Slovenija

'Skoraj ni več dvoma, da se bo koronavirus pojavil v Sloveniji'

Ljubljana, 23. 02. 2020 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ministrstvu za zdravje so v izjavi za javnost povedali, da še ni čas za preplah in paniko, a da moramo ostati skrajno previdni. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da se širjenje koronavirusa izrablja za politično delovanje in tudi širjenje strahu. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so izdali priporočilo za preventivne ukrepe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: ''Koronavirus bo prišel v Slovenijo''
    05:47
    Iz 24UR: ''Koronavirus bo prišel v Slovenijo''
  • Iz 24UR: Izbruh koronavirusa v Italiji
    05:35
    Iz 24UR: Izbruh koronavirusa v Italiji
  • Minister o stanju v Sloveniji
    02:46
    Minister o stanju v Sloveniji
  • Tatjana Lejko Zupanc o kadrih in pripravljenostjo na izbruh
    02:19
    Tatjana Lejko Zupanc o kadrih in pripravljenostjo na izbruh
  • Tatjana Lejko Zupanc o pripravljenosti
    01:12
    Tatjana Lejko Zupanc o pripravljenosti
  • prim. Matija Cevc, dr. med. o zavajajočih pozivih na preglede
    01:01
    prim. Matija Cevc, dr. med. o zavajajočih pozivih na preglede
  • dr. Simona Repar Bornšek o korakih pri okužbi
    02:06
    dr. Simona Repar Bornšek o korakih pri okužbi
  • izr. prof. dr. Maja Sočan - preventivni ukrepi
    02:07
    izr. prof. dr. Maja Sočan - preventivni ukrepi

Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da na ministrstvu v zadnjih dneh redno spremljajo situacijo v zvezi s širjenjem koronavirusa v sosednjih državah. "V Sloveniji nimamo potrjenega primera obolelega oz. okuženega s koronavirusom," je dejal minister in dodal, da trenutno ni pogojev za preplah, a da moramo kljub temu "ostati skrajno previdni".

V Sloveniji pa se bodo v ponedeljek o ukrepih posvetovali na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost. Če bo treba, bodo sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo podlaga za nadaljnje delo vlade. 

"V zadnjih urah dobivamo zaskrbljujoče podatke iz sosednje Italije. Italija je sporočila, da ima 124 okuženih državljanov. Tam tudi izvajajo epidemološka poizvedovanja in v kolikor bodo oblasti ugotovile, da je kdo od Slovencev bil v stiku z okuženemi, bomo takoj obveščeni," je dejal Šabeder.

Šabeder je potrdil, da bo vlada sklicala sejo sekretariata za nacionalno varnost. V kolikor bo potrebno pa bodo sprejeti ukrepi. Minister je državljane pozval, naj spremljajo spletne strani MZZ, ministrstva za zdravje ter NIJZ, kjer ažurno osvežujejo aktualne podatke.

Ob tem je poudaril, da si ne želi, da bi koronavirus postal politična tema. "Gre za resno situacijo, ki se dogaja po Evropi in po svetu, in upam, da ne gre za nabiranje političnih točk."

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc.dr. Tatjana Lejko Zupanc pa je povedala, da skoraj ni več dvoma, da se bo koronavirus pojavil tudi v Sloveniji.

Poudarila je še, da se zdravstvene ustanove pripravljajo na prihod koronavirusa v Slovenijo. "Dogovorjene so vse poti in preiskave, ki bodo izvedene pri nas. Pripravljenih je nekaj postelj v intenzivni terapiji." Dodala je še, da ni potrebne po paniki in strahu.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zagotovila, da se vsi štirje Slovenci z ladje Diamond Princess, ki so se vrnili v Slovenijo, dobro počutijo, prav tako Slovenca, ki sta zaradi okužbe hospitalizirana na Japonskem.

Priporočila NIJZ

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tako med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

"Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo," so zapisali na spletni strani NIJZ.

NIJZ koronavirus

V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože, so opozorili.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je treba izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, ter poskrbeti za redno zračenje prostorov.

Na NIJZ so med drugim pojasnili, da se z novim koronavirusom lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi je predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim osebam, če izgledajo vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo.

NIJZ koronavirus

Do danes ni priporočeno nobeno posebno zdravilo za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa, so še navedli na spletni strani NIJZ.

MZZ svetuje previdnost

Na razvoj dogodkov v Italiji so se odzvali tudi na zunanjem ministrstvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na severu Italije so zaradi preprečevanja širitve virusa Covid19 sprejeli številne ukrepe za omejitev širjenja virusa. V deželah Lombardija in Veneto so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim. V deželi Furlaniji-Julijski krajini so razglasili izredne razmere, v katerih za zdaj ni predvidena odpoved športnih ali kulturnih prireditev. Slovenskim državljankam in državljanom, ki se nahajajo v Italiji, svetujemo previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oziroma hoteli," so zapisali. 

Kot dodajajo, so redno v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
24. 02. 2020 18.20
+2
Če bo treba bomo aktivirali tudi bolnico Franjo....
Wetpussylover
24. 02. 2020 15.50
+0
Ne delat panike! Pri nas na infekcijski kliniki imamo namreč dvoja vrata na vhodu v izolacijsko sobo...
Blallka
24. 02. 2020 10.46
+6
Keri butalci... virus se prenaša na 15 km po zraku, tlele pa butali govorijo o umivanju rok in da ni potrebe pa maskah.... K bi tisti iz posebne šole vladali.
Shesmeteet
24. 02. 2020 10.41
+6
Ok zdaj je čas za akcijo, med. opremo nakupit, upam da to počnejo
detect
24. 02. 2020 10.37
-9
eni že zgleda komaj čakajo.
Shesmeteet
24. 02. 2020 10.51
+2
V bistvu imaš prav, bolje da ne in taki raje pocrk...ate
iwilliwillhacku
24. 02. 2020 10.37
+16
jaz vec nic ne razumem, pravijo da ni razloga za strah in paniko... a to pomeni da drzave ki dejansko imajo dolocene ukrepe zganjajo paniko??? prav tako ni testeranja ce nimas znakov bolezni, hkrati pa pove da okuzena slovenca v tuji hospitalizaciji nimata znakov bolezni... kaj nam pomaga samo opazovanje, ce je lahko okuzen med nami pa sploh se nima znakov,... ce je to nek nesklodljiv virusek nevem zakaj pol v skafandrih po tujini hodijo in zapirajo cela mesta? kot vidite navadnemu cloveku vase informacije povzrocijo samo to da ima se 100 vprasanj vec kot jih je imel pred vasimi odgovori... povejte kot se gre... ni razloga za preplah, je pa fino da se narod pripravi,.. ne razumem v cem je problem?? mene samo zanima, kaj ve tujina, ker mi ocitno nevemo necesa, povsod neki ukrepi, mi smo pa kot vedno neke izjeme oz. se obnasa drzava kot da se ne drzi reka, bolje preventiva kot kurativa.. pa se to tisti ki smo imeli v solah par let mikrobiologije med izobrazevanjem, vam ne vrjamemo....
iwilliwillhacku
24. 02. 2020 10.45
+14
pa se to, virus bo nemogoce zajeziti, ce ga bodo drzave preprosto samo cakale, kot slovenija....
hisne
24. 02. 2020 10.22
+10
PRIHAJA TUDI K NAM
Komendator
24. 02. 2020 10.34
-7
pojtrarara
24. 02. 2020 10.13
+26
Seveda - ob takem ravnanju odgovornih, ni dvom da bo prišel tudi k nam. Sramota kakšne so to izjave res. Če kaj bi sedaj, ko je taka situacija v ITA, bili dolžni povedati, kako se nadzoruje prihod ljudi iz italije, kako je z vlaki, kako z osebami, ki odhajajo in prihajajo na beneško letališče in potem v slo - malo več o tem, kakšen je nadzor, kako se preventivno ukrepa... ne pa bodite previdni, virus bo itak prišel k nam. Sram vas je lahko vse - od PV do ministra in ministrstva do NIJZ.
Blallka
24. 02. 2020 09.58
+17
Najverjeteneje je že v Sloveniji, ampak če ne delaš testov, ga tudi potrditi ne moreš. Najprej bi morali testirati zdravnike. V Italiji je največ zdravnikov okuženih, kar pomeni, da je laž, da je tako malo okuženih, ker je okuženih vsaj 6 zdravnikov (ta zadnji dermatolog)
pojtrarara
24. 02. 2020 10.13
+7
seveda, ker so zdravili bolnike in trdili, da imajo vse kaj drugega. šele potem so jih testirali.
DAEMONIUM
24. 02. 2020 09.52
+15
Oj komunjare, mislim serpentinskova frakcija, slisim sa Moderndorfer k vam prihaja? Pa koliko strank in s tem politicnih prepricanj je ze ta Moderndorfer zamenjal? Pa je to sploh mogoce, da nekdo menja toliko politicnih prepricanj?? Ali je to izkljucno zaradi osebnih materialnih koristi in pac postanes politicni prostitutek? In kam ga mislite stelati? Mater pa kaksne odpravnone delite svojim politicnim kadrom na potapljajoci koalicijsli ladji, kar po 10.000 eur? Kaj na to pravijo vasi upokojenci na macjih konzervah? Se pri tem zadnjem povisanju komunjatskih pokojnin ste jim ukradli 0,3% - ena 2 eur pri 700 eur pokojnine on za 2 eue se greste *ebati in krasti ljudi (besede mojega tastarega) in zanimivo vsi so tiho o tej kraji tudi Pivceva? Ista izguba kot Erjavec zato upokojenci volite SDS in Janso ce hocete dobiti se kaksen kos mesa tudi iz krroznika ne le zgolj 2x na teden iz macje konzerve!
Nidani
24. 02. 2020 11.35
-2
Jimi1
24. 02. 2020 09.51
+23
So me izbrisali..... Hrvatje v postavljanju karanten, naši elitni državljani pa na smučanju v Italiji.... Besede govedo se v doticnih primerih ne sme uporabljati... Temu virusu bo ne dvomim sledil revolt preživelih, ki bodo izgubili svoje bližnje nad odgovorni mi.... S življenji se pač ni za igrati.....
CIGU MIGU
24. 02. 2020 09.42
+15
spoštovana gospoda,sploh nimate osnovnih zaščitnih mask ne pa še kaj drugega,,italijani pa postavljajo na debelem rtiču bolnico za okužene,,upam da se boste zbudili,sicer pa niste sposobni,razen za ogrevanje foteljev
Jimi1
24. 02. 2020 09.29
+27
Problem je ta,da tile,ki trenutno zbolevajo v Italiji so lahko virus že 27 dni trosili okoli... Da se izračunati, kje smo danes.... Ko se bo začelo imajo pa cca 10 postelj pripravljenih.... Črna komedija,serpentinskovega tipa.... Naj se odgovorni pripravijo na dan po tem,ko se bo končalo....
Božji hram
24. 02. 2020 09.17
+25
24 ur...bravo...poročate v živo iz Italije...pejte na Kitajsko pol se pa čudite zakaj kronavirus
DAEMONIUM
24. 02. 2020 09.14
+17
Pa saj ljudje niste resni, ja kaj pa pricakujete od nekega ex direktorja semenarne in komedijanta?? Pa kje v svetu jr lahko nekdo s kmetijsko izobrazbo minister za zdravje pred tem pa predstojnik klinicnega centra? To je mogoce samo v komunizmu kjer je edino merilo "glavno da je nas". Pa nam se ze celi svet smeji, v evropi nas sploh ne jemljejo resno in ko ti zacnejo rusi in kitajci dobesedno govoriti da socializma ni vec potem je nekaj s to druzbo hudo narobe. Naj ze enkrat nekdo pove da je cesar gol in da sedaj smrt trka na slovenska vrata in da so jo pripeljali levicarji katere ste volili 25 let danes pa so v svoji nesposobnosti popolnoma odpovedali. In ko bo levicar poln kronavirusov umiral, ko bo gledal ze s tabelimi, ko mu bo sokrvica napolnila se zadnji pljucni mehurcek bo v zadnjem krcu izdajnol tisto znano levicarsko "samo da ni jansa"!
Mojca Žugman
24. 02. 2020 08.59
+4
Prenehajte že enkrat ustrahovati ljudi s takimi in drugačnimi virusi, le zato, da bi odvrnili pozornost od vseh drugih svinjarij, ki jih počne politika. Nekaj tu zelo, zelo smrdi... Najbolj nevaren "virus" smo kar ljudje sami, ker se obračamo drug proti drugemu. In to je edino, kar je res nevarno.
MxMx
24. 02. 2020 08.51
+34
Vojsko in policijo na mejo in nikogar spustit čez !
MojsterSplinter
24. 02. 2020 08.58
+27
Za začetek na Letališke Jožeta Pučnika. Od tam bo prišla bolezen, od naših ljudi, ki so šli pogledat, kako lep je svet v tem letnem času.
MxMx
24. 02. 2020 09.03
+9
hotchilipoper
24. 02. 2020 08.50
+12
Vsi delavci ostanite doma,pazite na svoje zdravje
janezccc
24. 02. 2020 08.49
+3
Zdej pa hitro v kitajsko restavracijo...
Nimasmisla
24. 02. 2020 08.46
+3
pa pazite da na boste umrli zaradi gripe pa lep dan je treba jet delat