Slovenija

Kako je Slovenija pripravljena na širitev Nata in krepitev odzivnih sil?

Ljubljana, 30. 06. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
375

Kaj širitev Nata in povečanje števila sil za hitro odzivanje pomeni za mir, za Evropo in nenazadnje za Slovenijo? Bomo zato bolj varni? Kako velika grožnja Rusiji je širitev Nata na njene meje? Bo Slovenija zmogla Natova pričakovanja, da države za obrambo prispevajo več, in ali bomo lahko zagotovili dovolj vojakov za dodatne Natove sile v Evropi?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni širitev Nata?
    13:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni širitev Nata?
  • Iz 24UR ZVEČER: Širitev zveze Nato
    02:52
    Iz 24UR ZVEČER: Širitev zveze Nato

Voditelji držav članic Nata so v Madridu sprejeli več zgodovinskih odločitev. Med drugim so Rusijo, ki so jo doslej obravnavali kot strateško partnerico, označili za največjo grožnjo. Odločili so se tudi za temeljito okrepitev Natove obrambne in odvračalne drže, Švedsko in Finsko pa so povabili v zavezništvo. O tem, kaj to pomeni za mir v Evropi, sta v oddaji 24UR ZVEČER govorila Katja Geršak, izvršna direktorica Centra za evropsko prihodnost, ter nekdanji minister za obrambo Matej Tonin

V studio 24UR ZVEČER so povabili in se ves dan dogovarjali za gostovanje in pogovor o tej temi z novim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, vendar so iz njegovega kabineta zvečer sporočili, da se je minister Šarec odločil, da ne bo pojasnjeval. Zato so v studio povabili nekdanjega obrambnega ministra Mateja Tonina.

Slovenija širitev zveze Nato podpira, čeprav ji koalicijska stranka Levica nasprotuje. A gre za zgodovinsko pomembno stvar za Evropo in Nato, meni Tonin. "Zagotovo to pomeni večjo varnost za samo Evropo, ker Nato predvideva 5. člen Severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da je napad na enega napad na vse. In zato ker sta se Švedska in Finska priključili Natu, se jima kaj podobnega, kot se je zgodilo Ukrajini, ne more zgoditi. In to je tista ključna stvar, zaradi česar je danes tudi Evropa varnejša z vstopom Finske in Švedske v Nato," je prepričan.  

Poudaril je še, da ti dve državi v Nato prinašata tudi pomembne dodatne zmogljivosti. "Gre za državi, ki imata zelo razviti lastni vojski, ki sta bili doslej nevtralni. Imata razvito svoje letalstvo, mornarico, kopensko vojsko ... Tako da gre tudi za pomembno pridobitev za Nato."

Kakšen odziv Rusije pa lahko članice Nata pričakujejo po vstopu dveh nevtralnih, pomembnih držav? Putin je že grozil Finski in Natu. "Ne glede na to, da je Nato politično-obrambno zavezništvo in da je vedno temeljilo na obrambi, nas Rusija dojema kot grožnjo. To je neizogibno in zavoljo tega je to obojestransko. Torej, mi moramo na njo gledati kot na grožnjo. To je tudi bila ena od stvari, ki je bila zelo jasno razvidna na vrhu v Madridu," meni Geršakova. Poudarila je, da Rusija Evropo dojema kot grožnjo in ima strateške interese v evropskem prostoru. 

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini FOTO: Shutterstock

"Živimo v realnosti, kjer Ukrajina žal ne bo edino polje konflikta, ki ga bomo videli z Rusijo. Bodisi na hibridne načine ali skozi proxyje bo Rusija poskušala destabilizirati evropski prostor. In taka prihodnost nas čaka v prihodnjih letih," je prepričana. 

Tonin pa je spomnil, da je bila Rusija pred 10 leti zapisana kot partnerica Natu, danes pa je postala grožnja. "Nato v nobenem svojem dokumentu ni izražal agresivnih nagnjenj oziroma ofenzivnih nagnjenj proti Rusiji. Zato moramo biti zelo previdni, da ne padamo na ta ruski narativ, da kakršna koli širitev Nata ogroža Rusijo. Je ne. Vse države na vzhodu, tudi danes Finska in Švedska, so se prostovoljno odločile za priključitev zavezništvu, zato ker se v tem zavezništvu, ki si delimo skupne vrednote, počutijo varnejše," je dejal. 

Kako je Slovenija pripravljena na krepitev Natovih sil?

Nato bo sile za hitro odzivanje v Evropi povečal s 40.000 na 300.000 vojakov. Kaj to pomeni za Slovensko vojsko? Trenutno je po Toninovih besedah v teh hitrih odzivnih silah okoli 100 slovenskih vojakov. "V prihodnosti se bodo te številke glede na napovedi proporcionalno seveda zelo povečale. In tukaj bo Slovenija, pošteno povedano, imela določene težave z zagotavljanjem kadra. Ni pa to samo slovenska težava. Tudi Nemčija je povedala, da bo imela težave pri zagotavljanju teh sil. Ampak s skupnimi močmi, z jasnim ciljem, verjamem, da se to da storiti in da bo tudi zaradi tega Evropa, zlasti pa vzhodna Evropa, varnejša," je prepričan nekdanji obrambni minister. 

Kakšna bo usoda nemških oklepnikov Boxer, za katere je Janševa vlada tik pred odhodom podpisala pogodbo o nakupu? Vlada Roberta Goloba skuša posel odpovedati, zato je uvedla revizijo posla. Tonin nakup oklepnikov še vedno odločno zagovarja in pravi, da gre za "osnovo, hrbtenico slovenske vojske in tudi zmogljivosti, ki jih je Slovenija obljubila zavezništvu Nato". Glede napovedane revizije pa je miren. "Ker sem se z ekipo zavedal, da bo šlo za zgodovinsko stvar in da tukaj ne sme biti napak. Tako da bo po moje revizija pokazala, da je vse v redu in da se bo posel nadaljeval."

Matej Tonin je tik pred iztekom mandata podpisal memorandum za nakup oklepnikov tipa boxer
Matej Tonin je tik pred iztekom mandata podpisal memorandum za nakup oklepnikov tipa boxer FOTO: Ministrstvo za obrambo

Je pa Tonin v odnosu nove vlade zaznal tudi nekaj pozitivnih sporočil. "Prvo pozitivno sporočilo je bilo to, da vlada ne namerava zmanjševati obrambnih izdatkov, ampak da jih bo povečevala, in drugo pozitivno sporočilo, da ostaja zavezana izgradnji srednje bojne bataljonske skupine. Tudi predsednik vlade je rekel, da za izgradnjo te skupine potrebujemo oklepna vozila. Tako da se zaenkrat stvari premikajo v pravo smer," je zadovoljen.

Premier Golob je javno napovedal, da bo Slovenija še pred letom 2030 v zvezo Nato zagotavljala dva odstotka BDP. Pa je to sploh izvedljivo v času, ko se vse draži? "To je nujno, ker mir in varnost nimata cene. Poglejte na primer v Ukrajini, kakšno ceno danes plačuje Ukrajina zaradi vojne. In vsi ti vložki, ki jih mi danes vlagamo v obrambo in varnost, so namenjeni temu, da bo v Sloveniji ostal mir, da ne bo vojne in da bomo lahko še naprej počeli stvari, ki jih vsak dan počnemo - od gospodarstva, šolstva, zdravstva ... Skratka, to je naložba v naše mirno življenje," je prepričan Tonin.  

Geršakova: Svetovni red se na novo definira

Voditelji G7 so se na nedavnem sestanku norčevali iz Putina in njegovega "mačizma", saj so v šali predlagali, da bi naredili posnetke, kako golih prsi jezdijo konje. Tovrstno izzivanje v trenutnih že tako napetih razmerah vsekakor ni konstruktivno, poudarja Geršakova. "Od naših voditeljev pričakujemo več kot takšno obnašanje. Vendar so tudi pokazali neko odgovorno dejanje s tem, da so stopili skupaj in da podpirajo Ukrajino v obrambi svoje lastne države. S tem smo stopili v zelo zgodovinsko pomemben čas. Na novo se definira svetovni red, kjer je zelo pomembno, da skupaj branimo svoje vrednote, človekove pravice, vladavino prava," je dodala. 

Evropa in svet se z vstopom Finske in Švedske v Nato nedvomno spreminjata. Vprašanje je, kako: na bolje ali na slabše? Se začenja nova hladna vojna ali pa smo s tem še bolj na pragu tretje svetovne vojne, kot opozarjajo nekateri analitiki? "Smo žal bliže konfliktu. Ali se bo zgodila vojna ali ne ... Upamo, da ne. Vsi se trudimo, da se ne bo. Ni vse odvisno od nas. Kot rečeno, mi smo obrambno zavezništvo, tako se tudi obnašamo. Smo v bolj nevarnem svetu in mislim, da lahko pričakujemo večja trenja in večje konflikte z Rusijo," pravi Geršakova. Meni, da želi Rusija destabilizirati tudi prostor, ki je Sloveniji v interesu, torej Zahodni Balkan. "Sedaj se moramo zelo pametno postaviti v bran temu, zato ker imamo tukaj vpliv. Tudi Moldavija in Gruzija sta morebitni točki in celotno Črno morje, kjer bi se lahko konflikt še razširil. Skratka, nismo v varnih časih in zato je potrebno, da branimo in ščitimo svoje vrednote in da stojimo skupaj."

Kdaj lahko pričakujemo konec vojne v Ukrajini? Zelenski je pozval zahodne voditelje, da Ukrajini pomagajo vojno končati do konca leta. Trenutno se odvija zelo umazana vojna na izčrpavanje, je opozorila Geršakova. "V takšnih nepredvidljivih razmerah je zelo težko karkoli napovedati, kdaj bi se končalo. Vendar smo slišali generalnega sekretarja Nata, ki je na vrhu povedal, da so zaveznice pripravljene na daljši spopad in podpirati Ukrajino pri tem," je dejala. Vojna pa se bo, kot vsaka doslej, končala za pogajalsko mizo, je prepričana. 

Tonin pa je dodal: "Mir bo dosežen, ko bo na bojišču vzpostavljeno ravnotežje. Tudi zato nas Zelenski poziva, naj jim zagotovimo primerno orožje. Ker odločitev Putina, da vstopi v to vojno, ni bila racionalna, ampak je bila emocionalna. Vsi ti pozivi, naj sedemo za diplomatsko mizo, naj se dogovorimo, pri Putinu ne zaležejo. In o miru se bo pripravljen pogajati šele, ko bo vedel, da na bojišču ne more več napredovati. In zato so tako na mestu te prošnje Zelenskega, naj jim zahod dobavi to orožje, da vzpostavijo ravnotežje." Ko bo vzpostavljeno ravnotežje na terenu, pa bodo vzpostavljeni tudi pogoji za diplomatska pogajanja in za mir, je prepričan. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
09. 03. 2024 18.05
Šarec dvoličnež
Maiike
04. 01. 2024 20.25
Za Tretji rajh se ne bomo borili ))
MMery
04. 07. 2022 17.47
+1
zakaj ta prispevek visi na prvi strani že cel dan?
Frane Šajn
02. 07. 2022 10.21
Veste kaj, da bi bila zanimiva "anketa o podpori tej neumnosti ki ji pravimo članstvo v NATU" tam na desni strani v vsporedni koloni kjer sprašujemo za mnenjea za vsake sorte neumnosti, le ta, ki nam grozi z uničenjem in izgubo glave ne pride na vrsto! Protestirajmo proti temu za nas in za naše otroke in vnuke gre vendar!
LOVELIFE
01. 07. 2022 21.01
Mir in vojna? 🤣🤣🤣 al je eno al pa drugo!
MMery
01. 07. 2022 10.16
+1
Mir z vojsko? Koga nategujete? Novinarji...vam se zdi normalno?
Korintos11
30. 06. 2022 19.46
-3
Mogoče nas sosede članice NATA ne bodo napadle. NATO je bolj strokovnjak za Bližnji vzhod.
nebanebo
30. 06. 2022 15.30
Slovenec je pred bitko spil rum in skadil cigareto.. šrapnel ni kriv, ker gre po svoji poti
gmajna
30. 06. 2022 15.03
+6
Moderator svaka ti cast, ti nisi nase gore list
AlesX1X
30. 06. 2022 15.15
+3
Svoboda medinev... Uknili rt ki kritizira ruse...samo 24h ima svojo zgodbo kot haiti in husner poleg dodam se huseinovega generala... Blodnje in prividi...
gmajna
30. 06. 2022 15.02
-1
Italjani so okupirali, TRST, REZIJO , BENECIJO, AVSTRICI KOROSKO, HRVATI JUZNO OD KOLPE, I BOLOVI ME KITA ZA RUSKE OKUPACIJE, KOMU SE SMILIMO SLOVENCI, KOMU MOGOCE MODERATORJU
Razumnež
30. 06. 2022 14.53
-4
No glede Gruzije.... Rusi so okupirali SV del Gruzije (Abhazijo), ter na severu pokrajino Južne Osetije.
AlesX1X
30. 06. 2022 15.07
+1
Kaj ima tvoje jamranje vezo s pripravo slo vojske? Kot to pise v clanku.
kritika1
30. 06. 2022 14.39
+1
Dobra zadeva, dobri sogovorniki in na strokovni ravni, to mi je všeč. Je pa tudi res, kar je bilo izpostavljeno, da smo na pragu večjega konflikta, ki se mu lahko izognemo ali pa tudi ne, to ni več odvisno od nas ampak predvsem od Rusije - Putina. Misel, da naj se ne vmešavamo je zelo pokvarjena in tudi nevarna. Mar res mislite, da Putin pri naslednjem koraku ne bo grozil, kaj to sploh pomeni? Preprosto pomeni, da na tak način lahko pokori celotno Evropo, saj se mu ne bo nihče uprl, da se nebi slučajno preveč razjezil. Morda je bil odziv v samem začetku premil? Seveda sem za mir, za pogajanja ampak pogajanja s puškino cevjo na čelu niso pogajanja in to se dogaja v Ukrajini. Strinjam se s Tonimo, ko bo vzpostavljeno ravnovesje so možni resnejši pogovori, prej zagotovo ne. Verjetno pa se vsi zavedamo, da tisti hip, ko Nato vstopi v konflikt ni več povratka, kaj bo sledilo lahko samo ugibamo in stvar ni niti najmanj enostavna.
Salomon
30. 06. 2022 14.38
-1
Kako smo pripravljeni ? Nismo Saj se ne držimo nobenih podpisanih dogovorov. Mi bi, da drugi plačujejo, če bo treba pomoč, pa bo že nekako... levaki se bodo takrat oborožili s palicami in nas branili. Na juriš. Ali pa skrili v klet. Rezultat bo enak
DR. RNR
30. 06. 2022 14.37
+1
Eu je uradno globalisticna kolonija. Zdej postavljajo,da cuvajo,kar so bogatuni si prilastili. Raja kar naj sanja,da so zato,da drzavljane branijo. Za njih so cepiva....cao demokracija,se tist malu,ki jo je bilo.....
Rookoko
30. 06. 2022 14.22
+1
Sama zahodna propaganda vas je...
User905768
30. 06. 2022 14.15
+3
Časi so pač takšni in potrebno se je oboroževa in poskrbet za varnost ko bo in če bo potrebno💪🇸🇮👍 ZA SLOVENIJO
AlesX1X
30. 06. 2022 15.08
+1
Goflja_1
30. 06. 2022 14.13
+5
Ali ni levica zbirala podpise glede nakupa orožja. ALI niso imeli polna usta o pacifizmu, rožicah v ceveh in ostalo neumnost. Mislim, da Luka potrebuje ene 2 minute pogovora z USA kongresnikom in bo tiho do nadaljnega.
Krneki 00
30. 06. 2022 14.24
pššš ne jih spominjat k hočejo d pozabimo na to
HeavyDxxx
30. 06. 2022 14.12
+5
Sej sem totalno razumel, k so se levičarji norca delal iz Tonina. Kaj je bilo tudi meni zelo smešno. AMPAK Svobodnjaki na splošno in Šarec - to se pa komedija piše sama od sebe vsak dan, vsako uro.
ježko
30. 06. 2022 14.10
-2
Komentarji za 🤮🤮🤮.
HeavyDxxx
30. 06. 2022 14.13
+1
Ko se pljuva po Sloveniji, dobijo določeni v Sloveniji krila.
HeavyDxxx
30. 06. 2022 14.09
+4
Eni pa komaj čakajo, da bi zlival gnojnico po Sloveniji. Komunizem je to naredil.
puspan
30. 06. 2022 14.18
+0
Nikoli več komunizma v Sloveniji. Če nas že kdo izkorišča,je bolje, da je to kapitalist, kot pa komunist.