Slovenija

Kako odvisni od uvoza hrane smo Slovenci?

Ljubljana, 15. 03. 2020 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
38

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec miri, da imamo zadostne količine izdelkov domačih proizvajalcev in da Slovenija zaradi negotove situacije po svetu, v sosednjih državah in pri nas zaradi koronavirusa ni ogrožena v preskrbi s prehranskimi izdelki. Tudi direktor zavoda za blagovne rezerve pomirja, da je v skladišču dovolj žita do naslednje žetve.

"Slovenija nikakor ni motena ali ogrožena v preskrbi s prehranskimi izdelki," je, ko so se zaradi koronavirusa pojavile prve težave pri izvozu slovenskega mleka v Italijo, poudarila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Kot je povedala, bi lahko zavrnjeno slovensko mleko s strani Italije v čim večji meri predelali v mleko v prahu za povečanje domačih blagovnih rezerv. Ministrica je pozvala potrošnike, da se poslužujejo in kupujejo slovenske izdelke: "Imamo zadostne količine izdelkov domačih proizvajalcev, sedaj je čas, da jih podpremo z nakupom."

A koliko smo v resnici samooskrbni Slovenci? Od leta 1970, ko je bila splošna stopnja prehranske samooskrbe v Sloveniji več kot 70-odstotna, je do leta 2008 padla na približno 50 odstotkov, v zadnjem desetletju pa se je številka še zmanjšala. 

Kot pravi dr. Aleš Kuhar, predavatelj z ljubljanske biotehniške fakultete, je prezgodaj govoriti o tem, kaj nas bo slovenski oskrbi s hrano naučila situacija s koronavirusom.
Kot pravi dr. Aleš Kuhar, predavatelj z ljubljanske biotehniške fakultete, je prezgodaj govoriti o tem, kaj nas bo slovenski oskrbi s hrano naučila situacija s koronavirusom. FOTO: POP TV

A prvič po dolgem času  je med ljudmi zaznati strah, da bodo ostali brez hrane. Ljudje so ob razglasitvi epidemije zaradi koronavirusa v državi ponekod izpraznili trgovinske police. 

Kot pravi dr. Aleš Kuhar, predavatelj z ljubljanske biotehniške fakultete, je prezgodaj govoriti o tem, kaj nas bo slovenski oskrbi s hrano naučila situacija s koronavirusom: ''Zelo mirno opozarjam, da bodo v naslednjih tednih sistemi oskrbe s hrano izpostavljeni. O lekciji še ne moremo govoriti, ker ji še nismo bili priča. Če bo prišlo do razmaha epidemije, bo slovenski sistem oskrbe s hrano najbolj na udaru ravno tam, kjer je najšibkejši. Jasno je, da smo zelo izpostavljeni, na to smo velikokrat opozarjali. Država več kot desetletje ni izvajala ustreznih aktivnosti, tega problema se ne lotevamo na ustrezen način. Pri nekaterih kategorijah živil smo odvisni od uvoza, kar se bo hitro pokazalo, a to še ne bo kritično za večino prebivalcev. Na področju oskrbe s solatnicami smo močno odvisni od Italije, tudi skoraj ves radič uvozimo od tam, pa dve tretjini kivija, limon, cvetače, brokolija, večino sveže špinače. V Sloveniji imamo po podatkih zagotovljenih zgolj okoli pet odstotkov oskrbe s solatnicami.''  

Torej to se bo po njegovih besedah zagotovo opazilo, ne bo pa dramatično: ''Če bi bila distribucija iz nekaterih držav motena na dolgi rok, o čemer je sicer še prezgodaj govoriti, pa bi lahko prišlo do izpada dobav pri nekaterih kategorija, kot so prašičje meso, če pa bo izpad zares dolg pa bo trpela tudi oskrba z rižem, kavo, predelano in konzervirano zelenjavo.''

Zadeva se, kot pojasnjuje, hitro spreminja, predvsem ukrepi nadzora tovornega prometa: ''Čeprav to naj ne bi vplivalo na oskrbo s hrano, je,  če imamo kolone, v katerih posledično stojijo tudi tovornjaki, namenjeni v Slovenijo zmerna in smotrna previdnost na mestu.'' 

Seveda je velika razlika, če primanjkuje endivije ali žita za kruh. Čeprav s tem nismo zelo samooskrbni, ima žito  pozitivno lastnost, da ga hranimo na dolgi rok.
Seveda je velika razlika, če primanjkuje endivije ali žita za kruh. Čeprav s tem nismo zelo samooskrbni, ima žito  pozitivno lastnost, da ga hranimo na dolgi rok. FOTO: Dreamstime

Poudarja, da ustvarjanje panike v nobenem primeru ne koristi, na mestu pa je sistemski  in zmeren razmislek o tem: ''Veliko je odvisno tudi od tega kakšne ukrepe bodo sprejele ključne države  izvoznice hrane v Sloveniji. Pri tem je treba biti pozoren na delež odvisnosti  od uvoza iz posamezne države, drug vidik pa je kritičnost pomanjkanja. Seveda je velika razlika, če primanjkuje endivije ali žita za kruh. Čeprav z žiti ne dosegamo visoke samooskrbe, ima ta kategorija pozitivno lastnost skladiščenja na dolgi rok. V tem primeru je pomembno, da se preverijo realne zaloge v blagovnih rezervah, saj lahko žito skladiščimo celo leto za razliko od kristalke ali radiča, ki se takoj pokvari.''

Država bo nujno oskrbo prebivalstva zagotovila s povečanjem blagovnih rezerv

Kot je sicer zagotovil direktor Zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek, ni nobene skrbi, da zalog ne bi bilo dovolj. Imajo žita, sladkor, olje, mlečne izdelke, tega imajo ogromne količine, poudarja. Pomirja slovensko javnost, da ne bo zmanjkalo hrane, pšenice imamo v skladiščih denimo za do naslednje žetve. Vse zaloge so včeraj še enkrat pregledali. Pomembno pa je, da imamo tistih artiklov, za katere smo vezani na uvoz, za nekaj mesecev, je poudaril. 

Država bo nujno oskrbo prebivalstva v času epidemije koronavirusa zagotovila s postopnim povečanjem blagovnih rezerv trajnega mleka, mlečnega prahu, sira, piščančjega mesa in mladega pitanega goveda, je včeraj sklenila vlada. Sprejela je tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov in ga po nujnem postopku poslala v DZ.

Ne glede na visoko stopnjo samooskrbe na področjih mleka, mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov, vlada predlaga dodatne količine blagovnih rezerv za nemoteno oskrbo prebivalcev s temi izdelki. Za povečanje blagovnih rezerv je vlada zadolžila zavod za blagovne rezerve. Povečanje blagovnih rezerv bo zavod izvajal postopno v roku treh mesecev, sredstva pa bodo zagotovili iz proračunske rezerve.

Vlada je na prvi seji sprejela tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov ter ga po nujnem postopku v ponedeljek poslala v DZ. "S tem predlogom zakona želimo urediti možnosti omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili in živalmi predvsem za namen prehrane ljudi in da bi s tem zagotovili zadostno oskrbo s hrano na območjih države," je pojasnila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

'Če se poruši sistem v Italiji, bo to vplivalo na nas'

Kuhar dodaja, da je pomembna partnerica Slovenije tudi Hrvaška, iz koder uvozimo veliko predelane hrane, mesa in nenazadnje močno izstopa količina konzervirane hrane, ki jo uvozimo iz Hrvaške.
Kuhar dodaja, da je pomembna partnerica Slovenije tudi Hrvaška, iz koder uvozimo veliko predelane hrane, mesa in nenazadnje močno izstopa količina konzervirane hrane, ki jo uvozimo iz Hrvaške. FOTO: Shutterstock

Dr. Kuhar dodaja, da je pomembna partnerica Slovenije tudi Hrvaška, iz koder uvozimo veliko predelane hrane, mesa in nenazadnje močno izstopa količina konzervirane hrane, ki jo uvozimo iz Hrvaške. Težava  bi bila lahko tudi v tem, da je Italija logistično vozlišče za številne oskrbne tokove iz Španije in Francije. kamor prihaja sadje. Če se sistemi porušijo v Italiji, bo to vplivalo na nas. Kot poudarja, je vlada v tej situaciji začela vleči prve poteze na področju zdravja: ''Na področju hrane pa me ukrepanje zaenkrat ne prepriča, saj izgleda, da se odgovorni morda ne zavedajo potencialnih razsežnosti v primeru negativnega scenarija. Politiki namreč pogosto kažejo, da nimajo realnega občutka o dogajanju v nacionalnem in mednarodnem agroživilskem gospodarstvu, osredotočeni so na populistična področja z največjim izplenom v všečkih na družbenih omrežjih.  In ta nekompetentnost se kot slabost izkaže v kritičnih situacijah. A močno upam, da se bodo razmere ustalile.''  Kot je sklenil, nam ''generalno ne bo zmanjkalo hrane, ne bom pa trdil, da že v naslednjem tednu ne bo moč zaslediti izpada nekaterih specifičnih kategorij, kar pa zagotovo ne bo ogrozilo nacionalne varnosti.''

Stopnja samooskrbe v Sloveniji
Stopnja samooskrbe v Sloveniji FOTO: Statistični urad Slovenije


Stopnja samooskrbe posebno nizka pri zelenjavi, sadju, krompirju in žitih

''Koncept stopnje samooskrbe pri posredovanju sicer ni ravno uporaben, saj vključuje tudi nepredelane kmetijske surovine, ki v krizni situaciji ne pomenijo veliko, če ni vzpostavljenih sistemov za predelavo in distribucijo,'' je še pojasnil dr. Kuhar. 

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je stopnja samooskrbe Slovenije sicer posebno nizka pri zelenjavi, sadju, krompirju in žitih. Stopnje samooskrbe so v letu 2018 izkazovale bilance zelenjave (39 %), sadja (48 %), krompirja (48 %) in žit (68 %). Stopnje samooskrbe so bile višje v bilancah mesa (81 %) in jajc (96 %).  
Domača proizvodnja žit je v letu 2018 dosegla skoraj 600.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 880.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe tudi pri žitih sorazmerno nizka, znašala je 68 %.  Po zadnjih dosegljivih podatkih je bila samooskrba s pšenico leta 2018 zgolj 48%.  Proizvodnja vsega sadja je v tem letu dosegla nekaj več kot 190.000 ton, domača potrošnja pa 400.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe le 48-odstotna. 


Italija med najpomembnejšimi partnericami pri uvozu in izvozu hrane
Slovenci smo sicer kar se tiče uvoza hrane precej odvisni od sosednjih držav. Italija je po podatkih SURS druga najpomembnejša trgovinska partnerica na področju prehrane.

UVOZIZVOZ

Nemčija (15,8 %)                        

Hrvaška (20,9 %)

Italija (14,4 %)                            

Italija (17,5 %)

Hrvaška (14,4 %)                

Avstrija (7,9 %)

Avstrija (12,6 %)                  

Madžarska (5,3 %)
Brazilija (8,4 %)              Nemčija (4,9 %)

Iz Italije uvozili petino celotnega uvoza svežih vrtnin, izdelkov iz žita, predelanih vrtnin in sadja, za 17 % svežega sadja
Italija je izjemno pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije pri blagovni menjavi agroživilskih proizvodov, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo.

Na strani uvoza agroživilskih proizvodov je Italija naša najpomembnejša trgovinska partnerica. V letu 2019 je bilo iz Italije uvožena za 387,6 milijona evrov agroživilskih proizvodov oziroma 15 % celotnega agroživilskega uvoza. Največ je k temu prispeval uvoz mesa in izdelkov iz mesa, svežega sadja in vrtnin, izdelkov iz žita ter mleka in mlečnih izdelkov.

Količinsko gledano iz Italije uvozimo okoli 8 odstokov  celotnega agroživilskega uvoza. Po začasnih podatkih smo v letu 2019 iz Italije uvozili približno petino celotnega uvoza svežih vrtnin, izdelkov iz žita, predelanih vrtnin in sadja, za 17 % svežega sadja ter mesa ter nekoliko manj mleka in mlečnih izdelkov.

V Sloveniji je bilo v letu 2019 odkupljeno 564 tisoč ton mleka, od tega so slovenske mlekarne odkupile 72 % (405 tisoč ton mleka). Tuje mlekarne so odkupile 159 tisoč ton mleka, pri čemer se delež odkupa tujih mlekarn v zadnjih letih zmanjšuje. Največji delež odkupa tujih mlekarn beležimo v letu 2015, skoraj 39 %, potem pa je sledilo postopno zmanjševanje tega deleža; v letu 2019 ta delež znaša 28 %. 

Vrednostno smo v zadnjih dveh letih največ izvozili na Hrvaško, nato pa sledi Italija. V letu 2019 smo po začasnih podatkih SURS v Italijo izvozili za 290,8 milijona evrov agroživilskih proizvodov, kar predstavlja 19 % celotnega agroživilskega vrednostnega izvoza. Največ je k temu prispeval izvoz mleka in mlečnih izdelkov, žita in izdelkov iz žit, živih živali in pijač.

Z Italijo pa sicer ustvarimo več kot 60 % količinskega izvoza agroživilskih proizvodov. Predvsem v Italijo izvažamo pijače, žito in izdelke iz žita, žive živali (govedo) ter mleko in mlečne izdelke (predvsem surovo mleko).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
16. 03. 2020 17.02
-2
No desničarji, kdaj boste nehali lazit v švabske diskonte, kdaj? Pa podprli domače da bomo lahko več proizvajali.
tlunar
16. 03. 2020 17.50
+9
desničarji????kolikor je meni znano je kmet in podeželsko ljudstvo vedno preganjal komunizem in socializem-kmetje so bili vedno trn v peti eliti,bili so večina krščanski ljudje vajeni dela in zateranja......
nikhrast
16. 03. 2020 16.53
-6
Standard se je dvignil, češnje za novo leto ni nič nenavadnega, to je treba razumeti. Redkokdo pomisli na samooskrbo, za vrt okoli bajte pa večina folka nima cajta, to je zdaj samo rekreacija.
tlunar
16. 03. 2020 10.41
+27
čeprav okoli hodim v škornih in zaudarjam po štali-lačen pa nebom!
Uporabnik1727405
16. 03. 2020 08.57
-7
Kje so Slovenski kmetje ,ki dobijo največ denarja iz Evropskih skladov.Usmerjajo se samo v živinorejo,ki porabi največ naravnih resursov izključno za izvoz in njihovo bogatenje ,brez zalaganja trga z živili ...zlasti s sadjem in zelenjavo.Upam ,da bo nova oblast naredila temu konec.
majmun11223344
16. 03. 2020 17.04
+5
Uporabnik, čudak si. Gledaš ti kaj kupuješ, kupiš ti mleko od slovenskih kmetij na mlekomatu, kupiš slovenski kruh.... Ali greš po vse v svabski diskont in se tu lažeš da si domoljub in desnica, fuj!
METKA102
16. 03. 2020 08.22
+28
Milijoni subvencij za Magno, na vsakem koraku še en trgovski center. Prav pred kratkim so tam ob Vojkovi odprli nov Lidl, stoji na lepi ravninski kmetijski zemlji. Poleg pa Hofer in v bližini nekaj Mercatorjev. Hvala politiki in'gospodarstveniki'.
marzo
15. 03. 2020 21.57
+39
Koronavirus je razkril vso bedo globalizacije ter prostega pretoka ljudi in blaga. Kaj nam sedaj pomagajo avtoceste in 20.000 tovornjakov v tranzitu dnevno? Iz te situacije bi se lahko marsikaj naučili, čeprav dvomim. Človek je preveč glupo bitje, da bi se na lastnih napakah učil.
indal
16. 03. 2020 08.17
+14
Ravno na lastnih napakah se jih največ uči. Samo šolnina je potem precej draga!
Rožice cvetijo
15. 03. 2020 21.55
+10
Kaj bodo naredili pa vsi tisti, ki dnevno vase zbašejo +6000 kalorij, ko ne bo več " kvalitetne" hrane iz uvoza?
kojnusar
15. 03. 2020 21.52
+38
v casu navala in ropanja trgovin nic ne berem vec, v stilu: kmet za bit. zar ukan. sm rdljiv. kmet vas krmi!!! in kmetje bido zadnji lacni! vi boste prej in to zelo, ce se kmalu ne neha ta virus. samo transport odpove malo, malo zaprte meje, pa boste, kot v italiji, v kilometrskih kolonah z vozicki. po eni strani niti ne obzalujem situacije. najhujsa psovka sedanjosti je kmet. jejte beton in asfalt, tisti ki so vas polna usta in dolgi jeziki cez kmete!!! oni, ne samo da imajo, pac pa znajo narediti, imeti. vecina psovalcev tu pa tipicnih odvisnikov od trgovinskih polic. to je zadnji popravc. casi, ki prihajajo, pa ne prinasajo potice. kmetje, hvala vam za ves vas trud in napore!
Menih
15. 03. 2020 21.43
+13
Pa dobr ljudje, pa kaj druzga naj pa reče? Da bo zmankal u treh dneh, da se mi še bl guzite po štacunah? Futra je kolkr je, če bo zadost pa tale baba zihr ne ve.
komarec
15. 03. 2020 21.35
+34
Pri nas na kmetih pridelamo skoraj vso hrano doma, od zelenjave, mesa, sadja, poljedeljskih pridelkov. Veliko podarimo, v takih razmerah bomo za gotovo pomagali, če bo treba a najprej tistim, ki pomoč potrebujejo, sosedom, prijateljem, na zadnjem mestu bojo pa ministri in poslanci.
komarec
15. 03. 2020 21.35
+14
Pri nas na kmetih pridelamo skoraj vso hrano doma, od zelenjave, mesa, sadja, poljedeljskih pridelkov. Veliko podarimo, v takih razmerah bomo za gotovo pomagali, če bo treba a najprej tistim, ki pomoč potrebujejo, sosedom, prijateljem, na zadnjem mestu bojo pa ministri in poslanci.
VAREN
15. 03. 2020 21.41
+16
Vse do zadnjega stavka se strinjam s tabo. Tiste tvoje zadnje lenobe si pa ne zaslužijo nič.
Uporabnik458403
15. 03. 2020 21.33
+11
Pri nas se neko sadje in zelenjava ne splacata pridelovati, ker je vse prevec obdavceno in zbirokratizirano........
ivan.z Doba
15. 03. 2020 21.27
+13
SDO je bil "zakon". Se bomo vrnili v tiste čase? Dvomim da državne blagovne rezerve lahko zadostujejo za več mesecev. Da o zelenjavi ne govorimo....
VAREN
15. 03. 2020 21.35
+8
Za nekaj mesecev jo je. Ne pa za toliko kolikor govorijo ti.
fairplayy
15. 03. 2020 21.25
+24
Vedno govorim kupujmo in podpirajmo lokalno hrano in pridelke in s tem delivna mesta. Trenutni je regrat na vrtuze posajeno, sadno drevje bo tudi obrodilo, jajca so, mleko pri kmetu, mlin je v blizini ne bo mo hudega.
LOS - T
15. 03. 2020 21.24
+30
Mleko, jajca, govedina, zelje, krompir in jabolka. Med pa putr tud mamo. Se bomo pač vrnili h koreninam, veganski suhci bodo mal pogrešal avokado, ostali bomo zmogli!
rekapaka
15. 03. 2020 21.17
+18
Marija Antonietta je rekla: Če nimate za kruh, jejte potico in izgubila glavo. Katere izdelke. Sveže mleko, ki zdrži 10 dni, piščance po 2 eura kg, slovenski krompir iz Egipta. Pivčeva ti ne veš kaj govoriš. Kot kmetijska ministrica nisi vredna piškavega oreha
puspan
15. 03. 2020 21.13
+49
Katastrofa s korona virusom ima tudi pozitivno stran streznitve, kako zelo občutljiv je svet ob katastrofah ali celo vojne. Upam, da nas bo vsaj malo zbudilo v naši razvajenosti, kaj vse nas lahko pričakuje ob takšnih in drugačnih dogodkih. Ranljivi smo veliko bolj, kot se sploh lahko zavedamo, zato spoštujmo ta prekrasen čas, ki ga živimo.
undisputed
15. 03. 2020 21.12
+43
ZAHTEVATI je potrebno od DRZAVE, da vse SPORTNIKE, ki so zaposleni v policiji, ministrstvih takšnih in drugačnih, ki prejemajo enako placo, kot policisti, gasilci, zdravstveni delavci itd, da se jih poslje na ULICE, tako kot VOJSKO!. Zaposleni so, prejemajo mesecno vsaj 1000€ plače, za to, da se 2x na leto pojavijo na tv-ju, ko pospremijo prvosolcke cez zebro, ter posnamejo kakšen reklamni spot. Popolnoma NEPOŠTENO do policistov, gasilcev itd, da ti tvegajo svoja življenja za enako placo, kot ti športniki. Vse, Prevce, Kozmusa, Štuhec, in raznorazne športnike prisesane na proračun, sedaj nimajo treningov, tekem, pokalov itd, vse poslati na ulice, da zasluzijo to svojo "PLAČO"...
VAREN
15. 03. 2020 21.15
+12
VAREN
15. 03. 2020 21.06
+42
Sami lažnivci nam solijo pamet. A mislite, da vam verjamemo. Pokaži skladišča žita če upaš. Lahko od daleč. Pa ti na daljavo izračunam koliko žita je v njih in za koliko mesecev. Vse vlade do sedaj so uničevale kmetijstvo. Zdaj pa smo tam pri številki nekaj čez 30% samooskrbe. Leta 1970, ko smo bili v Jugi pa čez 70%, In zdaj mi boste vi govoril, kaj naj kupim in kdaj. Spokajte se vseh vas 80 iz tiste pisarne na njive in pripravljat zemljo za setev. Banda pokvarjena. In zdaj mi PIVČEVA govori naj kupujem Slovenske izdelke. Hkrati pa dovoli uvoz tuje zanič hrane. Moja pamet je na višjem nivoju od njene in vem da imajo Slovenski izdelki pri meni prednost že veliko let. PIVČEVA, da te ne slišim več govorit do konca mandata.
Killer999
15. 03. 2020 20.59
+8
Prevec smo odvisni ker normaln clovrk ne more nive kupi da bi si pridelal za celo leto vrt je pa tako in tako mali tako dalec so nas spravl da si se sami nemormo pomagat
LOS - T
15. 03. 2020 21.26
+7
Tud njiva ti zmeri ne pomaga, voluharji so tam gor, ampak verjem, tam dol jih je še več, vse ti poglodajo če ne spiš s psom in mačkom do jeseni na njivi.