Slovenija

Kako realna je razveljavitev pogodbe države s poslovnežem Vežnaverjem?

Ljubljana, 13. 01. 2024 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
70

Ali je razveljavitev pogodbe s primorskim poslovnežem Sebastjanom Vežnaverjem o nakupu 7,7-milijonske, zdi se preplačane, stavbe na Litijski v Ljubljani sploh mogoča? Vsega štiri strani dolga pogodba ne pušča veliko manevrskega prostora. Po razkritju, da cenitve pod njo podpisani cenilec sploh ni opravil, pač pa jo – po tem, ko je to storila druga cenilka – le pregledal, je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan napovedala, da bodo sprožili postopke za ničnost pogodbe. A ta ne vsebuje resnejših varovalk, ki bi kupcu, torej državi, razveljavitev omogočile, danes razlagajo pravniki. Trenutno je torej država brez denarja in brez stavbe. Kaj pa na vprašljive prakse svojega kolega pravijo v združenju cenilcev?

Zgodba o 7,7-milijonskem nakupu nove sodne stavbe po razkritih akrobacijah cenilca je za pravosodno ministrico "ta trenutek končana", saj Dominika Švarc Pipan, kot pravi, "pogodba, ki temelji na napačnih cenitvah ali prirejenih cenitvah, gotovo ne more obveljati".

Vendar razveljavitev pogodbe, ki je ne le že podpisana, pač pa je tudi kupnina v celoti že nakazana, po mnenju pravne stroke še zdaleč ne bo tako enostavna.

"Sklenjena je bila po načelu videno kupljeno. Torej, da je tudi kupec tukaj prevzel del odgovornosti, da se je seznanil s predmetom pogodbe, v kakšnem stanju je, in da v zvezi s tem nima nobenih pomislekov," pojasnjuje Blaž Kovačič Mlinar z Evropske pravne fakultete.

Vsega štiri strani dolga pogodba o nakupu nove sodne stavbe ne pušča veliko manevrskega prostora.
Vsega štiri strani dolga pogodba o nakupu nove sodne stavbe ne pušča veliko manevrskega prostora. FOTO: POP TV

In čeprav se ministrica brani, da so bili pri nakupu – zaradi, kot kaže, sporne cenitve – prevarani, pa ta cenitev v ponudbi sploh ni bila zahtevana. Ali torej lahko igra kakšno vlogo pri ničnosti te pogodbe oziroma pri razveljavitvi? "Mislim, da načeloma ne. Ker dejansko se ta pogodba v ničemer ne sklicuje na te cenitve," pravi Kovačič Mlinar.

Tako je pravosodno ministrstvo, če se prodajalec s prekinitvijo pogodbe ne bo strinjal, očitno bolj ali manj v pat poziciji. Kovačič Mlinar namreč dvomi tudi, da bi morebitni kazenski postopki imeli vpliv na veljavnost pogodbe. Hujše posledice pa lahko doletijo cenilca, ki – kljub temu, da je sam sploh ni opravil – za cenitvijo še vedno stoji.

"Jaz sem cenitev pregledal, ker sva že nekajkrat skupaj delala. V bistvu še zmeraj trdim, da je cenitev prava," vztraja Anton Rigler.

A v Združenju sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, katerega licenco Rigler ima in katerega žig je na cenitvi tudi uporabil, zanikajo, da bi bila takšna sodelovanja med cenilci nekaj običajnega. "Zagotovo pa ni praksa v življenju, da ti podpisuješ za nekoga drugega. V skrajnem primeru, če že podpišeš, polno odgovarjaš za to zadevo. Torej odgovornost je v celoti na podpisniku," pojasnjuje Milan Žnidaršič.

Zato so že uvedli notranjo revizijo cenitve. "Revizija se bo v prvi fazi osredotočila na uporabo licence. Potem pa verjetno tudi naprej v samo srž oziroma v sam izdelek cenitve," dodaja.

In če bodo ugotovljene kršitve, cenilcu grozi odvzem licence. Kar bi sicer lahko bil konec zgodbe zanj, a večje vprašanje je, ali bo to – kot pravi ministrica – konec zgodbe tudi za posel nove sodne stavbe.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TO-91
17. 02. 2024 19.47
Kaj Žibert je že opral svoje ime🤔🤮
Kana-1
15. 02. 2024 11.08
+1
Mislim da je bolj pošteno,da jo kar sam Predlaga
tojeto65
14. 02. 2024 20.08
+1
Ali bo ljudem jasno, da lahko ministrstvo naroči 100 izvedencev, VELJA SAMO KVADRATURA IZ GRADBENEGA in UPORABNEGA DOVOLJENJA, vse ostalo, povečevanje kvadrature, NE PIJE VODE, KER ALI JE ČRNA GRADNJA ali pa je CENILEC MERIL RAVNE STREHE. Ne more noben cenilec v izvedeniškem mnenju na novo izumljati kvadrature in prostore. ter določati namembnost teh prostorov. Pa to je kaznivo dejanje za pregon po uradni dolžnosti in odvzem licence.
tojeto65
14. 02. 2024 19.55
Zadnji izvedenec Kovač bi moral odkloniti ta posel, saj je že opravil neka dela za Ministrstvo za pravosodje, podatki ERAR, sicer gre za majhen znesek, pa vendar, 2.941,32 EUR kot tudi za 130,00 EUR za Ministrstvo za finance in gre tu za ugotovitev nasprotja interesov, on pa bil kar tiho.
tojeto65
14. 02. 2024 19.55
Uradni podatki ERAR, podjetje KATASTRI Branko Kovač s.p., v BIZI podatek, da nobenega zaposlenega, piše nula, je zaslužil z državnimi ustanovami 936.213,65 EUR, od tega na Okrajnem sodišču Ljubljana 769.221,84 EUR, na Okrožnem sodišču Ljubljana pa 148.971,34 EUR. Tista majhna razlika do famoznih 936.213,65 EUR odpade na druga sodišča po Sloveniji in dveh ministrstev.
lcePower
15. 01. 2024 11.59
-1
Ne samo odstop ., kazenska ovadba zoper schwarz pipanovo
zmago56
14. 01. 2024 20.57
+4
To in še marsikaj se ne bi dogajalo, če bi imeli ministre, ki bi dokumente pred podpisom tudi prebrali. V svobodi pa ministri za dobro plačo brez odgovornosti dokumente podpisujejo brez, da bi preverili kaj podpišejo. Glede na ustaljeno prakso se bojim, da bi kdo od teh ministrov podpisal pogodbo o prodaji Slovenije.
Janez Novak 13
15. 01. 2024 20.43
+1
Delno se strinjam. Krivda je tudi na ljudeh, ki so prvotno javno naročilo sploh pripravili. Za tako velik denar bi lahko najeli strokovnjake (ki verjetno niso zaposleni na Ministrstvu za pravosodje), da v besedilo javnega naročila zapišejo več in še več.
smuuki
14. 01. 2024 17.26
+6
Ko imenujo ministre, ki svoje delo razumejo kot redno prihajanje v službo je temu tako. Redno se štempljajo in čakajo plačo. Pri delu se zanašajo na druge. Ko se zalomi so spet krivi tisti ki delajo
mackon08
14. 01. 2024 16.21
+6
To je prava burleska katero pa mi plačamo. Zdaj jim je cenilec največji problem namesto nesposobne ministrice. Banda pokvarjena.
Darko32
14. 01. 2024 20.22
+3
Tukaj vidimo nekaj drugega in to je, da vsi po sodnijah vključno z izvedenci delajo pacarsko. Zato jaz ta primer vidim kot šolski dokaz kako se dela po domače po sodiščih. Ali se lahko potem čudimo takšnemu stanju. V tem konkretnem priemru dobimo samo potrditev, da po sodnijah poskrijejo obremenilne dokaze ali olajševalne dokaze za nekoga in potem sodijo na domnevah. Posledično pa dobimo sliko podobno tej sliki, d apiše neke zaključke tip, ki še videl ni predmeta, katerega naj bi obravnaval. Zato je pod nujno potrebno pobrati trajne mandate vsem in jih nadomestiti z omejenimi. Zaostriti kazenske sancije in povečati sankcije an tem področju. To, kar se sedaj dogaja je živi kupleraj.
frenk707
14. 01. 2024 13.43
+4
Čudna cenitev, ena in druga ampak cenilka je pa verodostojna, kar je pokazala s cenitvijo janševih ruševin,.... obuja se sodelovanje sd in sds,... pri takih zadevah so bili vedno skupaj, sodelavci. Upam, da ministrica ne bo dočakal naslednje nedelje na funkciji ministrice.
Darko32
14. 01. 2024 15.08
+5
Mene ne zanima kje je kdo. Če opravljaš delo profesionalno boš šel vsaj za vraga pogledat in si naredil popise, ter na podlagi tega ocenil in tukaj je več kot očitno, da je delal po domače, tako kot je do sedaj. Potem pa se čudimo, če se ljudje drajsajo. Če smo pošteni in realni. SODNIKOM to ustreza, odvetnikom pa tudi, saj si na ta račun služijo denar z prevarami. Tukaj bi bilo pod nujno potrebno sprejeti, da se izvedencem prepove oziroma omeji mandat na 3 leta, sodnikom in drugim zaposlenim po sodiščih prav tako. Tožilcem isto. Žal ta primer plastično pokaže kako so navajeni delati in na kakšen način na sodnijah.
Darko32
14. 01. 2024 11.17
+7
Nevem kaj se smešimo in se gremo neke pravnike. TO JE ŠOLSKI PRIMER KAKO SE DELA PO SODNIJAH. NE PREVERIJO NIČ. DOKAZE PA POSKRIJEJO IN POTEM SODIJO NA PODLAGI DOMNEV. To je delo učencev, kateri so s etako naučili in so storili pri tej pogodbi. ŠOLSKI PRIMER DELA IZVEDENCEV VIDIMO TUKAJ. PIŠEJO KOBAJAGI NEKE STROKOVNE IN ARGUMETNRIANA IZVEDENIŠKA MNENJA IN TUKAJ VIDIMO, DA ŠE VIDELI NISO STVARI V NARAVI NA KATERO DAJEJO STOKOVNO IZVEDENIŠKO MNENJE. Zato se ne smemo čuditi, če gre vse v tri krasne. to samo dokazuje, da je POD NUJNO POTREBNO POBRATI TRAJNE MANDATE TOŽILCEM, SODNIKOM IN zaostriti kazenske sancije tudi izvedencem. Sedaj pa pozor. POGLEJMO kako delajo. sTRANKA DAJE NEKE VLOGE IN VSI PIŠEJO OD OKA NEKE SKLEPE IN SODBE V IMENU LJUDSTVA. POTEM PA DOBIVAMO TAKŠNE IN PODOBNE ZGODBE. Vse prej našteto samo dokazuje, da je na področju sodstva potrerbno izvesti temeljite reforme in pobrati vsem trajne mandate. Sodnikom omejiti na 5 let, tožilcem na 4 leta, referentom na sodiščih- tožilstvih ukiniti pogodbe za nedoločen čas in spremeniti v 4 letni mandat. Izvedencem pa pobrati dovoljenja in mandat dati na 3 leta. Če sodnik ali tožilec gre med odvetnike pa prepovedati in mu v celoti razveljatiti pravosodni ispit, ker mu je z odvzemom mandata bil razveljavljen praovosdni izpit. TAko kot morajo nekateri profili poklicev opravljati preverjanje znanja vsake toliko časa in če ne opravijo se jim odvzame izobrazba oziroma ne morejo opravljati dela. Tukaj pa vidimo, da pišejo cenitve kar od oka in še videli niso kaj je predmet ivedeniškega poročila pove o stanju delovnih navad po sodnijah.
tojeto65
14. 02. 2024 20.00
Tudi mene sodišča v Ljubljani na vseh stopnjah uničila. Same sodnice in sodnik so razglašali javno dobro na parkirišču, ki sploh ni javno dobro, sodba pa je slonela na besedah, "sodišče je razumelo, sodišče je menilo", jaz pa priložila kot dokaze ZK izpiske, gradbena dovoljenja, na koncu pa izgubila. Nasprotna stranka pa bila Občina Logatec, pa se ve, da župani in sodišča vsa povezana med seboj. Sodišče mi dodelilo ravno tega izvedenca, Kovača, čeprav v mojem primeru izvedenec sploh ni potreben, ker šlo za ugotovitev lastninske pravice in ta izvedenec potem narisal na obstoječem parkirišču kar 2 pravokotnika, kako bi do njih pristopala pa ne vem, lahko le s helikopterjem.
medo357
14. 01. 2024 10.33
+8
Glede, na njen podpis pogodbe, je povsem jasno kaj sledi v vsaj malce demokratični državi, odstop in kazenska ovadba!
Darko32
14. 01. 2024 11.21
+8
medo357 Prijatu kako boš ti dal kazensko ovadbo, če pa sami sebi pišejo sodbe in sami sebe rpeiskujejo. Tukaj je potrebno pobrati vse nazive in če je vpleteni delal na delovnem mestu, kjer je moral imeti strokovni izpit iz področja se mu mora odvzeti strokovni izpit in prepovedati delo na teh področjih. Tukaj samo je potrebno začeti z ostrimi ukrepi in ostrimi sankcijami.
kita 1111
14. 01. 2024 09.28
+5
V tem primeru ni sporna kvadratura ,ker se že na daleč vidi ,da bo kar držala tistih 4000 m2 in še več, problem vidim v tem ,da se nobeden ne pozanima kaj se kupi ,tudi najbolj neumen kmet gre pogledat kravo katero kupuje pa ne mislim žalit kmete
andraa
14. 01. 2024 08.28
+8
če bi imeli interes pogodbe sploh ne bi podpisali,zdaj pa si bojo razdelili pet miljonov
dule100
14. 01. 2024 08.10
+7
Možnost ničnosti pogodbe je tolikšna, kot odstop nesposobne ministrice! 🤪🤥🤔
DAEMONIUM
14. 01. 2024 08.09
+2
40 let je 480 mesecev. Ce je caplja vzela 2 mil od tega 3x preplacanega objekta je to 40 let lagodnega zivljenka s po 4.166 eur na mesec??? Medtem ko bodo okoli nje v svoji bedni socoalisticni pokojnini crkavali ex plesalci oz penzici. No ce sama ne bo koristla teh 2 milionov pa ke to ali pa se 2x vec omogocila v svoji zblojenosti padanja jankovicu v objem, nekomu drugemu. Tako danes delajo izrojeni ljubljanski levicarji! Plesite zblojenci ki ste volili ljubljanske levicarje👬🕺💃🚴‍♀️🕺👬
yanay
13. 01. 2024 21.59
+9
Dva podpisa sta znana in jasna. Ministrica, ki ni dala preveriti cenitve in cenilec, ki cenitve ni opravil. Šlampasto opravljeno delo ali pa je to bil namenski scenarij. Upam, da bodo ustrezni organi to raziskali!
jutri bolje bo
13. 01. 2024 21.57
+6
To pa bo ja...
pager
13. 01. 2024 21.53
+7
ker ne živim v slo sem šel ven iz stanovanja in prižgal en kres v podporo protestantom ki bojo odnesli to ministrico iz parlamenta
Anon88
13. 01. 2024 21.49
+12
Res se dobro vidi, kako je politikom popolnoma vseeno za državni denar, dobljen od nas davkoplačevalcev, še ko se gre za milijone, se jim ne da ubadati s ceno. Sramotno kako zapravljajo naš denar.