Slovenija

Kako ravnati s ptičjimi mladiči brez gnezda?

Ljubljana, 03. 06. 2019 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Konec pomladi je za ptice čas, ko začnejo prvi mladiči zapuščati svoja gnezda. Vendar se včasih zgodi, da ti še pred svojo samostojnostjo padejo iz gnezda ali zaradi številčnega naraščaja iz njega poskačejo kar sami. Večinoma je najbolje, da skrb za takšne ptice prepustimo njihovim živalskim staršem.

Samica manjših ptic pevk, kot so sinica, vrabec, kos in škorec, znese večje število jajc. Po približno dveh tednih valjenja se izvalijo mladički, ti pa v varnem zavetju gnezda navadno ostanejo še naslednje tri tedne. Vendar v primeru številčnega zaroda mladički včasih iz gnezda poskačejo že kak dan ali dva prej, so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Pticam pomagamo le, če so poškodovane ali če sumimo, da so jih starši zapustili.
Pticam pomagamo le, če so poškodovane ali če sumimo, da so jih starši zapustili. FOTO: DOPPS - BirdLife Slovenia

Večinoma je bolje, da takšnim mladičem ne pomagamo. Njihovi starši so namreč v bližini in bodo za mladiča poskrbeli tudi zunaj gnezda. Pomagamo jim lahko le, če so vidno poškodovani ali če sumimo, da so jih starši zapustili. O tem lahko sklepamo, če jih starši niso obiskali že več kot eno uro.

Če najdemo poškodovano ali zapuščeno ptico, je ne poskušamo oskrbeti ali nahraniti, temveč se moramo obrniti na pooblaščeno ustanovo. V Sloveniji je to Zatočišče za živali prostoživečih vrst.

Če je mladiček izpostavljen nevarnosti, na primer drugim živalim ali prometu, vendar opazimo, da se starši zadržujejo v njegovi bližini, ga lahko umaknemo v zavetje grma, drevesa ali ga vrnemo v gnezdo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šimuni?legenda
03. 06. 2019 08.00
+56
lani sem našel dva goloba nista še letela res da so jih starši hranili samo oba sta samo poskakovala po parkingu kjer mrgoli mačk nesel sem jih na balkon ko sta se začela oglašat so starši jih začeli hranit pri meni po tednu in pol sta odletela.
luckysss
03. 06. 2019 08.32
+44
V urbanem okolju je takšno ravnanje pravilno in lepa gesta... V gozdu pa se ne mešajte v naravo in ne božat dva dni stare srnice "ki se je izgubila" ter podobne neumnosti..
medusa
03. 06. 2019 07.40
+30
Zelo koristno . Hvala.
flojdi
03. 06. 2019 17.02
+4
Res.( spominjam se nekoč , davno že, najdenega nedoraslega ptička. odnešenega domov. in klica veterinarju. ki me je ( PRAVILNO) nadrl. da ga ne smem futrat s Salamo(butl jaz) , in naj ga hitro odnesem tja nazaj. Od takrat vem. Hudo je ...ko nečesa ne veš
luckysss
03. 06. 2019 07.34
+41
Dokler niso lovci začeli "urejati in nadzorovati" favne, je Narava sama učinkovito skrbela za to področje... Sem velik ljubitelj živali in narave vendar ne podpiram npr. zimskega krmljenja parkljarjev, ker se s tem ruši ravnovesje v naravi..Tako zveri ne morejo "čistiti" gozda od bolnih in oslabelih osebkov, ki so jim najlažji plen.Potem pa se čudimo, če obiščejo kakšno čredo nezavarovanih ovac...Prav tako smo imeli čudovite gozdove stoletja nazaj...Potem je prišel "urejat" zadeve človek in saditi smreke po nižinah in podobne neumnosti..in danes imamo katastrofo od gozdov, goloseke, plazove, itd.. Naravi se pomaga na ta način, da čim manj posegamo vanjo !!
Jak Tobim
03. 06. 2019 09.43
-2
pa Vam je jasno katero leto se piše? 2019! na planetu je 10 milijard ljudi, ki s turizmom in ostalimi dejavnostmi za zagotavljanje nadaljnje eksplozivne rasti lastne vrste ravnokar dokončujejo popoln genocid nad vsemi sobivajočimi in , mimogrede, izvajajo nepredstavljivo v prireji klavnih sotrpinov,.. in vi govorite o naravi. tega ni več. kje ste to zaspali - za ekranom?
luckysss
03. 06. 2019 10.34
+1
Ne pretiravaj, Narave, tudi tiste neokrnjene je na Zemlji še precej..Kljub temu je treba na okolje še posebej paziti predvsem tam kjer je človek najbolj navzoč...ne mislim na New York, ampak na "mešano krajino" kot je Slovenija.. Sicer pa preveč norite s tem kako je Zemlja prenaseljena...Za boljšo predstavo..Če bi vsi zemljani stopili drug ob drugega (4 osebe na m2) bi zasedli površino npr Moskve....In trenutno nas ni deset milijard ampak 7,7 milijarde...In hrane ni premalo ampak preveč, le razporejena ni pravilno..itd...itd..
Apostol1
03. 06. 2019 11.54
-1
luckysss ...... Kar se tiče lovcev nimaš prav , lovci morajo nadzorovati divjad ,ker drugače bi prišlo do neravnovesja v naravi ,ker tudi človek je samo del narave , S krmljenjem srnjadi se strinjam , ne strinjam se pa z opustitvijo mrhovišč , za medvede in volkove ,ki smo jih morali opustiti po Evropski direktivi. ne strinjam se tudi z raznimi okolje varstvenimi organizacijami ,ki preprečujejo odstrel medvedov , ker medvedov je za slovenske gozdove enostavno pol preveč in odstrel 200 primerkov je premajhen . Preveč je tudi divjih prašičev ,ki recimo pri nas na deželi tako rekoč občasno kar zorjejo kakšno njivo s koruzo. Se pa absolutno strinjam s teboj kar si napisal glede sajenja smrek in gozdov ,ravno tako imaš prav ,kar se prenaseljenosti tiče in drži približno 7,7 milijard nas je , Google sicer navaja 7.53 samo vsekakor bolj drži 7.7 ali še celo po mojem bližje 8 milijardam in tudi kar se tiče hrane imaš popolnoma prav ➕➕➕👍. Pa lep pozdrav
Uporabnik1152447
03. 06. 2019 15.14
-2
Na kakšen način imamo katastrofo od gozdov? Nekateri še nikoli niste delali v gozdu, se pa spoznate na vse, ha ha. Ma sej ni problema, vsak si lahko kupi svoj gozd in iz njega naredi naravno bogastvo in zatočišče za živali, če tako želi, oz. prepusti naravi, da naredi sama, kar želi.
the kop
03. 06. 2019 07.15
-16
pustite jih, naj bodo hrana drugim živalim!!
nrhnrh
03. 06. 2019 07.48
+11
mmickica
03. 06. 2019 09.20
+5
@the kop, odvisno kje jih najdeš. Pri nas doma je na žalost zares tako, da so po navadi (ne hrana) ampak zabava domačih mačk in žal tudi moj mačkon ni izjema. Vendar se pa se glede tega ne da kaj dosti narediti, saj mačk ne moreš kar za par mesecev zapreti v hišo. Tako da ta navodila veljajo predvsem za mesta, kjer so mačke v stanovanjih, v gozdu jih je najbolje pustiti na miru, v primestju - v hiši, kjer je veliko mačk, pa je na žalost težko kaj pametnega postoriti.
oježeš
03. 06. 2019 10.36
-4
Seveda, obvestila veljajo posebej za vasi in posebej za mesta. Bravo!
mmickica
03. 06. 2019 15.14
+5
Ojezes, pol pa ti razlozi mojemu macku, da naj pusti pticke pri miru, prosim.
flojdi
03. 06. 2019 16.55
-3
.tako nekako. / imam Prilastninjenega mačkona. na zunanji strani okna pa krmilnico polno sončničnih semen ( v katero hodi brskat kar nekaj sort ptičkov). in nadvse brihtni mr.Mr se je že 2x pognal v okno ( in mi z okenske police, na notranji strani, zmetal na tla vse moje sadike paradajza in paprike). in ko mačkona na povodcu peljem ven, se vedno, ko na tleh zagleda ptička , postavi v pozo leva , ki preži na plen. Nagon. Pamet. Pamet . Nagon. / le kaj je Pametnejše. in kje (še)
mmickica
03. 06. 2019 17.51
+2
Flojdi, da macku nastavis krmilnice pred okno, je mucenje macka, pa reci ti kar hoces. Tu se ne gre za pamet, macek ima pac nagon, da lovi ptice. Pika. Amen.