Slovenija

Kako omiliti vse bolj razširjeno osamljenost?

Ljubljana, 04. 02. 2024 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Drozg
Komentarji
80

Je ena večjih, pogosto še vedno spregledanih in podcenjenih težav sodobnega načina življenja. Stiska, ki lahko resno zamaje človekovo psihično in fizično zdravje. Tako nevarna kot kajenje, debelost ali alkoholizem. Osamljenost. Nekateri nevroznanstveniki in raziskovalci govorijo o pravi epidemiji, ki jo je še poglobila pandemija covida-19. Osamljeni dandanes še zdaleč niso le starejši in tisti, ki živijo sami. Doleti lahko vsakogar, ne glede na starost, spol in družbeno-ekonomski status. O tem nocoj v rubriki 24UR Fokus.

Ivica Setnikar je upokojenka, v pokoju je že skoraj tri desetletja. Ko je pred 10 leti umrl njen partner in je ostala sama, je bilo – pripoveduje – težko. Udarila je tudi osamljenost. "Že dve leti prej nisem mogla nikamor, vse sem morala opustiti. Potem ko je partner preminil, sem bila pa že kar malo zamorjena. Kar eno leto je trajalo, da sem prišla nazaj. Dekleta iz društva upokojencev, s katerimi sem delala že prej, so me prepričala." Tudi zato je danes drugače. "Imam veliko družbe, veliko se ukvarjam s prostimi deli, sem članica Rdečega križa, prostovoljka v programu Starejši za starejše. Ukvarjam se s folkloro, standarnimi plesi, pazim vnuke, pravnuke. Ja, sem kar zaposlena."

Osamljenost
Osamljenost FOTO: Dreamstime

V Sloveniji se je po podatkih statističnega urada leta 2022 ves čas ali večino časa osamljeno počutilo sedem odstotkov starejših od 65 let. Včasih – 19 odstotkov. Osamljeni pa nikakor niso le starejši, upokojenci. Po podatkih raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje je občutke osamljenosti izkusil že vsak šesti mladostnik, star 11, 13, 15 in 17 let. Kalina Wedam, dijakinja tretjega letnika Gimnazije Ledina, se je osamljena počutila ves prvi letnik. "Sploh zaradi tega, ker imam malo drugačen stil od vseh ostalih, pa se potem ne vklopiš tako dobro v družbo. Imela sem samo eno prijateljico, ampak je šla v drugo šolo. In potem sem se še bolj osamljeno počutila." Temu pritrjuje tudi njen sošolec Jan Zgonc: "Prehod na srednjo šolo je bil kar težak. Vključevanje v čisto novo družbo, nobenega ne poznaš in v bistvu rabiš čas, da se navadiš, spoznaš ljudi, ugotoviš, s kom si kompatibilen in s kom niti ne." Osamljeno se je počutila tudi dijakinja Hana Prohinar: "Ne bom rekla, da ni bilo sošolcev oziroma sošolk, s katerimi bi se družila. Ampak ni bilo nikogar, s katerim bi se res vsak dan družila, mu povedala kakšne stvari, ki so mi šle narobe v tistem dnevu."

 Delež mladih, ki osamljenost čutijo kot problem, se je v 10 letih (od 2010 do 2020) več kot potrojil, kažejo podatki raziskave Mladina 2020. Temu pritrjuje tudi specializant psihoterapije Matija Kuclar, ki veliko dela z mladimi. "Problem je v tem, ker se lahko ta osamljenost zelo poglablja. Mladi so zelo ranljivi. To je tako močan občutek, tako jim je težko, da so pripravljeni res narediti vse, da tega občutka ne bi bilo več."

 Osamljenost je lahko socialna, čustvena ali eksistencialna. Ima torej različne oblike. Predvsem pa: biti osamljen – je jasen dr. Zvezdan Pirtošek, eden vodilnih nevrologov pri nas – še zdaleč ni enako kot biti sam. "Pri samosti gre za občutek neke potrebe, da se umaknemo šumu sodobnega sveta, da se poglobimo vase, pri tem nas spremlja nek občutek zadovoljstva in izpolnjenosti. Medtem ko pri osamljenosti gre za neko bolečino, ker se počutimo izvržene, nesprejete in obsojene sami nase." Osamljenost, dodaja dr. Pirtošek, uničuje čustvene in miselne predele možganov. Zaradi osamljenosti se sprožajo hormoni stresa, ki začnejo fizično uničevati določene predele naših možganov, vse to pa se odraža v različnih boleznih. "V možganih se pričnejo procesi vnetja, spremenjenega ravnovesja kemičnih substanc, nevrotransmiterjev, ki nas naredijo veliko bolj ranljive, ki naredijo procese nevrodegeneracije, kot so Parkinsonova bolezen ali Alzheimerjeva bolezen, veliko hitrejše in globlje."

 V prvi vrsti pa osamljenost vpliva zlasti na duševno zdravje, pojasnjuje psihiater in psihoterapevt Miran Možina. "Osamljenost je ponavadi eden od dejavnikov tveganja za to, da se lahko pojavijo tudi večje duševne težave ali motnje, zaradi katerih potem ljudje večinoma tudi poiščejo strokovnjaka."

Kako pa pravzaprav prepoznati osamljenost? Kako premagati ta paradoks sodobnega časa, ko so mladi vseprisotni, s stotinami prijateljev na družbenih omrežjih, hkrati pa osamljeni bolj kot kadar koli? Kako lahko pri osamljenosti pomagajo živali? Obiskali smo tudi stanovalce Doma starejših občanov Vič-Rudnik v enoti na Bokalcah, ki jih vsak teden obiščejo kužki z društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. O vsem tem nocoj v rubriki 24UR Fokus.

Fokus pasica
  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rino Santorini
05. 02. 2024 11.21
kak nebo nekdo osamljen če pa fejki psihologija predstavlja: vi ste na prvem mestu poskrbite zase dvignite glavo...z nobenim pogovarjat on se samo hvali on samo jamra....skratka nobena debata ni zanimiva....JA KDO BO PA DRUŽIL S TEBOJ???????????
Krneki 00
05. 02. 2024 09.51
+1
mal stran od socialnih medijev pa v druzbo namest da vse vikende buljite v ekrane..... narava dela čudeže.....
avgust.
04. 02. 2024 21.53
+0
S pomočjo gospoda Meseca in njegovega ministrstva ter z zakonom o dolgotrajni oskrbi so tako oklestili pravice, komisije imajo naloge, da je dodeljene pomoči v obliki oskrbovalcev ali asistentov čim manj, že dodeljene pravice pa odvzemajo. Osamljenih bo s pomočjo te vlade (in sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi brez možnosti) razprave čedalje več in čeprav je bil po njihovem govoru cilj zakona, da bi ljudje čim dlje ostali doma, je dejansko stanje, da pomoč dobiš veliko težje kot prej, domovi so pa skoraj vsak mesec dražji. Ta zakon je sramota, še bolj pa navodila komisijam, ki subjektivno odločijo, ali pomoč lahko dobiš ali ne. Verjetno gre stimulacija predstavnikov komisij v smeri čim manj dodeljenih pravic, prav tako niso dožni podati podatkov o strokovni ali kakršni koli drugi usposobljenosti. To ste volili.
Miskic a
04. 02. 2024 21.19
-2
Ni problem osamljenost. Problem je strah pred osamljenostjo. Poznam kup ljudi, ki so z nekom samo zato, ker se bojijo biti sami. Potem pa so tukaj se druga vrsta ljudi. Taki ko delajo zdrahe in si namisljujejo vse zivo, da odzenejo bliznje od sebe in potem res postanejo osamljeni. Osamljenost je izbira. Ni vseh v starsih, otrocih, partnerju. Lahko imas dobrega soseda ali pa se vkljucis v kaksno drustvo.
periot22
04. 02. 2024 21.11
+0
Čisto vsak človek nima rad praznega nakladanje 24 ur na dan je raje sam!
nekodnas
04. 02. 2024 20.29
Osamljenost bo v Sloveniji izginila. Po zakonu o dolgotrajni oskrbi lahko oskrbovalec družinskega člana opusti službo in dobi 1.2 kratnik minimalne plače in 21 dni dopusta, brezposelni član družine ( da postane oskrbovalec) pa se mora odjaviti iz evidence brezposelnih oseb in bo upravičen do enakega zneska in dopusta. Nepravično in skrajno nepošteno pa je da upokojenec , ki je še fizično zmožen ( nima pa dovolj sredstev za plačilo partnerjeve domske oskrbe ) in skrbi za obnemoglega zakonca ni upravičen do statusa oskrbovalca , res pa da bo s 1.julijem 2025 lahko "prostovoljno" plačeval za oskrbo, ki je ne bo deležen, če se ta zakon, kljub svobodi, ne spremeni , da bo human in pravičen do vseh...
Miskic a
04. 02. 2024 21.33
+0
To kar ste volili to imate. Nove, visje davke. Je bilo receno ze pred volitvami. Potem pa so itak bile se posebej volitve. To kar ste obkljukali to mate. Nek glupi vsakomesecni davek, ki bo mene stal okoli 30e. Koristili ga bodo pa tak vemo kdo. Ponavadi tisti kateri v 80 % ne bodo niti povohali oceta ali mater. Denar bodo pa pobrali. Tudi to se dogaja ze zdaj. Se bolj pa se bo ko bo se placan. Zalostno a resnicno
avgust.
04. 02. 2024 19.41
+6
Dokler si fizično pri močeh, aktiven, vidiš, lahko spremljaš medije,....ni hudega. Ko pa tega ne zmoreš več - starost ali bolezen, potem je osamljenost zelo boleča.
Duh8
04. 02. 2024 19.20
+11
Nekaj najlepšega in najboljšega je samota. Sam s sabo brez živciranja,tečnarjenja,prilagajanja,pregovarjanja in občutka krivde za karkoli rečeš ali narediš.
Koronavirusovec
04. 02. 2024 20.26
+3
Ja, samo samota je precej drugače kot osamljenost. Nekdo je lahko precej samoten ampak gre ob konc vikenda na žur in je v centru pozornosti in se ma fajn. Osamljenost pa niti ne pomeni biti sam. Lahko nekdo živi v domu za starejše, obdan z ljudmi, pa se počuti osamljenega. Bistvo osamljenosti je to da drugim ni mar za tebe.
proofreader
04. 02. 2024 18.47
+6
Zdaj prihaja še Apple Vision Pro, da bo vsak še bolj v svojem oblačku.
proofreader
04. 02. 2024 18.41
+8
Prvi korak je da pobrišeš s telefona vsa socialna omrežja. ❤️
jutri_pa_res
04. 02. 2024 18.20
+8
To je zelo odvisno od karakterja. Če so osamljeni, ekstrovertirani sigurno trpijo bolj kot introvertirani.
Verus
04. 02. 2024 18.36
+7
Introvertnost ne pomeni imunosti na osamljenost. Vredno omeniti.
Potouceni kramoh
04. 02. 2024 18.04
+1
Osamljene duše naj brž pokličejo kričača vedežavalca Blaža , ki vam bo takoj povedal na kterem ezeleku in kdaj vas čaka sorodna duša.
pager
04. 02. 2024 17.26
+16
končno smo si uredili samsko življenje kjer uživamo sami , že se najde nekdo ki bi nas kar poparčkal in nekaj na silo združeval. Mene osebno zelo moti ko nisem sam in mi še nekdo koraka po stanovanju.
jutri_pa_res
04. 02. 2024 18.22
+11
Evo, introvertiran človek, kot jaz. Nismo vsi enaki...Nekateri tudi v samoti čisto uživamo...
sevenup
04. 02. 2024 17.22
+20
Meni paše samota. Če imaš nekoga si samo ob denar, živce in še kaj. Tako pa uživam življenje na polno. Nobenih obveznosti. Nobenega tečnarjenja. Skratka zakon mi je samsko življenje in samota na sploh.
anamarija
04. 02. 2024 18.16
-5
Globoko v sebi pa veš, da ni tako, kajne?!
gudman
04. 02. 2024 17.15
+18
Sam že praktično zadnjih 10 let. Nikoli nisem bil srečnejši.
Koronavirusovec
04. 02. 2024 20.27
+4
mtejnm
04. 02. 2024 17.14
+12
Ugasniti družbena omrežja... To je recept...
Tone 12345
04. 02. 2024 16.41
+15
Kaj ste smešni kako omiliti vse večjo osamljenost!?a ne vidite da je ravno osamljenost v trendu ki te sprosti pred nadležneži kjer uživaš v miru!to je največja dobrina za človeško dušo!vi bi jo pa omilili a ha ha ha!!
soncarica84
04. 02. 2024 17.18
+4
bodi
04. 02. 2024 16.41
-8
ljudje so sami zaradi svojega egoizma
txoxnxy
04. 02. 2024 16.19
+15
Poslovite se od telefona televizorja in družbenih omrežij in takoj se vam bo odprl čisto nov lepši svet.
BroNo1
04. 02. 2024 16.01
+0
Poznam eno, ki je bila Tačka pomagačka, pa se je zapila