Slovenija

Kako je biti šolar danes, kako je bilo pred 30, 60 leti?

Ljubljana, 28. 08. 2018 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
20

Še slab teden in znova bo zazvonil šolski zvonec, 21.874 otrok ga bo slišalo prvič. Ponosni starši bodo prvošolčkom nadeli rumene rutice in jih pospremili na prvo pot v svet knjig in znanja. A kaj otrokom in staršem prinaša ta čas? Kako je biti šolar danes, kako je bilo pred 30, 60 leti? Kaj se je najbolj spremenilo?

Letos bo v osnovno šolo vstopilo 4.658 več otrok kot lani.
Letos bo v osnovno šolo vstopilo 4.658 več otrok kot lani. FOTO: iStock

V novo šolsko leto bo odkorakalo 184.169 otrok, kar je 4.658 več kot lani. Več bo tudi prvošolcev – lani jih je bilo 21.850, letos pa 21.874, so nam sporočili z ministrstva za izobraževanje. Število narašča že vse od šolskega leta 2010/11, ko je bilo osnovnošolcev najmanj v samostojni Sloveniji – 161.046, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije (Surs). A čeprav število otrok že osem let lepo raste, pa smo pred 30 leti imeli še bolj spodbudno statistiko – osnovno šolo je obiskovalo 229.887 otrok.

Kaj bo novega v tem šolskem letu?

Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da bodo na predvidoma 144 osnovnih šolah poskusno organizirali razširjen program nekoliko drugače, kot doslej: "Na 125 osnovnih šolah so se odločili, da bodo učenkam in učencem omogočili dodatne dejavnosti na področju gibanja in zdravja. Na 19 osnovnih šolah pa bodo poleg spremenjenega razširjenega programa poskusno vrnili obvezno učenje dveh tujih jezikov v zadnji triadi devetletke, obenem pa bo na teh šolah za prvošolčke obvezno učenje prvega tujega jezika, seveda ob predhodnem soglasju staršev."

Če pa se zazremo približno 15 let nazaj, je največja sprememba za prvošolčke uvedba devetletke, ki je prinesla zgodnjo vpeljavo otrok v šolo. "V šolskem letu 2003/04 so prvič v šolo vstopili vsi otroci, ki so takrat dopolnili šest let. Prej so otroci v šolo vstopali s sedmimi leti. Poskusno obdobje devetletke pa se je pričelo že štiri leta prej," so še spomnili z ministrstva.

Kako je bilo v šoli pred 30 leti?

Je nov čas prinesel tudi nove navade in pravila? Pogovarjali smo se z ravnateljico osnovne šole Staneta Žagarja v Kranju Fani Bevk, ki je že devet let ravnateljica, pred tem je bila pet let pomočnica ravnatelja, še pred tema pa od leta 1981 učiteljica četrtega razred. Bevkova se spominja, da so starši, podobno kot danes, pred 30 leti prvošolčke večinoma pospremili v šolo in tudi takrat so bile obvezne rumene rutice. A če so bili otroci takrat deležni moralne starševske podpore le prvi dan ali nekaj dni, je danes popolnoma drugače. "Od kar se je začela devetletka, morajo starši po zakonodaji celo leto svoje prvošolčke spremljati do učilnice. Večina jih s tem nadaljuje še v drugem razredu, čeprav jim ne bi bilo več treba. Nekateri starši navado obdržijo še v tretjem razredu. Nosijo jim šolske torbe, česar včasih res ni bilo." In to kljub temu, da so bile torbe včasih bolj težke. "Včasih so imeli otroci za vsak predmet učbenik in delovni zvezek. Danes to ni nujno oziroma je vedno več gradiv – samostojnih delovnih zvezkov, ki so nekakšna kombinacija učbenika in delovnega zvezka. Poleg tega lahko danes otroci pustijo učbenike v šoli, če jih ne potrebujejo. Včasih to ni bilo mogoče in so vse morali nositi domov," je pojasnila Bevkova.

Učitelji si želijo, da bi starši bolj zaupali svojim otrokom, da znajo stvari narediti sami.
Učitelji si želijo, da bi starši bolj zaupali svojim otrokom, da znajo stvari narediti sami. FOTO: iStock

So otroci danes bolj razvajeni?

Bevkova meni, da je vedno tako, da so eni otroci bolj drugi manj razvajeni, ne glede na čas. Spreminjajo se le oblike razvajenosti. A to se ji niti ne zdi tako ključno. Večjo 'težavo' vidi v tem, da starši prepogosto zavijajo svoje otroke v vato: "Premalokrat rečejo: moj otrok zna, moj otrok ve. Jaz in učitelji si želimo, da bi starši svojim otrokom dali več priložnosti, da stvari opravijo sami. Čeprav so sposobni marsikaj narediti, jim ne dovolijo, saj imajo v glavah, da so premajhni in da ne znajo."

Danes veljajo povsem drugi vzgojni ukrepi, če učenec moti pouk, kot so veljali včasih.
Danes veljajo povsem drugi vzgojni ukrepi, če učenec moti pouk, kot so veljali včasih. FOTO: iStock

Kaj pa če otrok nagaja oziroma moti pouk? Včasih je bil vzgojni ukrep jasen. Moral je zapustiti učilnico in pred njo počakati, da mine ura. Če je učitelja močno razjezil, je dobil kazensko nalogo ali moral po pouku ostati v šoli in pisati dodatne naloge. Kazni v takih oblikah danes seveda ni. "Vsaka šola ima svoj protokol, kako ukrepati, če učenec moti pouk ali kako huje krši šolska pravila in red. Pri nas je tako, da ga učitelj dvakrat opozori, če ne zaleže, mora k drugemu učitelju ali v pisarno k svetovalni delavki, lahko tudi k meni. Tam mora opravljati naloge individualno. To po navadi zaleže, saj učenec hitro ugotovi, da mora na ta način delati še več in je še pod večjim nadzorom. Če ne zaleže niti ta ukrep in učenec moti pouk naprej, pokličemo starše. Vsi skupaj se pogovorimo o problemu. Učenec je lahko zraven, če želi, saj si tudi mi želimo, da bi od tega pogovora kaj odnesel," je razložila Bevkova in dodala, da učence z glavnimi šolskimi pravili seznanjajo prvi teden šole po ozvočenju.

Tudi na šolskem ministrstvu so povedali podobno – da takih oblik kaznovanja, kot so bile pred 30 leti, ni več: "Če bi se to zgodilo, bi starši takoj pritekli v šolo s svojimi odvetniki," so ponazorili, kako se je trend obrnil.

Včasih je več otrok v šolo prihajalo z avtobusom, danes jih večinoma pripeljejo starši.
Včasih je več otrok v šolo prihajalo z avtobusom, danes jih večinoma pripeljejo starši. FOTO: iStock

Veliko večji poudarek je na prometni varnosti

To je logična sprememba, saj je danes na cestah mnogo več vozil kot pred 30 leti. Otroke ne samo starši, ampak tudi učitelji bolj opozarjajo na objestne voznike in nevarnosti, ki so na cestah. "Na naši šoli mnogokrat povabimo tudi policista, ki otrokom vse razloži," je povedala Bevkova. Spomnila se je zanimivosti iz preteklosti, ko so dobili učenci višjih razredov vlogo 'policistov': "Rekli smo jim prometniki. Vsak začetek šolskega leta so en teden okrog 20 minut na dan zjutraj stali na prehodu za pešce. Z loparčkom 'stop' so ustavljali avtomobile, da so mlajši učenci lahko varno prečkali cesto." Danes pa je tako, da starši svoje otroke večinoma kar pripeljejo v šolo.

Bevkova vidi še en velik preobrat v teh letih. Večinoma vsi učenci do petega razreda so v podaljšanem bivanju, kar je seveda posledica, da so starši dlje časa v službah. Zato skoraj vsi otroci jedo kosilo v šoli, česar včasih ni bilo. Pa so danes bolj izbirčni pri prehrani, nas je zanimalo? "Ne morem potrditi, da so, ker je vedno tako, da so eni bolj, drugi manj izbirčni. Je pa res, da jih danes mnogo več ne mara enolončnic, kot so jota, ričet in druge jedi na žlico. Radi imajo predvsem hrano, ki jo jedo doma," je pojasnila in dodala, da je na splošno danes mnogo večji poudarek na zdravi prehrani, kot je bil včasih.

Kako je bilo pred 60 leti?

Surs je zbral zanimive podatke, kako je bilo hoditi v šolo pred 60 leti. Seveda je bilo marsikaj drugače. Pouk se je začel 15. septembra, končal pa 26. junija. Pred kurilno sezono so učenci namesto telovadbe nosili drva v klet šole. Prvi športni dan je bilo običajno pobiranje krompirja za kmečke zadruge. Odnos do šolske lastnine je bil v 92 odstotkih dober.

Učenci pred 60. leti
Učenci pred 60. leti FOTO: Surs

Vstajali so precej zgodaj, med 5.45 in 7.15 uro. Pouk je potekal večinoma dvoizmensko – en teden dopoldne, naslednji teden popoldne. Nekateri so imeli pouk celo leto popoldne, saj so bili dopoldne v šoli starejši učenci – od petega razreda naprej.

S šolskimi potrebščinami, ki so jih uporabljali pri pouku, so bili dobro preskrbljeni. Republiške podpore skoraj niso potrebovali.

V vseh mestnih šolah so imeli organizirano dopolnilno prehrano, delovala pa je tudi tudi šolska mlečna kuhinja. V njej so pripravljali malico, ki je največkrat vsebovala mleko, kakav, kavo, surovo maslo, margarino, sir, marmelado, presno sadje, mesne izdelke. Šolsko hrano so imeli radi. Kar 70 odstotkov otrok je uživalo dopolnilno prehrano, 16 odstotkov pa ne, ker so imeli, kot so zatrdili, doma dovolj. Preostalih 14 odstotkov otrok je niso jedli zaradi pomanjkanja sredstev ali zaradi neuvidevnosti staršev.

Pred 60 leti je bil predmetnik v šoli precej bolj skop.
Pred 60 leti je bil predmetnik v šoli precej bolj skop. FOTO: iStock

Predmetnik ni bil bil preveč obsežen. Prvi in drugi razred sta imela na urniku predmete: slovenščina, računstvo, risanje, petje in telovadba; tretji in četrti pa poleg teh še zemljepis, zgodovino, prirodopis in ročno delo. V prvem, drugem in tretjem razredu so imeli najraje računstvo, v četrtem razredu pa jih je najbolj zanimala zgodovina.

Fantje so se učili, ker so si res želeli postati šoferji. Tisti na deželi in v industrijskih krajih so želeli postati še mizarji ali drugi obrtni delavci, fantje iz mesta pa so na drugo mesto sanjskega poklica postavili inženir tehnik. Dekleta so želela postati šivilje ali učiteljice, tista iz mesta pa so razmišljala tudi o zaposlitvi v medicinskih poklicih. Njihova povprečna ocena je bila 3,1. Od slovenskega povprečja navzgor so najbolj odstopali učenci skrbnikov, ki so bili zaposleni kot trgovci ali so bili različni strokovnjaki (ekonomisti, pravniki, zdravniki), umetniki ali administrativno ter vodilno osebje.

A kakorkoli je že potekal šolski dan učencev v preteklosti, podobno kot je za konec dejala ravnateljica Fani Bevk: "Vsem učencem želim, da bi bilo šolsko leto čim manj stresno in da bi se naučili čim več," jim želimo tudi mi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boško1980
29. 08. 2018 08.46
+1
Točno pušpan! In zakaj? Ker znajo poprijet za delo pomagajo in pozneje znajo tudi nekaj naredit, ker so se naučili! Drugi pač znajo tablice prižigat, kričat da so lačni in kaj bi vse imeli pa staršem račune praznit! So pač zrcalo staršev oz moderne družbe, pa še zakon jih podpira! 75% sedmošolcev ni sposobno 3 različnih kosil pripravit razen z pol pripravljenimi jedmi ,te mogoče! Vcasih si domov nosil znanje spoštovanje do starejših bil si razgledan ! danes se pa nosijo domov bedarije,zaničevanje, bahaštvo, ne spoštovanje starša! Poslušajte ankete 15 letniki neznajo odkod določena hrana pride k njim na krožnike in to jim je smešno! Danes ućenci in dijaki peglajo učitelje, ne učitelj njega! Res so nekateri pravi "PONOS"!
puspan
28. 08. 2018 22.39
+12
Zelo enostaven odgovor. Otrok ni nič kriv danes, ko ima vsega na pretek, a mu ravno to najbolj škoduje na poti v odraslo življenje. Vse statistike kažejo, da so danes otroci, ki imajo zaradi revnih staršev bolj skromno življenje, v vseh pogledih večje možnosti za lažji prehod v odraslo življenje.
antirepresija
28. 08. 2018 20.10
+6
Odhajajoca vlada je razgradila solski sistem. Seveda je zanimivo, da so prav vse stranke spet v koaliciji in razgradnja vseh podrocij se bo lahko nadaljevala.
gizmo28
28. 08. 2018 19.50
+36
včasih so učitelji kaznovali neposlušne učence, danes je pa že obratno
katja07
28. 08. 2018 19.49
+9
Aha... učitelji si želijo, da bi starši bolj zaupali otroku, da so zmožni tudi sami kaj storiti... IN obenem po zakonu določitev, da jih treba spremit do f...ing učilnice?! S koga se delajo norce no? In pa tudi zahtevajo, da se z otrokom učiš in sodeluješ pri domačih nalogah, kar je za mene čisto skregano z vso logiko... Razumem, da si verjetno niso učitelji sami izmislili vseh teh stvari. Ampak kdo si jih pa je??? In kdo lahko vpliva na to? Verjetno v največji meri učitelji. Ampak to so zadeve za katere ni bilo vredno stavkat...
antirepresija
28. 08. 2018 20.06
+30
Katja, niti priblizno ni tako. Imamo profesorico v druzini. Vsi ucitelji in ravnatelji so bili proti temu novemu zakoniku. Ministrstvo se je odlocilo po svoje in tokrat naj bi bilo prvic, da ravnateljev sploh niso povabili na dialog, da bi lahko dali svoje pripombe in pomisleke. Sami so se odlocili in uciteljem vsili novi sistem. Vsi ucitelji pravijo, da je katastrofa.
antirepresija
28. 08. 2018 20.07
+21
Ministrica za solstvo (v stalni pripravljenosti), pod taktirko katere je bila ta neumnost sprejeta pa je Maja Makovec Brenčič (SMC).
Boško1980
29. 08. 2018 08.50
+2
Ja ampak če psi lajajo in karavana gre dalje pol se nebo nič spremenilo! Včasih treba tudi vgriznit da se spregleda! To pa zato ker je danes tudi lenuh strokovnjak in soli pamet vsem, sam pa se nezna niti oblečt!
metkavrh
28. 08. 2018 18.45
-14
Saj se šolski sistem ni nič spremenil hahaha
aristotel
28. 08. 2018 18.41
+30
Dandanes v večini vzgajajo razvajene otroke,ki jim je vse dovoljeno in starši večino delajo namesto njih,vse imajo (ne vsi) vse je podrejeno njim in pride ven kaj mladi človek,ki si vse dovoli ne pozna avtoritete in spoštovanja in misli da je sam sebi namen in da živi da žurira,ne vsi ampak velika večina to na podeželju še ni tako hudo v urbanih skupnostih pa je pametni telefon najboljši prijatelj tako daleč smo prišli...
bergman
28. 08. 2018 18.34
+44
Kakšna je to osnovna šola, kjer učencem najprej povedo, kaj so njihove pravice in šele nato, če je "interes", kaj so njihove dolžnosti!! Če je osnovna šola OBVEZNA, je obveza tudi staršev, da v šolo pripeljejo vzgojenega in discipliniranega otroka, ne pa da se potem znašajo nad učitelji, da njihov otrok "ŽE NI TAK", ampak, da učitelji ne delajo prav!!!! Sam sem začel obiskovati osnovno šolo leta 1957, in lahko povem, da ni bilo z disciplino nobenega problema, ne zaradi učiteljev, ampak discipline, ki je takrat bila nekaj samoumevnega!! Spoštovanje učiteljev, ravnateljev, starejših oseb, ki smo jih morali vedno pozdravljati, pa če si ga poznal ali ne, še najbolj smo morali spoštovati starše, saj so oni nas hranili in oblačili ( razen zelo majhnega števila izjem)! Pri pouku, če je bila samo razlaga, smo morali strogo imeti roke na hrbtu in v popolni tišini poslušati razlago učitelja, v kolikor si motil pouk, si si bil po končani učni uri primerno "obravnavan"!!!! Ko so pa začeli moji otroci obiskovat osnovno šolo, sem se pa zgrozil, ko sem prišel na roditeljski sestanek in slišal pripombe staršev, ki so stali pred vrati učilnice v kateri je bil razrednik, nad njihovimi izjavami, druga stvar me je pa še bolj prizadela, ko mi je učitelj hladno povedal, da če kdo ne dojame dovolj hitro, bo pa šel v "posebni program", ker se s takimi nimajo časa ukvarjat, "češ, da imajo prenatrpan program"!!!!???? Pa ljudje, kam gre naše osnovnošolsko, srednješolsko in višje ter visokošolsko izobraževanje???? Lahko rečem, da je veliko zelo poznanih strokovnjakov, na različnih področjih, prišlo iz starega šolskega sistema, ki sem ga še jaz obiskoval, vendar danes se vse vrti okrog denarja!!!!???
LightningBolt
28. 08. 2018 19.51
-22
No in zato, ker je bila šola v tvojih cajtih tako dobra in je zapustila tako briljantne ume kot je tvoj , nam gre tako dobro. Uživaj v penziji, mi je ne bomo imeli.
bergman
28. 08. 2018 20.55
+21
Chandra, tvojo "veleumsko" ugotovitev, si lahko pripišeš tvoji generacij, saj je večina poslancev in "vladarjev" še zelo maladih, to se pravi, nihče od njih ni izkusil nobene discipline, kaj šele reda in poslovnega bontona, ker še sploh ni niče pošteno delal!! Veliko je rojenih tik pred osamosvojitvijo, zato niti nočejo vedeti, da je včasih obstajal red, disciplina in spoštovanje človeka do človeka, kar je danes za vas tabu!!! Iz moje generacije, je veliko posameznikov, ki ti lahko iz prve roke povejo, da ste si za tako stanje krivi sami, ker mislite da ste požrli pamet celega sveta , ampak na žalost ste na nivoju predšolskega otroka!!!
grunger81
28. 08. 2018 18.08
+34
včasih je imel učitelj avtoriteto, danes je zaradi staršev ne more imeti. eni se pritožujejo nad učiteljem, ker je otroku vzel spiner med poukom. drugi otroku natrpajo za vsak dan dodatne dejavnosti, med vikendom so pa pri babicam, v šoli, ko je bolj svoboden pa mu popustijo zavore. malo je pa takih, ki res vidijo realno in so tudi temu primerne zahteve po samostojnosti.
Ka pa mislis
28. 08. 2018 17.39
+26
Če je oš obveza, potem mora bit obvezno tudi kaksna okoli uses razgrajacem. Nas je ravnatelj Kavticnik, poslanec, postavu v vrsto in vsakemu vzgojno primazu...ja si bil naslednje pol leta pridn kot mravlja 😀
Scipion
28. 08. 2018 17.37
+59
Jez sam vem da ni več nobenga reda in discipline, predvsem pa spoštovanja
supplement
28. 08. 2018 17.53
+36
ja vzgojo pa disciplino se prvo uči doma od staršev. to je osnova za naprej.kakšni starši takšen otrok
supplement
28. 08. 2018 17.55
-14
dekster naredi nekaj na tem da te bo otrok spoštoval.očitno tudi ti nisi spoštoval starše
Scipion
28. 08. 2018 18.05
+32
Red in disciplina mora biti doma in v šoli. Obstajajo tudi taki ki tega doma nimajo. Včasih jim je pri tem lahko "pomagala" tudi šola ali vojaščina danes lahko taki "okužijo" tudi takšne ki to doma že imajo
supplement
28. 08. 2018 18.42
+5