Slovenija

Kako si krajšati čas v karanteni?

Ljubljana, 17. 03. 2020 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Dejan Komparić
Komentarji
2

Te dni, ko je večina zaradi novega koronavirusa pristala v karanteni, ko so zaprte šole in vrtci in so domala celotne družine primorane ostati doma, je nastopil čas, ko se lahko posvetimo tudi tistim stvarem ali osebam, za katere v dozdajšnjem hitrem življenjskem tempu nismo našli časa. Naj bo to čas, da se kakovostno posvetimo otrokom, ki imajo tudi te dni polno dela s šolo prek svojih e-učilnic, partnerju in zvezi ali ne nazadnje sebi. Slednje je še posebej pomembno in nujno!

Zdaj, v času karantene, lahko na primer dokončamo začeto delo okoli ali v naših domovih, lahko stečejo priprave za vrtnarjenje, popravila ali vsemogoči izdelki, ki smo jih začeli, ne pa tudi dokončali.

In kaj dejansko počnete te dni, sploh, ker nam je naklonjeno tudi vreme? Zbrali smo nekaj utrinkov naših bralcev in gledalcev, ki so z nami delili, kako preživljajo čas doma in si krajšajo ure v karanteni.

Znani so ''koncerti'', ki se vsak večer ob 18. uri odvijejo na številnih balkonih slovenskih hiš po vsej državi, po zgledu Italijanov, v znak solidarnosti in podpore, da nam vlijejo moč in upanje. Številni otroci tudi sicer na svoje instrumente zaigrajo na balkonih svojih domov ne glede na čas v dnevu ter tako tudi vadijo, kadar ne obiskujejo ur v glasbeni šoli. 

''Seveda, ko ni dela in sem doma, bom lahko zaključil hišico za igranje'', pravi Boris, ki ta čas, ko mora biti doma, zelo kakovostno in uporabno izkorišča.

Hišica
Hišica FOTO:

In če smo do včeraj opozarjali našo mladino, naj ne pretirava z uporabo mobilnih telefonov, je v teh dneh to postala pravzaprav njihova edina povezava s prijatelji in sošolci. Večina nas te tople in sončne dni izkoristi za sprehod v naravi in druženje s svojimi hišnimi ljubljenčki. Naša gledalka Ana Bobnar nam je poslala fotografijo z rekreacije.

Slike bralk in bralcev

''Doma vas gledam  in poslušam, hvala, ker ste! Rekreiramo se pa na sprehodu v čudovitem gozdu''.

Slike bralk in bralcev

Tudi fitnes centri so že zaprli svoja vrata, zato se v teh trenutkih znajdemo drugače, da poskrbimo za svojo fizično pripravljenost in kondicijo. Vaje za moč in gibljivost Mojca iz Maribora opravi kar na domači terasi.

Slike bralk in bralcev

Nekateri se bolje znajdejo v kuhinji in svoje najbližje razveseljujejo z razvajanjem brbončic, kot pravi naša zvesta gledalka iz Maribora, Ula:

''Pravkar pečene, puhaste in slastne skutine palačinke''. 

Slike bralk in bralcev

Ker te dni v karanteni praktično cele dneve preživimo s svojimi najmlajšimi, najbrž ne moremo mimo njihovih številnih vprašanj, saj tudi oni opazijo, da se je spremenil njihov vsakdan. Naša gledalka je na edinstven, poučen in kreativen način v trenutno situacijo vpela svojo prvošolko.

''Tudi naši najmlajši morajo žal občutiti resnost situacije ... Tole je za namen delitve na fb #ostanidoma narisala moja prvošolka''.

Slike bralk in bralcev

In ne nazadnje, kljub temu, da nas večina ostaja v svojih domovih, kjer se moramo na vse načine znajti na omejenem prostoru, so za tiste, ki se na terenu borijo in pomagajo pomoči potrebnim, vse glasnejši pozivi k solidarnosti med ljudmi.

Seveda vsi upamo, da bo karantena kmalu mimo, da se bodo razmere uredile in bomo spet lahko zaživeli normalno življenje. Tudi najmlajši imajo v sebi tisto, kar nas vse žene naprej, spodbudo, da bomo skupaj zmogli in iz dane situacije izšli močnejši kot kdajkoli.

Slike bralk in bralcev

Posvetimo torej ta čas, ko ga preživljamo doma v karanteni, tistim in tistemu, ki nas osrečuje, hobijem, za katere sicer ne najdemo dovolj časa. Predvsem pa izkoristimo ta čas tudi zase, za pogled vase, kje smo in kaj si želimo.

Predvsem pa ostanimo zdravi!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
17. 03. 2020 18.47
+1
RamzesII
17. 03. 2020 17.27
-1
Kakšna karantena, saj še uradno ni bila razglašena, z ukrepi vred, ki gredo z njo. Prehitevate.