Slovenija

Kako glavni tajnik SD pojasnjuje SMS-sporočilo o sodni stavbi?

Ljubljana, 01. 02. 2024 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
550

Kakšno je ozadje spornega posla in vloga generalnega sekretarja Socialnih demokratov (SD) Klemna Žiberta? Ministrica Dominika Švarc Pipan ga je obtožila nezakonitega ravnanja ter odpiranja vrat sistemski korupciji pri preplačani sodni stavbi. Kako Žibert pojasnjuje svoje SMS-sporočilo, v katerem je 7,7-milijonski posel označil za ugoden in se osebno zavzel, da ga na pravosodnem ministrstvu čim prej izpeljejo? Kakšna bo njegova politična usoda? In kaj ima s tem opraviti prestižno stanovanje v luksuzni ljubljanski soseski Schellenburg?

V sporočilu, ki ga je decembra lani poslal z dopusta v Aziji, Klemen Žibert šefu kabineta pravosodne ministrice glede nesojene sodne stavbe med drugim zapiše, da gre za zadevo, ki da jo morajo nujno izpeljati, saj da rešuje perečo problematiko pomanjkanja prostora za sodišče. Da je nakup zelo ugoden. In da je treba zadevo izpeljati še ta teden.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je včeraj dejala, da v teh dneh na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pošiljajo dodatno dokumentacijo, vključno s komunikacijskimi sporočili.

Žibert danes odgovarja, da ne smatra za neobičajno, da med ministri in generalnimi sekretarji poteka redna komunikacija o izpolnjevanju koalicijskih prioritet. "Dotično SMS-sporočilo sem poslal, ko sem bil s strani ministrstva za pravosodje zaprošen za pomoč in informiran, da med slednjim ter ministrstvom za finance poteka redna komunikacija o nakupu stavbe, za katero je postopek vodilo ministrstvo za pravosodje."

Pravi, da se je vključil šele po tem, ko je finančno ministrstvo Klemna Boštjančiča sporočilo, da so sredstva na voljo le še do konca leta 2023.

"Kot sem bil seznanjen s strani ministrstva za pravosodje, je bil ta nakup, glede na ostale ponudbe, zelo ugoden, in sem ga kot takega opredelil tudi v svojem SMS-u. Prepričan sem, da pri tem ne gre za nikakršno 'aktivno vpletanje' v postopke. O končnih odločitvah o posamičnih projektih ministrstev pa ne odločamo generalni sekretarji," zatrjuje.

V totalni vojni očitkov je pod drobnogledom tudi premoženje družine Žibert. Kot je razvidno iz zemljiškoknjižnega predloga, je oče glavnega tajnika stranke SD kupil prestižno, 150 kvadratnih metrov veliko stanovanje v soseski Schellenburg, neuradno za okoli 1,4 milijona evrov. Da bi bilo to kakorkoli povezano s poslom sodne stavbe, Klemen Žibert zanika. Iz dokumentacije izhaja, da je oče za to najel 1.300.000 evrov kredita. Prodajna pogodba pa je bila podpisana aprila 2022. Torej pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in preden je Žibert postal glavni kadrovik v SD-ju.

Glavni tajnik SD Klemen Žibert in predsednica stranke Tanja Fajon
Glavni tajnik SD Klemen Žibert in predsednica stranke Tanja Fajon FOTO: Bobo

"Ne verjamem, da delujem proti stranki SD. Nasprotno, verjamem, da se borim proti posameznikom, žal tudi v vrstah SD, ki s svojimi ravnanji v resnici so tisti, ki škodijo tako stranki. Predvsem pa državi," je Švarc Pipan včeraj poudarila v izjavi, v kateri je sporočila, da ne bo odstopila s položaja, saj je afero nakupa sodne stavbe na Litijski cesti 'zakuhala' skupina uradnikov ministrstva in nekaterih članov stranke SD s ciljem pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Eden takih je po oceni ministrice tudi razrešeni uradnik in glavni skrbnik spornega posla, Simon Starček, katerega zamenjavo so v SD zahtevali že lani poleti, a ga je ministrica takrat v pogovoru za N1 takole branila: "Na ministrstvu za pravosodje je zaposlenih kar nekaj kadrov SDS, znanih kadrov SDS – rečem pač pripadnikov ali pa simpatizerjev SDS – na visokih mestih. Ker so izjemni strokovnjaki na svojem področju."

Tu je še e-pošta ministrice, ki kaže, da je rešitev za sodno stavbo iskala že februarja lani, torej še pred postopkom, kjer je bila izbrana stavba na Litijski. Le da je bila tedaj v igri IMP-jeva stavba za Bežigradom.

Na NPU so nam medtem potrdili, da so pravosodno ministrstvo opozorili, da bi kakršno koli posredovanje dokumentacije ali razkrivanje dokazov škodilo preiskavi spornega nakupa.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (550)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osservatore
06. 02. 2024 15.33
+1
Mal je kradu tu, mal je kradu tam, pa se je nabralo. Zdej pa mora zaradi varnosti mrknt iz javnosti.
IS58
03. 02. 2024 13.07
+1
Jonas pa samo posluša in dobiva lepo plačo.
mackon08
03. 02. 2024 08.44
-3
Se pravi če bi ji on poslal sms in napisal, da je stavba vredna 20 milijonov bi bilo isto. Nesposobna do amena.
son?ek11
02. 02. 2024 21.51
+4
Kako bo pa fajonka zagovarjala tega milijonskega dripca?,
ruta66
02. 02. 2024 20.23
+0
Kaj pa ima SDS z Pipanova zaenkrat še je v stranki SD.
printer
02. 02. 2024 19.36
+10
Zamislite si malo ljudje, v kakšni državi živimo. Žalostno, da smo takšne ovčke in da se ne zgodi upor. Zavedajte se, da je oče id glavnega tajmika SD dobil kredit pri hranilnici LON po 1,6 obrestni fiksni obrestni meri, brez zavarovanja hipoteke na 20 let!!! In to milijonski znesek in še več... Pa je star cez 70 let, njegova firma posluje s 6000 minusa....kaj smo nori ali kaj? Pojdite v ponedeljek za hec vprašat na hranilnico LON, do koliko kredita ste upravičeni :))
123Brnica
02. 02. 2024 21.23
+3
Ko gre navadni državljan vprašati za stanovanjski kredit, te vprašajo koliko plače imaš in kakšno zavarovanje kredita. Obremenitev kredita je ponavadi plača - minus stroški življenje za sebe in še za otroka na mesec. Sicer je politika ugotavljanja kreditne sposobnosti od banke do banke različna. Zagotovo nima toliko mesečnega priliva, da bi pokril anuiteto. Ta foter je posodil ime svojemu sinu.
Rudolf Maister
02. 02. 2024 19.27
+2
Na ministrstvu in v stranki SD sami janšisti. Hahahahahahahahah
son?ek11
02. 02. 2024 18.44
+4
Kako je stari jevsek tolkel po Pipanovi, točno vidiš, kako je bil natreniran s strani fajonke !! No, fajonka je s tem dosegla ravno obraten učinek!! Narod se je postavil na stran Pipanove!! In potem še janezov simic, ha, izredno primitiven star stric!!!
prašek
02. 02. 2024 18.24
+6
Dominika ..... NE popuščaj, drži se !!!!!!!!!
prašek
02. 02. 2024 18.25
+3
Ljudje ti zaupamo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a res je
02. 02. 2024 18.19
+3
Nina Zidar Klemenčič, ki je v tej zgodbi lepo zaslužila, pa izpade kot nedolžna ovčka. Pri tej "nedolžni ovčki" je zanimivo, da je podpredsednica dobrodelne organizacije Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje katere predsednica je Anita Ogulin. Lepljivi prsti.
tirolec
02. 02. 2024 18.07
+1
Če si SD-jev, dobiš vse...Zelo dobro poznano...kadrujejo, mešajo štrene in počno mnogo drugih p***j
son?ek11
02. 02. 2024 17.28
+4
Ongav, sds je poslala Simiča v tarčo! Saj je bil vedno njihov!! A misliš, da se je sam poslal???? Hehehehe
Ki zombi
02. 02. 2024 17.24
+6
Kaj ima generalni sekretar stranke sd sploh za govoriti in se vmešavati v posle pravosodnega ministrstva? Razen če nima osebnih interesov, kot se bo verjetno izkazalo tudi v tem primeru.
zhadum
02. 02. 2024 17.04
+7
koruptivna stranka vse se vidi nimajo oni veze z SD. samo kes gledajo in kje ukradit.
minnaema@yahoo.com
02. 02. 2024 16.46
+3
KDO je scenarist in režiser tej zgodbi in kakšni so predvsem OSEBNI interesi so v ozadju
brus li
02. 02. 2024 16.29
+8
Grozno, gledam in poslušam akterje v tej zgodbi in se čudim kako se takšni liki sploh znajdejo na položajih kjer so… 🤢
tirolec
02. 02. 2024 15.47
+6
Izjemni strokovnjaki na svojem področju so se odlično izkazali kdo ali kaj so! Ne pomnim, da bi se strankarsko eni tako angažirali, kot se do dogaja v zadnjem desetletju...?
brezvezek
02. 02. 2024 15.46
+6
Če so čisti, naj takoj predajo telefone v preiskavo - stare in nove, vsi po vrsti.
zdravilozavse
02. 02. 2024 15.22
+5
Ha,ha,ha kakšna podobnost! A se kdo spomni kako je bilo z ventilatorji?Še danes jih je treba plačat!!!! Iz vsega tega ne bo nič,ne glede na to ali DŠP gre ali ostane.Vse stranke delujejo tako in ščitijo druga drugo,čeprav so na povsem nasprotnih bregovih.Denar ne smrdi nobeni stranki in brez denarja ne morejo afne guncat,zato krijejo hrbte drug drugemu,zato so tudi na oblast eni in isti,en mandat eni pa spet drugi itd.Zakaj pa ne spustijo vmes strank,ki niso zlizane z nikomer,ker bi o njih izdale vse,tako pa jih utišajo še predno sploh pride do volitev.Jaz osebno ne zaupam nikomur v tej vladi ne Johanu,ne Holobu,ne Levakom in še manj SD.
borjac
02. 02. 2024 15.16
+12
Ta je pa res lovska, 1.3 milijone evrov ugodnega kredita za luksuzno stanovanje, s čim pa se ukvarja ta Žibertov oče, ali je mogoče generalni direktor Qatar Airlanes ??? kakšne garancije pa moraš imeti za tak kredit ?? , kakšne letne prilive moraš imeti za tak kredit ?? na kateri Banki je pa dobil ta kredit ?? ja dragi sekretar SD-ja pa še predsednica SD-ja , le kako bi odgovorila na ta vprašanja ?? verjetno bi bila izjava takšna, "mi nimamo nič z očetom našega sekretarja Žiberta, so so osebne stvari"............ kaj bo še iz vsega tega ratalo, zadnjič sem napisal da se tudi v SDS tresejo pred rezultati preiskav, to smo ugotovili na današnji Tarči, ko so poslali na tarčo, enega največjih lopovov na Balkanu Simiča, ki pa je bil vedno SDS-ovec v senci, no ne ravno v močni senci, je pa zanimivo da je Simič več vedel o dogajanjih na Pravosodnem ministrstvu kot so vedeli vsi ostali, vključno z ministrico Pipanovo, pa je človek ki sploh ne bi smel imeti nikakršnega pristopa do teh podatkov, navajal je celo datume ure, vsebine skritih dokumentov, od kje je dobil podatke ?? od podzemne kriminalne združbe, pa stalno je nekaj nakladal da to ni nikakršen denar, pa daje treba iti dalje, pa reševati za zidovi ministrstva ...........pa še ena malenkost se je sama razkrila v Tarči, Simič ex kriminalist, Jevšek ex kriminalist, pa še koga dobimo, Kangler ex kriminalist, Kos ex kriminalist, Gorenak ex kriminalist, Janša obramboslovec , Bobnarjeva še zmeraj karierna policistka, ........... če bi podrobneje preverili , bi prišli do odgovora da so to sami super gospodarstveniki, super politiki, super strokovnjaki........... povezava med njimi pa je enostavna, bivši kriminalisti in vojaki.
Ongav
02. 02. 2024 16.58
-1
Hej, SDS ni nikogart poslala v Tarčo. Lažnivec!
son?ek11
02. 02. 2024 17.24
+2
Seveda je, Simiča je poslala, kaj ne poslušaš ali samo slikce gledaš na tv