Slovenija

Kako dobro so slovenske bolnišnice pripravljene na morebitne tožbe?

Ljubljana, 01. 12. 2022 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
34

Ob novici o zahtevku za rekordno odškodnino, ki jo od ortopedske bolnišnice Valdoltra zahteva družina 18-letnika, se postavlja vprašanje, zakaj so pri nas bolnišnice za primere zdravniških napak zavarovane za tako nizke vsote. Družina fanta, ki je po operaciji ostal hrom, bo, kot kaže, od zavarovalnice, s katero ima Valdoltra sklenjeno zavarovanje, lahko iztržila le 200 tisočakov. Preverili smo, kako je v nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah. Zavarovalne vsote se gibljejo med 37 tisoč in 500 tisoč evrov. Pa je to dovolj v primerih, ko pacient zaradi zdravniške napake vse življenje nosi posledice?

Na sedmih največjih klinikah ljubljanskega UKC so za primere zdravniških napak zavarovani za 220 tisočakov. Na drugih manjših enotah medtem za vse od 37 tisoč do 147 tisoč evrov. V drugi največji slovenski bolnišnici – UKC Maribor – zavarovalna vsota znaša 200 tisočakov, za največji znesek – 500 tisoč evrov – pa sta zavarovani bolnišnici v Postojni in Novem mestu. 

Po mnenju strokovnjakov ti zneski kažejo, da slovenske bolnišnice niso dovolj dobro pripravljene na morebitne napake svojih zaposlenih. "Verjetno so ti zneski prenizki. Je pa težko oceniti, ker nimam aktualnih podatkov. Bilo je dosti govora o tem," pove pravni svetovalec zdravniškega sindikata Fides Bojan Popovič. 

"Če pogledamo, koliko je vreden nek avtomobil in koliko "totalka" na avtomobilu, ki ti jo prizna zavarovalnica. Koliko boš pa dobil, če ne boš mogel trajno uporabljati roke?" se sprašuje izredna profesorica na mariborski pravni fakulteti Nataša Samec Berghaus

Sodišče sicer lahko dosodi višjo odškodnino in takrat mora razliko bolnišnica poravnati iz lastnega žepa. A je pri nas, kot pojasnjuje upokojeni odvetnik Andrej Pitako, stalna praksa, da se takšne sodne postopke zavlačuje – tudi po deset let. "Zavlačujejo s plačilom in veliko oškodovancev, ki nima takšnega premoženja kot državna bolnišnica, odnehajo. Nimajo več potrpljenja, ne zmorejo več psihično, niti finančno," pravi Pitako. 

18-letnik je po operaciji ostal hrom.
18-letnik je po operaciji ostal hrom. FOTO: Dreamstime

Ob tem o zdravniških napakah ne odloča sodišče, temveč sodni izvedenci medicinske stroke, dodaja Pitako. "Ki se lahko izločijo, so lahko površni, jih lahko nadomestite." In po dolgotrajnem in za oškodovanca izjemno stresnem sodnem postopku pacient dobi malo, pravi Samec Berghausova. 

Ali je zdravniške napake torej smiselno strožje obravnavati, kot denimo v Združenih državah Amerike, kjer oškodovanci iztržijo večmilijonske odškodnine?"Agresivni pristop, morda je zanimiv za nekoga, ki v tem vidi vir zaslužka. Dejstvo pa je, da se v tem primeru odkrije manj napak, se jih skriva, se o njih ne govori," ocenjuje Popovič. 

Profesorica na mariborski pravni fakulteti eno od rešitev vidi v vodenju evidence, s pomočjo katere bi ugotavljali, katere zdravniške napake so najpogostejše in jih – namesto sankcioniranja – poskusili preprečiti. 

Za izjavo smo sicer prosili tudi omenjene bolnišnice, a so nam posredovale le pisne odgovore z zneski zavarovalnin. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cool8
02. 12. 2022 10.07
+1
Ni dolgo od tega, ko je Avstrija plačala pacientom odškodnine za svoje napake v višini zneska in še več od tega, kolikor v Sloveniji vsega skupaj dobi zdravstvo....samo pri nas so pa zdravniki nezmotljivi, ne tako kot v Avstriji, kjer se človeško zmotijo, to priznajo in plačajo odškodnino. Pri nas , namesto tega vedno flancajo, kako oni niso nič krivi !
ćurkl
02. 12. 2022 08.26
Če se bo zdaj zbiralo prispevke, se jih bo za tožbo proti bolnišnici ...
tutp
01. 12. 2022 21.40
+3
Folk kaj jasno ni??? Da imam otroka, ne konča se takole. Policija??? Ne boji se tebe noben. Ne bi se takole končalo. Naprej pa ne smem.... 7 let nazaj so osebe naredile neko težavo, pred Izola bolnico. Veliko težavo.
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2022 21.47
+2
Daj, ne nori! Saj pa dohtar tega gotovo ni naredil nalašč. Problem je v tem, ker ne priznajo, in nočejo fantu plačati ustrezno odškodnino - za nadomestilo za plačo do konca življenja, ... za vse medicinske pripomočke, povezane z njegovo invalidnostjo,... za hude duševne bolečine, ker bo pač trajalo, da se bo sprijaznil in sprejel svojo invalidnost,... Problem je izključno v debilnih odškodninah, ki so pravzaprav žalitev za tiste, pri katerih se kaj zalomi.
mijavci
01. 12. 2022 21.35
+2
Še par sto tožb zdravnikov zaradi posledic cepljenja, pa gredo lahko nove iskat v Afriko.
mijavci
01. 12. 2022 21.34
+1
Kdaj bodo pa začel zbirat za 8 marec ker je Nika preveč zapravila, sam vprašam?
AxisDeus
01. 12. 2022 21.31
+3
Sodil ne bom. Gre za hrbtenjačo, kjer je vsak poseg občutljiv, celo pri punkciji te opozorijo (imel eno zelo zelo bolečo cc. 10 let nazaj) in so primeri, ko so ljudje ostali trajno poškodovani. Ampak, če obstaja kakršen koli realen, dokazljiv indic, da bi se to lahko v nomalni meji odgovornosti (nobeden človek ni bog) lahko preprečilo, mu privoščim do zadnjega centa pa še kaj čez. Ker že terapije stanejo, kaj šele, če si potem trajno težje zaposljiv. Vsekakor pa se mora največjo podporo dat ne z denarjem, ampak s psihično podporo prizadetim, nikakor mi ni bilo všeč, ko je odvetnik včeraj napletal, da ima uničeno življenje. Že to je dosti težko breme, ne pa da naša zdrava družba, ki v bistvu ni toliko zdrava, če vsak zase presodi vsaj na enem področju, nanje vsiljuje neživljenjske standarde.
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2022 21.41
+1
Ja, seveda ima uničeno življenje. Kako pa bi ti temu rekel? In nima veze to, da se napake dogajajo. Ker se itak! Ni mogoče računati na to, da bodo vse operacije vedno 100 % uspele,... pač statistično gledano je vedno nek odstotek zapletov. Pomembno pri tem pa je, da te napake znamo "popravit". In ker zaenkrat ne poznamo nobenega drugega nadomestila za škodo, je to pač odškodnina v denarju. In ker gre za mladega fanta je prav, da se mu dosodi visoka odškodnina, s katero bo lahko znosno in brez večjih težav dočakal starost. Se pa strinjam s psihološko pomočjo. Res grozno, kaj ta fant zdaj preživlja...😢
AxisDeus
01. 12. 2022 21.52
+1
Seveda razumem, ampak a se ti zdi primerno, da pubertetnik ob vsej stiski še z vseh strani posluša to prognozo svojega življenja? Kaj je potem merilo, da je življenje zanič in po izjavah sodeč, vredno samo životarjenja? Imamo paralimpijce brez rok, brez nog, inspiracijo kot je Tim Marolt, ti ljudje vozijo avte, hodijo v službo! Je pa absolutno, da se pove, da na trgu ne bo konkurenčen, da nikoli ne bo samostojen in da ne bo imel tistega, kar največ šteje, to je intima. Saj se da. In takim je treba pred katastrofo pokazat, da se DA. Kar pa se odškodnine tiče, dajva pa s primerov: zdravnik mi predpiše antibiotik, ki je sicer pravilen, a povzroči alergijsko reakcijo, ki je ne jaz ne on nisva pričakovala? Ali, če mi prepiše napačen antibiotik, čeprav protokol narekuje drugače ali bi moral glede na anamnezo pomisliti, da zame ni primeren. Ga tožim o obeh primerih ali samo enem?
kapetan
01. 12. 2022 21.30
+0
Upam, da iztoži 2 M dobi še vse obresti ka se bo postopek vlekel. Nekdo pa more odgovarjat ker 200.000 je neresno sllenkeno zavarovanje. Če se to zgodi recimo medijsko osebi je lajko ta znesek tudi večkraten.
patogen
01. 12. 2022 21.30
-3
Včasih pod Levičarji, je bila tožba nemogoča. Sploh ne ob prihodu Svobode, kjer nihče ni upal pokazati medvojnih zadolžnic, saj so pomenile praviloma negotovo usodo posameznika. Tudi danes ni priporočljivo, tako kot takrat preveč kritizirati zdravstveni sistem...
tutp
01. 12. 2022 21.22
+8
VALDORTA ANKARAN....v čem je problem gospoda? Halo....dečka ste poškodovali doživljensko. Rabil bo denar za vse. Dvigalo. Voziček. Bergle. Ubogi deček. NE SPRENEVEDAJTE SE !!!!!!!!! Hinavci. Z zavarovalnino se rešite krivdne odgovornosti. Zavarovali ste se za 200.000 eur. Ko je treba, da zavarovalnica izplača škodo....drobni tisk UNIČI SLOVENCA !!!!!! Gospa zdravnica VALDORTA espiciale. Pred leti ste na dnevniku rekli, da je OMV košarkaš bolan. Dan za tem je igral košarko v kehi. Fant ga posnel. A ste normalbi Vi?????? Kaj Vam je???????? Denar dečku in tišina. Bogovi v belem???? Zaslužkarji. In nič drugega. Sedaj bil zupančičeva jama. Dol imam vozila. BITENC MLC....bel nov Bentley Continental GT. Mene norca NE boste delali. Bežigrad
Zmaga Ukrajini ...
01. 12. 2022 21.17
+6
Tule je vse skupaj prepleteno - zavarovalnice, ki mastno služijo, in imajo po drugi strani minimalne obveznosti,... in dohtarski ceh, ki mu zlepa ne dokažeš, da so se zmotili, in da se spodobi, da to priznajo in plačajo. En tak tipičen primer "sodnega izvedenca" (to so tisti, ki pišejo in rišejo "težka" izvedenska mnenja za sodišča), je bil model, ki je opravil obdukcijo na umrlem starostniku, ki so ga zamenjali za nekoga drugega, in ga celo pokopali, kot da je nekdo drug,... Seveda ni nihče odgovarjal,... niti ta izvedenec. Skratka temu fantu in njegovi družini želim, da gredo do konca,... vse do ESČP, če je treba. To seveda fanta ne bo ozdravilo, ... mu bo pa precej olajšalo življenje, ker postati invalid v tako mladih letih, za sabo potegne ogromno - izgubo zaslužka, možnosti kariernega razvoja,... po drugi strani pa so primorani v nabavo precej drage opreme - od klančin, avtomobila za voziček, dvigal, itd. Skratka, na eni strani visoki stroški, na drugi pa nobenih prihodkov.
tutp
01. 12. 2022 21.12
+7
Fant drži se. Pa upam,, da iztožiš 2 mio eur. Srečno 👍
SlepiSlovenc
01. 12. 2022 21.11
+4
Jaz bom tožil vse po vrsti. Od zdravnikov, do šolstva do pol.itikov. Živela pravna država!
whattheuck
01. 12. 2022 20.57
+1
Ljudje, če boste tožili bolnice, vam ne bo uspelo. Tožiti je treba tistega, ki daje plačo. Zdravniki dobijo plačo iz državnega proračuna, zato je treba tožiti državo. Zdravnik bo itak lagal, da on ni kriv in da je za vse kriva oprema, šef bolnice bo rekel pa obratno. Mi ne moremo dokazati, kdo je kriv, zagotovo je kriva vlada, ki to dovoli. Zato pojdite tožit državo ali vlado.
Xdata1
01. 12. 2022 20.48
+9
Odškodninske odgovornosti v tej državi ni. Za smrt sodišča prisodijo 15000 EUR, sramota čez vse. Obnašajo se pa na sodišču odvetniki in krivci tako kot bi bili v kafiču, kaj pa je to smrt, še celo smejijo se, saj zakonodaje in spoštovanja ni. Verjetno si mislijo, saj se ni nam zgodilo.
Xdata1
01. 12. 2022 20.52
+7
Ko pride do hudih primerov, kot je v zdravstvu ali v gradbeništvu, se vlečejo največje zveze, da bi se vse pometlo pod preprogo. Takrat se proti oškodovancem zližejo še sovražniki med seboj. Zakaj tako? V tej državi ni in še dolgo ne bo pravice.
TNT4U
01. 12. 2022 21.01
+6
Baje imamo edini v svetu "opravičljivo" smrt pacienta, ki ni vzrok bolezni ali poškodbe - to je smrt pacienta zaradi "organizacijske napake".
2fast4
01. 12. 2022 20.43
+5
Res smo se potrudili, operacija je uspela ampak pacient je podlegel...
Sortegilio
01. 12. 2022 20.33
+12
Pri nas odgovornosti ni oziroma je samo pri navadnih delavcih na delovnih mestih. Pri zdravnikih je ni vsaj ne v takem smislu da odgovarjajo za napake
BundyCrocodile
01. 12. 2022 20.31
+6
Na to je g. Minister Bešič opozarjal 2 leti, Janeza Janšo celo osebno pred kamerami, da če boste zapostavili bolnike zaradi covida, bo zdravstvo imelo velike težave pa ste ga preslišali in mediji ste proti plačilu vztrajno držali štango največjim goljufom. Jaz se vprašam, kdaj bodo odgovarjali vodilni ala Logar in Beovič, ki so kot vodilne, narod 2 leti zavajale in podrle komplet zdravstveni sistem. Kdaj se boste mediji opravičili narodu, ki je zaradi vas trpel in si ni mogel kupit navadnih gat za spodobno življenje. 50% ljudi ste pocepili z raztopino, ki ni bila preverjena in danes dokazano neučinkovita in celo škodljiva in medij je k temu zelo vztrajno navijal. Kdaj boste odgovorni prevzeli odgovornosti? Narodu dajete zgled, da ni treba bit za nič odgovoren in preverjeno taktiko, laži in kradi dokler se da in seveda niikoli ne priznaj in prevzemi odgovornosti. Kako dolgo boste tako funkcionirali medij, ker namreč ste steber družbe in kakor se vi obnašate tako bo deloval narod in ne dajete ravno najboljšega zgleda.
Xdata1
01. 12. 2022 20.43
+2
Zadnji dve leti se je podrl zdravstveni sistem. Ne nakladaj. Zdravstveni sistem že zelo dolgo časa ne funkcionira in še zelo dolgo ne bo. Kdaj se bodo z vodenjem začeli ukvarjati ekonomski strokovnjaki, ne pa neki zdravniki.
BundyCrocodile
01. 12. 2022 20.48
+5
Da, podrl se je v zadjih dveh letah! Res tudi prej ni funkcioniral najbolje ampak v času covida pa je prišlo do katastrofe. Danes je stanje katastofalno, prej pa je bilo slabo. In ko je slabo, ni potrebno veliko, da vse skupaj uničiš in točno to je delala prejšnja vlada.
Xdata1
01. 12. 2022 20.59
+4
V času kovida so najkrajšo potegnili ljudje. Za rutinsko operacijo smo po celi Sloveniji iskali kam bi lahko dali otroka operirati, pa nikjer niso operirali in so stalno prestavljali termin... Drugo pa so zdravniki. Ti so dobivali take kovidne dodatke, da se lahko marsikomu v glavi zavrti od višine.
Anže Štamcar
01. 12. 2022 20.26
+5
zavarovanja so prst v rit 😂
Mini Cloud
01. 12. 2022 20.19
+6
A se že pripravljajo na izplačila za poškodbe iz naslova peciv :)
Infiltrator
01. 12. 2022 20.08
+5
To vse je kriva politika ,ki jih ščiti ze vsa leta ,ker v zameno dobijo al direktorska stolčka ali pa oskrbo preko vrste in orngi ,ne tko kot mi navadna raja ,ki nam zdaj neki sistem upeljujejo samo zato da bomo sli privat in mesto placevali