Slovenija

Kako se lahko sami lotimo razkuževanja stavb?

Ljubljana, 01. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
28

Urad za kemikalije in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta po sprejetju odloka o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb pripravila praktične napotke. Priprava in izvedba razkuževanja sta dovolj enostavni, da ju lahko etažni lastniki opravijo sami, strošek razkužila pa je minimalen in ga je dovolj tudi za široko uporabo, poudarjata.

Za dezinfekcijo površin je v Sloveniji registriranih veliko biocidnih proizvodov, vendar vsi niti niso primerni za takšno uporabo niti ne učinkujejo proti virusom. Urad za kemikalije in NIJZ zato pred nakupom tovrstnih proizvodov potrošnikom priporočata, naj preverijo namen oz. učinek teh sredstev na etiketi ali v navodilih za uporabo.

Za splošno uporabo so za dezinfekcijo površin primerni proizvodi, ki vsebujejo več kot 70 odstotkov etanola ali natrijev hipoklorit (denimo varekina in arekina). Alkoholni proizvodi so zaradi velikih potreb za osebno dezinfekcijo namenjeni predvsem za zdravstvene in druge javne ustanove, njihova uporaba za dezinfekcijo večnamenskih stavb pa trenutno ni niti primerna niti mogoča, so poudarili pristojni.

Urad za kemikalije je sicer že predlagal sprostitev pogojev za promet in uporabo etanola za proizvodnjo razkužil, trenutno pa je v postopku registracije tudi že nekaj proizvodov na osnovi etanola, ki bodo namenjeni le dezinfekciji površin.

Na Uradu za kemikalije poudarjajo, da ni potrebe, da bi za dezinfekcijo stavb najemali specializirane zunanje izvajalce, saj to lahko storimo sami.
Na Uradu za kemikalije poudarjajo, da ni potrebe, da bi za dezinfekcijo stavb najemali specializirane zunanje izvajalce, saj to lahko storimo sami. FOTO: POP TV

Z vidika učinkovitosti in stroškov je za namene uredbe po navedbah pristojnih najprimernejši natrijev hipoklorit oz. njegova komercialna proizvoda varekina in arekina. Niti sam koncentrat niti razredčena delovna raztopina nista nevarni kemikaliji, zato delo z njima ne zahteva posebne usposobljenosti in zaščitne opreme. Za ustrezno zaščito zadoščajo rokavice za zaščito rok in maska, pri razredčenju pa zaščita oči. V primeru, da se odločimo za nanos raztopine v obliki razpršila, je treba nositi tudi zaščito za oči.

Etažni lastniki lahko sami izvedejo dezinfekcijo

"Nobenega razloga in potrebe ni, da bi se za to delo najemali posebni specializirani zunanji izvajalci. Priprava in izvedba razkuževanja sta dovolj enostavni, da ju lahko z ustrezno organizacijo in sodelovanjem opravijo etažni lastniki sami ali pa njihovi pogodbeni čistilni servisi. Strošek razkužila je minimalen in ga je dovolj tudi za široko uporabo," so poudarili.

"Cene za zunanje izvajalce so različne, od 30 do 80 centov/dan po stanovanju za normalno dvakrat dnevno čiščenje dvigal, kljuk, ograj na skupnih delih. Zunanji izvajalci imajo v svoje cene vključena čistila, razkužila in zaščitno opremo," je pojasnila Mateja Vukovič Terškan, vodja upravljanja v Tabor upravljanje in vzdrževanje. Tudi številne njihove stranke so se odločile razkuževanje opravljati same. 

Delovno raztopino iz varekine se pripravi tako, da se en deciliter proizvoda razredči v petih litrih vode, pri drugih proizvodih pa se je treba ravnati po tabeli NIJZ, dostopni na spletnih straneh inštituta. Pristojni ob tem opozarjajo, da je treba s sredstvom ravnati po navodilih proizvajalca, v nobenem primeru pa se ga ne sme mešati s čistili in detergenti, saj lahko pri tem nastajajo drugi nevarni produkti.

Za učinkovito dezinfekcijo je treba raztopino po nanosu pustiti, da se posuši. Priporočljivo je, da se površino najprej očisti z navadnimi čistili, s čimer se doseže boljši dezinfekcijski učinek v krajšem času in z nižjimi koncentracijami.

Za namen odloka je ključna dezinfekcija najbolj izpostavljenih površin, ki se jih stanovalci najpogosteje dotikajo, predvsem kljuk, stikal, dvigal in zunanjih domofonov. Ograje v notranjih stopniščih je smiselno dezinficirati predvsem na zgornji oz. oprijemalni letvi, vsi, ki v stavbi živijo, pa naj se jih čim manj dotikajo.

Sredstva, ki se uporabljajo v trenutnih okoliščinah, morajo biti zanesljiva in učinkovita proti virusom.
Sredstva, ki se uporabljajo v trenutnih okoliščinah, morajo biti zanesljiva in učinkovita proti virusom. FOTO: Shutterstock

Odlok se ne nanaša na dezinfekcijo površin, ki pripadajo individualni etažni lastnini, kot so zvonci in kljuke vhodnih vrat stanovanj. Te morajo razkuževati lastniki sami. Prav tako ni treba posebej razkuževati sten ali tal. Slednja je treba le temeljito - po možnosti tudi pogosteje - očistiti z običajnimi čistili. Prav tako ni treba razkuževati vgrajenih električnih napeljav.

Soda bikarbona, kis in različni alternativni pripravki niso primerni

Hlapi razkužila imajo značilen vonj, vendar pa v koncentracijah, ki se bodo pojavljale ob predpisanih postopkih, ne predstavljajo tveganja ob upoštevanju navodil za zaščito, zagotavljajo pristojni. Kljub temu je treba v skupnih prostorih zagotoviti čim boljše prezračevanje. S tem se namreč ne odstranjuje le hlapov razkužila, temveč tudi potencialne viruse, ki bi lahko bili razpršeni v zraku.

Pristojni posebej opozarjajo, da za razkuževanje nikakor niso primerni izdelki, kot sta soda bikarbona in kis ali različni alternativni pripravki.

Mestna občina Ljubljana je stanovalce danes medtem pozvala k solidarnosti in medsebojni pomoči pri razkuževanju. Priporoča jim, naj razkuževanje organizirajo sami, za preprečevanje okužb pa poskrbijo tudi tako, da dvigala uporabljajo le v nujnih primerih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
01. 04. 2020 19.37
+3
Razkuževanje stavb je samo zaslužkarstvo, ki služi samo izvajalcem. Odredba vlade je neumna in nepremišljena. Čista traparija. 2 rokavici sta dovolj. Preden greš iz stanovanja, si natakneš eno, preden vstopiš v stavbo nazaj, si natakneš drugo. Globoka znanost, potrebno je sprejeti odlok.
d_evil
01. 04. 2020 10.19
+5
Dvig na položnici lahko preusmerite na račun hojsa. Iz tega razloga si je plačo povišal.
NobedenkotMessi
01. 04. 2020 10.17
+6
Varikina je še bolj strupena za dihala naj prekinejo s testiranjem in korone ne bo več. Mene zanima kako to da ta let ni gripe od katere umre več ljudi kot korone pa se nič ne piše.
periot22
01. 04. 2020 09.32
+8
Od varikine boste prej umrli kot od virusa!
periot22
01. 04. 2020 09.31
+7
Varikina je strup snopc je pa zakon!
zafršolal
01. 04. 2020 09.01
+12
Mene pa zanima, kako ste razkuževali hodnike, štekarje, ograje in dvigala vsa prejšnja leta oz. ob vsakoletnih pojavih gripe, ki je terjala najmanj enako oz. več okuženih in smrtnih žrtev po celem svetu (tudi pri nas) ob predpostavki, da se takrat ni testiralo vsakega kašlja na virus z epruvetko? Ko si odgovorite na to vprašanje, se umirite in streznite, spijte skodelico kamiličinega čaja, in globoko vzdihnite ob spoznanju, da vas nekdo nateg...., vi pa mu (jim) slepo sledite. Čez čas vam bodo isti (tistim, ki sledite) ploskali ob sklepanju novih kreditov oz. zadolžitev. LP, Vaša korona.
CIGU MIGU
01. 04. 2020 08.53
+13
kdor je predlagal varikino,nima osnovnega znanja,saj razžre aluminij ,inox in vse živo,ma kaj se vam je strgalo ali ste pili tinto
anakondabox
01. 04. 2020 08.43
+7
Seveda se lahko sami lotimo razkuževanja blokov, kljuk , dvigal in vrat lastnega stanovanja. Obstaja pa en manjši problem. V prestolnici t.i. Ljubljani ni dovolj denarja, razkužil in opreme. Poleg tega je bilo v medijih rečeno, da bi razkuževanje vhoda v posamezno stanovanje koštalo reci in piši 50€ na mesec. Ni mi treba omenjati, da tudi tega denarja ni na spregled. V manjših krajih ob obali (Koper, Izola) stalno razkužujejo. Preverjeno! Tam se je pač denar našel, v Lj. pa poniknil. Pa nič hudega. Bomo vrata kar polili z alkoholom, ki ni več v rabi. #adijo pamet
Uporabnik458403
01. 04. 2020 08.27
+5
Levaki so sprejeli zakon, da skupne prostore lahko cistijo le cistilni servisi in ne lastniki sami............... Ce bi si lastniki sami lahko cistili skupne prostore nebi bilo tezav........ Sedaj pa cistilni servisi le nabijajo cene, ker vedo, da so monopol
mackon08
01. 04. 2020 08.46
+7
svetice Verjetno ne živiš v bloku, ker drugače bi vedela fa se je v bloku nemogoče kaj pametnega zmeniti, mogoče tam kjer je do 12 stanovanj še drugje pa ne. Na primer sestanek v bloku kjer s 40 stanovanj kjer se odloča za investicijo 120000 Euro pride na sestanek 8 lastnikov in predstavnik še lastnika 8 stanovanj. Nič se ne da zmeniti, zato hvala bogu da imamo upravitelja.
mackon08
01. 04. 2020 08.54
+1
Svetice ne bluzi, skupne prostore lahko stanovalci čidtijo sami.
Uporabnik458403
01. 04. 2020 09.02
+4
Mackon........ne zivim v bloku imam pa prijateljicob ki zivi......... Ja verjetno je razlika med velikimi in malimi bloki........... Ja lahko si sami cistijo, samo mora si odprti s.p. na crno ne gre.................... Da se 200 lastnikov bloka ni sposobna nekaj zmenit za investicijo vredno 120 000 eur je meni komicno, da raje dajo upravniku vsako leto 24 000 eur...........pa se take investicije se ne delajo vsako leto a on pa vsako leto pobere 24 000 eur
matejcko
01. 04. 2020 09.50
+0
mackon, sestanek na katerem niste sklepčni se ponovi in takrat o zadevi odločajo tisti, ki so takrat prisotni in ni potrebna prisotnost vseh pozvanih
hotchilipoper
01. 04. 2020 08.22
+19
Spet bi radi eni zaslužili na naivnosti starih občanov
mackon08
01. 04. 2020 08.21
+40
Brezvezno razkuževanje blokov, to pa zato ker razkuževat pravilno ne more vsak, ki ima 5 minut časa. Drugače pa jez sem v 8 nadsttopju bloka in hodim peš že 3 tedne. Ne primem se čisto ničesar, kljuko na vratih bloka primem z papirjem, ki ga takoj vržem v smetnjak. V žepu imam majhno razkužilo kot gel in majhno razkužilo v šprici. Hočem povedati, da za svojo varnost moramo poskrbeti sami, čakat da to dela nekdo namesto nas je neumnost. Pa še to, stopnice ptemagam vsak dan lažje. Sem pa star čez 60, tako da za zdrave stopnice niso problem, lenoba pa je.
Sputnik
01. 04. 2020 08.18
+12
zdaj lahko že vse sami delamo. maske, razkuževanje.... ampak pol se bo ašel inšpektor in rekel da za to nisi usposobljen in ustrezno zaščiten in boš dobil kazen ali pa bo lastnik bloka rekel da blok ni tvoj in da se ne vmešavaj. to je isto kot uni tip ki je pred svojo hišo popravil cesto da ni vozil po luknjah in dobil od države kazen ker cesta ni njegova in nimaš kaj tikat
paglovec
01. 04. 2020 08.17
+10
Upravnik bo že poskrbel, da bo razkuženo...komu bo dostavil na koncu račun pa itak vemo!! ;) Odlok je slabo pripravljen!!
glupislo
01. 04. 2020 08.09
+21
Nas za bezigradom PRACTIC ropa nenormalno!!!! Glede na to da si Zdesar polni zepe naj tudi sedaj poskrbi za razkuzevanje!!!! Ze tako ali tako prevec placamo vse!!! Te upravnike bi bilo potrebno nadzorovati!!!!!
picolin
01. 04. 2020 08.01
+20
za razkuzevanje blokov pa naj poskrbijo upravniki .itak dovolj pokasirajo na mesec od ljudi .
mackon08
01. 04. 2020 08.24
-4
Picolin za 10 Euro, ki jih mi plačamo upravniku sploh ni dosti. Smo z njim zadovoljni, ker če bi bili brez njega bi bil v bloku kaos.
picolin
01. 04. 2020 08.27
+6
mackon mi smo placevali po 27 e na mesec ,pa si racunaj
Uporabnik458403
01. 04. 2020 08.35
+13
Mackon.....napisal sib da si v 8 nadstropju....... Predvidevam, da ima vas blok 200 stanovanj in vec...... 200 x 10eur je 2000 eur..... Na letni ravni to nanese 24 000 eur............ Pa se verjetno ima upravnik vsaj 2000 stanovanj in to je mesecno 20 000 eur ali letno 240 000 eur............... MENE RES ZANIMA KAJ VAM UPRVNIKI NAREDIJO DOBREGA ZA 24 000 EUR LETNO, CE SE VSE OSTALE STORITVE ZARACUNAJO POSEBEJ
mackon08
01. 04. 2020 08.47
+0
mackon08
01. 04. 2020 08.49
+1
Blok ima več vhodov vsak vhod ima za sebe upravitelja. 40 stanovanj, naš upravitelj je odličen smo vsi zadovoljni.
Uporabnik458403
01. 04. 2020 09.06
+0
Mackon........a vsak vhod lahko ima svojega upravitelja a ogrevanje je eno in isto, fasada se dela vsem, streha se prekriva vsen......na enkrat............pol imajo ze upravniki spor med samo in gledajo le kako cim vec izmolsti...........
riss
01. 04. 2020 10.10
+2
Katerga upravnika imate, če je tako dober? Sem v NO in iščemo novega!
primorec2
01. 04. 2020 08.01
+9
Navodilo 1dl na 50l vode je delno pravilno ob upoštevanju količine klora v Varikini, katera ima različno vsebnost klora. Manj kakor 5% in 5-15%. Na internetni strani NIJZ priporočajo 0,1% klora (natrijev hipoklorid). Za večje količine obstaja embalaža 50l natrijevega hipoklorida za čiščenje bazenov. Vsekakor pogledati na internetno stran NIJZ, kjer je lepo pojasnjeno.
pika73
01. 04. 2020 08.20
+3
Če ima izhodna raztopina ( Varekina iz trgovine ) koncentracijo aktivnega klora 5%, potem za 1L 0,1% raztopine potrebujete 20mL varekine in ji dodate vode do 1L. Če ima Varekina 10% aktivnega klora, potem potrebujete 10 mL varekine in ji dodate vode do 1L, če ima Varekina 15% aktivnega klora, potem potrebujete 6,67 mL Varekine in ji dodate vode do 1L.