Slovenija

Kako je mogoče, da je triletni fantek na pediatriji večinoma brez spremstva staršev?

Ljubljana, 23. 02. 2024 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
80

Po spletu je zaokrožil ganljiv zapis mlade mamice, ki je ob sobivanju s svojim otrokom na pediatrični kliniki opazovala in tudi sama pomagala triletniku, ki je dneve tam preživljal večinoma sam. Starši so namreč prišli na kratke obiske, niso pa bili z otrokom hospitalizirani. Govorili smo z avtorico zapisa, na pediatrični kliniki pa preverili, koliko otrok je letno na zdravljenju brez staršev in kako to vpliva nanje.

"Zjutraj zgodaj prideva na oddelek, v posteljici zraven leži triletni fantek, ravno pripeljan z intenzivne nege, vidim, da je sam," se začne zapis mlade mamice, ki želi ostati anonimna.

"Se zbudi objokan, ker išče mamo. In tukaj se mi zdi, da me je začelo srce boleti. Ker je bil očitno sam. Seveda sem ga poskusila kot mama, ki ima dva otroka, pomiriti, potolažiti, se zaigrati," je povedala za našo kamero.

Starši so kasneje prišli na kratek obisk, pripoveduje, in ko je zdravnica vprašala, ali bo mama sprejeta kot spremstvo, ta odgovori, da ima nujne opravke.

"Sestre so bile sigurno na razpolago, bi bilo grdo, če bi kaj grdega rekla, ampak otrok rabi nego starša. Zakaj? Potrebuje vodo, kozarček čaja, kot vsak triletnik si zaželi sadje, si zaželi čokoladico ... No, on tega ni imel."

Po družbenih omrežjih so se vsuli odzivi na zapis, mnoge mame so tudi same delile podobno izkušnjo. 

Otrok v bolnišnici
Otrok v bolnišnici FOTO: POP TV

A kaj kažejo podatki? Na pediatrični kliniki beležijo sobivanja staršev: v lanskem letu je bilo hospitaliziranih 13.207 otrok, 13.063 jih je imelo spremstvo. 

"Lahko rečem, da je večina staršev otrok do 15. leta oz. pri nekih težjih okvarah tudi do 18. leta starosti, staršev, ki pri bolnih otrocih ostanejo. Večina je takšnih, ki to pravico izkoristijo," je povedal strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

Do leta 1992 so bili otroci na zdravljenju praviloma sami, nato so starši dobili možnost sobivanja, če so za to plačali, od leta 2008 pa je ta možnost brezplačna.

"Za otroka je prihod v bolnišnico stresen dogodek, zato je zelo priporočljivo, da so starši zraven, in tudi vsa naša prizadevanja v smislu tega, da zagotovimo pogoje otroku v bolnišnici, so usmerjena v to, da zagotovimo tudi pogoje, da so ob njem starši, ki ga lahko podpirajo," pravi klinična psihologinja na pediatrični kliniki Jana Kodrič.

So pa ljudje, ki zaradi takih ali drugačnih okoliščin te pravice kljub najboljši volji ne morejo izkoristiti, dodaja Pokorn. "Za otroka, ki je v bolnišnici brez staršev, v dopoldanskem času skrbijo poleg medicinskega osebja tudi vzgojiteljice in vzgojitelji."

Pa lahko hospitalizacija brez starša pusti posledice na otroku? Psihologinja pravi, da tega ne gre enačiti z zanemarjanjem ali zlorabo. "Ob ustrezni podpori staršev, ob ustrezni razlagi, zakaj je to bivanje v bolnišnici potrebno, tudi na otroku to ne pušča nekih dolgotrajnih posledic." 

Sicer imajo tudi na kliniki socialno službo in če obstaja kakršen koli sum na zlorabo ali zanemarjanje, to sporočijo centru za socialno delo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miskic a
25. 02. 2024 09.56
Ma ce se ze vpiknemo te se vpiknemo do kraja. Kira je to ven dala ne vem. Tista prva ko je med svojimi reklamami posredovala zapis te gospe ko je videla na pediatriji to situacijo nas se pricne s svojimi otroci ukvarjati, ker dvomim, da jim posveca dovolj pozornosti glede na kolicino otrok in vmesnega polnega delovnega casa. Ta druga pa naj si raje lase opere in pricne ukvarjati z otrokom brez kamere varuske in naj pusti pokojnike pri miru tam kjer so.
andraa
25. 02. 2024 08.27
+1
ne poznate ozadja torej ne komentirajte
andraa
25. 02. 2024 08.25
ne komentirajte če ne poznate ozadja anonimne mamice
FAUSTOS1
24. 02. 2024 20.10
ko sem bil star tri leta se si zlomil komolec,bil teden dni v bolnici,bil sam pa tudi ostali otroci so bili sami,nihče ni bil z njimi,saj so vendar bile medicinske sestre in zdravniki-ali pa ko imajo otroci levkemijo in so v bolnišnici tudi mesec ali več kako naj starši bodo non stop z njimi?
periot22
24. 02. 2024 15.27
+7
Ko vidim vsakodnevno kako nesposobni ste današnji starši je katastrofa ne znate ,kuhat ne znate vzgajati ne znate si nič ustvariti samo jamranje vas je kako se nič ne da kako je vse drago,ste pa istočasno vsepovsod od morja večkrat na leto do smučanja do počitnic v tujini.Kupujete nepotrebno ne znate z denarjem skratka nič od nič.Otroke pa najraje v varstvo staršem da se vam ni treba z njimi ukvarjati.Žal vas je ogromno takšnih.Glede te ženske ki obsoja starše triletnika kot prvo se naj briga za svojega otroka da ga ne bo preveč razvadila v življenju da bo v škodo drugim ,ne da obsoja starše tega otroka ko ne pozna dejstev!
juventina10
24. 02. 2024 16.12
+4
dodala bi še,da se raje ukvarjajo s psi kot otroci.pa ne me narobe razumet.psa se lahko pusti tudi kdaj doma,z otrokom pa se je treba ukvarjat.
son?ek11
24. 02. 2024 13.25
+5
Cel nepotreben članek, ker se neka ženska zgraža. Prvo, so tam sestre, in še važejše, nimajo vsi starši možnosti, kaj ka če je doma dojenček, kaj pa če en starši sam, kaj če ne more dobiti dopusta, kaj če je mlada vdova z dvema majhnima otrokoma, kaj če....... pa tudi včasih si lahko otroka v bolnici obiskal v času obiskov. Pa zato moji otroci nimajo nobenih travm
ka?ica
24. 02. 2024 12.38
+5
Ko je bil moj otrok mali, splih ni bilo možnosti biti v bolnišnici z njim. Lepo si moral hoditi v službo. Čudni časi.
iziizi
24. 02. 2024 11.56
+5
VSE JE V DANAŠNJEM ČASU ČUDNO ,ČE SE NE DRGIRAŠ SI DANES ČUDEN ,ČE SI POŠTEN IN SKRBEN SI ČUDEN IN VSI TE NAPADAJO
Ramzess
24. 02. 2024 11.09
+2
Zadnji stavek je terna, a brez teh groženj res ne. Še vedno pa se ne pove kaj je razlog, da mama ni zarven otroka, res nima časa, je kaj druega, morda kakšen konflikt na pediatriji, da, dogaja se.
devote
24. 02. 2024 09.46
+8
pac babbji psiholoski principi...pljuvanje po drugih mamih... je tega polno po druzbenih omrezjih...samo da se sama pocuti popolna mama svojemu edincku soncku...
malibojan2
24. 02. 2024 09.18
+10
toliko galame, pred nekaj leti je bilo to normalno, pa smo vsi preživeli🤔
Ramzess
24. 02. 2024 11.17
+1
Drugi časi, danes si ne moreš privođčiti, da nisi zravemn in spremnljaš kaj počno z otroci. Zgodba s convidom je razkrila veliko resnic o ti. medicini. Vsake toliko zasledimo članek kako so zafrknili ali pogubili (umrl) kašnega otroka. Denimo v Pulski bolnišnici v kratkem dva, potem pa se bogovi v belem še izgovarjajo. Medicina niti kar mislite da je, je tržno naravnana, gre va napačno smer (ob vodenju velike farmacije), kjer bolni prinašao profit, zdravi ga ne. Zakaj je potem vedno bolnih in prizadeti zaradi ti. medicine, namesto obratno. Da ne omenjam koliko smrti ima na vesti ta ti. medicina.
Julijann
24. 02. 2024 08.56
+12
Kako je mogoče? Ker imajo starši mogoče doma še manjšega sorojenca, ker nekdo mora zaslužit za življenje. Ne vem.
iziizi
24. 02. 2024 08.42
+4
VEM DA JAZ BI RAD ČIM VEČ ČASA V ČASU OTROŠTVA PRREŽIVEL Z NJIM POSEBNO PA ŠE V NJEGOVIH TEŽKIH TRENUTKIH ,KO ODRASTEJO TAKO ODLETIJO KOT PTIČKI ,KER TO MI BO VEDNO V SPOMINU DA OPAZUJEŠ KAKO OTROK RASTE ,PA SREČNO VSEM
METKA102
24. 02. 2024 08.34
+8
Zanimivo pri vsem tem je, da so se vsi spravili nad mater, kje pa je oce? Se vedno smo tam, kot smo bili.
BOHPOMAGEJ
24. 02. 2024 08.13
+14
Ko smo bili mi mali otroci, so starši prišli na obisk v bolnišnico za 3 ure, potem pa odšli domov. Nihče tega ni obešal na velik zvon.
Julijann
24. 02. 2024 08.58
+7
Kake 3 ure, kje pa si bil? So mi v četrtem razredu odstranili mandlje, not sem bil en teden in obiski so bili le za eno uro. Lahko da v nedeljo več, a takrat sem že odšel domov.
Nelli
24. 02. 2024 08.04
-1
Kaksni komentarji!? Nekateri bi najraje otroka takoj ko pride iz porodnišnice kar dali v vojsko, jih "vrgli" v internat. Zakaj pa ne? Saj, ce ste vi preživeli čisto zatravmirani, bo pa se otrok. Toliko ste v svoji travmi, da se sploh ne zavedate kaj pisete in iscete izgovore zakaj naj bi bil tri leta star otrok sam. Ni izgovorov! Ne bi smelo biti tako malo dete samo. Pika. Kje je socutje v ljudjeh se vprasam? Pa dejte si vi starejši ze enkrat dopovedat, da casi niso vec enaki kot so bili. Pejte naprej.
Miskic a
24. 02. 2024 08.35
+7
Saj imas prav. Samo mi se pogovarjamo kaj pa ce starsi iz kirega razloga ne morejo biti 24 ur na dan. Tudi to je mozno zal. Saj vecina so ze vsi danes skoraj ne glede na vse. Samo majhen odstotek pa vseeno ima se nekaj ali nekoga v ozadju, da pac proba te vsaj priti na obisk pa te biti tam cimdlje ali pa vsaj da ce noc ostaneq
iziizi
24. 02. 2024 08.00
+12
SAM IMAM IZKUŠNJO KO SEM ŠE LAHKO DELAL SE MI JE RODIL SIN ,OTROK KI JE IMEL PAČ PRIROJENO NAPAKO VSAK DAN PONOČI SEM PUSTIL TOVORNO VOZILO PRED KLINIČNEM CENTROM IN GA ŠEL POGLEDATIN BIL PAR UR Z NJIM, VSAKI DAN NATO SEM SAM ZBOLEL IN HVALA BOGU SEM LAHKO VSAK DAN BIL Z NJIM IN SE UKVARJAL Z NJEGOVO DRUGAĆNOSTJO ,BILO JE VELIKO OPERACIJ FIZIOTERAPIJ VSAK DANJE DELO,AMPAK DANES SMA NELOĆLJIVA IN BOLEZEN SMA CCA 70% PREMAGALA Z POMOČJO ZDRAVNIKOV IN FIZIOTERAPEVTEV .AMPAK ČAKA NAJU ŠE VELIKO DELA IN VEM UPAM DA BOMA ZMAGALA .STARŠI BORITE SE ZA SVOJE OTROKE NIHČE DRUG SE NE BO
sky20
23. 02. 2024 21.58
+25
No ajde situacija otrok star 4 mesece recimo drug otrok pa 3 leta kot nak bi bil ta. Ta 3 letnik je zaradi zapletov ali karkoli drugega pripeljan v lj starsi pa zivijo v ms. Mama sicer na porodniski oce pa dela. V druzini samo 1 avto plus da kot jaz vem dojencki na obisk ne smejo. Torej kako bo mama vsak dan na obisku? Oz naj ostane v bolnici? Kdo bo cuval dojencka? Vsi samo obsojate ne pomislite pa iz drugega zornega kota.
Miskic a
23. 02. 2024 21.52
+10
Najbolj je pa to ne, ko se to objavlja na instagramu od babnic gori na storijih vmes malo tablete pa prehranska dopolnila, vmes tale zgodba, vmes so malo popljuvale, potem pa dalje potovanja, oprema za otroke, recepti, styling pa ne vem kaj se vse. Da se vidi da so jacee ne. Da bi si pa lase kira umila pa ne.
a res je
23. 02. 2024 21.52
+2
Pri vseh nadomestilih je tako, da gre za odstotke. To se pa ve kaj pomeni, če je 70% od minimalne plače ali od plače, ki je trikrat višja.