Slovenija

Za šolsko malico sendvič z 'dodatkom': dijak v hrani našel vijak

Ljubljana, 09. 10. 2020 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
243

Dijak ljubljanske srednje šole za gastronomijo in turizem je v sendviču za malico našel vijak. Odnesel ga je nazaj v šolsko kuhinjo, kjer so mu ga zamenjali. Vodstvo šole je bilo z 'najdbo' seznanjeno, o tem je obvestilo podjetje Sovita, ki hrano dobavlja. Kot pravi ravnateljica, je vijak najverjetneje odpadel med strojnim pakiranjem. V Soviti pa pojasnjujejo, da so od dobavitelja teh specifičnih sendvičev zahtevali izvedbo korektivnih ukrepov.

Dijaka Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana (SŠGT LJ) je pred kratkim presenetil poseben 'dodatek' v sendviču, ki ga prejmejo v šoli za malico. "V zapakiranem tuninem sendviču je bil vijak, ki pa se ga je na srečo videlo že od zunaj," pripoveduje dijak 4. letnika turizma Leo Behrić, ki nas je opozoril na pripetljaj.

Vijak v sendviču
Vijak v sendviču FOTO: Facebook - Posnetek zaslona

"Med zaostrenimi razmerami zaradi korone gresta vsak dan po dva dijaka iz razreda v kuhinjo iskat malico za sošolce. Vijak so opazili že kmalu, ko so jo začeli razdeljevati," pove in doda, da se je to pripetilo v 2. letniku. "Sendvič sem ravno hotel odpreti, ko sem videl vijak. Nesel sem ga nazaj in ga pokazal kuharici," pa pravi 'najditelj' Luka Watzak. "Sendvič so mi zamenjali, v opravičilo sem dobil še en sok," doda.

Da je dijak v sendviču za malico res 'prejel' vijak, potrdi tudi ravnateljica SŠGT Ljubljana Marjeta Smole. "Res je – dijak ga je našel v DonDonovem sendviču. Vijak je najverjetneje odpadel med procesom strojnega pakiranja sendvičev. Dijaku smo sendvič zamenjali, o tem pa obvestili podjetje, ki nam jih dobavlja. Gre za zunanjega ponudnika – podjetje Sovita, s katerim sicer korektno sodelujemo," pojasnjuje Smoletova. Dodaja, da bi si želela, da bi takšne stvari v prihodnje reševali sami, znotraj šole, brez deljenja na družbenih omrežjih. "Je pa treba raziskati, kako se je to sploh lahko pripetilo."

Da so z dogodkom seznanjeni, so za 24ur.com potrdili tudi v družbi Sovita. Pojasnili so, da je dijak sendvič prinesel nazaj na delilno linijo, in njihova zaposlena mu je reklamirani izdelek takoj zamenjala z drugim. "Gre za enkratni primer. Sendvič s tujkom, ki ga je prejel naš gost, je bil od našega dobavitelja, ki smo mu takoj posredovali reklamacijo v reševanje in zahtevali izvedbo korektivnih ukrepov," so še sporočili.

Dijaki: Malica je zanič. Ravnateljica: Za osnovnošolce in študente je poskrbljeno, dijaki jo tukaj najslabše odnesejo

Dijaki omenjene ljubljanske srednje šole pa ob tem še opozarjajo, da so z malico precej nezadovoljni. "Suhi sendviči, štručke ... Malica je nasploh zanič," je kritičen Behrić. Z njim se delno strinja tudi Watzak: "Dijaki pravijo, da hrana ni dobra, čeprav meni večino časa je."

Hrana, ki jo dijaki prejmejo za 'okrepčilo', je tudi po drugih slovenskih srednjih šolah precej podobna njihovi. "Včeraj dva kosa kruha s pašteto, jutri sezamova pletenica z dvema rezinama mortadele in mali sadni jogurt. In to je edini obrok do 15. ure za 15 do 19 let stare dekleta in fante," pripoveduje mama dijaka ene od ljubljanskih gimnazij. Njen sin s šolsko prehrano sicer ni nezadovoljen, pravi, da je bolje kot nič, a njej se zdi slaba. "2,42 evra na dan za to, kar sin dobi v šoli za malico, ni malo. Sendviči iz avtomata za dva evra so boljši od njihovih."

"Šola za gastronomijo, a nimamo časa v miru pojesti," želi Watzak izpostaviti še eno težavo, s katero se spoprijemajo na njegovi šoli. "Za malico imamo na voljo 25 minut, od tega smo 20 minut preživeli čakajoč v vrsti na obrok," oriše stanje pred korono. "Žalostno, glede na to, da smo šola za gastronomijo; nenehno poudarjamo, kako pomembno si je vzeti čas za prehrano, mi pa ga nimamo."

Na nezadovoljstvo s šolsko prehrano dijakov deloma opozori tudi Smoletova. "Šolska prehrana je bila leta 2006 oziroma 2007, ko se je to sprejemalo, zamišljena kot topli obrok, za katerega bi se odštelo minimalno plačilo. Prvo leto je bil ta znesek 2,40 evra, drugo leto in naprej pa 2,42 evra. A tukaj je treba dodati, da številne šole nismo bile primerno in v celoti opremljene za oskrbo s toplimi obroki in ponudba prehrane se je z leti vse bolj spreminjala v smeri suhe, hladne malice." Ob tem pa opozori na še en vidik težav: "Osnovnošolci imajo precej bolje organizirano prehrano, za študente se nekako sklepa, da so že odrasli in znajo bolje poskrbeti zase, imajo tudi bone. Za dijake pa je tukaj najslabše poskrbljeno – tako nekako 'padejo skozi'."

Ravnateljica zato meni, da je čas, da se na tem področju nekaj naredi oziroma da jim prisluhne država. "Treba je vedeti, da mora biti hrana za 2,42 evra eko, bio neoporečna. Kdo zna za to ceno to narediti?" se sprašuje. Cena bi po njenem tako morala znašati okoli pet evrov, pri čemer bi na pomoč priskočilo šolsko ministrstvo. To v obliki subvencij malice dijakom, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin, nekoliko pomaga že zdaj. "Ministrstvo dijakom na osnovi odločb subvencionira 40, 70 ali 100 odstotkov mesečnega zneska za šolsko prehrano," razlaga ravnateljica Smole. Znesek na položnici je sicer odvisen od števila dni pouka v določenem mesecu, v povprečju pa znaša okoli 48 evrov. Vezan je tudi na prisotnost dijaka – "če je ta opravičeno odsoten, se 2,42 evra na dan za dni, ko manjka, odšteje".

Ravnateljica SŠGT Ljubljana je tudi sicer kritična do odnosa države do njihovih dijakov in zaposlenih v gostinstvu. "Slovenija bo prihodnje leto gastronomska regija, ne poskrbimo pa ne za dijake, ki se za te poklice šolajo, ne za že zaposlene. Šefi kuhinj imajo morda plače nad povprečjem, kaj pa vsi ostali?" se še sprašuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
10. 10. 2020 20.17
+1
Cel halo zaradi enega vijaka. Veliko dijakov so sami razvajenci z ničemer zadovoljni, koliko hrane so zmetali v smeti na vseh šolah. Kos kruha, jabolko in rezina sira bi bila čisto dovolj, saj jih je verjetno 40% predebelih.
zalitasve?ka
10. 10. 2020 10.24
Kje si debela a se diplome še prodajajo na sšgt
hondica
10. 10. 2020 09.19
+1
A to je bilo v Sloveniji?
Neutrino
10. 10. 2020 09.13
+2
Železa ni nikoli preveč
lojze3
10. 10. 2020 08.54
+2
V Solkanu teče azbest iz pipe pa ni take panike, šrauf vn pa pojej
travc
10. 10. 2020 08.02
+1
Tudi jaz sem v tisti opevani in dragi KRANJSKI KLOBASI že dvakrat dobil nekaj zaradi česa sem zlomil zob mislim da en kos trdega tkiva.
Neutrino
10. 10. 2020 09.14
+2
RamzesII
10. 10. 2020 10.17
Trdi delci, kosti, v klobasah niso redkost. Vsak ima takšno izkušnjo. Pač slabo očiščeno meso, ipd. pred mletjem.
vrzwta1
09. 10. 2020 21.45
+4
behric in watzak, primita se kakega dela.....
FlatyEric
09. 10. 2020 21.20
+2
In zaradi enega šraufa je treba zagnati taki cirkus? Bodite normalni.
RamzesII
10. 10. 2020 10.18
+4
Zato se temu reče reklamacija, sicer bo jutri kaj drugega, kar se morda ne bo videlo. Vir mora biti obveščen, da napako popravi, sicer kdo ve kaj lahko sledi.
LEVAKKKKK
09. 10. 2020 20.30
+3
mogoče imaš premalo železa v krvi pa so ti ga vtaknili
TheEarthIsFlat
09. 10. 2020 19.58
-7
Naj mu dajo 1.000.000€ odškodnine, pa mu ne rabi delat za minimalca do penzije in še dlje,
brusilec
09. 10. 2020 20.10
+5
Gutenberg
09. 10. 2020 19.50
+5
Vijak doda težo sendviču. Tako imajo dijaki občutek, da je notri več salame. V resnici pa en ubog, tanek košček ...
k09
09. 10. 2020 19.45
+23
"Dijak ljubljanske srednje šole za gastronomijo in turizem je v sendviču za malico našel vijak. Odnesel ga je nazaj v šolsko kuhinjo, kjer so mu ga zamenjali." Kaj so mu zamenjali? Sendvic ali vijak? 😂😂😂
hotchilipoper
10. 10. 2020 08.31
+4
+9
Po moje so to novi sendviči priviti z vijaki,da se ne razletijo.Sicer pa je dijak dobil še zraven brezplačen vijak,da ne bo potreboval v trgovino,ko ga bo kje rabil.
mhri47
09. 10. 2020 19.20
-7
To ni vijak ampak je podložka. . Kot bi se v past ujela miš, 24 ur pa bi napisal da se je ujel slon
Tomy Bananas
09. 10. 2020 19.24
+0
To je vijak od stroja in za to odšeraufat rabiš ključ 32
RamzesII
10. 10. 2020 10.20
+3
Preveč, glede na vijak, ne več kot 5 ali 6, morda imbus.
Slovencek1
09. 10. 2020 19.05
+5
xLA LA LA zgodbice za lahko noč x...dokler bo pri izbiri dobaviteljev na javnih razpisih igrala edino vlogo najnižja cena bojo jedli naši otroci v šolah gooooovno od hrane.... Na OŠ Brinje Grosuplje je uradno stališče, da je vegetarianstvo nezdrav način prehranjevanja in sploh ni mogoče (česar niti ne zahtevamo) ampak za otroke, ki ne jedo mesa bi pa lahko imeli alternativo v obliki nekega zelenjavnega polpeta se mi zdi...ker čufti, poli, dunajc, hrenovke, salame sveže in suhe se mi ne zdijo ravno vir zdravja...
RamzesII
10. 10. 2020 10.30
-1
"da je vegetarianstvo nezdrav način prehranjevanja" Niti ne, le človek mora biti telesno in duševno na ustreznem nivoju, sicer je lahko res škodljivo, veganstvo kot oblika vegetarijanstva enako. Kaj bi šele rekli na prehranjevanje s presno hrano (plodovi in rastlinski deli rastlin), ki glede na učenja velja za edini pravi način prehranjevanja telesno in duševno zdravega človeka. Višji nivo je hrana iz prane, telo za svoje potrebe pretvarja energijo sonca in etra okolice. Nenazadnje je telo le energija na določenem nivoju zgoščenosti, vibracije energije, snovi. Višja kot je vibracija telesa, manjša je potreba po fizični hrani. In obratno, nižja kot vibracija, večja je potreba po določeni fizični vibraciji. Telesa ljudi, ki se večinoma oz. veliko hranijo z mesom, vibrirajo nizko, to privlači slabo, kar se odraža pri njihovem vedenju in delovanju do okolice. Višje vibracije privlačijo dobro, temu sledi temu primeren odziv v vedenju in delovanju do okolice. Zelo napak je torej siljenje otrok z mesom, če ga ti odklanjajo, že vedo zakaj. Naj torej jedo kar jim odgovarja.
Uporabnik652150
09. 10. 2020 19.01
+4
Realnost je taka, da je za šole vse dobro, na razpisu dobi najcenejši dobavitelj, najcenejši je tisti, ki naredi izdelek iz najcenejših sestavin, najcenejše sestavine so pa krš, ki je velikokrat pogojno uporaben. Tako pridejo na šole zapakirani izdelki tipa s-buget in mercator ”črtna koda„, makaroni, predpripravljeni za makaronflajš (beri: polni črvov), solata polna polžev, klobasa, ki je kisla in po 20 minutah sive barve in druge ”dobrote”, ki jih kuhnje redno zavračajo, a zgodi se nič...
Uporabnik652150
09. 10. 2020 18.52
+4
Priporočen obrok za ljudi, ki imajo težave s pomanjkanjem železa v krvi. Sendvič na recept :)
Nidani
09. 10. 2020 18.48
+1
Cel hudič...
Zikepike
09. 10. 2020 18.39
+1
nič takega...to si nezasluzi biti na naslovnici ....pac najdu vijak, ni ga pojedu, dubu nov sendvic ..gres dalje...no pa vseeno raj berem to kot o virusu
ni_mi_vse_eno
09. 10. 2020 18.38
+3
Smo šli v Portorož na kalamare in tam je en našel neke železne obročke od žara. Dejal je, da je to običajno in da naj se nič ne pritožuje, reklamacije ne bo, saj je že polovico pojedel, hehe. Js sem samo debelo gledal in se čudil aroganci kelnarja.
brusilec
09. 10. 2020 20.12
+3