Slovenija

Kako pridemo od čustvene zamere do hladnokrvnega morilca? Na kaj je treba paziti?

Ljubljana / Radovljica, 29. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Maja Kos
Komentarji
370

Je epidemija covida-19 slo po maščevanju 20-letnega Gorenjca, ki je načrtoval množični poboj, še poslabšala? Kako prepoznati, da nekdo načrtuje nekaj podobnega? Je dolgotrajna čustvena zamera prerasla v morilsko osebnost? V oddaji 24UR ZVEČER so gostili kliničnega psihologa in sodnega izvedenca Tristana Riglerja.

Policija je ob pomoči ameriških varnostnih organov prijela osumljenca, ki je načrtoval množični poboj v več javnih ustanovah. Pri njem so našli natančno in skrbno izdelan načrt pokola, s konkretnimi imeni in priimki. Tarče pa: vrstniki, nekdanji sošolci in pedagogi še iz osnovne šole. Gre tukaj za dolgotrajno čustveno zamero, ki se je oblikovala v morilsko osebnost?

Po besedah sodnega izvedenca in kliničnega psihologa Tristana Riglerja težko govorimo o morilski osebnosti, zelo verjetno pa o tem, da je ta oseba, ta posameznik doživljal določene hude dogodke, mogoče tudi travme, ki jih ni mogel na drug način predelati. "Zelo običajno je, da jih takšni posamezniki držijo v sebi, da je okolica nedojemljiva za njihove stiske, zato jih ne more niti predelati niti izraziti. In potem pride do takšnih stvari, kot je načrtovanje maščevanja – ker sebe doživljajo kot žrtev, a te vloge ne sprejemajo, temveč se preobrazijo iz žrtve v napadalca, v izvršitelja dejanja."

Tarča naj bi bili njegovi osnovnošolski vrstniki in pedagogi, ki naj bi ga v otroštvu zasmehovali in podcenjevali, zato naj bi napad izvršil tako na svoji nekdanji osnovni šoli kot v institucijah, kjer naj bi njegovi vrstniki zdaj delali. Po ugotovitvah Policije je deloval sam. Zadnje čase naj bi se zadrževal v svoji sobi in se izogibal stikom z ljudmi. To je sicer zelo pogost opis množičnega morilca, kakršne smo doslej poznali le iz tujine – tih, miren fant, skrajno zaprt vase, nikoli ni grozil, nikoli kričal. Tako nam je danes 20-letnika opisovala ena od njegovih znank. In to je tipičen opis osebe, ki je po psihiatričnih merilih zmožna načrtovati nekaj tako skrajnega, kot je strelski pohod. Samotarski osumljenec se je očitno, raje kot da bi poiskal osebne stike, naučil uporabljati najbolj skrit in zapleten del svetovnega spleta.

20-letnik naj bi po ugotovitvah Policije deloval sam, tudi znanci ga opisujejo kot tihega, mirnega, zaprtega vase, stikom z ljudmi se je izogibal. Je to pogost opis tipičnega množičnega morilca? Rigler odgovarja, da ta opis dokaj pogosto zasledimo – da so bili tihi, neopazni, pogosto so bili zaničevani, žrtve. Pogosto so tudi žrtve medvrstniškega nasilja in podobno. "V tem primeru je na mestu pregovor 'Maščevanje je jed, ki se servira hladna'. In to zelo kaže na ta mehanizem, da dolgo časa kuha zamero, se pripravlja in v bistvu načrtuje, kako bo prišel njegov dan maščevanja, s katerim naj bi predelal vse te travme," pojasnjuje.

Pa so 20. leta, ko se navadno prvič pokaže duševna motnja, razlog, da njegovih morilskih namer oziroma hudih težav, ki bi lahko pripeljale do takšnega kaznivega dejanja, niso zaznali že prej? Klinični psiholog razlaga, da ta starost pravzaprav zelo sovpada s tem, da se prvič srečamo z določeno psihopatologijo, z določenimi duševnimi motnjami. In zelo pogosto oziroma kar po pravilu je, tako Rigler, da se v pozni adolescenci in tudi zgodnji odraslosti pri posamezniku prvič pojavi duševna motnja.

Kako pa nasploh prepoznati, da je nekdo sposoben nečesa takšnega, da nekdo načrtuje neko hudo kaznivo dejanje, kot je množični umor? "Da bi zares imeli nekakšno sito ali pa filtre v družbi – tega nimamo," pravi izvedenec. Največji pokazatelj v današnjem sodobnem času je tako pravzaprav internet, če je nekdo aktiven v tej smeri. "Kot se je tudi tukaj izkazalo," dodaja.

Tudi njegov profil na družbenem omrežju Twitter je poln satanističnih objav oziroma čaščenja satanizma. Takšnih objav gotovo ne gre prezreti? Rigler prikimava, je pa po njegovih besedah res, da to ni takšen znak, da bi lahko na podlagi tega izluščili nekoga, ki bo moril oziroma naklepal umore. "Ti dejavniki se prekrivajo, ampak na žalost jih vedno ugotavljamo retrogradno – ko se nekaj že zgodi, potem za nazaj ugotavljamo, kateri dejavniki so. Na žalost pa niso tako specifični, da bi lahko iz družbe vnaprej izluščili, kdo bi lahko storil nekaj takšnega."

Kaj zdaj sledi, nedvomno obtožnica, a ker pokola ni bilo, je lahko tukaj cela vrsta olajševalnih okoliščin, zaradi katerih je osumljeni lahko hitro nazaj na prostosti. S tem pa tudi njegove zamere, ki bi lahko bile še večje. Rigler na to pravi, da bodo zadnjo besedo glede tega na koncu seveda imeli pravniki. "Kar se tiče sodnega izvedenstva, je pa zelo verjetno, da bo določen sodni izvedenec, ki bo imel nalogo oceniti njegovo duševno stanje in kaj ga je pripeljalo do tega."

In kako v bodoče s takšnim človekom? Kako mu pomagati, da postane nenevaren oziroma da v prihodnje ne bo nevaren družbi? "Predvsem je treba takšnemu posamezniku pokazati možnost, da obstajajo drugi načini," odgovarja sogovornik. Ker da do tega sploh pride, je skoraj po pravilu tako, da ta oseba razmišlja znotraj določenega okvirja, da ne vidi druge možnosti. "Vedno pa je treba pokazati drugo možnost, da lahko izrazi svoje želje in obstajajo alternative za vse te stvari, ki jih je on načrtoval," še dodaja.

V Sloveniji smo žal vajeni umorov iz ljubosumja in maščevanja, ampak nikdar na tak način – redkokdaj je skrbno načrtovano in s takšnim morilskim orožjem. Gre tukaj za kulturno pomembno razliko? Rigler meni, da gre tukaj pravzaprav za nekaj drugega. "Ker smo umeščeni v splet in smo seznanjeni z novicami iz tujine, prihaja do pojava desenzitizacije – da je to dovoljeno, da je to nekaj, kar se dogaja in smo seznanjeni s tem, kar se dogaja množično v ZDA, da je to nekako bližje nam ... In če je bližje nam, je to nekaj, kar se lahko tudi pri nas izvede. Je pa to pojav, ki se bistveno razlikuje od teh impulzivnih dejanj," še sklene Rigler.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
30. 04. 2021 11.59
+1
Podpornik Levice in satanist. Itak.
bc123456
30. 04. 2021 08.53
-1
TA FANT JE VERJETNO IMEL MED OSTALIM NAMEN POSPRAVIT NEKOGA KI NI NOBENEMU SLOVENCU PRILJUBLJEN
Damjan kolenc
29. 04. 2021 21.45
+2
policija je zopet rešila rit levicarjem tokrat ameriška😬bomo videli kaj še sledi🤲🏻👍🏻🕯🏳
markym77
29. 04. 2021 19.54
+4
2/3 ravnateljev po osnovnih šolah pogleda preč. Večina psihologinja po šolah je pa tik pred penzijo in se jim ne da ukvarjat. Sem ter tja je kakšen srčen učitelj v kolektivnih ki ga zelo hitro ukalupijo.
soncarica84
29. 04. 2021 21.14
+1
Se strinjam. Naj otroci med sabo resijo. Zaveti bi se morale prijave, da bi se kaj spremenilo. Stars mora odgovarjati za obnasanje otroka. Mobing mora bit kaznovan.
Misika1967
29. 04. 2021 19.32
-1
Poznamo kar nekaj sveckarov z istimi simptomi
hrvat_Ante
29. 04. 2021 19.11
-2
Uh, poznam cel kup samotarjev. Kdo ve kaksne sezname imajo oni.
bouba
29. 04. 2021 18.23
+6
Kaj pa če bi enkrat za spremembo psihiatrična znanost (ki to ni) hitela profilirati bully-je. Naj na dolgo in široko razglabljajo o tem, kako bolan mora biti um, ki črpa svojo energijo iz nasilništva in čuti užitek, ob poniževanju drugih. Ne, to so samo značilnosti vodilnih samcev, a ne? Zadržanega, tiho razmišljujočega človeka pa prikazujejo kot poškodovano robo. Po prebranem sledi: vsi pozorno opazujte introvertirance v vaši okolici, ker obstaja velika verjetnost, da je z njimi nekaj hudo narobe.
PorednaSliva
29. 04. 2021 18.43
+3
No to sem že danes napisal... Eni uživajo da j...jo druge, zame so taki neuravnoteženi in delajo sam zlo. Taki takoj začnejo drmat, "lejga kva je čudn, ma kamn na špagi pa ga vleče za sabo".... 1. Kaj te briga kaj ima pa zakaj, 2. Lahk pa kej študira pa glih ni zabit kot zgleda... Pitaj boga. Vsak je posebn v glavi tako jaz kot ti in vsak drug... Vsak na svoj način. Prvo pravilo ne češljaj se gde te ne svrbi.
soncarica84
29. 04. 2021 21.17
+1
Se strinjam. Potrebno bi bilo nekje zaceti. Ampak lazje je pisati o kardasijankah in kraljevi druzini. Ker se to pac bolj bere in je vec klikov.
Max Mall
29. 04. 2021 18.23
-1
Pri tej zgodbi nekaj močno smrdi
PorednaSliva
29. 04. 2021 18.20
+4
Važno da bo danes ekskluzivno 24ur predvajal posnetek dela aretacije 20letnega mulca, ki ga je opravila specialna enota. Opa bravo... Mislm podn vse skupaj... Tako ekskluzivna napoved kot da so se šli spopasti s 50člansko battle hardened ekipo ki nima kaj izgubiti.... Že sama policijska logika je samo izživljanje, če je majstr naročeval orožje ga vrjetno ni imel doma....
zlati70
29. 04. 2021 17.46
-2
Potomca partizanov sta se ostro odzvala na Jenullov protest: S takimi osebki v partizanih bi bila Primorska še danes do Postojne pod Italijo. Dr. Aleš Štrancar in dr. Gorazd Pretnar sta se kot potomca partizanov ostro odzvala na množični protest v imenu Osvobodilne fronte (OF). Na protizakonitih protivladnih protestih na t.i. praznik upora proti okupatorju, ki temelji na povsem izmišljenem dogodku, je bil osrednji govornik mladi kulturnik Jaša Jenull. Infantilna sramota tega naroda Na to sta se odzvala dva ugledna znanstvenika, potomca partizanov. “Jaša Jenull, če bi te danes v današnji situaciji spoznal moj ded in stara mama in oče, vsi OF, bi ti primazal tako klofuto, da bi jo pomnil do konca življenja. Kot potomec njih, ki so se res borili za našo svobodo, ti povem, da sramotiš sebe, OF in da si infantilna sramota tega naroda,” je napisal mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar. Dodal pa je še zelo ostro oceno Jenullove osebnosti: “Pravnik dr. Boštjan M. Zupančič bi te umestil med aptamilce, jaz pa med narcisistično motene s hormonci poškodovano generacijo.”Brezdelneža bi nagnal delat Znani ajdovski podjetnik in znanstvenik dr. Aleš Štrancar pa je dodal: “Z dr. Pretnarjem se več kot strinjam. Moj stari oče, blagajnik lokalne OF, bi dodal še kakšno brco z edino nogo (eno je pustil leta 1915 v Rusiji) in brezdelneža nagnal kaj pametnega delat. S takimi osebki v partizanih bi bila Primorska še danes do Postojne pod Italijo.”
Max Mall
29. 04. 2021 18.18
+3
zlati70- dej vzam tabletko hehe -za to pa si si zaslužu sendvič
PorednaSliva
29. 04. 2021 18.25
+1
To je ta promocija članka 😂 sj gre tud men Jenull na kuuu...hovnico. Zmeri se najdejo kvazi populisti, ki bodo spremenili... Na koncu lasten žep.
Misika1967
29. 04. 2021 19.35
+2
Pa o kom ti govoris zlati07 o puklastem? Ja prav imas
Drekachi24
29. 04. 2021 17.40
+0
V vsakem primeru dobro, da so ga ustavili drugi. Kajti če bi šel naprej v uresničevanju maščevanja, bi za seboj v prepad potegnil še druge.
Drekachi24
29. 04. 2021 17.39
+1
Tudi če obstajajo natančni načrti, naročilo strelnega orožja... Kdo ve, mogoče pa bi mu zadoščalo "stati na robu prepada", ko imaš vse pripravljeno in se počutiš močnega, nato pa se premisliš. Občutil si trenutek moči, nato pa "uboge reve" pomilostil.
Ho Chi Joža
29. 04. 2021 17.16
+1
Obsodbe vredno dejanje oziroma namen. potrebno se je pa vprašati kaj je fanta privedlo do tega verjetno niso z njim delali v rokavicah ne mislim starše ,okolica vrstniki itd
Krematorij666
29. 04. 2021 17.53
+0
Pusi misko
29. 04. 2021 17.05
-1
Če jo kdo rabi si to ti kljuse
kleopad
29. 04. 2021 17.03
-1
Kljub vsemu, pa ni nujno, da je orožje nabavljal zatako imenovani pohod. Mislim, da je tiste od katerih je kipil orožje moral prepričat, zakaj ga bo imel, ker z neresnimi tud oni na temne spletu ne sklepajo poslov. In tako si je umislil tako imemovani pokol, do katerega pa verjetno sploh nebi prišlo. V kolikor je že posedoval kakšno orožje potem mogoče, če pa bi bilo to njegovo prvo orožje, pa dvomim. "to je seveda moje mnejne" kljub vsemu pa je zgodba preveč napihjena
plotter123
29. 04. 2021 17.11
-1
plotter123
29. 04. 2021 17.12
+2
daj pojasni od kje4 ima SDS-ov mulc brez službe 5000 € na lagerju ???? pejt pejt ...
Falot C
29. 04. 2021 17.13
+5
JohannDoe
29. 04. 2021 16.54
+2
Mogoče pa bi moral pop objavit še kako cifro za psihološko pomoč. Po komentarjih sodeč je potreba kar velika.
Pusi misko
29. 04. 2021 16.51
+0
In noben ga ne podpira da jih pobi... Ga pa nekateri ki imamo čustva in razum razumemo. Kar pa za veliko večino ne morem reči. Pa ga s tem ne podpiramo. Sej nevem če kapiras kaka je razlika. Če neb bilo nadlegovanja in vsega do tega neb prihajal. Bi se zgodil kak primer iz kakega razloga. MA v 99% primerih je to to. MA ti ki ti življenje očitno prizanaša ne moreš razumez
Pusi misko
29. 04. 2021 16.47
+0
Johandoe drgac pa tud to že obstaja. Če si slišal za columbinerje. Verjetno ne ker si omejen
Pusi misko
29. 04. 2021 16.46
+0
Johandoe se to ti povem. Že po tvojem komentarju se vidi da si brez čustev in verjetno bully. Pravi psihoti ste vi. Vi ste vzrok. In grem stavit če bi tega fanta poznal da bi se ujel z njim. Medtem ko s tabo bi pokasiral par let zapora ko bi ti to bolno betico razbil ob betonu
Pusi misko
29. 04. 2021 16.42
+0
Doncic to je košarka in je milijonar. To so pa zadeve ki se dotikajo celega sveta. Ti z polno ritjo ko ti jo mama briše boš pametovat. Raje psihokillerje kot tebe in doncice