Slovenija

Kako ravnati ob ugrizu strupene kače?

Ljubljana, 21. 05. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
3

Pred poletjem velja opozoriti tudi na nevarnost kač. Vsako leto mora namreč okoli deset ljudi v bolnišnico zaradi ugriza strupene kače. In kaj storiti, če vas ugrizne strupenjača? Nikakor tega, kar svetuje stara ljudska modrost, pravijo strokovnjaki. Če boste strup hoteli izsesati ali s prevezo preprečiti, da bi se širil, si boste le škodovali, opozarjajo.

Slovenijo si ljudje delimo s tremi vrstami strupenih kač. Nabolj razširjen je modras. "Razširjen je po vsej Sloveniji, razen na skrajnem severovzhodu. V Mariboru ga še najdemo," razlaga Griša Planinc iz herpetološkega društva. 

Navadni gad živi večinoma v gorah, redkejši pa je laški gad. "Praviloma zahodno od Soče," dodaja Planinc. Te kače ne veljajo za zelo nevarne: "Ugriznejo samo, če so neposredno ogrožene." Njihov strup razgrajuje tkivo, a ni tako nevaren kot nevrotoksini, ki jih imajo bolj smrtonosne kače. "Smrt zaradi ugriza pri nas še ni bila zabeležena, to pa ne pomeni, da niso možne resne zdravstvene težave," pojasnjuje dr. med. Damjan Grenc iz Centra za toksikologijo in farmakologijo.

Črni gad
Črni gad FOTO: Thinkstock

Kaj torej storiti, če nas ugrizne kača? Najprej se premaknimo za nekaj korakov, kajti če smo kačo prestrašili, lahko ugrizne večkrat. Če nas ugrizne v roko, na kateri je prstan, ga moramo sneti, saj lahko oteklina dramatično napreduje in prstana ne bo več mogoče sneti. Ud, v katerega nas je ugriznila kača, imobiliziramo, da mišice ne črpajo krvi proti srcu, toda strupa nikoli ne poskusimo izsesati – to dokazano ne deluje – prav tako ne delamo trdnih prevez, ki bi kri ustavile.  "Če delovanje strupa zamejimo, bo na manjšem področju večja škoda," doda Grenc.

Pametno je, da se v zdravstveni dom ne peljemo sami, kajti v določenih primerih se lahko pojavijo motnje zavesti, kar bi bilo za volanom hudo nevarno. Najboljša zaščita pa je preventiva. Če recimo pulimo ščavje na področju, na katerem živijo kače, je pametno nositi debele zaščitne rokavice.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vito
21. 05. 2022 14.04
+1
Kako? Greš na volitve...
dajno
21. 05. 2022 13.16
+2
motorist_mb
21. 05. 2022 10.33
-5
Na štengah treba paziti!