept, težko da bi bli vulkani in potresi kar tako. Poglej si danes razjasnitev
Antena
05. 10. 2021 13.41
-1
Potres ne obstaja. Tko pravi Šarec
resslovenka
05. 10. 2021 13.47
+2
TistoPravo
05. 10. 2021 13.37
+3
Ne sanjejte o potresu, ker še enga čist navadnega dne nismo sposobni normalno preživet. Če na pretrese vso zemljo in vse postavljeno na njej konkretno, nam naslednje obilno dezevje vse odnese...sploh kar nam nanaša iz zahoda...severa...vzhoda in juga, mi bomo pa še brez tisto nekaj vzgona ostali. Naj nas narava pusti čisto na miru, že tako nas imajo za en navaden svetoven lijak...
soseda
05. 10. 2021 13.27
+6
Saj še 400 covid bolnikov ne moremo oskrbeti oziroma je cel kup ukrepov, da zavarujemo zavoženo zdravstvo. Če pride ta pravi potres, ranjene izvažamo.
jozefStefan
05. 10. 2021 13.19
+1
Če strese Krško ... ne potrebujemo nikogar.
H.S.T.
05. 10. 2021 13.17
+2
večina zgradb se podere. Mamo pa kok gasilcev? nezadostno pripravljeni..
Vap0
05. 10. 2021 13.04
+3
Za en qjac smo pripravljeni...