Slovenija

Reševanje zdravstva: ZZZS podpira estonski model

Ljubljana, 19. 01. 2023 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Reforma zdravstvenega sistema se bo začela tam, kjer so težave največje, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je napovedal premier Robert Golob. Izpostavil je, da se v sistem letno steče kar 4,5 milijarde evrov, številka se je od leta 2019 povečala za milijardo in pol, kljub temu pa nam zdravstvo razpada. Generalna direktorica Tatjana Mlakar je poudarila, da je zavod pod nadzorom Računskega sodišča, ki jim je izdalo pozitivno mnenje, da pa si želijo, da bi bilo več nadzora na strani drugih deležnikov, kot so bolnišnice.

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar se je odzvala na napovedano zdravstveno reformo, s katero se bo koalicija najprej lotila prav ZZZS. Po njenih besedah je to najbolj nadzirana inštitucija v Sloveniji, ki jo vsako leto revidira Računsko sodišče. To jim je v zadnjem poročilu znova dalo pozitivno mnenje, je spomnila. 

Premier Robert Golob je namreč po včerajšnjem vrhu koalicije dejal, da je stanje v zdravstvu slabše, kot si mislimo, v oddaji 24UR ZVEČER pa je nato pojasnil, da so se njegove besede nanašale na anomalije, ki kažejo, kako nikakor ne nadzorujemo pretoka denarja znotraj sistema. Od leta 2019 so se namreč prilivi v zdravstveno blagajno s treh dvignili na štiri milijarde evrov in pol. "Za milijardo in pol več denarja v treh letih, zdravstvo pa razpada. Skratka, ob poplavi denarja imamo razpad sistema," je poudaril. 

Po besedah Mlakarjeve si v ZZZS že deset let prizadevajo za aktivnejšo vlogo zavoda, predvsem kot "plačnika in kupca zdravstvenih storitev, ki bo po načelih gospodarnosti in zdravstvene ekonomike ter na podlagi stroškovnih analiz izvajalcev postavljal realne cene zdravstvenih storitev ter zakupil program zdravstvenih storitev skladno s potrebami prebivalcev". Za to pa bo treba najprej spremeniti zakon. 

Poudarila je še, da ZZZS ne nasprotuje reformi, in dodala, da se zelo strinja z estonskim modelom, s katerim bi dobili dodatna, zgoraj omenjena pooblastila. "ZZZS bi v primeru estonskega modela res postal aktivni kupec, kar pomeni, da bi zakonodaja zavezala izvajalce, da svoje stroške tudi spremljajo po storitvah po pacientu," je prepričana Mlakarjeva. Le tako bi lahko oblikovali realne modele plačevanja, realne cene, je pojasnila. Trenutno namreč cene oblikujejo na podlagi letnega dogovora. Damjan Kos z ZZZS pa je k temu pristavil, da estonski model pozna razpise, ki pomenijo tekmovanje ponudnikov storitev, medtem ko slovenski temelji na koncesijah.

Mlakarjeva je dodala, da ZZZS porabe sredstev ne more nadzirati, čeprav bi to želel, ob tem pa spomnila na razvpiti primer žilnih opornic. "Zavzemamo se za več nadzora na strani drugih deležnikov, kot so bolnišnice, kjer se dejansko dobavlja oprema, kjer se plačujejo zdravstveni delavci ..." Računsko sodišče je pozvala, naj se osredotoči tudi na nadzor nad izvajalci. 

Kaj ZZZS pričakuje od zdravstvene reforme? 

Prva dama ZZZS Tatjana Mlakar je naštela, da bi morala - poleg drugačne vloge ZZZS - zdravstvena reforma v ospredje postaviti modernizacijo upravljanja zdravstvenih zavodov, modernizacijo plačne politike v javnem sektorju, širitev digitalizacije, informacijsko podporo procesom vodenja in upravljanja ter razvoj javne zdravstvene mreže, zlasti bolnišnic. "Naslednja vsebina je izboljšanje upravljanja zdravstvenega sistema na nacionalni ravni, kjer je treba v ospredje postaviti izboljšanje strateškega načrtovanja, še posebej načrtovanja kadrovskih virov in zdravstvenih zmogljivosti. Pa seveda ureditev sistema vrednotena, uvajanja in opuščaja določenih zdravstvenih tehnologij," je nanizala.

Od zdravstvene reforme pričakuje tudi, da jasno opredeli, da moramo v Sloveniji okrepiti socialni model zdravstvenega zavarovanja. "V zadnjih nekaj letih namreč zdravstveni sistem vključno z obveznim zdravstvenim zavarovanjem postaja vse bolj etatistično voden s strani države brez jasnih pristojnosti in odgovornosti ostalih deležnikov v zdravstvenem sistemu. Vse to slabi učinovitost in uspešnost slovenskega zdravstvenega sistema," je prepričana.  

Fakin: Golob je zaveden

Odzval se je tudi dolgoletni generalni direktor ZZZS in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin, ki je danes član upravnega odbora zdravstvene zavarovalnice. "Niso zmožni skrajšati čakalnih vrst, urediti upravljanja bolnišnic, ne ukvarjajo se s problemom koncesionarstva, dvoživkarstva, pač pa so izbrali lažjo pot in pozornost preusmerili k najlažji tarči. Pri tem niso znali povedati, kako bo strukturna reorganizacija izboljšala zdravstveni sistem," je komentiral po poročanju Dela

Spomnil je, da je ZZZS pod nadzorom Računskega sodišča, ki da bi hitro ugotovilo, če bi denar nenadzorovano odtekal. Po njegovem je Golob zaveden, ko verjame, da je ZZZS največji problem. V ozadju, pravi, je želja prevzeti nadzor nad zavarovalnico in z njo nad štirimi milijardami evrov in pol sredstev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (518)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurka09
20. 01. 2023 13.57
+1
Levaki, umetniki prodajanja praznih obljub (škatel)
spermi?
20. 01. 2023 12.30
+1
son?ek11
20. 01. 2023 10.15
Žal, borjac , SDK je bil ukinjen v času Drnovškove vlade!!! Tudi meni to ni všeč a je žal tako!!!
jutri_pa_res
20. 01. 2023 10.11
V Avstriji imajo 22 zasebnih zdravstvenih zavarovalnic in 3/4 zdravstva je zasebnih koncesionarjev. Samoplačništvo je samo na kakšnih specialnih zasebnih klinikah. Zadovoljni so tako zdravniki kot pacienti, za korupcijo tam pa še nisem slišal, prav tako ne za čakalne vrste. Vendar naši levaki (tudi Keber) bi vse zasebno najraje ukinili, da bi se v javnih zavodih lahko še naprej kradlo in izsiljevalo višje plače, pa tudi zaradi bolestnega sovraštva Levice proti vsemu zasebnemu. Tako da bo težko. Javnemu zdravstvu pa zaradi kraje in korupcije ni rešitve.
ajdanakolesu
20. 01. 2023 09.15
-1
Vsekakor je Slovenija najbližja Avstriji, največ Slovencev živi v Avstriji in hodi na delo iz Slovenije v Avstrijo.Nekoč smo živeli skupaj.Dokler nas niso Američani in Angleži razkosali. Bi se lahko približali modelu iz Avstrije ? Zato ker je dober tako za mlade kot stare in bolne.
son?ek11
20. 01. 2023 08.29
+1
Ha, nobena oblast pa ne poskuša nazaj uvesti SDK, ki ga je Drnovšek ukinil. Takrat sl so se prvič pojavili tajkuni, ki jih prej nismo poznali!! Z uvedbo SDK bi izginile korupcije, tajkuni, ogromne razlike med plačami, delodajalci bi bili primorani plačevati prispevke za delavce!!! In Avstrija ima SDK po našem modelu!!! Mi se ga pa izogibamo!!!!
ajdanakolesu
20. 01. 2023 09.17
+3
Slovenc noče kontrole in ne odgovornosti...iz Avstroogrske vzgoje smo skočili v balkanske prevare. Zato se lumpje vsega sveta, tako radi naselijo sem.
borjac
20. 01. 2023 10.09
+2
Ne laži "son" SDK je ukinil PV Peterle, kdo se še spominja njegovih besed, "lov je odprt"
tali?ni tom
19. 01. 2023 20.35
+1
najenostavnejše je uvest digitalni evro in stvar bo takoj rešena!
SEHE
19. 01. 2023 20.32
+8
Ko mački stopiš na rep zacvili!!! REs je, začeti je potrebno pri ZZZS in jih porihtati, narediti pregledne in transparentne. Dobavitelji v zdravstvu sodijo med najbogatejše in se obsipavajo z luksuzem.
za resnico
19. 01. 2023 20.24
+3
zzzs je zdruba pokvarjeni samovsenezev ,ki dolocenim zrihtajo privilegije ceprav jim nic ne manjka revezev se pohitrem postopku z zavnitvijo za katero so exstra placani pac vec njim ostane ce prisilijo bolnike nazaj v sluzbo ,da se se bol istrosijo in jih mogoce celo pobere in prihranijo za sebe in njihove velike place pol pa mas osebke ,ki na bolniski ali invalidski pa jin nic ne manka sam v svoji okolici 2km poznam 15 takih ,ki takoj ko dobili odlocbo cudezno ozdraveli
Na pol ovca
19. 01. 2023 19.27
+3
Ko so ti Estonci vzor veš da je propad neizbežen
Misika1967
19. 01. 2023 19.16
+12
Vse kaj ta govori in Fakin bi lahlo ze kdaj uredili,ampak ne zepe imajo vedno globje in vedno tezje jih je napolniti. Razbit to tolpo ki nam iz denarnic krade.
borjac
20. 01. 2023 10.17
+2
Ne pozabite, Fakin je bil 9 let direktor ZZZS-ja, in bil je tudi Minister za Zdravstvo, ta Fakin - fakinski je več kot desetletje upravljal z vsemi temi milijardami, sedaj z vsemi štirimi brani sedanjo direktorico, branil je tudi direktorja Celjske bolnišnice ob primeru zamenjave bolnikov, zmeraj Fakin brani Lopove, on jim je namreč na stežaj odpiral vrata do naših milijard, kakšen odnos je imel z Zemljaričem ?? zelo prijateljski, Fakin ni oseba ki bi bilo kaj reševala, Fakin je oseba ki je VZROK teh mafijskih delovanj v Zdravstvu.
Super-man
19. 01. 2023 19.13
+6
Britanski oz Škotski model je zelo dober, vsak ima pravico do zastonj zdravnika, brez kakršnihkoli zavarovanja, če ti zdravnik predpiše zdravilo, vsaka škatlica zdravila stane cc 10 Funtov, če pa si zavarovan pa seveda zavarovalnica krije. Starostniki od 60 leta dalje in otroci imajo vse zastonj
borjac
19. 01. 2023 20.09
+4
Ja super-man, Britanski model je perfekten 16 ur čakanja na reševalce in smrt pred prihodom, to reši precej problemov, tak bolnik po smrti ne stane nič več.
Potouceni kramoh
19. 01. 2023 19.03
+7
Kaj je ta na fotki kakšna predstavnica pustnega karnevala?
Antena
19. 01. 2023 18.58
+2
ZZZS takoj urediti po Nizozemski kopiji. In to takoj mi slovenci sami ne bomo nikoli uredili
JOCR1255
19. 01. 2023 19.12
+1
borjac
19. 01. 2023 18.39
+10
Ali je sploh mogoče, da ima ena taka teta kot je ta Tatjana Mlakar , roko in kontrolo nad 4.5 milijardah €, saj to ni normalno, pa saj to je ena tretjina državnega proračuna, in celo zagotavlja, da je pri njih vse OK., pa še to, upam da ste vsi opazili kako hitro se je oglasil bivši direktor ZZZS-ja Samo Fakin, on je bil pred Mlakarjevo direktor in to celih 9 let, smo se razumeli on je kontroliral vse te milijarde celih devet let, že do sedaj se je zmeraj oglasil in kritiziral Ministra Loredana, ob zamenjavi bolnikov in smrti obeh zamenjanih v Celju je z vsemi štirimi branil direktorja, bilo kaj so poskušali narediti pa se je takoj oglasil Fakin, v zagovor nesposobnim direktorjem, lopovom, raznim nabavnikom in ponudnikom predragega zdravstvenega materiali, tudi za časa Kovida, v Zdravstvu sedaj pa odpira fronto PROTI REFORMI, on ni bil samo devet let direktor ZZZS-ja ampak je bil tudi Minister za Zdravstvo, pa ni nič naredil, ali pač je ogromno naredil, odpiral je poti in omogočil interesnim skupinam-LOPOVOM- pristop do davkoplačevalskega denarja, MISLIM DA JE SAMO FAKIN TISTI KI JE NASLEDIL ZEMLJARIČA V ZDRAVSTVENI MAFIJI, sodelovala sta že ko je bil Direktor ZZZs-ja, se pravi izvor denarja, Zemljarič = Fakin, kako se reče , Kralj je mrtev, živel Kralj, in vsak si bo moral sodbo ustvariti sam, vendar če spremljate kdaj se Fakin oglasi, boste videli da se zmeraj postavlja v bran svojim tihim mafijskim sodelavcem, nikjer pa ga ni možno direktno umešati v umazane posle, ni kaj "capo dei capi", ampak sedaj ga pa je vseeno malo strah, ko bodo začeli kopati po poslovanju in bodo sledili poti denarja iz ZZZS-ja, bodo mogoče našli njegove sledi, ali pa bo uspelo njegovi mreži da ga zaščitijo, še enkrat govorimo o ogromnem denarju, 4,5 milijardah €, za ta denar se UBIJA, že za mnogo manj, zato naj minister Loredan, dr. Brecelj, in dr. Golob še enkrat dobro preverijo KDO JIH VARUJE.
Super-man
19. 01. 2023 19.15
+0
Kdo jih varuje? JJ in pajdasi, vsi ki lahk procente dobijo
Castrum
19. 01. 2023 17.56
+0
V glavnem - včeraj je dr.Golob jasno in glasno povedal, da naše sodstvo ni NEodvisno....
Korintos11
19. 01. 2023 18.43
+3
piu
19. 01. 2023 17.52
-7
Glede na to, da Golubu močno zaostaja delo naj se zapre v vladno palačo za noč in dan tako, da bo lahko vsaj prvo reformo sprejel že v januarju....
JOCR1255
19. 01. 2023 19.14
+3
Ja, ja prejšnja je pa prehitevala in to v čase fasizma in nacizma.
Super-man
19. 01. 2023 19.17
+1
A si to svetoval bivšemu PV JJ? Golob vsaj želi neki uredit in premika naprej....JJ pa je spal ves ta čas
Sončica1
19. 01. 2023 17.36
+3
Kaj pa avstrijski model, recimo?
Netajkun
19. 01. 2023 17.54
+2
Zakaj ne bi malo zakomplicirali in zakrili . . . kdo pa sploh ve , kakšen je estonski model . Avstrijski je dobro znan , konkurenca zavarovalnic + ogromno koncesij + zasebne in zavarovalniške ustanove in seveda tudi " državno " zdravstvo . . pravijo da zelo dobro deluje , vsi skupaj v dobro uporabnikov .
son?ek11
19. 01. 2023 18.25
+11
Avstrijci so pobrali naš prejšnji model, dokler ga niso v "demokratični " Sloveniji uničili . Tudi avstrijski zpiz je po našem modelu, prav tako SDK,. Ni bilo v jugi vse slabo!!! V "demokratični " Sloveniji smo uniciki
son?ek11
19. 01. 2023 18.26
+5
Kollerik
19. 01. 2023 17.33
+9
čiščenje greznice za nesposobnimi desnaki zahteva čas
Netajkun
19. 01. 2023 18.00
-3
He he he . . . levaki vedno uporabijo ta izgovor , da se nič ne spremeni in lahko plenijo naprej . Za 300-400 mio € preplačil zasebnim dobaviteljem gre , prej bo Golob " padel " ( če bo drezal v dobave ) , preden karkoli spremeni .
za resnico
19. 01. 2023 20.28
+2
kaj pa so delali tvoji ko so z prevaro prevzeli drzavo od sarca vse je prazno so kricali a v resnici meli brezveznih ventilatorje vec kot dovol pa sio pol golfe nabavljali in podobno kramo
DuhSaSjekirom
19. 01. 2023 17.29
+6
Zzzs podpira Estonski model? Neverjetno. Na drugem mestu jim je Uzbekistanski model. Na tretjem mestu pa kraljuje Azerbajdzan. Brez heca. A ne bi raje na ZZZS poguglali "best health system in EU" pa potem kopirajte katerega od sistem od prvih 10 mest. Na racunalniku. To je tista zadeva s tipkovnico.
ajdanakolesu
20. 01. 2023 09.23
Dajmo mi lepo nazaj Jugoslovanski model za zdravstvo, ki je bil enkraten in univerzalen...nihče ni čakal ali štrajkal, med.sestre so celo zidale hišo in hodile na sindikalni dopust.