Slovenija

Kako je plesati, igrati pikado, odklepati vrata in voziti avto pijan?

Ljubljana, 22. 12. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
23

Da enostavne aktivnosti lahko postanejo pravi podvig, lahko hitro ugotovite, če si nadanete 'pijana očala' v sobi izzivov Aftertaxi v Ljubljani. Zabavna preizkušnja je projekt združenja DrogArt, s katerim želijo osveščati ljudi o negativnih vplivih alkohola na sposobnost vožnje. Poleg tega delijo brezplačne kupone za taksi tistim, ki pijejo, da jim zagotovijo varno pot domov.

Se vam zdi težko od blizu metati na koš, zadeti tarčo pikada ali igrati badmiton? Kaj pa plesati, zlagati kozarce, rezati torto? Pod vplivom alkohola sta lahko tudi hoja naravnost ali odklepanje vrat težavno opravilo, želijo sporočiti v Združenju DrogArt. Zato so v sobi izzivov, ki so jo poimenovali Aftertaxi, pripravili 12 nalog, ki se treznemu človeku zdijo povsem enostavne, vendar jih 'pijana očala', ki simulirajo različne stopnje opitosti, občutno zapletejo. "S temi očali so naše senzorične in motorične sposobnosti zelo okrnjene. Že sama hoja po ravni črti predstavlja ljudem velik izziv – zanaša jih, težko locirajo pozicijo ciljne točke," je pojasnila Tanja Rudolf Čenčič iz Združenja DrogArt in dodala, da so izzivi mišljeni kot 'zabavni', saj je njihov cilj, da bi se ljudje imeli dobro in bi skozi doživetje zaznali resno sporočilo, kako nevarno je piti in voziti.

S 'pijanimi očali' se lahko prepričamo, kako ohromljene so naše motorične in senzorične sposobnosti, ko smo pijani.
S 'pijanimi očali' se lahko prepričamo, kako ohromljene so naše motorične in senzorične sposobnosti, ko smo pijani. FOTO: Damjan Žibert

Soba izzivov je bila odprta tudi prejšnji teden v Mariboru. "Ljudje so bili zelo presenečeni, kako ohromljeni so bili in kako slab občutek za globino so imeli. Da so zaznali razdaljo do predmetov, so si morali pomagati z rokami – tipali so okoli sebe, ker se jim je zdelo, da so predmeti bolj oddaljeni, kot so dejansko bili," je poudarila Rudolf Čenčičeva. In to se dogaja tudi, ko je človek zares pijan. Motorične in senzorne sposobnosti se občutno poslabšajo – težko je obdržati ravnotežje in oceniti razdaljo do predmetov. Predmete, ki so blizu, vidimo bolj daleč. "Rdeča luč je ena izmed barv, ki jo slabše zaznavamo. In to so vse resne okoliščine, ki lahko v prometu pripeljejo do nesreče," je opozorila Rudolf Čenčičeva.

Tretjina nesreč s smrtnim izidom je posledica uživanja alkohola

Rudolf Čenčičeva je navedla podatke Agencije za varnost prometa, da je prav alkohol eden od najpogostejših razlogov za nastanek najhujših nesreč: "Tretjina nesreč s smrtnim izidom je posledica uživanja alkohola. Alkohol je posredni dejavnik nesreč, se pravi, zaradi pitja alkohola ljudje vozijo prehitro, ne upoštevajo prednosti in pogosteje vozijo v nasprotno smer. Pitje alkohola povečuje željo po tveganem vedenju. Seveda, do neke točke. Sicer pa človek postane okoren, počasen, podaljša se njegov reakcijski čas, kar je seveda nevarno, ker se ne odzivaš dovolj hitro na dogajanje na cesti."

Bi pijani lahko suvereno hodili po stopinjah? Izziv je pokazal, da smo imeli vsi težave, ker nas je zelo zanašalo.
Bi pijani lahko suvereno hodili po stopinjah? Izziv je pokazal, da smo imeli vsi težave, ker nas je zelo zanašalo. FOTO: Damjan Žibert

'Pričakoval sem, da enostavna opravila ne bodo težka, a se je izkazalo povsem drugače'

To so besede Mitje Jančarja, obiskovalca, ki smo ga srečali v sobi izzivov in je z nami delil izkušnjo. Zanimivo se mu je zdelo, kako se z bistrimi in treznimi mislimi prepričaš, da se motorika in zaznavanje okolice tako spremenita, da si nevaren samemu sebi, kaj šele ostalim v prometu. "Najbolj sem bil presenečen, ko sem se sprehodil po stopinjah do avtomobila in ga odklenil. Pričakoval sem, da bo to popolnoma lahko, da bom lahko hodil naravnost. A 'pijana očala' so spremenila zaznavo, zato sem stopinjam zelo težko sledil. Zanašalo me je. Mislim, da nisem zadel niti ene stopinje, ki je bila označena na tleh. Da sem zadel kljuko in v ključavnico vstavil ključ, sem potreboval kar nekaj poskusov," se je nasmejal Jančar. Dogodivščina se mu je zdela dobra izkušnja, saj se na šaljiv in zabaven način dotika resnega problema – nevarnosti, ki jo v prometu predstavlja alkohol.

Ko ples postane projekt nemogoče.
Ko ples postane projekt nemogoče. FOTO: Damjan Žibert

'Vse je valovilo, ni se dalo razbrati, kje sem, kaj se dogaja, kako je daleč'

To je doživljajla Klara Nahtigal, ko si je nadela očala. Popolnoma je izgubila občutek za prostor. "Ko sem metala pikado, sploh nisem vedela kam mečem, nisem mogla oceniti, kako daleč je tarča, sploh nisem mogla usmeriti roke. Vse gibe sem skušala izvesti zgolj na podlagi razmišljanja in previdevanja, kako visoko je tarča in kako moram držati roko," je v smehu razlagala. Najtežje ji je bilo, ko je ponavljala plesne gibe za liki na ekranu: "Ko sem snela očala, sem videla, da je lik medvedek. Pred tem sem videla samo roza roko. In ko bi morala ponavljati za njim, sploh nisem vedela, kaj naj počnem. Samo po delu roke sem sklepala, kako se premika." Nad sobo izzivov je bila navdušena, saj si ni predstavljala, da se motorične in senzorične sposobnosti lahko res tako zmanjšajo.

'Zanašalo me je, videla sem tri črte'

V izzivih sem se preskusila tudi sama. In če mi je igranje pikada kljub zamegljenemu vidu šlo presenetljivo dobro in če sem z načrtno dobro koncentracijo le z manjšimi težavami vstavljala svečke v luknje v torti, pa sem imela velike težave z ravnotežjem. Ko sem skušala naravnost hoditi po ravni črti, me je zanašalo. Videla sem tri črte, zato nisem vedela, po kateri naj zakorakam. Podvig je bila tudi hoja po narisanih stopinjah. Ne le da me je zanašalo, ves čas sem stopala mimo njih. In kar me je najbolj presenetilo – v resnici mi je postalo slabo. Še dobro, da mi je na koncu uspelo vdeti ključ v ključavnico avtomobila.

Kuponi za brezplačni taksi, ki jih deli DrogArt.
Kuponi za brezplačni taksi, ki jih deli DrogArt. FOTO: Damjan Žibert

Soba izzivov je del že devet let starega projekta After taxi

Z njim DrogArt ozavešča predvsem mlade o nezdružljivosti alkohola in vožnje. Tistim, ki pijejo, namreč z brezplačnimi kuponi za vožnjo s taksijem, ki jih sofinancira MOL, zagotavljajo varno pot domov in s tem preprečujejo, da bi se sami usedli za volan. »Delijo jih DrogArtovi terenski delavci in sicer po lokalih, klubih in raznih zabavah, če ocenijo, da ga nekdo potrebuje. Do novega leta kupone delimo tudi na DrogaArtovi informativni točki, na Prečni ulici 6 v Ljubljani,« je povedala Rudolf Čenčičeva. Prav tako dobijo brezplačni kupon za taksi tudi obiskovalci sobe izzivov, ki bo odprta do 24. decenbra 2018.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasper111
23. 12. 2018 13.08
+0
Torej pijandura, ki preveč popije dobi brezplačen kupon za taxi tisti, ki pride z družino pogledat praznično okrašen center Ljubljane ga mora pa plačati. Bravo!
User1538643
23. 12. 2018 09.52
+2
Pijana očala so daleč od tega in ne pomagajo kaj dosti. Vsakega pet minzt na ringišpil, pote pa naj proba voziti, vtaknuti ključ v ključavnico in podobno.
mulc-slo
23. 12. 2018 08.15
+5
Sem Slovenec, balinam pijam, iz gostilne se nazaj k ženi pripeljem pijan, v cerkvi sem še župniku nevoščljiv ker lahko pije. Trezen sem pač brezvezen.
poserjemsenavas
23. 12. 2018 07.12
+2
Vse se da, ni pa pametno
Miro32
22. 12. 2018 19.38
+1
Jaz pijan mislim da sem boljsi o vsem.Mislim...
YUGO45.
22. 12. 2018 15.08
+13
Pijan ne vozi! Tudi sam sm nekoč bil vsemogočni...dokler nisem prista polomljen v operacijski...Alkohol v prometu nima kaj iskat..samo sranj..Vsakemu se lahko zgodi,dobrim in slabim ljudem.. na koncu si slab in sam sebi kriv..
bodi
22. 12. 2018 14.37
+5
hehe z leti se človek marsikaj priuči je pa res da ti tamladi povečini ne pije ampak se ga drugače useka.
Mirhollio
22. 12. 2018 14.34
+3
Me zanima koliko je takih ki se pijani niso odpirali vrat da bi mogli nardit simulacijo tega...
Dragonball
22. 12. 2018 13.07
-2
24ur kaj pa ko policaji(ko niso u službi oz. na dolžnosti) vozijo 200km/h skozi tunel pa lih zadnjič je bla novica kako so plavi nažgani vozil okrog v službenem vozilu skup z eno mladoletnico? Pa da redarjev in varnostnikov(torej oseb ki bi nas isto morale varovati in skrbeti za javni red in mir) sploh ne omenjam, ti so šele "ta pravi", izven svojega delovnega časa(določeni ta tudi med njim) se večina enostavno požvižga na vsa pravila, jih poznam kar nekaj oz. sem iz zanesljivih virov slišal za njih
dabra
22. 12. 2018 12.41
+10
Sj k se navadš kr gre nekak...
klukec
22. 12. 2018 12.24
+8
Tako je ce spijes pivo ali dve bos se bolje plesal in tudi pikado metal kaj vec pa ze slabse,ni pa alko ko si za volanom absolutno ne
CestniKolesar370Wattov
22. 12. 2018 12.28
+12
Ne moreš pa zanikat, da vožnja prej mine, če si nažgan kot klada.
klukec
22. 12. 2018 12.39
+4
Mirhollio
22. 12. 2018 14.33
Mirhollio
22. 12. 2018 14.33
+3
Mene je moja vceraj domov peljala. Sem splat kot dojencek. Tak da ja... Definitivno prej mine
jest...
22. 12. 2018 12.09
+2
pol te pa odpelje taksist. ki je se bolj nazgan k ti....
CestniKolesar370Wattov
22. 12. 2018 11.18
+18
Med 3 in 5 pivi sem v pikadu profesionalec.
klukec
22. 12. 2018 12.29
+0
Ramzess
22. 12. 2018 10.42
+15
Vprašanje koliko je to relevantno, saj pijanost in stopnjo le te vsak doživlja različno.
Ramzess
22. 12. 2018 10.44
+0
Razen tega so lahko zraven prisotni še drugi faktorji. Test so namreč izvajali sicer zdravi ljudje, ljudje brez hendikepov, določenih zdravstvenih težav, itd.
wolfterier
22. 12. 2018 10.04
+15
Ja,tko je...še nikoli nisem trezen plesal,pikado nisem igral ne pijan,ne trezen,vozim pa v glavnem trezen !
wolfterier
22. 12. 2018 16.06
+1
uporabnik1234
22. 12. 2018 16.17
+1