Slovenija

Kako se znebimo nadležnih komarjev?

Ljubljana, 14. 09. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Evropi je potrjenih že več kot 1.100 primerov okužb z virusom Zahodnega Nila, ki se na človeka prenaša večinoma s pikom komarja. V Sloveniji smo do zdaj zabeležili tri bolnike, okužene s tem virusom. Najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje tveganja okužbe je preprečevanje pikov komarjev. Z nekaj preprostimi triki se jih lahko znebimo.

Vam komarji še vedno kratijo spanec?
Vam komarji še vedno kratijo spanec? FOTO: Thinkstock

Sezona komarjev še ni končana. Nadležne samice marsikomu še vedno grenijo življenje. Ameriške raziskave so pokazale, da električne svetilke, ki naj bi scvrle komarje, niso dovolj učinkovite. V večini primerov nas namreč obvarujejo pred manj kot odstotkom insektov. Poleg tega svetilke in sorodne naprave uničujejo tudi koristne žuželke.

Prav zato je morda vredno poskusiti z naravno zaščito pred krvosesi. Učinkovito delujeta kis in česen. Če vas ali vaše bližnje močne vonjave ne motijo preveč, si kis ali zdrobljen česen v manjši količini nanesite po golih delih kože in komarji se vas bodo izogibali na daleč.

Dišeče metoda odganjanja komarjev

Če ljudem vanilija diši, pa komarjev njen vonj ne navdušuje najbolj. Razrečite vanilijev ekstrakt z vodo, ga poškropite po oblačilu in koži in komarji vas bodo pustili na miru. Pomaga tudi, če na okensko polico zasadite rožmarin, timijan, limonino travo, meto ali ognjič, na vrt pa limono ali citronko – njihov vonj naj bi te žuželke uspešno odganjal. Naravni sovražnik komarjev so tudi kačji pastirji, ki se z njimi prehranjujejo.

Kot naravna zaščita se obnesejo tudi mačja meta, sivka, cimet, evkaliptus, soja ter seveda njihova eterična olja. Če jih boste uporabili pri zaščiti otrok, naj bodo zelo razredčena. Seveda pa je treba paziti, da tovrstnih naravnih repelentov ne nanašamo na kožo, tik preden gremo na sonce, saj lahko postane koža še bolj občutljiva na UVA- in UVB-žarke.

Olje sivke blaži srbečico.
Olje sivke blaži srbečico. FOTO: Thinkstock

Če se je katera samica komarja vendarle uspela nahraniti z vašo krvjo, mesto pika namažite z razredčenim oljem sivke ali čajevca. V lekarnah lahko najdete učinkovite gele – bodisi iz aloe vere ali iz kamiličnih izvlečkov. Tako se boste lahko rešili neprijetnega srbenja ali še hujše oblike vnetij in izpuščajev. Pri morebitnih zapletih pa vsekakor poiščite strokovno pomoč.

Ugašajte luči

Mnogi imate doma komarnike ali mreže, ki so učinkoviti. Če jih nimate, poskrbite, da boste imeli ob zračenju stanovanja ugasnjene luči. Komarji namreč tudi višjih nadstropij stolpnic ne bodo zgrešili, če bodo zagledali svetlobo.

Na vrtu se v večernih urah dobro obnesejo sveče proti komarjem. Na trgu je mogoče kupiti tudi razne naprave, ki naj bi odganjale mrčes s pomočjo oddajanja signalov visokofrekvenčih valovanj. Ob sebi imejte tudi brisačo. Z njo dobro obrišite znoj, ki leteče nadležneže še bolj privablja k obedu. Bolj, ko se znojite, bolj ste jim privlačni.

Luči privabljajo komarje.
Luči privabljajo komarje. FOTO: POP TV

Nosite svetla oblačila

Svetla oblačila komarji težje opazijo, zato z njimi pokrijte čim večji del telesa. Male napadalce boste tudi bolj privlačili, če boste jedli slano hrano ali hrano, bogato s kalijem, na primer banane.

Komarji ne potrebujejo veliko vode

Poskrbimo, da je okolica našega doma čista. Če imate na vrtu posode, v katerih se nabira kapnica, jih odstranimo. V postani vodi se leteči krvosesi najraje zbirajo in odlagajo jajčeca. Za to pa ne potrebujejo velikih količin vode. Dobro poglejmo, če nam kje pušča klima in se nabira kondenz, saj se komarji pri svoji reprodukciji zadovoljijo tudi s tem.

Sicer pa se izogibajmo zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja – zjutraj in pozno popoldan. Še najbolj učinkovito bo, če bomo uporabili sredstvo za zaščito proti komarjem. Seveda v tem primeru dosledno sledimo navodilom proizvajalca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.