Slovenija

Kako oživljati majhnega otroka? Ključno je hitro in pravilno ukrepanje

Ljubljana, 15. 06. 2020 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
19

Dojenček ali majhen otrok lahko v trenutku preneha dihati. Takrat je nujno potrebno, da znamo pravilno ukrepati. Majhni otroci imajo večinoma zdravo srce in se ne zgrudijo zaradi bolezni srca in ožilja, zato so postopki oživljanja drugačni. Dobro je tudi vedeti, da pri oživljanju dojenčkov in majhnih otrok ne prihaja do poškodb prsnega koša tako kot pri starejših odraslih, saj imajo otroci veliko bolj prožne kosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dojenček prenehal dihati
    03:01
    Iz 24UR: Dojenček prenehal dihati
  • Iz SVETA: Oživljanje dojenčka
    02:24
    Iz SVETA: Oživljanje dojenčka

 

Danes smo poročali o dojenčku, ki je med vožnjo prenehal dihati, brez učinkovite in hitre pomoči mimovozečih, pa bi se zgodba s sicer dobrih koncem lahko končala tragično. V zloženki, ki jo je pripravil Zavod za varstvo pri delu, so navedeni nasveti o prvi pomoči in postopki oživljanja majhnih otrok.

Dojenčki in otroci imajo večinoma zdravo srce in se ne zgrudijo zaradi bolezni srca ali ožilja, zato so postopki oživljanja drugačni. Ob tem se moramo zavedati, da dojenček oziroma majhen otrok ni pomanjšan odrasel. Vzrok za oživljanje so pogosto ravno težave z dihanjem. Glede na postopke otroke delimo v tri skupine: novorjenčke, dojenčke do enega leta starosti in majhne otroke vse do pubertete.

Dojenčka ali malega otroka najprej primemo preko čelnih kosti z eno roko, z drugo pa ga stimuliramo tako, da ga pocukamo in glasno pokličemo. Poskušamo ugotoviti stanje zavesti. Odziven dojenček bo zajokal, otrok spregovoril, neodziven pa bo ostal tiho. V tem trenutku je ključno, da pokličemo na pomoč iz okolice. Nato sledi ocena dihanja. Najprej moramo sprostiti dihalno pot, tako da vzdržujemo glavo dojenčka v nevtralnem položaju, v primeru zvračanja glave bi namreč dosegli ravno nasproten učinek.

Na tujek lahko posumimo takrat, ko otrok začne nenadoma težko dihati, se je igral z majhnimi predmeti in nima bolezni s podobnimi znaki.

Pogledamo v ustno votlino in preverimo, ali so v ustih morebiti tujki. Nikoli ne poskušamo na slepo brskati za tujki, saj bi jih lahko potisnili še globje. Šele nato lahko ocenimo dihanje. Skušamo opazovati premikanje prsnega koša, zaslišati in na svojem licu občutiti izdihan zrak. Preverjamo 10 sekund.

Če smo zaznali dihanje, obrnemo osebo na bok, da preprečimo zaporo dihalne poti. Če ne zaznamo dihanja v 10 sekundah, pričnemo z oživljanjem in pokličemo 112. Če smo sami, najprej otroka začnemo oživljati, šele nato pokličemo 112.

Najprej moramo sprostiti dihalno pot, tako da vzdržujemo glavo dojenčka v nevtralnem položaju, v primeru zvračanja glave bi namreč dosegli ravno nasproten učinek.
Najprej moramo sprostiti dihalno pot, tako da vzdržujemo glavo dojenčka v nevtralnem položaju, v primeru zvračanja glave bi namreč dosegli ravno nasproten učinek. FOTO: Shutterstock

Dojenčke in otroke pričnemo oživljati z vpihi zraka

Dojenčke in otroke pričnemo oživljati s petimi vpihi zraka. Dojenčku vpihujemo zrak tako, da z našimi usti pokrijemo njegov nos in usta hkrati. Pri malem otroku pa vpihujemo tako kot pri odraslih – usta na usta. Moč in volumen vpiha moramo prilagoditi starosti in velikosti. Pri dojenčkih vpihnemo samo toliko, kolikor imamo zraka v ustni votlini.

Če po petih vpihih prične otrok dihati, je pa še nezavesten, ga obrnemo na bok in nadzorujemo. V kolikor pa otrok ali dojenček v tem času ne zadiha, moramo nadaljevati oživljanje tudi s stisi prsnega koša. En prst nad žličko je točka, ki jo določimo in pričnemo ritmično stiskati prsnico proti hrbtenici. Stiskamo približno 1/3 globine prsnega koša. V eni seriji naredimo 30 stisov. Hitrost stisov je enaka kot pri odraslih, vsaj 100 in ne več kot 120 na minuto (stiskamo skoraj dvakrat v eni sekundi). Po tridesetih stisih naredimo dva vpiha. Oživljamo v razmerju 30 : 2. Oživljamo do prihoda reševalcev ali dokler otrok ne začne spontano dihati oziroma dokler se ne izčrpamo. Dojenčku vgrezamo prsnico z dvema prstoma ene roke. 

Dobro je tudi vedeti, da pri oživljanju dojenčkov in majhnih otrok ne prihaja do poškodb prsnega koša tako kot pri starejših odraslih, saj imajo otroci veliko bolj prožne kosti.

Vse nasvete in postopke po pravilnem vrstnem redu s fotgrafijami si lahko ogledate v spodnji zloženki. 

Temeljni postopki oživljanja dojenčkov in majhnih otrok
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan
15. 06. 2020 21.58
+1
Da majhni otroci se ustavijo dihat ni ravno taka redkost kot se kakemu zdi. Naša je v prvem letu skoraj vsakih 14 dni to naredila. Postane nezavestna, modri in je brez nobenega znaka življenja. Ostat mores "miren" v tem primeru tezka beseda in pričet z oživljanjem. Nas so sicer v materinski to učili drugače kot zgoraj opisano ampak situacija in spomin je pa grozen. Smo prebrodili tudi to.
MasteRbee
15. 06. 2020 15.57
+15
Oživljat bi moral znat vsak, ker nikoli ne ve kdaj bo lahko rešil partnerja, sorodnika, prijatelja zanesljive smrti.
RamzesII
15. 06. 2020 15.46
+5
"Dobro je tudi vedeti, da pri oživljanju dojenčkov in majhnih otrok ne prihaja do poškodb prsnega koša tako kot pri starejših odraslih, saj imajo otroci veliko bolj prožne kosti." Da ne, seveda lahko, tako kot pri odraslih, tudi pri otroci ne moremo vedeti v kakšnem telesnem zdravstvenem stanju so oz. so bili. Sicer pa so nas učili dojenček dva prsta otrok roka, odrasli obe roki, le pri starejših najstnikih in odraslih dodamo nekaj telesne teže, ne pa vse, tukaj mnogi delajo hudo napako, sploh pri otrocih, nanje se spravijo s celo težo, sploh po nesrečah je to nevarno, ko je otrok, pa tudi odrasla oseba, že poškodovan, česar se ne upošteva in otroku zadajo usodne (dodatne) poškodbe.
laycan
15. 06. 2020 15.28
+7
Prvo pomoč, In tpo, mora vsak polnoleten vrzavljan znat nudit.
laycan
15. 06. 2020 15.26
+19
Vsaj en normalen, poučen članek.
DaVinci
15. 06. 2020 13.46
-6
Nesmem se izrazit.Nic novega tu.
Benzzz
15. 06. 2020 13.38
+11
AxisDeus
15. 06. 2020 12.35
+90
Prva pomoč bi morala biti obvezna (celoletno), kot predmetnik že v 9. razredu, v 6. pa kot tečaj. Tudi na gimnaziji ob maturi. Potem pa obnavljanje z vikend izobraževanjem na vsaka 3. leta. Toliko teh tečajev je namenjeno samim sebi, da dobimo papir, uvedimo že enkrat kaj pragmatičnega.
supplement
15. 06. 2020 12.29
+80
prvo pomoč bi moral vsak,opravljati 1× letno,nikoli neveš kdaj lahko nekomu pomagaš ali rešeš življenje.
FRC-H
15. 06. 2020 14.55
+10
bundy crocodile
15. 06. 2020 11.53
+96
Več takšnih člankov. Ljudje se učimo celo življenje. Za nas stare prdece ni več šole kar pa ne pomeni, da se ne radi izobražujemo. Zelo koristne informacije in kot pravi predhodnik "to bi se morali naučiti na lutki v praksi in znati to kot se reče "kot očenaš" .
tantadruj1
15. 06. 2020 11.45
+56
to bi se morali naučiti na lutki v praksi in znati to kot se reče "kot očenaš" . osnovno znanje v življenju, ki se ga premalo ali nič uči.
VAREN
15. 06. 2020 11.55
+7
Mladi starši hodijo v šolo za starše pred rojstvom otroka. Tam naj jih naučijo teh veščin, pa ne bo problemov.
Samo.Jst
15. 06. 2020 12.13
+41
@Varen pa kaj se tolko peniš? Ja, vsi smo dali to šolo skozi, pa ne le enkrat, ampak le malo kdo pride v situacijo, da mora dejansko znanje uporabiti. Ko gre za tvojega malčka, enostavno ne moreš ostati indiferenten... ne gre. Kliči jo panika, strah ali karkoli že, ampak nisi miren in vska sekunda se ti zdi da traja celo večnost. Poklon osebam, ki sta pristopila na pomoč v dani situaciji, ti pa si skuhaj kamilico in ne pametuj.
hirajem
15. 06. 2020 12.56
+16
Ko gre za tvojega ni lahko niti tistim kateri to profesionalno delajo in so v zivljenju ozivljali na stotine pomoci potrebnim.