Slovenija
Oglas

Kako se znebiti vlage in plesni v stanovanjih? Z izdelki linije Poromap proizvajalca Mapei!

Ljubljana, 21. 10. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dejstva

Starejši zidani objekti pogosto nimajo izvedene ustrezne hidroizolacije, ki bi preprečevala vstop vlage v samo konstrukcijo. Tako vlaga neovirano prodira zaradi kapilarnega dviga skozi temelje v zid, v primerih podkletenih delov pa tudi horizontalno. Poškodbe se odražajo v obliki prhlih in poškodovanih ometov, izcvetanja soli na površini, rasti plesni in neprijetnega vonja v zaprtih prostorih. Najpogostejša napaka je, da se tako izveden zid delno zatesni ali prekrije z notranje strani z npr. oblogo iz keramičnih plošči ali pa lesno oblogo. Drži, da na začetku videz potrjuje uspešno sanacijo, a se kasneje vlaga in z njo povezane poškodbe odražajo še bolj potencirano. 

Kako pravilno pristopiti k reševanju omenjenega problema?

Mapei

Enostavno! Ves vidno poškodovani omet in še vsaj 50 cm nad njim je potrebno odstraniti v celoti do obstoječega zidu. Nato je potrebno zid dobro oprati z vodo pod pritiskom, da se odstrani vse slabo vezane dele ter opere in izluži vodotopne soli. Ta postopek nekajkrat ponovite. Na tako navlaženo površino, a brez zastale vode, nanesite 5-7 kg/m obrizga Poromap Deumidificante v debelini približno 5 mm. Z njim se zagotovi kvaliteten oprijem izsuševalnega toplotno izolacijskega ometa Poromap Deumidificante in zmanjša prehod škodljivih soli. Priporočljivo je, da se na že naneseni obrizg v roku 2-4 ur nanese Poromap Deumidificante, izsuševalno toplotno izolacijski omet, ki mora biti nanesen v minimalni debelini 2 cm. Poraba ometa je približno 11 kg/m za vsak cm debeline. V primerih, ko je potrebna debeline nanosa Poromap Deumidificante večja od 3 cm, ga je potrebno nanesti v dveh nanosih. Površina se zidarsko zgladi. Navedene lastnosti ometa zagotavljajo zračne pore v ometu (30% v strjenem ometu) in kemijska sestava veziva ometa, ki je odporen na vlago in z njo povezane soli na osnovi sulfatov, kloridov in nitratov. V primerih, ko je zahtevana bolj fino zaključna struktura ometa, se nanese fino izsuševalno malto svetle barve Poromap Finitura Civile, poraba je okoli 2,5 kg/m.

Zaključne obdelava – barva ali fini barvni omet? 

Mapei

Izrednega pomena je pravilen izbor zaključnega premaza. Le-ta mora zagotavljati paroprepustnost enako, kot jo ima izsuševalni toplotno izolacijski sistem Poromap. Zaradi tega je uporaba akrilnih disperzijskih barv nedopustna. Optimalna rešitev je na plesen in alge odporen premaz Silancolor Pitutura Plus na osnovi silanskih smol. Nanaša se ga na temeljni premaz Silancolor Primer Plus in je na voljo v več kot 250 barvnih odtenkih. 

Za zunanje površine, kjer se največkrat izvajajo glajeni fini ometi, se namesto Poromap Finitura nanese obarvani temeljni premaz Silancolor Base Coat na osnovi silikonskih smol in fini obarvani omet Silancolor Tonachino, ki je na voljo v različnih zrnavostih. 

Ali se opisni sistem lahko uporablja pri obnovi poplavljenih stavb?

Seveda, a pod pogojem, da je vsebnost vlage v zidu nižja od 10%.

Ali se opisani sistem lahko uporablja v primerih, ko je potrebno izvesti hidroizolacijo podkletenih ali delno vkopanih stanovanj na notranji strani objekta?

Seveda, a pod naslednjim pogojem. Manjkajočo ali poškodovano hidroizolacijo se lahko izvede na notranji strani samo v primerih, ko je zid izdelan iz betona ali zidan iz polnih zidakov in da pričakovani vodni pritisk ne preseže 1,5 bara. Potrebno pa se je zavedati dejstva, da bo zid moker in s tem skrajšana njegova življenjska doba, še posebej zaradi korozije armature v armirano-betonskih stenah. Predhodne izravnave sten je potrebno izvesti po odstranitvi ometa do betonske podlage in ustreznim pranjem z mikro-armirano cementno malto Planitop HDM Restauro. Nato se izvede hidroizolacija z nanosom temeljnega premaza Primer 3296 (razredčenim z vodo 1:1) in z nanosom polimer-cementne mase Mapelastic Foudation z valjčkom. Zahtevana sta minimalno dva nanosa, da se doseže minimalna zahtevana debelina suhega filma 2 mm oz. poraba materiala mora biti vsaj 4,0 kg/m. Tako izvedena hidroizolacija kljubuje vodnim pritiskom do 1,5 bara ali 15 m vodnega stolpca. 

Zaključek

Uspešno izvedene sanacije je povezana z izvedbo usposobljenega izvajalca, doslednim upoštevanjem navodil za posamezne izdelke in rednim zračenjem prostorov. Le-to je najpomembnejše in ga je potrebno zagotoviti - bodisi naravno zračenje ali pa potrebi tudi prisilno. Izsuševalni omet omogoča intenzivnejše dihanje vlažnega zidu, zato mora biti menjava zraka v zaprtem prostoru pogostejša, kot pa je predpisana v zakonu.

Mapei

Več o sanaciji vašega doma, objekta ali poslovnih prostorov, si lahko preberete TUKAJ.

Za dodatne informacije se obrnite na tehnično prodajno službo Mapei d.o.o. na telefonsko številko 01 786 50 54 ali sporočilom na e.poštni naslov: tehnika@mapei.si

Mapei


Naročnik oglasa je Mapei d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3