Slovenija

Kako je leteti z največjo zračno ladjo na svetu?

Bled, 24. 07. 2021 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
34

75-metrska zračna ladja Goodyear Blimp, ki doseže maksimalno hitrost 125 kilometrov na uro, je v sklopu svoje evropske turneje obiskala tudi Slovenijo. Na nebu smo jo lahko uzrli že prejšnji teden, ko je 300 metrov nad tlemi preletela Slovenijo, ta teden pa se je vrnila iz Milana in med drugim izvajala panoramske polete nad Bledom. Kako je leteti s cepelinom, edinim poltogim zračnim plovilom, ki se lahko zavrti okoli svoje osi, sta nam predstavila pilot in pilotka goodyear blimpa, ki je sicer prva ženska voznica tega zračnega plovila na svetu. Za njo se je pilotiranja cepelina lotila zgolj še ena ženska.

Goodyear Blimp je sicer zračna ladja Zeppelin NT LZ N07-101. Zunanji ovoj plovila je narejen iz enakega materiala kot napihljiva vzmetnica ali napihljiva igrala za otroke, za njegovo trebušasto obliko pa poskrbi notranji tlak helija. V notranjosti cepelina se nahaja še dodatna poltrda struktura, sestavljena iz aluminijastega okvirja in ogljikovih vlaken, na katero so pritrjeni trije 4-valjni motorji. Ti zagotavljajo natančno krmiljenje ter omogočajo, da zračna ladja lebdi na mestu in vzleti ter pristane navpično, tako kot helikopter. Pilotska in potniška kabina, ki se ji reče gondola, je narejena iz ogljikovih vlaken in visi blizu sprednjega dela ovoja. Potniki vanjo vstopajo po lahkih aluminijastih stopnicah, ki jih pod zadnja vrata pritrdi član zemeljske posadke, so nam podrobnosti razložili v Goodyearju Slovenija.

Preden smo se povzpeli po stopnicah in se odpravili na panoramski polet, nam je pilotka, inštruktorica in izpraševalka letenja Katharine Board, ki je britanskega rodu, a živi ob Bodenskem jezeru v Nemčiji, razložila, da moramo vstopiti posamično – na stopnicah je lahko stala le ena oseba naenkrat. Tudi izmenjava potnikov poteka po pravilu. Najprej dva izstopita, nato dva vstopita in zopet dva izstopita … dokler se ne izmenjajo vsi. Na plovilu je treba namreč ves čas vzdrževati ravnotežje. "Če bi vas več poskakalo iz cepelina, bi se plovilo dvignilo v zrak," je opozorila Boardova.

Pilota Fritz Gunether in  Katharine Board sta zračne ladje upravljala v severni Ameriki, Aziji in Evropi, Fritz Gunether pa tudi v Afriki.
Pilota Fritz Gunether in Katharine Board sta zračne ladje upravljala v severni Ameriki, Aziji in Evropi, Fritz Gunether pa tudi v Afriki. FOTO: Luka Kotnik

V dolžino meri skoraj tri četrtine dolžine nogometnega igrišča

Model cepelina, s katerim smo leteli, je največje poltogo zračno plovilo na svetu. V dolžino meri skoraj tri četrtine dolžine nogometnega igrišča – 75 metrov – v širino 19,5 metra, v višino pa skoraj 18 metrov. Poganjajo ga trije motorji, vsak z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrost do 125 kilometrov na uro. "Tako hitro leti v višjih legah, sicer pa je njegova običajna hitrost od 60 do 70 kilometrov na uro," je pojasnila Boardova in dodala, da bomo tudi mi leteli s hitrostjo 60 kilometrov na uro.

Morda se sliši malo, a omenjena hitrost dobi drugo dimenzijo, ko med letom pogledaš skozi odprto okno. Na cepelinu je namreč dovoljeno, da po vzletu, ko si na določeni višini in če razmere to dovoljujejo, odpreš okno in se razgledaš ali fotografiraš. "Pazite na svoje telefone, kamere in fotoaparate, da vam jih ne bo odneslo. Ponje se namreč ne bomo vrnili," se je zasmejala Boardova. In res smo morali krepko držati mobilne telefone, če smo želel ohraniti mirno roko pri fotografiranju z odprtega okna. Naš let je bil sicer miren – podoben je bil sedenju v dnevni sobi. Tudi hrup ni bil moteč oziroma manjši, kot bi človek pričakoval, da bo pri odprtem oknu. Verjetno bi bilo kaj drugače, če bi nas 'preganjali' močnejši vetrovi.

Katharine Board nam je pokazala, kako delujejo krmila, krmilniki in nadzorna plošča.
Katharine Board nam je pokazala, kako delujejo krmila, krmilniki in nadzorna plošča. FOTO: Luka Kotnik

Posebnost cepelina je, da se lahko na mestu obrne okoli lastne osi. Brez težav lahko leti na višini 3.000 metrov, lebdi nad določeno točko in preleti 1.000 kilometrov. Prav zaradi velikega dosega in majhnega hrupa – denimo v primerjavi s helikopterji – je odličen za zračne posnetke na večjih športnih in drugih dogodkih, so nam še z nekaj podatki postregli v Goodyearju Slovenija.

Pogled iz goodyear blimpa.
Pogled iz goodyear blimpa. FOTO: Maja Korošec

Katharine Board pa nam je, potem ko smo se vkrcali na zračno ladjo, v kateri je prostora za dva pilota in od 12 do 14 potnikov, pokazala, kako delujejo krmila, krmilniki in nadzorna plošča. "Tukaj zgoraj je ves nadzor nad gorivom – helijem. Vse gorivo se nahaja znotraj cepelina. In pri tem je dobro, da helij ne gori. Vse, kar je v plovilu, torej ne more zagoreti. Imamo zares veliko varnostnih sistemov. V bistvu mislim, da je cepelin najvarnejše zračno plovilo. Če se en motor ustavi, lahko pristanemo z ostalima dvema. Če se pokvarita dva, potrebujemo malo več koncentracije, a vseeno lahko pristanemo samo z enim. Če odpovejo vsi trije motorji in ne moremo pristati, lahko plovilo uporabimo, da z njim letimo kot z balonom. Helij moramo spustiti ven, da cepelin postane težji, nato odstranimo balastno vodo, da postane lažji," je razložila pilotka. Z goodyear blimpom je sicer nepretrgoma mogoče leti okoli 22 ur. Najdlje, brez vmesnega postanka, pa je Boardova letela 24 ur, ko so plovilo testirali in imeli ugoden veter.

Glavni pilot, inštruktor in višji izpraševalec letenja Fritz Gunether, ki živi ob Bodenskem jezeru v Nemčiji, je v svetu zračnih ladij 31 let. Z njimi je začel leteti pri 27 letih.
Glavni pilot, inštruktor in višji izpraševalec letenja Fritz Gunether, ki živi ob Bodenskem jezeru v Nemčiji, je v svetu zračnih ladij 31 let. Z njimi je začel leteti pri 27 letih. FOTO: Luka Kotnik

Glavni pilot Fritz Gunether je potrdil, da so cepelini zares varna plovila. Nikoli se mu še ni zgodilo, čeprav je tudi testni pilot, da bi mu med letom odpovedali vsi trije motorji. Če se pokvari zgolj eden, pa ne bomo niti opazili, je zagotovil. "Leteli smo za vlado, ni pomembno, kje. Edinim so nam dovolili leteti 150 metrov nad mesti. Policijskemu, vojaškemu in mornariškemu helikopterju tega niso dovolili, saj so varnostni sistemi zračne ladje boljši," je opisal primer. 

Cepelin lahko leti na višini 3.000 metrov, lebdi nad določeno točko in preleti 1.000 kilometrov.
Cepelin lahko leti na višini 3.000 metrov, lebdi nad določeno točko in preleti 1.000 kilometrov. FOTO: Luka Kotnik

Vzletanje in pristajanje preprosto, a ne vedno

Čeprav je goodyear blimp velik, je vzletanje in pristajanje z njim običajno preprosto. Za slednje so na tleh potrebni samo trije člani osebja. Ko cepelin pristaja, glavni v zemeljski posadki v zrak pridrži majhen indikator smeri vetra, ki pilotu omogoči končno preverjanje smeri vetra ob pristanku. Zračno plovilo vedno pristane v smeri proti vetru, so pojasnili v Goodyearju Slovenija.

A Katherine Board nam je pojasnila, da je lahko pristajanje tudi težavno. "Cepelin je nekaj med med helikopterjem in ladjo. Za pristajanje imaš več krmilnih površin, ki jih moraš ves čas uporabljati. In z zračnim plovilom se leti po občutku. V velikih letalih denimo letiš po določenih procedurah. Tukaj pa ni tako, saj vedno letiš s pomočjo vetra in moraš imeti zares dober občutek. Pristajanje v močnem vetru je čisto drugačno, kot če vetra sploh ni," je razložila in dodala, da se lahko veter med letom tako spremeni, tako da se je treba temu prilagoditi in pristati na drugem mestu. "Da, če želiš dobro pristajati s cepelinom, potrebuješ veliko znanja in izkušenj," je še poudarila Boardova, ki je morala za to, da je postala pilotka cepelina, najprej dobiti licenco za komercialne lete in nabrati tisoč ur izkušenj v zraku. Kot je pojasnila, je trajalo več kot eno leto, da je izpolnila vse pogoje in končala usposabljanje.

Cepelin lahko leti na višini 3.000 metrov, njegova optimalna višina za letenje pa je 300 metrov nad terenom, kar je malce nižje od vrha Eifflovega stolpa.
Cepelin lahko leti na višini 3.000 metrov, njegova optimalna višina za letenje pa je 300 metrov nad terenom, kar je malce nižje od vrha Eifflovega stolpa. FOTO: Goodyear

Boardova je pilotka zračne ladje postala "pomotoma"

Zanimalo nas je, zakaj je Boardovi letenje s cepelinom tako zanimivo, zakaj se je odločila, da postane ravno pilotka cepelina. "Pomotoma," je izstrelila kot iz topa in se zasmejala. Leteti je začela pri 19 letih. Takoj, ko je sedla v letalo, si je rekla, da želi postati pilotka. "Nisem pa želela postati letalska pilotka, ker se mi je to zdelo malce dolgočasno. Bila sem na pravem mestu ob pravem času. Delala sem za podjetje, ki je imelo tudi manjše zračne ladje. Vedeli so, da sem navdušena nad letenjem, in vprašali so me, ali sem razmišljala, da bi jo vozila. Odgovorila sem: 'Hm, kaj je to zračna ladja?'" je v smehu pripovedovala Boardova, kako se je začela njena zračna kariera.

Potem je poskusila. In ker so v podjetju z manjšimi zračnimi plovili nenehno letali – vsak teden so potovali v drugo mesto – si je rekla, da bi to počela leto ali dve, preden začne "resno življenje", saj bi bilo zanimivo. "No, ampak to je bilo pred 22 leti," se je zopet zasmejala, ko se je spomnila, da takrat niti pomislila ni, da bo tako dolgo ostala v cepelinskih vodah. "Kaj je torej tako posebnega? Nič takega ni. S cepelini vozimo potnike, potujemo za Goodyear, obiskujemo prireditve in športne dogodke, opravljamo znanstvene misije. Nikoli ni dolgočasno. In četudi ponavljamo lete denimo tukaj ali kje drugje – potniki želijo biti tukaj, na zračni ladji. Ni jim treba, ampak želijo biti. In videti vse, kako so srečni, videti reakcije ljudi, ki prvič letijo s cepelinom ... Dvigne se tirazpoloženje, ko vsak dan vidiš ljudi srečne," se je sogovornica ob koncu pogovora predala čustvom.

Zakaj je cepelin obiskal našo državo? 

Kot so nam pojasnili predstavniki iz Goodyearja Slovenija, se je goodyear blimp lani prvič po letu 2012 vrnil v Evropo. Tako je podjetje proslavilo svojo vrnitev v svet evropskega motošporta, v sklopu katerega cepelin zagotavlja zračno pokritost dirk za eno izmed športnih televizij.

Cepelin se je tako tudi letos podal na evropsko turnejo, med katero poleg dirkaških prizorišč obiskuje še izbrane evropske države, med njimi tudi Slovenijo. Tekme motošporta so letos snemali že v Nemčiji, Združenem kraljestvu in Italiji, do konca poletja pa bo cepelin poletel še nad tekmo na Danskem in turnejo zaključil v Franciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brcavrit
25. 07. 2021 14.56
+1
75m v letu 2021!? R101 leta 1929 je meril 223m v dolžino, Hindenburg leta 1936 pa 245m.
User300173
25. 07. 2021 08.41
-3
Kje pa ima ta "ladja" rešilne čolne?
brabusednet
25. 07. 2021 08.33
Mene pa zanima,koliko stane ura letenja,če je to sploh ugodno.
V SHESHELJ
24. 07. 2021 20.03
JosipBrozDrugi
24. 07. 2021 15.03
+6
helij ni gorivo, ker je žlahtni plin, ki ne gori. zelo čuden prevod . . .
emilzapata
24. 07. 2021 14.51
-1
tolikšno plovilo za komaj dober ducat potnikov pa res ni neki tehnični čudež, kaj se neki mislijo alieni, ko vidijo ta tehnični primitevizem, rad bi slišal njihove komentarje, ha, ha.
JAZsemTI
24. 07. 2021 14.44
+4
Velikanski leteči reklamni pano...
Eitipatapa
24. 07. 2021 14.41
+4
Ob vseh tovrstnih prispevkih se spomnim zgolj na Mira Majcna... Upam, da dobro okreva.
olidata
24. 07. 2021 14.18
+11
V prispevku imate oprvaka s pilotko in ne voznico! Letala letijo, ne vozijo, prav tako zračne ladje. Kje dobite tako zarukane avtorje teh vaših prispevkov? A ima kdo vsaj srednjo šolo končano?
Nace Štremljasti
24. 07. 2021 13.17
-2
to gologlavi časti z našim denarjem
Dark Knight
25. 07. 2021 10.03
+1
Ti vsak mesec dobiš moj denar v obliki socialke.
Mr.Cat
24. 07. 2021 12.14
+0
Na nebu smo jo lahko uzrli že prejšnji teden, ko je 300 metrov nad tlemi preletela Slovenijo.......bravo👌👏👏......ce bi blo 300 metrov na tlemi ....neb dalec preletel
sonofabitch
24. 07. 2021 11.50
+6
Za primerjavo cepelin Hinderburg je imel 237m dolžine in največjo kapaciteto prevoza 130 ljudi ter dva Daimler-Benz DB 602 V-16 motorja z 1200 konji in to že pred 90 leti res ne vem kaj naj bi bilo tko posebnega na tem kvečemu je 3 korake nazaj, kar so bili nekdaj.
Pinkman.
24. 07. 2021 11.47
+2
Mulci tole z zračno puško prebijejo.
TistoPravo
24. 07. 2021 11.39
+2
Mene spominja kot en avtodom v zraku...lahko bi pa bil :)
Potouceni kramoh
24. 07. 2021 11.05
-2
Bruuuuh.. že dva tedna delate reklamo za GY zepelin.Raje dajte gor prispevek da je umrl Dario Cortese eden vodilnih strokovnjakov na področju divjih rastlin in alternativne prehranjevalne navade.
Neiqo
24. 07. 2021 09.24
+6
Zanimivo je predvsem to, da so na primer Zeppelin zaceli razvijati ze leta 1874!! Leta 1910 pa ze redno leteli, noro res da je 100 let od tega, seveda pa materiali in pa vse, kar ga je drzalo skupaj ni bilo niti priblizno tak varno kot je zdaj. Zato tudi zaton kasneje teh plovil. Neka novost pa to ni😅
mastrion
24. 07. 2021 09.12
+9
zakaj pa jih ni vec na nebu? se ne splaca?preveliki stroski? zanimivo je videt tako pojavo na nebu...
Blokiran Drugi Človek
24. 07. 2021 09.56
+2
Ker je en cepelin zlo burno zažarel na nebu
flojdi
24. 07. 2021 15.36
. sj. za vedno si mi je uspelo zapomniti branje o njem. pa slike... ta je bil .. stairway to
daiči
24. 07. 2021 08.53
Armaturo/kokpit ma pa tako k pr tapravmu avionu, čeprov je sam en velk balon, pa ena mali avtobusek spodi...
Bolcn
24. 07. 2021 08.49
+7
V današnje čase bi spet lepo pasal en ogromen Hindenburg 👍
METKA102
24. 07. 2021 09.32
+3
TistoPravo
24. 07. 2021 08.49
+4
Točno v družbi sreče je najlepše