Slovenija

Kje v Sloveniji lahko najdemo ohladitev?

Ljubljana, 27. 06. 2019 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
20

Letošnji junij je v Sloveniji drugi najbolj vroči junij, odkar vremenoslovci merijo temperaturo. Zato so v teh dneh logične misli – kako se ohladiti? Če odmislimo sedenje pod klimo, je v naši državi dovolj kotičkov v naravi, ki lahko pomagajo ohladiti pregreto telo. Predstavljamo nekaj predlogov.

Začnimo na Gorenjskem

Poleg običajne možnosti – namakanja v znanih jezerih (Bled, Šobec ali Bohinj), tukaj res ne manjka naravne sence. Le štiri kilometre od središča Bleda je 1600 metrov dolga in 250 metrov globoka soteska Vintgar, ki jo je izoblikovala gorska reka Radovna. Gre za kanjonski tip soteske. Deroča voda med vrtinčenjem, padanjem prek pragov v brzicah ali skakavcih in v slapovih tako v skalnem dnu kot v stenah ustvarja najrazličnejše erozijske oblike: erozijske lonce ali draslje, tolmune in vdolbine ali fasete, so zapisali na spletni strani Vintgar.

Čez sotesko Vintgar je speljana pot po lesenih mostovih, ki se konča z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum.
Čez sotesko Vintgar je speljana pot po lesenih mostovih, ki se konča z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum. FOTO:

Blizu Bleda je odlična lokacija tudi Pokljuka. Sprehod po gostem smrekovem gozdu bo zagotovo pravi balzam za pregreta telesa.

Če ste v Bohinju in bi morda radi doživeli kaj več kot le ležanje ob jezeru, se odpravite do slapa Savice. Ne več kot 20 minut dolga pot do njega vodi skozi gozd, kapljice, ki pršijo iz slapa, pa vas bodo prijetno ohladile. Slap Savica je sicer tudi odlično izhodišče za hribe, kjer so temperature znosnejše. Do najbližje Komne vodi lahka gozdna pot, za katero boste potrebovali dve uri. Če je za hojo vseeno prevroče, se lahko z gondolo odpeljete na Vogel.

Možnosti za ohladitev ponuja tudi Kranjska Gora z okolico. Ena je jezero Jasna v zavetju alpskih vršacev Prisojnika in Razorja. Sestavljeno je iz dveh medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Severna polovica se ogreje do 25, južna pa zgolj do 17 stopinj Celzija.

Ob jezeru Jasna so za kopalce in sprehajalce urejeni pomol, mostički in šest metrov visoka razgledna ploščad.
Ob jezeru Jasna so za kopalce in sprehajalce urejeni pomol, mostički in šest metrov visoka razgledna ploščad. FOTO: Arhiv Turizem Kranjska Gora

Tudi v Gozdu Martuljek boste ob bregovih Save Dolinke našli prijetno osvežitev.

Na drugem koncu Gorenjske bo vročina znosnejša v Preddvoru ob jezeru Črnava. Na Jezerskem je privlačna točka planšarsko jezero, ki so ga zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Kamničani pa dobro vedo, da se učinkoviti hlad išče v kanjonu Kamniške Bistrice.

Planšarsko jezero na Jezerskem
Planšarsko jezero na Jezerskem FOTO: Thinkstock

Bela krajina in Dolenjska

Privoščite si kopanje v široki in ne preveč globoki reki Kolpi v Vinici, kjer lahko prespite v kampu. Temperatura na Kolpi se sicer na posameznih kopališčih razlikuje. Pri kopalnem območju Prelesje–Kot je srednja temperatura med sezono borih 15,9 stopinje Celzija, pri Podzemlju pa se celo dvigne na 23,2 stopinje Celzija.

Na Dolenjskem je priljubljena reka Krka, ki se segreje nekje na 15,2 stopinje Celzija. Zaradi številnih lehnjakovih pragov so na reki nastala atraktivna slapišča. Vabi tudi njen izvir pod Krško jamo pri naselju Krka. V dolini reke si lahko omislite piknik v naravi.

Reka Krka je hladna, zato bo mnoge bolj prepričala kakšna druga aktivnost kot kopanje.
Reka Krka je hladna, zato bo mnoge bolj prepričala kakšna druga aktivnost kot kopanje. FOTO: iStock

Ohladitev boste našli v Kočevskem rogu. Privoščite si košček neokrnjene narave, v katerega človek skozi zgodovino ni posegal – to je pragozd Rajhenavski rog, ki meri dobrih 51 hektarov. Doživte ga lahko z Roške pešpoti, ki vodi ob robu pragozda in po kateri vodijo markacije z oznako medvedje šape. "Vanj ne vstopamo, ker spoštujemo njegove naravne procese, in ker ga želimo ohraniti nedotaknjenega še za naše zanamce. Tudi s poti nas prevzame mogočna veličina stoletnih orjakov, odmrla drevesa, večen krog odmiranja in rojevanja, krog življenja," so zapisali na spletni strani Kočevsko.

Kočevski rog
Kočevski rog FOTO: Profimedia

Ohladite se lahko tudi v Rudniškem jezeru nad Kočevjem, ki je nastalo, ko je del nekdanjega rudnika poplavilo. Lahko pa se odločite za obisk reke Temenice, ki je ena bolj znanih dolenjskih ponikalnic, ki ponikne dvakrat.

Štajerska

Senco in nekoliko nižje temperature boste našli v pohorskih gozdovih. Sprehodite se do Lovrenških jezer. Razprostirajo se na kilometer dolgem in 300 metrov širokem Lovrenškem barju. "To barje sestavljata dve območji, med seboj ločeni le z ozkim pasom smrek. V vsakem je na šoti po 10 jezerc, barjanskih oken," opisujejo na spletni strani Rogla – Pohorje.

Črno jezero na Pohorju
Črno jezero na Pohorju FOTO:

Druga možnost je Črno jezero, ki leži na gozdnatem slemenu med Tremi Kralji in Osankarico na Pohorju na nadmorski višini 1197 metrov. V jezerih kopanje sicer ni dovoljeno, a je sprehod ob njih lahko prijetna sprostitev.

Lovrenška jezera – zaradi nadmorske višine pohorska barja pričarajo pokrajinske značilnosti pojezerij in resav severne Evrope. V podobnih nadmorskih višinah najdemo taka barja še marsikje v Alpah, pri nas pa so pohorska, skupaj s pokljuškimi in jelovškimi barji, najdlje na jug pomaknjena pokrajina tega tipa v Evropi, zato so nekaj posebnega.
Lovrenška jezera – zaradi nadmorske višine pohorska barja pričarajo pokrajinske značilnosti pojezerij in resav severne Evrope. V podobnih nadmorskih višinah najdemo taka barja še marsikje v Alpah, pri nas pa so pohorska, skupaj s pokljuškimi in jelovškimi barji, najdlje na jug pomaknjena pokrajina tega tipa v Evropi, zato so nekaj posebnega. FOTO: Thinkstock

Pravo mesto za osvežitev v vročih dneh je Zgornja Savinjska dolina. V Rečici ob Savinji se lahko kopate v reki Savinji ali pa v jezeru v kampu Menina. Odlična izbira so tri ledeniške doline – Robanov kot, Logarska dolina in Matkov kot. Dobro vam bo del sprehod, lahko pa se odpravite v višje lege, saj so vse tri doline izhodišča za planinarjenje po Kamniško Savinjskih Alpah.

Koroška

Če vas pot zanese v severni del naše države, ne boste zgrešili, če boste obiskali Ivarčko jezero v gozdni pokrajini Podgore nad Preškim vrhom. Pet metrov globoko jezero sicer ni primerno za kopanje oziroma se v njem kopate na lastno odgovornost. Je pa na tem območju kar nekaj rekreacijskih površin, prostora za sončanje, v bližini pod drevesi pa je tudi dovolj sence.

Ivarčko jezero
Ivarčko jezero FOTO: Organizator

Prekmurje

Prva misel je zagotovo reka Mura, kjer lahko na vročino vsaj malo pozabite z raftingom. V krajinskem parku Goričko ob meji z Madžarsko pa se lahko podate ob akumulacijsko Hodoško jezero, ki sicer ni primerno za kopanje.

Privablja tudi umetno Bukovniško jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. Jezero obdaja gozd z bio-energetskimi točkami. "Zraven je tudi kapela sv. Vida in izvir vode poimenovan po tej kapelici oziroma po legendarnem dogodku, ko je slep človek spregledal, ko si je opral oči s to vodo …" pišejo na lokalni spletni strani Sončeve pozitivke.

Bukovniško jezero z okolico poleg ribolova nudi možnosti za počitek, sprehode, kampiranje, piknik in športne aktivnosti.
Bukovniško jezero z okolico poleg ribolova nudi možnosti za počitek, sprehode, kampiranje, piknik in športne aktivnosti. FOTO: Dreamstime

Notranjska

Na tem koncu je kar nekaj turističnih jam, ki bodo brez dvoma znižale vašo telesno temperaturo. Med turisti najbolj priljubljena je Postojnska jama, med bolj znanimi so še Škocjanske jame in Križna jama.

Planota Nanos je del Trnovskega gozda, ki je zaradi kraških oblik posebnost v slovenskem merilu.
Planota Nanos je del Trnovskega gozda, ki je zaradi kraških oblik posebnost v slovenskem merilu. FOTO: Profimedia

Trnovski gozd sestavljajo planote Trnovski gozd, Nanos, Hrušica in Banjšice ter dolina Trebušnic. Zaradi svojevrstne kulturne krajine je to območje posebnost v slovenskem merilu. "Njen dinarski značaj poudarjajo izraziti kraški pojavi, kot so vrtače, škraplje in želebiči, travnate površine z golim kamenjem, kamenjem, zloženim na kupe in suhozide, z vegetacijskimi oblikami, ki kažejo na ostre vremenske razmere," ga opisujejo na spletni strani Portal Banjške in Trnovske planote. Na planotah je značilno tudi precejšnje število jam in brezen. Ker se v nekaterih jamah nabira hladen zrak, so jih domačini poimenovali ledenice, še piše na portalu.

Škocjanske jame
Škocjanske jame FOTO: Shutterstock

Primerna točka je tudi v Rakov Škocjan – kraška dolini, po kateri teče reka Rak. Kanjon je zaradi zaradi številnih jam, ki jih je reka izdolbla na svoji poti, zanimiva in lahko dostopna ohladitev.

Končajmo v Posočju

Zagotovo je najbolj mikavna bistra hči planin – Soča, ki pa mnoge ohladi že zgolj s pogledom, saj se kljub visokim temperaturam zraka ogreje do 18 stopinj Celzija. Trenutno je najtoplejša v Solkanu – 15,4 stopinje Celzija. Če pa ste že tako pogumni, da se spopadete z ledeno krasotico, bodite previdni, saj je reka deroča in skriva mnoge pasti.

Nadiža je znana kot zelo čista reka.
Nadiža je znana kot zelo čista reka. FOTO: Dreamstime

Med kopalci je bolj priljubljena Nadiža, ki se segreje čez 21 stopinj Celzija. Reka teče po lepem okolju in slovi kot ena najbolj čistih, in po besedah domačinov, zdravilnih alpskih rek, ki naj bi celila rane in blagodejno vplivala na kožo.

Čofotate lahko tudi na sotočju reke Bače in Idrijce pod znanim kamnitim mostom, čez katerega vodi bohinjska železnica.

Če vam ni ravno do kopanja, se odpravite na potep v dolino Lepene ali nadaljujte pot v hribe okrog nje. Najbolj prepoznaven v tem predelu je Krn.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

basic 5
20. 07. 2019 20.18
+1
PEKEL pri Borovnici je zelo hladen, pa še čudovite slapove si lahko ogledate.
TistoPravo
28. 06. 2019 12.19
+1
Najbolje se ohladiš, ko zaspiš....malo višje kot 50đ metrou na morjem, zvečer odzunaj...v tišini in kvečjemu šumu rahlega poletnega vetriča. @
izzy1
28. 06. 2019 09.22
+7
Čez sotesko Vintgar je speljana pot po lesenih mostovih,....... napiše se SKOZI sotesko.
travc
28. 06. 2019 09.15
+7
No vsi se ne morejo hladiti,če imaš tako delo kot cestni delavec in podobno moraš pač delat hladiš pa se ko si prost.Mene in večino je bolj strah zime in stroškov ogrevanja.Sicer pa je tako da nekaterim ne eno ne drugo ne predstavlja nobenega problema.
travc
28. 06. 2019 08.36
+8
Sloveniji res ne manjka lepih kotičkov in tega bi se morali zavedati in ohranjati vsi.
Klotilda H
28. 06. 2019 07.37
+9
DOLINA IŠKE: tridnevna pešpot po hladnem potoku od izvira v lužarjih do iškega vintgarja.
travc
28. 06. 2019 07.18
+7
Pri nas na Tolminskem je polno lepih sotesk pa naj si bo to Nadiža,Tolminska korita,jezero Most na Soči utrbe iz 1vojne pa še bi lahko našteval predvsem pa je treba v gozd ali pa k vodi,če hočemo ohladitev.
CucurbitaPepo
27. 06. 2019 21.44
+6
Gozdovi so dosti bolj hladni kot asvalt
Krematorij666
27. 06. 2019 21.30
+7
Reka Krka je hladna, zato bo mnoge bolj prepričala kakšna druga aktivnost kot kopanje...kaj pa? Smučanje?
Pa kaj
27. 06. 2019 21.06
+26
hofer ma kr hladno trgovino...
travc
28. 06. 2019 08.34
+10
Ko prideš v Hofer ali iz njega te lahko zadane kap.Mislim,da res pretiravajo s klimo.
oježeš
27. 06. 2019 18.00
+10
Dobri predlogi, predvsem za predloge, ki veljajo za Gorenjsko ni v zapisih nobene skrbi za varno hojo. Reco, prvič se zavaja z zapisom 'Čez sotesko Vintgar je speljana pot po lesenih mostovih'. Nikakor, ni speljana pot 'čez', ampak v sami soteski vpeta v skale nad vodo. Krasen Sprehod na Komno. To drži, ampak v tem se vidijo vsi 'papučarji in sandalarji.' Primerna obutev za v gore so gojzarci, do Komne tudi pohodni čevlji. Nikakor pa ne superge ali ostala morska obutev. Ali se napiše vsaj, s primerno obutvijo. Že od nekdaj je zelo nevarna pot od Koče pri Savici na Komarčo, tudi v polni pravi planinski opremi. Povsod pa je potrebno biti previden in najprej mora vsak sam paziti na lastno varnost.
CADILAC
27. 06. 2019 17.49
+3
Kaj pa Slivniško jezero in Šmartinsko ?
zero222
27. 06. 2019 21.19
+2
Cadilac 24 ur ne poznajo vzhodnega dela Slovenije!
beeamer
27. 06. 2019 17.27
+11
Iški vintgar mogoče? 15 min iz Ljubljane.
wpnc
27. 06. 2019 16.31
+16
Nadiža je zakon!
ErichPriebke88
27. 06. 2019 15.33
-95
Lep pozdrav iz precudovite Hrvaske! Morje,obala,otoki,odlicna hrana,lepe zenske...skratka...vse kar pri nas nimamo!
DENVER12
27. 06. 2019 16.30
+91
Lahko kar dol ostaneš bo še najbolje za vse.
Krematorij666
27. 06. 2019 21.53
+38
In v obeh državah se je dvignil povprečni IQ odkar si nas zapustil.
Jester Head
28. 06. 2019 09.46
+5