Slovenija

Bitka za Sindikat železničarjev Slovenije

Ljubljana, 18. 10. 2018 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
71

V uredništvo smo pridobili zapisnik seje Sveta Sindikata železničarjev Slovenije (SŽS), ki se je začela konec septembra v Ljubljani in se zaključila šele včeraj. V zapisniku vidimo, da je katastrofalno vodenje SŽS posledica dolgoletnih praks, ki so jih izvajali zdaj že nekdanji vodilni Albert Pavlič, Benjamin Ornik in Franc Zupanc. Vse so razrešili, saj niso želeli prostovoljno odstopiti. Sami pa trdijo, da so sklepi/zapisnik posledica falsifikata in kaznivega dejanja ponarejanja, za kar so sprožili vse potrebne postopke in Alberta Pavliča imenovali za častnega predsednika SŽS.

Dva vzporedna svetova Sindikata železničarjev Slovenije
Dva vzporedna svetova Sindikata železničarjev Slovenije FOTO: iStock

Na SŽS očitno obstajata dva svetova, saj smo od vpletenih dobili še en zapisnik, ki ga lahko preberete v priponki. V prvem zapisniku so bili Albert Pavlič, Benjamin Ornik in Franc Zupanc razrešeni, v drugem pa ne. Oba zapisnika sta precej podobna, le z drugačnimi vidiki. Nekako se do 17. 10. 2018 zapisnika vzporedno razvijata, a se ob 14.07 pomembno ločita. Če je v prvem zapisniku jasno, da so razrešili vodstvo, jim drugi zapisnik daje brezpogojno, soglasno podporo.

Vodstvo, ki je osnovna točka obeh zapisnikov, je v dopoldanskem zapisniku odgovorno za številne napake in nejasnosti, v popoldanskem zapisniku pa teh napak več ni, še več, so zgolj pohvale. Po tekstu drugega zapisnika razrešitve ni bilo, številni so zapustili sejo in v spremenjenem obsegu se je ta nadaljevala. Sprejmejo se številni sklepi, kot "Svet SŽS, na podlagi ocene dosedanjega dela Predsednika SŽS Franca ZUPANCA, organizacijskega sekretarja Alberta PAVLIČA in glavnega tajnika SŽS Benjamina ORNIKA, izreka popolno zaupnico vsem za njihovo dosedanje delo v SŽS ter jim izreka maksimalno podporo pri njihovem nadaljnjem delu v Sindikatu železničarjev Slovenije." Albert Pavlič v naslednjem sklepu prav tako postane častni predsednik Sindikata železničarjev Slovenije

Vprašanje, ki bo zaposlovalo številne vpletene, bo samo eno: kateri zapisnik in katero vodstvo ima prav. Vodstvo pod taktirko Alberta Pavliča je tudi že poslalo zahteve na vodstvo Slovenskih železnic, katero se bo zdaj moralo tudi odzvati. Med drugim zahtevajo,

- "povišanje izhodiščne plače v Skupini SŽ do 10% zaradi zelo velikega dobička v Skupini SŽ in zaradi nizkih pokojnin železničarjev, ki znašajo v veliki večini primerov manj kot 600,00 EUR ker je izpod praga revščine v RS;
-  začetek postopka za spremembo plačnega sistema v Skupini SŽ, ki bo odpravil prevelike nominalne razlike v plači in odpravil pravilo, da "bogati dobijo več revni manj".

Zapisnik 1 je poln očitkov in opozarja na težave

Iz dopoldanskega zapisnika je razvidno, da se je SŽS ukvarjal s precejšnim osipom članstva, saj jih je zapustilo več kot 600 članov, kar predstavlja 25 odstotkov vseh včlanjenih. Kljub ogromnemu osipu nihče ni prevzemal odgovornosti ali predstavil poročila o osipu, razen groženj ni bilo proaktivnih ukrepov za pomiritev sindikalnih enot, ki so želele zapustiti sindikat. Takrat vodilni so za vse krivili zunanje krivce in niso prevzeli nikakršne odgovornosti. Eden večjih očitkov je bila slabo izvedena stavka, katere člani sploh niso podpirali in je dosegla ravno nasprotni učinek.

Nadalje so bili očitki vodstvu le vrh ledene gore, da se sindikat ukvarja z vsem ostalim, razen z osnovnim poslanstvom, ki naj bi ga opravljal sindikat, saj v zapisniku vidimo očitke, da so se "vlagale tožbe in porabljala sindikalna sredstva sindikatov brez sklepov organov in brez vedenja večine članov."

Albert Pavlič
Albert Pavlič FOTO: POP TV

Sindikat preko društev želel kanalizirati denar

Eden večjih in potencialno še bolj spornih sumov, ki so očitani vodstvu, je sum na kanaliziranje denarja preko društev, ki jih sindikat sploh ne bi smel ustanavljati, saj je dejstvo, "da sindikat nastopa kot ustanovitelj in sedež več športnih in kulturnih društev v nasprotju s pristojnostmi sindikata". Zato je obstajal sum, da se je preko teh društev želel kanalizirati denar in porabljati sredstva, zbrana iz sindikalnih članarin. "Poraba tega denarja in tudi drugih donacij je netransparentna in nenamenska, za kar sta odgovorna podpisnika računov." Podpisnikom med drugim očitajo nenamenske donacije in "različne solidarnostne pomoči enim in istim osebam, ki gredo v druge namene." Albertu Pavliču očitajo avtokratsko vodenje in to, da večino informacij zadržuje zase oziroma za manjšo skupino ljudi, ki so v praksi edini, ki karkoli izvedo glede ključnih odločitev in pogodb, in da se seje izvajajo zgolj korespondenčno.

Albert Pavlič in člani ekipe okrog njega so se očitno zavedali, da bo seja sveta za njih težavna in so na predhodni korespondenčni seji razrešili predsednika SE, ki naj bi želel glasovati v nasprotju z njihovimi prepričanji.

Metanje polen, da bi se obdržali na položajih

Če smo že videli, da so želeli z razrešitvijo predsednika SE vplivati na sklepčnost in efektivnost sveta, so želeli trije nekdanji vodilni sindikata tudi rušiti samo sejo, ki je potekala dvakrat, 24. 9. in 17. 10. 2018. Na seji v septembru, ki je potekala med 10.00 in 12.30, so se udeleženi večinoma prepirali in komaj potrdili zapisnik. Več članov je od Alberta Pavliča, Franca Zupanca in Benjamina Ornika zahtevalo, da odstopijo s svojih funkcij, kar samovoljno niso storili, saj se niso strinjali z očitki. Franc Zupanc, ki je poleg položaja predsednika SŽS prevzel po zamenjavi predsednika SE tudi to funkcijo, je nato sejo prekinil in ni predlagal ali potrdil novega datuma. Naslednjih 10 dni je Franc Zupanc oviral in ignoriral vse pozive za novo sejo in je bil v določitev novega datuma "prisiljen", ko je nov termin seje postavila skupina sedmih podpisnikov v skladu s poslovnikom SŽS. Nova seja je bila določena za 5. 10., a so nekdanji vodilni z obstrukcijo seje poskrbeli, da ta ni bila sklepčna.

17. 10. 2018 se je seja nadaljevala in že v začetku je Franc Zupanc, ki ga je dopolnil Albert Pavlič, oporekal določenim članom, ki so prišli na sejo. Dvomila sta v legitimnost njihovih mandatov. Po prerekanju je Svet SŽS potrdil, da so bili sklepčni, saj so v skladu s poslovnikom SŽS imeli potrebno večino. Začetek konca nekdanjega vodstva je bil tako potrjen.

Albert Pavlič
Albert Pavlič FOTO: POP TV

Ko večina preglasi manjšino

Franc Zupanc je poskušal na vse načine blokirati možnost glasovanja, ki bi jih razrešila, saj v septembru ni želel skupaj Albertom Pavličem in Benjaminom Ornikom odstopiti s položaja. Po več kot šesturni razpravi je Svet SŽS nato brez večjih težav le zamenjal prej omenjene vodilne in sestavil novo vodstvo. V enem od sklepov vidimo, da so od njih zahtevali primopredajo vse dokumentacije in finančnih sredstev SŽS, ki naj bi potekala 22. 10. 2018 ob 12. uri. A bo primopredaja dejansko uspešna, bomo tako videli že čez nekaj dni, saj se bo prvo moralo pojasniti, kater sindikat in vodstvo ima prav.

Želja za prevlado sindikatov

Albert Pavlič in Silvo Berdajs sta vrsto let skupaj obvladovala železničarske sindikate. Pred sedmimi meseci se je med njima vnel spor. V ozadju spora je namreč spopad za prevlado na železnicah, ki jo želita najvplivnejša sindikalista. Po objavi odkritih groženj Škrajnarju je Berdajs v disciplinskem postopku dobil opomin in je moral izstopiti iz nadzornega sveta SŽ.

Pavliča, sicer dolgoletnega delavskega direktorja SŽ, je svet delavcev v začetku letošnjega marca razrešil s tega položaja. Povod za njegovo razrešitev naj bi bil spor z Berdajsom in zaradi preiskave o sumu korupcije na SŽ. Po tem, ko je Albert Pavlič moral odstopiti kot delavski direktor Slovenskih železnic, je prevzel izvršna pooblastila v Sindikatu železničarjev Slovenije.

 V nadaljevanju si lahko preberete in ogledate oba zapisnika in obvestilo za javnost.

Zapisnik 4. seje Sveta SŽS
4. redna seja 24.9.2018
Obvestilo medijem SŽS
Lista prisotnih na seji SŽS
Izjava za javnost novi SŽS
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bebo3
19. 10. 2018 09.09
+2
kaj se sploh grejo teli v sindikatu, mlatijo prazno slamo, delat naj grejo raje! to me pa ful ujezi.
Darko32
18. 10. 2018 20.57
+7
Ko gledaš kaj se dogaja se ne čudim, če so se člani dvignili in pokazali, da barabe tipa BERDAJS in PAVLIČ na navadna barabina skupaj z podporniki. Sedaj pa je na vrsti BERDAJS in tukaj bo mnogo hujše in bo očitno nekaj ljudi pristalo za rešetkami, saj tako se ne dela, da ti se greš barabinstvo samo zato, da si zaščitiš kanale za prekanaliziranje denarja in sočasno ti je malo mar za osnovno poslanstvo. ZAto mislim, da so naredili edino pravilno potezo, da so razrešili te barabine, kateri so si skupaj z BERDAJSEM menjavali stolčke. Sočasno pa je to ustrezalo vodstvu, saj vsi skupaj z roko v roki goljufajo in molzejo proračun. VIdim, da je na vrsti sedaj še BERDAJS, kateri bo očitno pristal za rešetkami.
optimist11
18. 10. 2018 20.23
+2
Privatizirat železnice.
bojer
18. 10. 2018 20.07
+2
Naivno je pričakovati, da na SŽ obstajajo tudi delavci.
matejcko
18. 10. 2018 20.12
vinogradnik33
18. 10. 2018 17.26
+13
Tu ne gre za sindikate , gre za premoč nad logistiko in denarjem in s tem močjo ! Že dolgo je znano , da so SŽ molzna krava SDS !
Darko32
18. 10. 2018 20.59
+5
Če bereš razne prispevke in pogledaš še izjave teh postopačev vključno z BERDAJSEM je žal tvoja ugotovitev edina pravilna razlaga. Tukaj je prisotna sistemska korupcija, katero celo drži štango sama uprava SLovenskih železnic.
nnanna
18. 10. 2018 17.24
+9
janša bo kmalu na vseh frontah rušil vlado!
SuperBog=?lovk
18. 10. 2018 17.21
+9
Pa to je tam že 20 let, vi pa šele sedaj poročate! rajši malo preverite kako se gradi železniška proga Kočevje - Ljubljana, na obstoječih tirih, ki jih je zgradila že cesarica Marija Terezija.
Kollerik
18. 10. 2018 17.15
+12
SLO ajzenpon = en velik kup voluharjev z bonificiranim delavnim stažem in lepo plačo. Janševi pobje so (med drugim) preprečili tudi tedanjo modernizacijo Slovenskih železnic s pomočjo nemcev. Eden in edini recept, ki bi učinkoval kot je treba, je isti koz za ves JS. Ljudi na cesto vse brez izjeme, nato pa jih zaposlit nazaj. Z večjimi plačami.
Kollerik
18. 10. 2018 17.16
+7
Višek pa prekvalificirat, saj v našem gospodarstvu manjka ljudi.
Antenaa
18. 10. 2018 16.30
+11
Zjagat vse sindikaliste
Firnk
18. 10. 2018 15.33
+15
banda ajznponarska
matejcko
18. 10. 2018 15.41
+25
Ne gre pa posploševati, ker pomoje tisti kretničarji in tisti, ki šine prelagajo s to ostalo fakinažo nimajo prav nič skupnega....
nebel
18. 10. 2018 15.02
+24
Beda, takole se stranke in sindikati med seboj spopadajao za tuj denar. Vse pozapret brez možnosti pomilostitve za kadarkoli.
Kollerik
18. 10. 2018 14.51
+8
janošovi lopovi....
Rde?iAlarm
18. 10. 2018 14.54
+18
vsi odpadki sdsa grejo na SŽ...navadna greznica....se pa pozna primitivnost tega kadra saj se med seboj žrejo za par kil euvrov
rozalinda
18. 10. 2018 15.22
+7
@kollerik, @AntiSvečkar, točno tako! ++++++++++++++++
murinar
18. 10. 2018 14.41
+45
Ni večje bedarije kot je ; da so vodilni v sindikatu na vodilnih mestih v isti firmi v kateri zastopajo delavce ! Sicer so pa sindikati pri nas namenjeni sami sebi in oskemu krogu ,da se napaja ! Vzorčni primer so železnice !
TargetHacker
18. 10. 2018 14.00
+26
Kdor le malček laže, tudi malček krade.
KrTakoNeki
18. 10. 2018 13.32
+56
...ne vem če si kdo predstavlja, da sindikat pobere 1% BRUTO plače...glede na nadpovprečne plače na železnicah in baje skorajda obvezno včlanjenje v sindikat ob zaposlitvah...pa par tisoč zaposlenih in si zračunajte, kaki denarji so to...ni čudno, da se med sabo grebejo...sicer pa poznam nekoga, ki v življenju ni bil sposoben za nobeno delo, len ko fuks...pa je počasi prilezel do funkcije v tem sindikatu in lepo uživa...sploh decembra...imajo take pogostitve, da ti reveži niti pribora ne znajo uporabljat...sam da sindikat časti...
matejcko
18. 10. 2018 14.04
+21
Pravzaprav bi bilo tega "nekoga" kar poimenovati, ker teh "nekaterih" tam visi še pa še.
mentorhercul
18. 10. 2018 13.07
+12
Menda imajo sindikat srojevodij, a so že v manjšini, večina je ostalih poklicev, sam da članarina kaplja in s kanalizira, pa določene firme služijo ............avtobusarji, recimo.....
mentorhercul
18. 10. 2018 13.05
+23
Bravo tako opevani sindikalisti, kar še naprej veselo plačevat članarino, pa še malo jo povečati.
martinov
18. 10. 2018 12.58
+48
Sindikalni vodje so zaščiteni kot Kočevski medvedje, sami pa z delavci delajo enako, kot vodstvo podjetja, oz. svinje z bučami !!
puspan
18. 10. 2018 12.34
+49
Janševa avantgarda.
SKRIPT
18. 10. 2018 12.19
+58
To se zgodi ce dobijo primitivci moc
matejcko
18. 10. 2018 12.24
+14
To se je pred skoraj 80. leti že zgodilo in se potem nadaljevalo ter končalo na grozovit način.
Hasan
18. 10. 2018 12.28
+13
...pa da se članom sindikata oz.volilcem v organe sindikata za vse skupaj gladko je.......Potem pa jokajo ob šankih.