Slovenija
Oglas

Kako optimizirati slike za iskalnike (in uporabnike)

Ljubljana, 06. 09. 2023 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S pravilno uporabo slik lahko bralcem omogočite lažje razumevanje vašega besedila, jim ponudite boljši vpogled v izdelek ali storitev ter naredite vašo vsebino bolj privlačno.

V dobi, ko se vse bolj zavedamo vizualnega vpliva, je ključno razumeti, da slike niso le estetski elementi, temveč ključen del Google SEO optimizacije. "Ena slika pove več kot tisoč besed" ni le prazna fraza - slike lahko zapolnijo vrzeli in naredijo vaše vsebine privlačnejše za bralce ter obenem prispevajo k boljši uvrstitvi v iskalnikih.

SEO2

Iskanje idealnih slik

Izbira pravih slik je ključnega pomena za dobro uporabniško izkušnjo. Namesto uporabe generičnih slik iz spletnih knjižnic je bolje uporabiti lastne slike - fotografije, ki so bile posnete posebej za vašo vsebino. Vaša ekipa, izdelki in storitve so edinstveni, zato morajo biti tudi vaše slike morajo unikatne. Tako lahko zagotovite, da slike dejansko odražajo vašo blagovno znamko in sporočilo.

Priprava slik

Ko najdete primerne slike, jih morate pripraviti za vključitev v vaše besedilo. Eden ključnih korakov je izbira pravega imena in formata slike. Ime datoteke naj bo opisno in vsebuje ključne besede, ki so povezane z vsebino. Prav tako je treba paziti na izbiro pravega formata slike, saj različni formati (JPEG, PNG, WebP) ponujajo različne prednosti glede kakovosti in velikosti datoteke.

SEO2

Optimizacija imena in formata slik

Ime datoteke je prvi korak do boljše vidnosti slik v iskalnikih. Namesto generičnih imen kot je "slika1.jpg", raje uporabite opisno ime, ki vsebuje ključne besede. S tem omogočite iskalnikom, da razumejo, o čem govori slika, še preden jo dejansko pregledajo. Prav tako je pomembno izbrati pravi format slike, odvisno od vrste vsebine in kako jo želite prikazati. JPEG je primeren za fotografije, PNG ohranja prosojnost ozadja, WebP pa združuje kakovost z majhno velikostjo datoteke.

Pravilna uporaba slik v članku

Ko imate pripravljene slike, jih morate vključiti v vašo vsebino na smiseln način. Slika naj bo povezana z besedilom, ki jo spremlja, in dodaja dodatno vrednost razumevanju vsebine. Slike naj bodo postavljene blizu ustreznega besedila in naj dopolnjujejo informacije, ki jih bralci pridobijo iz besedila. Prav tako ne pozabite dodati opisnih besedil in strukturiranih podatkov, da omogočite iskalnikom razumevanje vsebine slike.

Pomembnost ALT oznak

ALT oznake so ključnega pomena za optimizacijo slik. Če slika ne more biti prikazana (npr. zaradi težav z nalaganjem), se prikaže alternativno besedilo. ALT oznaka omogoča tudi razumevanje vsebine slike iz strani iskalnikov. Pomembno je, da alternativna besedila vsebujejo relevantne opise vsebine slike ter ključne besede, povezane z vašo vsebino.

Dodajanje strukturiranih podatkov slikam

Strukturirani podatki omogočajo iskalnikom, da bolje razumejo vsebino slike in jo prikažejo kot bogat rezultat. To je še posebej pomembno za izdelke, videoposnetke in recepte. Dodajanje strukturiranih podatkov slikam omogoča iskalnikom boljšo interpretacijo slike ter izboljšuje uporabniško izkušnjo. Pomaga tudi pri izboljšanju prikaza slik v iskalnih rezultatih.

Primeri optimizacije slik iz prakse

V podjetju Web Center smo izvedli številne primere uspešne optimizacije slik za naše stranke. Nekaj primerov:

Podjetje Carbonautica: Izvedli smo optimizacijo slik za vse produkte v spletni trgovini, kar je izboljšalo hitrost nalaganja strani ter uporabniško izkušnjo. V kategoriji boat steering wheels smo dosegli globalno prva mesta za iskanja kot so red boat steering wheel, white boat steering wheel, blue boat steering wheel, ...

Alliance ASE: Za stran kinder pumptrack smo izvedli optimizacijo slik. Preimenovali smo slike, uredili ALT oznake in uporabili .webp format, kar je povečalo hitrost nalaganja in izboljšalo uporabniško izkušnjo.

Topkeramika: Optimizirali smo slike v vseh kategorijah spletne strani topkeramika.si

Belmondo: Optimizirali smo slike, za visoko uvrščanje kategorije Croatia Cruises.

Dosežite boljše pozicije s pravilno optimizacijo slik

Optimizacija slik za iskalnike je ključnega pomena za izboljšanje uvrstitve v iskalnikih. S pravilno izbiro, pripravo in vključitvijo slik v vašo vsebino ter z uporabo dodatnih tehnik, kot so strukturirani podatki in ALT oznake, lahko dosežete boljšo vidnost in dosežete širšo občinstvo na spletu.

SEO2

Potrebujete pomoč pri SEO optimizaciji? Stopite v stik z nami!

Za brezplačno analizo vašega obstoječega stanja vaše spletne strani, nas kontaktirajte na info@web-center.si ali nas kontaktirajte na 041-201-730.


Naročnik oglasa je Web Center d.o.o.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou