Slovenija

Končno podrobna navodila, kako morajo ravnati trgovci

Ljubljana, 27. 03. 2020 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
138

Nacionalni inštitut za javno zdravje je po zaprosilu in opozorilih sindikata trgovk in trgovcev izdal podrobna navodila, ki se jih morajo držati trgovci in kupci, če želimo čim bolj preprečiti širjenje okužbe s covidom-19. Navodila vsebujejo določila glede razkuževanj, uporabe rokavic, mask in števila kupcev, pa tudi organizacije dela v trgovini.

Trgovine z živili ostajajo odprte, sicer z omejenim delovnim časom. Ker je nakupovanje še vedno tista dejavnost, kjer se lahko okužite ali pa širite okužbo s covidom-19, so za svojo varnost zaskrbljeni tako kupci kot tudi prodajalci. Slednji so v teh težkih časih še posebej izpostavljeni.

Ocenjujejo, da so v trgovini najbolj izpostavljene blagajničarke. Zato predlagajo, da se pred njihovim delovnim mestom namesti dovolj visok zaslon s primerno odprtino za poslovanje.
Ocenjujejo, da so v trgovini najbolj izpostavljene blagajničarke. Zato predlagajo, da se pred njihovim delovnim mestom namesti dovolj visok zaslon s primerno odprtino za poslovanje. FOTO: Aljoša Kravanja

Napačno izvajanje ukrepov, ponekod jih celo ne izvajajo

V Novem sindikatu trgovk in trgovcev Slovenije (NSTTS) so opozorili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na neenotnost trgovin pri izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja virusa covid-19. Sindikat na terenu ugotavlja, da trgovine izvajajo ukrepe v različnem vrstnem redu ter splošno različno in mnogokrat napačno. Nekatere pa jih tudi ne izvajajo. Prepričani so, da je ustrezno čiščenje ali razkuževanje treba podrobneje in natančneje pojasniti, ker se očitno ne ve, kaj je ustrezno čiščenje, opozarjajo. Le tako bo preprečeno nadaljnje širjenje virusa.

Na NIJZ so se njihovemu pozivu po natančnih navodilih odzvali in sestavili posebna priporočila za prodajalne in njihove zaposlene ob epidemiji novega koronavirusa.

Kaj natančno priporoča trgovinam in prodajalcem NIJZ?

Priporočila veljajo za prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinske servise, banke, pošto in druge storitve, določene v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji.

Splošna navodila

Pri rokovanju z živili NIJZ svetuje splošne higienske ukrepe.

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjavo), temeljito opere.

Ravnajo naj skladno z dobro higiensko prakso in že uveljavljenimi standardi, ki veljajo za njihovo področje dela.

Zaposlenim v živilskih dejavnostih se svetuje, da upoštevajo splošna priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni: ne hodijo bolni na delo in o nalezljivi bolezni obvestijo delodajalca; skrbijo za ustrezno higieno rok in higieno kašlja; se izogibajo osebam, ki kažejo znake okužbe dihal; varno ravnajo s hrano.

Zaposleni pri delu z živili naj: ločeno shranjujejo in pripravljajo surova živila, npr. meso in ostala toplotno obdelana živila; redno čistijo opremo in površine, ki so bile v stiku s surovimi živili; sproti odstranjujejo embalažo, v kateri so bila surova živila; živila dobro toplotno obdelajo, zlasti hitro kvarljiva živila, npr. surovo meso itd.; dosledno skrbijo za osebno higieno, pogosto in dosledno umivajo roke.

V trgovinah naj se opozarja kupce, da se dotikajo samo tistih artiklov, ki jih bodo potem tudi kupili.
V trgovinah naj se opozarja kupce, da se dotikajo samo tistih artiklov, ki jih bodo potem tudi kupili. FOTO: Aljoša Kravanja

Omejitev števila kupcev

Glede na strokovna izhodišča priporočajo, da posamezen poslovni prostor zagotavlja 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v poslovnem prostoru naenkrat prisotnih več strank. Priporočena površina ne vključuje pomožnih prostorov, kot so skladišča, sanitarije, garderobe itd. Ob tem je treba poudariti, da je v primeru večjih prostorov (npr. 100 m2) možnost izogibanja preostalim strankam v prostoru in zagotavljanje ustrezne razdalje 1,5 m lažje in je zato lahko v prostoru prisotnih več kot 5 oseb, vsekakor pa priporočajo, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 m2 na posamezno stranko.

Pravila prezračevanja

Prostore je treba redno prezračevati. Če gre za naravno prezračevanje, je treba imeti odprta vhodna vrata in dodaten vir zraka (okno, druga vrata ipd.). V kolikor to ni mogoče oziroma je urejen sistem prisilnega prezračevanja, je treba zagotoviti najvišjo možno moč prisilnega prezračevanja in imeti odprta vhodna vrata.

Razdalja med kupci

Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj 2 metra, lastnik poslovnega prostora mora določiti največje dovoljeno število strank na blagajni glede na ureditev prostora in možne kapacitete (število blagajn, dolžina prostora ob blagajniškem pultu).

Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj 2 metra.
Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj 2 metra. FOTO: Aljoša Kravanja

“Predlagamo pretočnost strank v (večjih) trgovinah na način, da se loči število strank, ki opravljajo nakupe in stranke, ki skladno s prejšnjim odstavkom stojijo v vrsti na blagajni. Ko se mesto ob blagajni sprazni in v vrsto vstopi stranka, ki je opravljala nakupe, se dovoli vstop novi stranki,” navajajo na NIJZ.

Glede čakajočih pred poslovnimi prostori, predlagajo razdaljo vsaj 2 metra med posameznimi strankami. Lastnikom poslovnih prostorov priporočajo organizacijo dela na način, da vsa opravila, ki jih lahko izvajajo izven poslovalnega časa trgovin, izvedejo, ko strank ni v prostoru.

Čiščenje in razkuževanje vozičkov in košar

Priporočajo, da se izdelki na oddelku delikates sprotno pripravljajo in niso razstavljeni v vitrinah. Kupcem priporočajo, da ostale izdelke, ki niso predpakirani, ob prihodu domov dobro operejo.

Opozarjajo na ustrezno čiščenje ali razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos PIN številk in drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev.

Priporočene rokavice za enkratno uporabo

Priporočajo tudi zagotovitev rokavic za enkratno uporabo, ki jih stranka po opravljenih storitvah ustrezno zavrže.

Kaj pa na tržnici?

Glede izvajanja storitev na prostem, kot so tržnice in prodaja izdelkov direktno na kmetijah, priporočajo, da je razdalja med kupcem in prodajalcem vsaj 2 metra ter da se fizični stik med osebama v največji možni meri omeji. Tudi v tem primeru kupce opozarjajo, naj izdelke ob prihodu domov dobro operejo.

Prilagoditev režima dela

Zaposleni (delo na blagajnah, delo pri polnjenju polic) naj bodo seznanjeni glede uporabe rokavic. Orokavičenih rok ne umivajo in ne razkužujejo. Ko odstranijo rokavice, si umijejo roke.

Trgovine naj upoštevajo splošna priporočila preprečevanja okužbe, ki naj bodo na vidnem mestu, prav tako NIJZ poleg splošnih priporočil lastnikom trgovin priporoča, da poskrbijo tudi za zaščito zaposlenih z zaščitnimi sredstvi in prilagojenim režimom dela:

Vstop v trgovino: Ob vozičkih in košarah naj bodo za stranke na razpolago PVC prozorne rokavice in/ali razkužilo za uporabo pred prijemanjem nakupovalnega vozička ali košare s pisnim opozorilom za stranke (npr. Preden vzameš voziček ali košaro, si razkuži roke! ali Preden vzameš voziček ali košaro, si nadeni rokavice!).

Ob vozičkih in košarah naj bodo za stranke na razpolago PVC prozorne rokavice in/ali razkužilo za uporabo.
Ob vozičkih in košarah naj bodo za stranke na razpolago PVC prozorne rokavice in/ali razkužilo za uporabo. FOTO: Aljoša Kravanja

Blagajne: Ocenjujejo, da so v trgovini najbolj izpostavljene blagajničarke. Zato predlagajo, da se pred njihovim delovnim mestom namesti dovolj visok zaslon (vsaj toliko, da pokrije tudi glavo kupca) s primerno odprtino za poslovanje. Blagajničarka naj nosi rokavice in jih po potrebi oz. približno na 2 do 3 ure zamenja in si ob tem umije roke. Dokler zaščitnega zaslona ni, naj ima blagajničarka tudi masko in zaščitna očala. Terminal POS naj stranke uporabljajo s PVC rokavicami ali pa naj tipke terminala blagajničarka za vsakim uporabnikom prebriše z alkoholnim robčkom.

Samopostrežne blagajne: priporočajo uporabo PVC prozornih rokavic za enkratno uporabo za stranke. Prodajalka, ki pomaga kupcem, to po možnosti nadzira. Če ugotovi, da kupec rokavic ni uporabil, za njim površine razkuži. Priporočajo še občasno razkuževanje površin, ki se jih kupci dotikajo. Za to prodajalko predlagajo nošenje maske, zaščitnih očal in rokavic ter vzdrževanje primerne medosebne razdalje.

Prodajalke delikatese, kruha, naj živila prepakirajo v posebnem prostoru na manjše porcijske enote. Stranke lahko tako same vzamejo izdelke s pulta, hladilnika. Prostor, v katerem se izvaja prepakiranje, in osebje, ki ga izvaja, morata ustrezati pogojem za zagotavljanje varnega dela z živili.

Polnjenje polic: Priporočajo, da se polnjenje polic izvaja izven obratovalnega časa trgovine. Glede na zmanjšano število kupcev, ki so hkrati v prostoru trgovine, lahko polnjenje polic poteka tudi v času, ko so kupci v trgovini, s tem da se dosledno upošteva zadostno varnostno razdaljo med ljudmi. V primeru polnjenja med obratovanjem naj bo oseba, ki polni police, zaščitena z masko in rokavicami.

Tudi zaposleni naj opravljajo dejavnosti tako, da so med sabo vsaj 1,5 do 2 metra narazen. Vsi zaposleni naj obvezno sledijo navodilom za pravilno umivanje rok, higieno kašlja in pravilno nošenje mask. Na več mestih v trgovini naj bodo izobešena navodila za pravilno ravnanje zaposlenih (umivanje rok, higiena kašlja, pravilno nošenje mask).

Še nekaj navodil:

V trgovinah naj se opozarja kupce, da se dotikajo samo tistih artiklov, ki jih bodo potem tudi kupili.

NIJZ priporoča, da je na več mestih v trgovini nameščen dozirnik z razkužilom.

Ob izhodu naj se kupce z letakom opozori na navodilo, kako ravnamo doma z nakupljenimi izdelki.

Več priporočil in navodil pa v priloženem dokumentu.

Priporočila za prodajalne in njihove zaposlene ob epidemiji novega koronavirusa SARS-CoV-2
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ula4
29. 03. 2020 08.31
+16
Kaj mislite da je neodgovorno, nesramno do nobenega obzirno ravnanje strank spregledano s strani prodajalcev? Vse vidimo in se sprašujemo zakaj toliko sprenevedanja če je situacija resna... Prodajalci pa nimamo ne pristojnosti ne volje da se z kupci kregamo o teh rečeh, ki so pomembne da zaščitimo eden drugega... Rečem prosim upoštevajte razdaljo na blagajni pa se mi smejijo v glavo, mi pravijo naj se grem solit in se kaj hujšega... Morda ne vedo da delamo za minimalno plačo da smo izpostavljeni in da imamo doma družine otroke katere ogrožamo ko pridemo domov... ZRESNITE SE V TRGOVINO SAMO ČE JE RES NUJNO UPOŠTEVAJTE NAVODILA...ŠE BOLJE OSTANITE DOMA!!!
minnied
29. 03. 2020 08.25
+6
Dokler mi narod hodi na bencinsko po kafe in ene cigume, je logicno da tud v ostalih trgovinah ne bo situacije jemal resno...
Banion
28. 03. 2020 08.45
+8
Kakšna navodila, saj to se že izvaja, edino kar sem pogrešal v trgovini je bilo prezračevanje, kaj več od tega se tako ne da storiti. Nič ne povedo kaj s kupci ki se ne držijo navodil, ne razkužujejo rok, jemljejo rokavic, na policah prebirajo izdelka in so še nesramni povrhu.
batom@pinkponk.com
28. 03. 2020 08.40
-2
ta navodila, prepozno in za en dr... saj ni nobenga, ki bi to kontroliral. vse je odvisno od lastnikov trgovin in potem še od prodajalk/cev. v lekarnah so se zelo zaščitili, v trgovinah enormno premalo. za ljudi jim je pa povsod vseeno. niso naredili sistemov, da se ljudje ne rabijo dotikat njihovih površin, njihovih POS mašin. sm pomoli ti ga, alo, tipkaj. z rokavicami al pa brez. kaka razkužitev pred uporabo.
MAJOH
28. 03. 2020 08.23
+13
Slovenclni pač. Vsak samo kritizira(kakor se iz foruma vidi)da bi pa sam kaj prispeval k umiritvi situacije-a to se pa mene ne tiče. Ja prav po slovenski navadi. Sprejetje ukrepov zamuja najmanj 14 dni ja kje ste pa bili do sedaj. Enako vlada-obljublja na milijone mask a jih nikjer ni. Po dnevnem časopisju pa se oglašujejo različna privat podjetja ki ponujajo maske in to po ceni od 0,7 pa vse do2,2 €. Ja kje pa smo da se nihče ne oglasi medtem ko si bodo posamezniki tudi v kriznih časih namastili in napolnili žepe. Minister Počivalšek je vehementno razlagal o 2,5 mio mask a so očitno izpuhtele ali pa v dogovoru čakajo na dobro kupčijo. Ja tako je pri nas vedno se kaj zatika in vedno si nekateri posamezniki v kriznih časih z lahkoto nato postavljajo palače in kupujejo jahte. Prav sramotno.
jsonaja
27. 03. 2020 21.51
+1
Lidl ,Hofer trgovci brez mask,se vidi da se židom hebe za ljudi,kapo dol Jagru vsi v maskah
freska
27. 03. 2020 21.23
-7
Kaj pa če bi prostovoljci, študenti, dijaki pred vhodom vse, ki niso opravljeni z maskami in rokavicami zavračal? Ali jim merili temperaturo? In fizične po 10 uri več ne puščali v trgovino? Mi prej ne smemo, oni lahko cel dan? Zakaj že? Ker so že ob 5h pokonci, ker do 8 že skuhajo kosilo potem pa, čisto po stari navadi se mal v trgovinco skočijo...
ValeVale
27. 03. 2020 21.14
+21
Končno se je nekdo spomnil da je potrebno poskrbeti za trgovce in s tem tudi za kupce, Bravo!
zemljaa
27. 03. 2020 20.48
+12
Pri nas v Sparu je tako: razkužiš roke,natakneš rokavice, vzameš voziček ali košaro in greš po trgovini. Na koncu razkužiš rokavice ki jih imaš na rokah in voziček ki ga pospraviš nato daš rokavice dol in v koš.
NLKP
27. 03. 2020 20.34
+8
pa vsi fušerji imajo polne roke dela, za njih ne velja pravilo ostani doma... Ali tudi to, da k njim prihajajo ljudje, ki imajo očitno preveč časa, prva pomladanska dela, okvara pomladanskih strojev... Se pač vidi kje smo Slovenci... vsak za svojo rit... Slovenci zbudite se...
batom@pinkponk.com
27. 03. 2020 20.14
+7
Res je to dezoeganizirano cist. Vse je tako narejeno, da si v trgovini cin bolj dolgo, na blagajni se caka nenormalno, razkuzil nimajo nastavljenih, kartice je treba dat pupi, ki je z istimi rokavicami prijela ze 16000 kartic, brezveze res. Narocit pa ne mors. In dostave itak da ni. V bistvu nocejo. Jim ni v interesu.
borec91
27. 03. 2020 18.09
+29
no na notranskem v butalah je v trgovinah kar v redu ni guzve zalozenost bolsa kot pred krizo tud v vseh trgovinah blagajnicarke za pleksi steklom
Alipac25
27. 03. 2020 17.58
+28
Bila včeraj v Tušu in naročevala prodajalki sir,... in sem si imela čas ogledati, kakšne maske imajo te reve. Pravokotna zadeva, ki ima levo in desno zarezo katero zatakneš za uho prekriva jim pa samo usta! Nos je pa zunaj!🤔
ŽigaLausegger
27. 03. 2020 17.48
+0
Zaprite že te trgovine. Naj ljudje pokličejo v trgovino, povedo, kaj potrebujejo in naj prevzamejo. Vojsko pa lahko Slovenija pošlje na pomoč trgovcem...
krava_teka_teka
28. 03. 2020 08.42
+6
Vojsko na pomoč trgovcem? Kako, ko pa jih nekateri pametnjakovići še na meje ne pustijo?
Uporabnik-1474097
27. 03. 2020 17.40
+32
A nebi odprli nekaj trgovin dopoldan, nekaj pa poldan.Sobote pa zaprli.
Sputnik
27. 03. 2020 17.49
+10
bmwgs
27. 03. 2020 17.23
+34
Če se ljudje držijo pravil ,ni prevelike nevarnosti samo ,ko se jih najde peščica ko hoče neki po svoje, zahteva prav tisti izdelek ,ki ga ni itd.
mmickica
27. 03. 2020 17.16
+69
Ljudje smo razlicni in enim se pac ne da dopovedat, da ni pametno hodit vsak dan po frisne zemljice. Mislim, da bi bilo treba izdat nekaksne dovolilnice, ne na osebo, ampak na gospodinjstvo, s katero bi vsak imel moznost iti 1x na teden v katerokoli trgovino. Tam bi ti tisto dovolilnico preluknjali in adijo do naslednjega tedna. Basta!
Sputnik
27. 03. 2020 17.46
-32
sem sam v gospodinjstvu in kupit za cel teden mi nima smisla ker bom imel čez 3 dni več kot pol gnilo glede na kvaliteto ki jo prodajajo. in tako dovolilnico bi nekomu ustrelil v čelo če mi kot samoživečemu nekdo reče samo 1x na teden lahko grep v trgovino. pač grem 2x ali 3x. ne bom pa kupoval in metal pol stran ko začne gnit
borec91
27. 03. 2020 17.59
-9
minuse ti daja verjetno gospoda ki je doma in se dobro zalozila
Sputnik
27. 03. 2020 18.08
+7
minuse mi daje nekdo ki je v 4 ali več članski družini ker misli da če gre vsak dan nekdo od njih v trgovino so varni pred virusom. možnosti za okužbo imaš glih iste kot js če grem sam. ne vem koliko moraš bit smotan da še zdaj ne veš da nisi nikjer varen. grem js v trgovino in zbolim sem doma sam. gre nekdo iz 4 članske družine v trgovino in zbolijo 4. kdo je tu nor??
NotMe
27. 03. 2020 19.20
+34
Sputnik. Smo štirje in nakupim za tri tedne.
NotMe
27. 03. 2020 19.23
+44
Ne, minuse ti dajemo tisti, ki znamo nakupit za tri tedne in to tako, da se ne pokvari nič. Siri držijo mesec in pol, enako salame, šunka 14 dni, jajca en mesec, makaroni, olje...tudi zelenjava in sadje, če le ne ješ le jagod in pakirane berivke.
bloobyu
27. 03. 2020 19.50
+31
Sputnik, tudi jaz sem sama v gospodinjstvu. Enkrat na teden je čisto dovolj, če veš, kaj kupit.
Sputnik
27. 03. 2020 17.09
+50
sem bil včeraj v šparu. vzameš voziček, pelješ do uslužbenke trgovine ki ti celega obriše in pol greš dalje po nakupih. pol ta voziček pustiš pred trgovino kjer ga peljejo nazaj not. mene zanima zakaj tak sistem. če js peljem voziček do uslužbenca trgovine sem lahko že prijel okužen voziček. a ne bi bilo prav da ima ona tam že razkužene vozičke in si ga vzameš??
mmickica
27. 03. 2020 17.23
+17
V Hoferju enako. Sem opozorila na to, pa me je samo cudno pogledala.
Jožajoža
27. 03. 2020 17.06
+5
nisem dobil odgovora. zakaj LIDlL Slovenija zahteva, da po nakupih samo z nakupovalnim vozičkom??
AnaKC
27. 03. 2020 17.23
+48
Zato, da z vozičkom držiš varnostno razdaljo, predvsem na blagajni. Tako so mi povedali v Lidlu.
Jožajoža
27. 03. 2020 17.33
+5
hvala,a je skregano z logiko. sam voziček je največje leglo virosov,kateri se najdalj zadržujejo ravno na kovinskih delih.
jazzie12
27. 03. 2020 16.56
-82
PRVOAPRILSKI MANIFEST Donedavno nas je najbolj ogrozal novi coronavirus. Iznenada pa se na obzorju pojavi se veliko hujsa nevarnost: slovenska vojska. Grozi nam brezmejna represija, kataklizma, apokalipsa! V primerjavi s to posastjo se zdi corona pravi macji kaselj. Pred virusom se lahko zavarujemo s preprosto masko in rokavicami, pred vojaskimi strojnicami, topovi in tanki pa --- s cim in kako ? Mar s se tezjimi strojnicami, topovi in tanki ? Z atomsko bombo ? Ampak z vojsko se dogaja nekaj skrajno protislovnega. Dokler je le-ta varno zaprta v kasarne, nas vseskozi pomirja, saj tako uspesno varuje drzavo in narod pred tujimi sovragi. Brez zadrzkov ji namenjamo lep delez narodnega dohodka. Ko pa vojaski skorenj zkoraci na plano, jojmene, ni da bi sploh pomislili. Apeliramo na pristojne drzavne organe, da nemudoma sprejmejo ustrezne varovalne ukrepe. Vojakom naj bi bil dovoljen izhod iz kasarne le posamic (nikoli po dva ali vec v skupini !), in se to samo v najnujnejsih primerih (tako na primer za obisk lekarne , bordela ali poroke lastne zene). Pa se to : uniforme naj obvezno ostanejo v kasarni. Za gibanje v civilnem svetu itak zadoscajo dolge ali kratke gate. Dokler predlagani ukrepi ne zacnejo veljati, ne bomo mirno spali. Da, hudo je, resnicno hudo. Pohitite !!
mmickica
27. 03. 2020 17.07
+64
NotMe
27. 03. 2020 17.14
+20
blue3dragon
27. 03. 2020 17.38
+10
Jazzie, upam da si s tem trolal in ne misliš resno?