Slovenija

Kako so ugotovili, da so želodec odstranili napačnemu bolniku?

Ljubljana, 16. 02. 2024 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
280

Predstavniki Medicinskega centra Barsos, Inštituta za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter Onkološkega inštituta Ljubljana so pojasnili, kako je prišlo do zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar so napačnemu bolniku odstranili želodec. Da je prišlo do zamenjave vzorcev, so ugotovili po operaciji, ko so opazili, da odstranjena tkiva niso rakava. Do zamenjave je prišlo v Barsosu. Kakšna je bila celotna bolnikova pot?

"Izredno mi je žal, da vam moram sporočiti, da se je zgodil neljubi dogodek, ki ga vsi obžalujemo," je na tiskovni konferenci uvodoma povedala direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn, ki je predstavila kronologijo dogodka. 

4. oktobra lani je bila v Medicinskem centru Barsos opravljena gastroskopija želodca pri dveh pacientih. Obema pacientoma so odvzeli vzorca in ju poslali na oddelek za patologijo na Medicinsko fakulteto. Na podlagi izvidov je bila na enem od vzorcev odkrita prisotnost rakavih celic, na drugem pa ne. Pacienta, pri katerem so na podlagi biopsije ugotovili raka, so napotili na nadaljnje zdravljenje. 

27. novembra lani so pri pacientu opravili operacijo odstranitve želodca, 5. januarja letos pa je zdravnik bolnika obvestil, da pri pregledu odstranjenega želodca niso opazili rakavih celic in prav zato še enkrat opravili tudi pregled prvotno vzetega vzorca, je povedala Murnova. 

V Medicinskem centru Barsos so bili o sumu na morebitno zamenjavo vzorcev obveščeni v ponedeljek, 8. januarja letos. "Takoj smo sprožili postopek in v sredo, 10. januarja, na Inštitut za patologijo oddali zaprosilo za ponovno analizo in identifikacijo vzorcev, hkrati smo pristopili tudi k reviziji postopkov dela glede sprejema posameznega bolnika, odvzema in shranjevanja vzorcev," je povedala Murnova in dodala, da v tej fazi napake niso ugotovili. 

1. februarja so nato prejeli rezultate analize in ugotovili, da je z veliko verjetnostjo prišlo do zamenjave vzorcev. "Še isti dan se je zdravnik gastroenterolog z vsakim od vpletenih pacientov dogovoril za sestanek za naslednji dan, na katerem je vsakemu od njiju osebno predstavil, da je prišlo do zamenjave vzorcev," pravi Murnova. Na dan, ko je bil zdravnik obveščen o zamenjavi vzorcev, je bil drugi pacient na kontrolnem pregledu, njegov vzorec pa je pokazal prisotnost raka. Napoten je bil na nadaljnje preiskave. 

"Kje v postopku pri nas je prišlo do napake in ali je ta napaka posledica opustitve dolžne skrbnosti ali zgolj napaka, vam z gotovostjo žal ne morem potrditi," pravi Murnova. Po njenih besedah že samo dejstvo, da je do zamenjave, in s tem škode do pacienta, sploh prišlo, v vsakem primeru globoko obžalujejo. 

Medicinski center Barsos
Medicinski center Barsos FOTO: Bobo

'Skrbnost zaposlenih je tista, da smo sploh posumili, da bi lahko prišlo do zamenjave vzorcev'

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak je predstavila kronologijo bolnika v obravnavi Onkološkega inštituta. Tudi ona je povedala, da je bolnik v triažno ambulanto Onkološkega inštituta s histološkim izvidom biopsije, iz katerega je izhajala diagnoza raka želodca, prišel v drugi polovici oktobra 2023. 

Kot je povedala že Murnova, je v enem tednu na Onkološkem inštitutu opravil prvi pregled in potrebne, s strokovnimi smernicami predvidene dopolnilne slikovne diagnostične preiskave. Bolnik je bil v skladu s strokovnimi priporočili obravnavan na multidisciplinarnem konziliju za rake prebavil. Glede na histološki izvid iz akreditiranega laboratorija, ki je pri diagnosticiranju te vrste raka in odločitvi za način zdravljenja odločilen, je konzilij svetoval operativno zdravljenje, je pojasnila. 

Onkološki inštitut v Ljubljani
Onkološki inštitut v Ljubljani FOTO: Bobo

Oblakova je povedala, da so zaposleni na inštitutu ob tem dogodku pretreseni. "Rada pa bi poudarila, da je bila ravno skrbnost zaposlenih na Onkološkem inštitutu tista, zaradi česar smo sploh posumili, da bi lahko prišlo do zamenjave vzorcev pri diagnostiki," je povedala. 

"Seveda je bil operirani gospod, ko smo ga obvestili, da ni imel raka, šokiran. Ponudili smo mu psihološko pomoč, ki pa jo je zavrnil," je dejal predstojnik sektorja operativnih dejavnosti. Pilko je sicer dodal , da lahko bolnik po odstranitvi želodca ob ustrezno prilagojeni prehrani živi razmeroma normalno življenje.

Drugi bolnik se sicer pri njih ne zdravi, poudarja pa, da niso edina ustanova za zdravljenje tovrstnega raka v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

podalpski1
18. 02. 2024 11.24
+1
Osebno bi od teh šalabajzarjev izrezal en njihov želodec. Itak so uničili življenje temu človeku!
Ramzess
17. 02. 2024 10.59
-1
Ne naveder se zakaj ta oseba, ki ni imela raka, sploh bila na laborijskih preiskavah. In zakaj se pred drastično operacijo ne ponovi laboratorijska preiskava, kot da ne bi vedeli kaj pomeni izraz drugo menje, razen tega ljudje očitno slabo poznajo latno telo, da ne posumijo da nekaj ni vredu, in zahtevajo drugo mnenje. To so logične zadeve, ko je prepozno je prepozno.
slovenc59
17. 02. 2024 20.07
+1
Pa ka to teba briga ? A sedaj bosta po tvoje oba pacienta kriva, da so ju zamenjali ! Ne pisat neumnosti......
ap100
17. 02. 2024 10.23
+2
zanimivo kako zdravnik na začetku operacije ni opazil da želodec nima rakavih sprememb - kajti to se zelo dobro vidi če gre za popolno odstranitev želodca
slovenc59
21. 02. 2024 14.42
In ti si dohtar ki operira želodce, al kaj, da si tako pameten.....
borjan veliki
17. 02. 2024 10.16
+4
Kako vam ni jasno še, da so pacienti samo številka. En gor ali dol
pingvinislo5
17. 02. 2024 09.49
+3
Tale medicinski center je pa kr razvpit... Najprej hov hov afera, zdj pa še tale želodec...
Finfer
17. 02. 2024 09.48
+3
Ponovno je priplavala na površje vsa sprijenost in pritlehnost našega zdravstva ki ga krvavo plačujemo in denar kradejo taki lopovi iz barsosa in njihovi odvetniki kakor je senica in podobni ljubljanski tajkuni ki nam delajo samo škodo !!
Ramzess
17. 02. 2024 11.02
Globalno gledano zdravtvo ni to kar bi moralo biti, preveč profitabilno, preveč bolnih in oškodovanih ljudi zaradi njih, mora se zrušiti, kot drugi deli sistema, da se lahko uvede novi, po Gesari, potem se odprejo centri z medbedi, googlajte te stvari.
Ramzess
17. 02. 2024 11.03
Zdravnik : zdrav-ni-k. Razmislite o pomenu te besede. Ljudje ne vidijo kar imajo pred nodom.
hobotnica1
17. 02. 2024 09.23
+7
Zdravega človeka v najboljših letih spravili v invalidnost. Noven denar ne more nadomestiti te napake. Naj odgovarjajo vpleteni.
Ramzess
17. 02. 2024 11.04
Zadnji stavek članka je jasen, otepanje odgovornosti. Morate znati brati med vrsticami in besedami.
vezuv_
17. 02. 2024 21.48
Ti malo bolj temeljito preberi kdo je kaj naredil, ti bo postalo jasno, kje je bila napaka narejena. A misliš, da je tako lušno požirati šlauf vsak teden? Čudi pa me samo to, da mu niso gledali tumorskih markerjev.
Darko32
17. 02. 2024 09.12
+3
Tukaj je potrebno jasno in javno povedati kje so osebe delale preglede in KDO JE JEMAL VZORCE. Poglejmo prvo to in potem gremo naprej. Ne sedaj metati vse v isti koš. Da ne bomo slučajno prišli na točko, d aje nekdo namerno zamočil ali pa je bila prisotna strokovno neizobražena oseba pri tem.
Ramzess
17. 02. 2024 11.05
-1
Odgovornost nosi cela veriga, ki je pripeljala do tega rezultata. Drugega ni.
Slavko BabIč
17. 02. 2024 08.24
+3
Pri nas pa pred kamere vlečejo največje koruptivneže! narobe svet!
Slavko BabIč
17. 02. 2024 08.24
+14
Pri Barsosu, sedaj vidite kaj pomeni privat zdravstvo! V Avstriji bi zaradi takšnega škandala leteli direktorji, ukinjeno financiranje preko zdravstvene zavarovalnice, pa še nekdo bi moral iti v arešt!
Narkodefinkica
17. 02. 2024 08.19
+13
Narod zanima kdo je kriv ) ?, kdo bo odstopil ?, koga bodo kaznovali ? kdo gre v zapor ? komu bodo vzeli licenco ? in kdo bo plačal odškodnino in lastnega žepa..?? Ali bo to urejala Bereta 9 Parabelum..?
gremnamorje
16. 02. 2024 21.43
-7
kje v protokolu je prislo do napake ni znano. z vzorcem so rokovali razlicni ljudje, tudi drugo medicinsko osebje, ki niso zdravniki. skrajno neprimerno in nestrokovno je je v naprej kazati s prstom na zdravnike. morda je setra dala napacno epruvetko, morda je nekdo natisnil in nalepil napacno kodo, morda je kdo v transportu zamesal... ampak ne, dajmo spet takoj vse zvalit na kirurga.
forti5
17. 02. 2024 09.57
+4
Preden greš na operacijskp mizo, je treba opraviti še en kup pregledov. Ti pregledi niso pokazali raka! Tumorski markerji so bili v normalnih vrednostih. Če bi kdo od kirurgov malo pomislil, bi še enkrat naredil gastroskopijo in vzel vzorec. Ampak naši onkologi so si izmislili nevidnega raka. Ker jim je enkrat pač to prav prišlo. No, zdaj je bilo pa narobe. Dve napaki sta bili. Vzorec je bil zamešan in napačna presoja onkologov zaradi lastnih nebuloz.
Ramzess
17. 02. 2024 11.08
Veste koliko primerov je prišli ven, da so ljudje bili operirani, pa v resnici niso imeli raka, ali napoake ali lažni izvidi. Recimo se bral o primerih odstranitve ščitnice, češ da je rak, pa se se izkazalo, da v resnici ni bil. Vse za profit.
realistik
16. 02. 2024 21.39
+15
In taki norci stavkajo za večje plače?
Podlupo
16. 02. 2024 21.27
+6
To je pa šok
VoxP
16. 02. 2024 21.19
+5
ma kaj vam ni jasno. pri operacijski mizi so prisotni kirurgi. kirurgi z vsemi možnimi strokovnimi izobrazbami. in potem odstranijo želodec napačni osebi. dobro ma kaj delo poteka tipo v klavnicah? nekaj je na mizi. drušćina se zbere globoko v mislih o stavki in dviganju plač in meni nič tebi nič zarežejo s skalpelom če se da čimprej da bo tega dela konec in hop na stavko. kdor koli je prisoten na takih posegih naj opravi delo strokovno od A do Ž. in potem zamenjajo paciente, vztrajajo da je pljučnica in ne rak, zamenjajo plin itd itd in kaj vse se dejansko zgodi nihče ne ve
Demirel
16. 02. 2024 21.16
+8
Kva se je zgodil z drugmu pacientam k mu niso pravočasno uzel želodca vn? A so mu skrajšal lajf zarad tega ?
Ramzess
17. 02. 2024 11.09
Ne vedo, jih ne zanima, preberi zadnji stavek članka, odrivajo stran odgovornost.
Kbkb
16. 02. 2024 20.57
-5
Zakaj zdravniška napaka? Vzorce pakirajo in označujejo sestre! Se pravi sestrska napaka
Anion6anion
16. 02. 2024 21.09
+9
Mogoče je pa čistilka bila preveč pridna p je zamenjala vzorce. Torej snazilska napaka
Mr Nobady
16. 02. 2024 20.50
+4
Družini oškodovanca naj dajo vsaj pol milijona evrov odškodnine, njemu pa brezplačno zdravljenje in da mu bodo dajali do konca življenja hrano skozi kri, ali vsaj dokler ne bodo najšli kakšen svinjsko vzgojen želodec in mu ga vsadili.
ElleX
16. 02. 2024 20.21
+23
"Pilko je sicer dodal , da lahko bolnik po odstranitvi želodca ob ustrezno prilagojeni prehrani živi razmeroma normalno življenje." Torej se lahko želodec odstrani tudi tistemu, ki je oškodoval dva pacienta - iz enega je naredil trajnega invalida, drugemu pa je zelo verjetno skrajšal življenje. Bo tudi on še naprej živel razmeroma normalno življenje.
rcarlos
16. 02. 2024 20.20
+15
Imam občutek, da zdej hočejo iz njih nardit nwm kak dobre detektive, češ kak jim je ratalo to ugotovit :D ... Zdaj tak je, kar je, Fides naj ukine stavko, delajte dalje za isti ali manjši denar in probajte nardit, da se ta zadeva več ne ponovi :) ... Sam ne mi še pa zdej o kakem višanju plač, lepo vas prosim :D
Demirel
16. 02. 2024 21.21
+3
Od 50 najbolsih javnih plac je 48 zdravnikov... kje je tle hipokratova prisega? Eni se ceu lajf borijo da bojo kupl stanovanje al pa hišo na kredo, drugi ga pa hočjo skeširat. Umetna intelegenca jih bo povozila u roku 5 let